Læs også:

Close
aktivt kul, kul, carbon, kuljice, kultandpasta, kulsmoothie, kulmlatte, kulchai, active carbon, detox, sundhed, myte, modefænomen, trend, sociale medier, some, instagram, bloggere, videnskab, forskning, mad, activate charcoal,

Aktivt kul trender på Insta: Stopper medicins virkning og er ikke “sundt”

Nyheder  | 

Aktivt kul trender på de sociale medier som værende sundt og udrensende. Der er ingen beviser for påstandene, til gengæld kan aktivt kul stoppe medicins virkning og modvirke overdoser. Modefænomen og spild af dine penge, siger fagfolk

Aktivt kul er det nye sorte på Insta. Har du set en blogger stå med en bambustandbørste og skrubbe tænderne med sort tandpasta, så ved du, hvad jeg taler om.

Den sorte substans skulle efter sigende detoxe kroppen og kan nu fås i alt fra madvarer til tandpasta.

Inden du kaster dig hovedkulds ud i den kulsorte trend, så læs dog lige med her.

For myten om aktivt kul – ja det er en myte – er ikke kun en Insta-besættelse, det er også spild af dine penge og kan være farlig for dig, hvis du tager medicin.

aktivt kul, kul, carbon, kuljice, kultandpasta, kulsmoothie, kulmlatte, kulchai, active carbon, detox, sundhed, myte, modefænomen, trend, sociale medier, some, instagram, bloggere, videnskab, forskning, mad,
Aktivt kul er ikke andet end et modefænomen. (Foto: All Over)

Læs også: Jadeæg i dåsen? Skuespillerindes livsstilssite beskyldes for fup

Kulsmoothies og hvide tænder

Det kræver ikke mange søgninger på aktivt kul i Instagrams søgefelt på #ActiveCharcoal eller #ActiveCarbon, før du opdager, at kul virkelig er den helt store, nye sundhedshype. Move over, matcha!

Aktivt kul kan nu fås i din smoothie, is, krymmel, latte, chai, sæbe, burgere, hotdogs og som tandpasta, og er også på vej som en juice. Smag lige på ordet. Kuljuice.

Nogle påstår, at kul kan alt fra at detoxe kroppen til at kurere tømmermænd, nedsætte oppustethed og give hvidere tænder.

aktivt kul, kul, carbon, kuljice, kultandpasta, kulsmoothie, kulmlatte, kulchai, active carbon, detox, sundhed, myte, modefænomen, trend, sociale medier, some, instagram, bloggere, videnskab, forskning, mad, activate charcoal,
En burgerbulle med kul gør ikke andet for dig end at gøre det meget tydeligt, at du har brød i tænderne. (Foto: All Over)

Se også: Ubehagelige sandheder, du næppe har lyst til at kende om sushi

Bruges til overdoser og kan stoppe p-pillers virkning

Aktivt kul kommer – sjovt nok – fra kul. Det er dog langt fra den samme slags kul, som du kender fra grillbriketter.

Aktivt kul bruges primært til behandling af overdosis eller forgiftning. Det eneste, der er videnskabeligt, at kul kan, er, at det kan binde giftstoffer, som du kender fra en forgiftning eller en overdosis.

aktivt kul, kul, carbon, kuljice, kultandpasta, kulsmoothie, kulmlatte, kulchai, active carbon, detox, sundhed, myte, modefænomen, trend, sociale medier, some, instagram, bloggere, videnskab, forskning, mad, activate charcoal,
Var det noget med en kulcroissant? (Foto: All Over)

Kul er også kendt for at kunne hjælpe med problemer med for meget gas i maven og er som sådan ufarligt for kroppen at indtage. Ellers er der ikke forskning, der peger på, at aktivt kul skulle påvirke helbredet positivt, og tandlæger advarer mod at bruge kultandpasta, da kullet ødelægger emaljen i tænderne.

Der er dog den lille hage ved aktivt kul, at det er effektivt til at binde stoffer i kroppen. Så kværner du en omgang aktivt kul lige omkring det tidspunkt, du tager dine p-piller, antidepressiver eller anden medicin, kan du risikere, at pillerne ikke virker

aktivt kul, kul, carbon, kuljice, kultandpasta, kulsmoothie, kulmlatte, kulchai, active carbon, detox, sundhed, myte, modefænomen, trend, sociale medier, some, instagram, bloggere, videnskab, forskning, mad, activate charcoal,
Kul kan ødelægge din medicins virkning og fjerne næring fra din mad. (Foto: All Over)

Dem, der bruger kul mod tømmermænd, spilder deres tid, for kul binder sig ikke til alkohol. Derudover er der forskning, der viser, at kul kan tage næringen ud af din mad, hvis du indtager det lige omkring måltiderne.

Looks like poison, tastes delicioussss ? #jusjus #citronnoir #activecharcoal

A post shared by Michelle (@michelleverbruggen) on

Se også: Tror du, at rodfrugtchips er sunde? Så kan du godt tro om igen

Spild af dine penge

I vores sundhedsbesatte samtid virker det til, at mad både er roden til alle dine problemer, men også løsningen. Det er vigtigt at huske, at der ikke findes én magisk madvare, der kan forbedre alle dine helbredsmæssige udfordringer. Heller ikke aktivt kul.

Mange af de utrolige ting, som kul ifølge medier og bloggere kan, er ganske enkelt ikke støttet af videnskaben.

aktivt kul, kul, carbon, kuljice, kultandpasta, kulsmoothie, kulmlatte, kulchai, active carbon, detox, sundhed, myte, modefænomen, trend, sociale medier, some, instagram, bloggere, videnskab, forskning, mad, activate charcoal,
Is bliver ikke sundere af, at du kommer kul i det. (Foto: All Over)

Ideen om, at kroppen skal afgiftes og detoxes vinder mere og mere frem, men husk, inden du kaster dig ud i alverdens udrensende kure, mirakelsuperfoods og vaginaldampere, at kroppen selv detoxer og renser sig, blandt andet gennem nyrerne og leveren.

De eneste, der vitterligt har godt at aktivt trækul er folk, der er ved at dø af en overdosis eller forgiftning.

Så næste gang du ser et stort kulindsmurt smil, så husk, at det kan godt være, det er trendy, men det gør det hverken smart, sundt eller værd at bruge dine penge på.

Se også: 8 madvarer, der er sunde at spise hver dag

https://www.instagram.com/p/BXSzIoTlvQz/?tagged=activecharcoal

Kilder: NutrionScience Based Medicine, Shape, Live Strong, Healthybutsmart, Fox News.

· Mere fra samme kategori ·