Læs også:

Close

Drop nytårsforsætterne, de lykkes alligevel ikke

Mit liv  | 

Intentionen om at ville ændre nogle ting i dit liv er fin. Men drop at gøre det til et nytårsforsæt, for de lykkes sjældent

Vi har nok alle prøvet det: Stået på tærsklen til et nyt år med en masse vurderinger af det år, der er gået og tanker om det år, der er på vej.

I en tid, hvor du altid kan blive bedre, slankere, klogere, mere kulturel, mere berejst og alt det jazz, så virker det også oplagt at lave nogle ændringer i dit liv, og hvilken bedre tid at gøre det på end ved starten på et nyt år?

Sådan tænker to millioner danskere i hvert fald.

Men det er her, jeg stopper dig. For nytårsforsætter er sjældent afsæt til gode og varige ændringer i dit liv. Faktisk fejler halvdelen af alle med deres nytårsforsæt.

Oftest knækker den velmenende film efter et par uger, for kroppen og hjernen er indrettet til at skabe et liv, der er så let for os som muligt, og ofte fører det til, at du slår dig selv i hovedet med endnu et forfejlet forsøg på at forbedre dig selv som menneske.

Derfor siger jeg: Drop nytårsforsætterne. Og nu skal du høre, hvorfor …

Læs også: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

Drop nytårsforsætterne, de lykkes alligevel ikke. (Foto: All Over)

Jeg begynder på mandag

Forstå mig ret. Jeg er på ingen måde imod, at du vil ændre det, du er utilfreds med i dit liv. Det er ligemeget, om det er din sundhed, motion, penge, bolig, jobsituation og alt derimellem, som du vil gøre noget ved.

Hvis du vil have noget ændret, må du gøre det selv.

Min anke ligger derimod i troen på, at det bedste tidspunkt at begynde er i januar. Især hvis du har valgt den 1. januar, hvor du højst sandsynligt vågner med dunken i håret, og hvad der føles som et dødt marsvin i munden.

At starte på et nytårsforsæt er lidt det samme som at sige: “Jeg begynder på mandag”. Intentionen er der, men hvorfor skubbe det til der? Hvorfor ikke begynde i dag?

For med dedikationen til mandag kommer der også en forventning om, at nu skal den have fuld skrald. Det går også de første par dage eller uger. Men når det så går galt, så starter du forfra den følgende mandag.

Og den følgende mandag. Og den følgende mandag. Og … du fanger sikkert, hvor jeg vil hen med det her.

Læs også: Sascha har droppet alkohol: Der er for mange ting, jeg vil nå i mit liv

Hvorfor skal dine livsændringer absolut tage sine første, spæde skridt ved årsskiftet? (Foto: All Over)

Motivation kan ikke planlægges

I virkeligheden kan du ikke planlægge din motivation. Det har jeg lært på den hårde måde. Jeg er verdensmester i at få planlagt kost, motion, intentioner om (mindre) pengeforbrug og alt muligt andet og så fortælle mig selv klassikeren: “Så er jeg klar til mandag”.

Men efter mange års forsøg har jeg lært, at min motivation er forsvundet som dug fra solen, når jeg så endelig når til mandag. Til gengæld kommer den tit tirsdag aften klokken 22:30.

Jeg forsøger nu ikke længere at slås med den, men accepterer i stedet, at skal jeg have noget gjort, så fungerer det bedst for mig at starte efter klokken 18.

Grunde til at elske efteråret sofahygge
Det kan godt være, at du havde planer om at træne, men klokken 17 en mandag eftermiddag trækker sofaen oftest mere. (Foto: All Over)

Det er knaldgodt at lave aftaler med nogen, finde et håndgribeligt mål, lave en realistisk plan for ruten dertil og have alternativer til din oprindelige plan klar til, når motivationen fejler. For tro mig, det gør den på et eller andet tidspunkt.

Og husk så, at du kan gå i gang lige, når du vil. Tirsdag eftermiddag, onsdag aften, søndag morgen eller noget helt fjerde. Datoen, dagen og tidspunktet er fuldstændig underordnet.

Er du virkelig motiveret, så behøver du hverken nytårsforsætter eller mandage til at komme i gang.

Læs også: Den amerikanske oplevelse: Et vaskeægte frat party

Drop nytårsforsætterne, de lykkes alligevel ikke
Drømmer du om at spare flere penge op? Er der så nogle ting, du skal gøre, inden du bare kaster dig ud i et shoppestop? (Foto: All Over)

Læs også: Jeg – et grådigt svin. Historien om mit shoppestop

Hvorfor vil du have et forsæt?

Inden du kaster dig hovedkulds ud i planlægningen af dit nye liv, så kan du måske også lige sætte dig og filosofere lidt over, hvorfor du vil lave ændringerne.

Når et år sluttes og et nyt begynder, er det oplagt at lave status og ikke mindst være bagklog. Så tænk lige en ekstra gang over, hvorfor du vil lave de her ændringer i dit liv. Er der måske også nogle andre, mindre ting, der skal ændres, før du kan kaste dig over dit store projekt?

Lad os tage et af de mest almindelige nytårsforsætter: Vægttabet. Ønsker du for eksempel at slanke dig, fordi du gerne vil gøre noget godt for din krop? Fordi den er i sundhedsfare på grund af din livsstil? Eller fordi du bare gerne vil have det godt med dit spejlbillede?

Så tænk på, om det i virkeligheden ikke er bedre, at du lægger ud med at nedsætte dit take away-forbrug og spise mere grønt, før du kaster dig ud i tre timers daglig træning i Fitness World.

Har du set: Træt af redigerede kroppe? Gå en tur i svømmehallen

Del dine planer op i realistiske bidder. (Foto: All Over)

Vil du tabe dig, fordi du har en forventning om, at du skal leve af salat, “fordi det gør man” og i øvrigt død og kritte skal tabe de sidste fem kilo, fordi “sådan skal man se ud”, så skal du tænke gevaldigt over dit projekt. Der er nemlig store forskelle på motivationen bag de to grunde til at ville ændre sit liv.

Vigtigst af alt skal du tænke på timingen. Det kan godt være, at den 1. januar ser pæn ud i træningsdagbogen, men hvis du ved, at skolen, jobbet eller andre dele af dit liv vil kræve en stor del af din tid, energi og dit fokus, så kunne det måske være en ide at skubbe projektet lidt eller lægge blødt ud.

Som man siger: “Mange bække små gør en stor å”, og husk så, at Rom ikke blev bygget på en dag.

Læs mere: Tryk på pytknappen – eller tag konflikten

Ting du glemte at sætte pris på, da du ikke var syg Træning
Er du klar over, hvorfor du vil ændre dit liv? (Foto: All Over)

Alternative nytårsforsætter

Hvis du alligevel er fast besluttet på, at du vil lave nogle ændringer i dit liv, når klokken slår tolv, har jeg lavet nogle kærlige og ærlige forslag til alternative nytårsforsætter.

Hvem ved, måske kan de hjælpe dig senere, hvis du fortsat har drømme om at gøre større ændringer i dit liv.

  1. Start med at være sødere mod dig selv
  2. Vær mere tilstede i nuet
  3. Accepter, at du ikke kan klare alting altid
  4. Husk, at det er okay at fejle
  5. Husk, at det er okay at sige nej og sætte grænser
  6. Husk, at du ikke behøver forbedre dig selv og præstere hele tiden. Du er okay, som du er.

Godt nytår!

Se også: Klumme: Jeg blev ikke mere tjekket af at fylde 30

Godt nytår! Husk at nyde det. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·