Læs også:

Close
menstruationsblod, cyklus, farve, konsistens, blødning,

Menstruationsblod: Rustent, brunt, tyndt, klumpet … Det betyder farve og konsistens

Sundhed  | 

Har du lagt mærke til, at farven og konsistensen på dit menstruationsblod kan variere, og har du nogensinde undret dig over hvorfor? Få svarene her

Du har sikkert prøvet det én gang eller to: Du sidder på toilettet, da du ser noget underligt i dine trusser. Du ved godt, at det er den tid på måneden, så du var forberedt, men du undrer dig alligevel over den lidt mystiske farve eller lidt klumpede konsistens, som dit menstruationsblod pludselig har. Men bare rolig, selv om farven og konsistensen på dit menstruationsblod kan varierer fra tid til anden, er der ikke noget at være bange for.

MY DAILY SPACE har snakket med Annemette Lykkebo, ledende overlæge på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Kolding sygehus, om, hvad det er, der påvirker dit menstruationsblods farve og konsistens.

Læs også: Udflåd og 4 andre såkaldte ulækre, men normale ting, der kommer ud forneden

kvindekroppen, menstruationsblod, blod, farve, konsistens, farven
Det er aldrig helt sjovt at se ned i sine trusser og få øje på noget, som man ikke lige kan lure, hvad er. (Foto: All Over)

Flowet definerer farven på dit menstruationsblod

Dit menstruationsblod kan have mange forskellige farver. Fra sart rød til blodrød, rustent eller brunligt. Men hvad betyder de forskellige farver egentlig, og er det vigtigt? Ifølge Annemette Lykkebo er der en meget simpel forklaring bag:

– Farven på menstruationsblodet afhænger af, hvor meget fart der er på, der hvor det skal ud. Kort sagt kan du altså sige, at farven afhænger af blodets “rejsetid”. Det er en myte, at farven på blodet siger noget om din helbredstilstand. Det siger derimod noget om, hvor gammelt blodet er, om det er friskt eller ældre. Er det for eksempel friskt, er det en meget lys rød.

Læs også: Mange kvinder ved ikke, hvordan de ser ud forneden. Få en guidet tour i din vagina

menstruationsblod, farve, konsistens, blod, blødning, farven
Du kan selvfølgelig undgå at blive nærmere bekendt med farve og konsistens på dit menstruationsblod, hvis du bruger tampon. Men helt uundgåeligt er det nok ikke. (Foto: All Over)

Blodet fra slimhinden er mere mørkt og rustent. Ifølge Annemette Lykkebo er årsagen, at blodet efter et par timer i skeden bliver mørkere. Det ses ofte i slutningen af din menstruationsperiode, hvor blodet også suppleres af naturlige slimstoffer, der renser din livmoder, og derfor kan der komme slimhinderester ud med din menstruation, så den rustne farve er i bund og grund gammelt blod.

Samtidig kan dem, der bløder kraftigt opleve, at deres blod generelt er meget lysere i det. Det skyldes, at blodet kommer hurtigere ud, og derfor er mere friskt i det, hvorfor farven er mere sart rød.

Læs også: Alle de vilde ting, din vagina kan!

Blodets “rejsetid” bestemmer konsistensen

Ligesom farten på flowet, er det blodets rejse, der bestemmer konsistensen på dit menstruationsblod. Annemette Lykkebo forklarer, at jo mørkere blodet er, jo længere har det været undervejs, og i de tilfælde kan blodet godt størkne eller klumpe lidt:

– Jo længere rejsen fra livmoderen og ud tager, jo mørkere og tykkere bliver blodet, hvorimod blodet er tyndt og lyst, hvis det er en hurtig rejse. Hvis du bløder meget kraftigt, kan du opleve lerfarvede klumper. Det ses ofte, hvis du har ligget ned hele natten. Det er blod fra skeden, der har samlet sig og kommer ud som en brunlig klat. Det er på ingen måde farligt, det betyder bare, at blodet har været længere undervejs og derfor har haft mulighed for at størkne og klumpe.

menstruationsblod, cyklus, farve, konsistens, blødning, farven
Farven på dit menstruationsblod siger altså intet om dit helbred eller hygiejne, men derimod hvor gammelt blodet er. Er det for eksempel meget tyndt og rødt, så er det friskt. (Foto: Pexels)

Så hvad end dit blød er lyst, mørkt, rustent eller er tyndt eller har klumper, så er det altså helt normalt. Myten om, at jo mørkere blodet er, jo mere uren og uhygiejnisk er du, passer simpelthen ikke.

Annemette Lykkebo fortæller, at menstruationsblod altid har fascineret mennesker, og denne fascination kan spores helt tilbage til de gamle hulemalerier. Men i bund og grund er der ikke så meget spændende ved det. Det meste er helt og aldeles normalt.

Læs også: Mænd svarer på spørgsmål om oralsex, kønslæber, smagsvarianter og duske

· Mere fra samme kategori ·