Læs også:

Close
motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, fat, datter, familie

Min far er min motivationsmaskine under træningen – nu kan han blive din!

Sundhed  | 

Hver mandag svømmer nyhedsredaktøren med sin far. Det har vist sig, at han er vildere end Oprah, når det kommer til at give gode råd, der ikke kun får dig til at træne, men også får dig til at holde fast i din træning

Jeg tror ikke, jeg er den eneste kvinde, der er rigtig god til at slå mig selv i hovedet over alle de ting, der ikke lykkes, som jeg ikke får gjort perfekt eller når. Jeg er til gengæld ikke særlig god til at huske at rose mig selv, fejre hverdagens små sejre og klappe mig selv på ryggen – omend jeg er blevet meget bedre til det, end jeg før har været.

Det skyldes til dels, at jeg er begyndt at ændre måden, jeg tænker om mig selv på. En af de store årsager til det er blandt andet, at jeg er begyndt at lytte til det, mine forældre siger. Hvem skulle have troet, at de faktisk ved, hvad de taler om?

Særligt min fars guldkorn får jeg ofte del i, da han og jeg svømmer sammen hver mandag eftermiddag, og nu her knap et halvt år inde i vores svømmeprojekt er det gået op for mig, at min far er en regulær motivationsmaskine, dog uden klichéer og skøre billeder af yogaposes.

Se også: Sover du godt? Det gør mange danskere ikke

motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, fat, datter, familie, roskilde festival, bruce springsteen
Her er vi på en dag, hvor vi ikke gad svømme, så vi gik en tur i stedet for. (Foto: Camilla Falkenberg)

Han holder ved

Det skal lige siges, at min far ikke er nogen Chris McDonald. Det er ikke, fordi han er skåret i granit, har en hvilepuls på 20 og lever af ren palæo (du ved det jo godt, far …).

Han har været maratonløber, sejlet kajak og cyklet Vestvolden tynd flere gange, men ligesom mig har han en smule ekstra på sidebenene og har sloges lidt med vægten gennem årene. I modsætning til mig, der har haft lange perioder, hvor jeg ikke fik anden motion end cykelturen frem og tilbage på arbejde, har han altid dyrket sport.

Efter adskillige svømmeture har jeg nu fundet ud af, at det er min fars tankegang, der er koden til vedholdenheden i hans motion.

Hans små tankevridere er så småt ved at slå rødder i mit hoved. Det har især gjort vidunderlige ting for min træningsmotivation, men er også begyndt at påvirke mine tanker helt generelt, og derfor synes jeg også, at du skal have del i dem.

Læs også: Menstruation: Det sker der med din krop (og dit sind!) på en måned

motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, far, datter, familie
Min far er både god til at holde øje med træning og samtidig nyde livet og skøre T-shirts. (Foto: Camilla Falkenberg)

Tiden er ligegyldig

Dobbelt så mange kvinder som mænd slås med problemer med psyken. Stress, angst og depressioner, høje krav (indefra og udefra) om, at man skal have perfekte karakterer, tynd talje, det fede job, lave hjemmebagte chiaboller hver morgen, have vild og intens sex med kæresten mindst tre timer dagligt og løbe fem maratoner på et år, for ellers har man ikke rigtig levet … det vejer alt sammen tungt på mange kvinders skuldre.

Det var nogenlunde med den tilgang til mit nye eventyr i klorbølgen, at jeg mødtes med min far, første gang vi skulle i svømmeren. Nogle år før var jeg en habil svømmer og ret tilfreds med min svømmetid, der lød på en kilometers brystsvømning på 40 minutter.

Et yderst offentligt og pinligt styrt ned af en basintrappe i Frederiksberg Svømmehal fik dog stækket min kampgejst, og jeg endte med at kaste mig over andre sportsformer, indtil jeg efter års pause kom i tanke om, at det med at svømme var jeg da egentlig ret god til.

motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, fat, datter, familie
Ville du vise dig efter et styrt, der gav dig de her mærker? Nej, der er ikke pillet ved farverne. Jeg var blåsort. (Foto: Camilla Falkenberg)

Så med fortidens glorværdige svømmetid frisk i erindringen sprang jeg i poolen og proklamerede over for min far, at min gamle tid var mit nye mål. En kilometer brystsvømning på 40 minutter.

Der kom det første guldkorn:

– Skat. Du skal ignorere uret. Den første lange tid handler det ikke om uret eller antallet af baner, men om at du kommer af sted.

Manden havde jo ret. På min første svømmetur var jeg ved at dø efter ti baner. Det samme gjaldt på min anden og tredje tur. Den fjerde gang gad jeg slet ikke. Vejret var skod, det var koldt og blæsende, jeg havde knaldende hovedpine og havde haft en dårlig dag på arbejdet. Men jeg kom af sted.

Se også: Drop nytårsforsætterne, de lykkes alligevel ikke

citat, far, insta quote

Du kan ikke performe 100 procent altid

Med tiden fik jeg svunget mig selv op på tyve baner på 25 minutter. En okay tid, især fordi det var den tid, det tog mig at svømme ti baner bare få uger før.

Der var en mandag i januar, hvor jeg mødtes med min far igen, hvor jeg mødte op, men bare ikke gad. Han gad heller ikke. Vi gad bare virkelig ikke.

Efter mine ti første baner mødtes vi nede for enden af poolen. Min far kiggede på mig og sagde forpustet:

– Nu har vi vist været her, hva’? Lad os gå ud at få en kop kaffe.

Manden havde jo ret. For det er godt at bryde vanerne, tage sig selv i nakken og komme af sted, men der altså også bare nogle dage, hvor du skal stoppe dig selv, acceptere, at et kvarter var, hvad det blev til på motionsplanen i dag, slappe af, give dig selv og din krop lidt ro og forkæle dig selv. Husk at nyde uden dårlig samvittighed.

Læs mere: Klumme: Slap af, og æd så den ekstra sildemad!

citat, far, recite this motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, fat, datter, familie,

Udvikling sker ikke på en nat

Tit, når vi skal svømme, iler jeg ud i omklædningen og skynder mig at skrubbe mig kun for at nå ud i hallen og tage nogle baner, inden min far hopper i. Han er nemlig noget hurtigere end mig. Det er lidt ligesom den scene fra Dødens Gab, hvor hajen kommer glidenden gennem vandet, fuld skrue fremad.

Mig selv? Min far beskriver min teknik som at se en frø, der er lam i bagkroppen. Det arbejder vi på. Det er netop det, der er pointen: At arbejde på fremskridt. For du når ikke bare målet på en dag, og hvis du hele tiden sammenligner dig med andre, når du slet ikke dit mål.

Det havde jeg bare glemt, så da jeg brokkede mig over, at min far svømmede hurtigere end mig, sagde han bare:

– Du kan ikke bruge min tid til noget, for du er ikke mig. Du skal ikke konkurrere med andre, du skal konkurrere med dig selv.

Og så gik han op og sad og heppede mig på, mens jeg svømmede mine sidste fire baner.

Se også: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

citat, far, recite this motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, fat, datter, familie,

Vend kritikken om

Da vi igen var nede at dyppe os sidste mandag havde jeg kampgejst. Mine arme var i fin form, mine ben stærke og humøret godt. Jeg var klar. Som altid svømmede jeg omkring fire-fem baner langsommere end min far, et faktum, der var begyndt at drille i mine tanker.

Jeg var sur over, at jeg ikke var blevet hurtigere, at jeg stadig blev så forbandet forpustet, at min tid ikke blev mærkbart bedre. Jeg glemte helt de tre andre ting om, at det bare handler om at komme af sted, at man ikke altid kan performe perfekt, og at utålmodighed med mig selv og sammenligning med andre ikke rigtig får mig nogle vegne.

Efter noget tid gjorde vi status i poolenden, hvor jeg fortalte, at jeg kun var halvvejs, hvortil min far svarede:

– Er du KUN kommet halvvejs, eller er du ALLEREDE kommet halvvejs?

Mic drop.

Har du set: Træt af redigerede kroppe? Gå en tur i svømmehallen

citat, far, recite this motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, fat, datter, familie,

Bare svømme

Det kan godt være, at mine fars citater ikke kommer skrevet på Instagram med snørklede bogstaver og fredfyldte scenarier i baggrunden, men de er rammende, eviggyldige og ikke mindst, så virker de.

For allerede dagen efter, da jeg var nede at svømme igen, tænkte jeg, “du har allerede svømmet fem baner” og uden at lyve, de næste femten baner fløj forbi. Virker træningen som et ubestigeligt bjerg, går jeg hjem fra arbejde og får motion på den måde. Er der dage, hvor jeg bare ikke kan, er det også helt ok, og det husker jeg ikke at slå mig selv i hovedet med.

Vi er flotte ikke? Foto: Camilla Falkenberg

Det er dog ikke kun indenfor træningen, at det med at vende tankerne om er begyndt at virke. Også på arbejdet og i hverdagen tænker jeg anderledes om de ting, jeg når, fokuserer på det, der gik rigtig godt og reflekterer over det, når jeg har en off dag.

Mit nye svømmemål for april bliver 25 baner. Tiden er, som den er. Der går nok noget tid endnu, før den bliver bedre. Til gengæld har jeg for første gang i lang tid fundet en træningsform og en rutine, der passer til mig, giver mig resultater, gør mig glad og er overskuelig. Så må det med den gode tid komme senere.

Indtil da er det bare at gøre ligesom Dory i Find Nemo og bare svømme, bare svømme, bare svømme, svømme, svømme …

motivation, familie, camilla falkenberg, michael sønderstrup, fat, datter, familie, roskilde festival, bruce springsteen
Min far og mig til Bruce Springsteen-koncert på Orange Scene på Roskilde Festival i 2014. (Foto: Camilla Falkenberg) 

 

Læs også: Film, serier og tv

· Mere fra samme kategori ·