Læs også:

Close
einstein, albert einstein, mileva maric, elsa einstein, nazi, nazisme, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, videnskab, forskning, relativitetsteori, kærlighed, sex, drama, lidenskab, familie, historie, 20. århundrede, epoke, ron howard, geoffrey rush, emily watson, johnny flynn, tyskland, hitler, jøde, jødeforfølgelse, jalousi, politik, asyl, matematik, fysik, Marie Winteler

Ny serie om Einstein er et spændende og menneskeligt historisk drama

Kultur  | 

Den nye serie “Genius” følger en af den moderne videnskabs mest epokegørende mænd, Albert Einstein, gennem nazisme, jødehad, kvinder og relativitetsteorier

Chancen for, at du har hørt om Albert Einstein er nok ret stor. Du kender nok også til hans Relativitetsteori – i hvert fald navnet på den.

Vidste du også, at den tyske forsker levede i en ikke så fjern fortid? At han var tysk jøde? At FBI var mistænksomme over for forskeren? At han allerede fra ung gik sine helt egne veje inden for uddannelse og videnskab? At han var en kvindebedårer?

Alt det og meget mere lærer du om i serien “Genius”, der handler om Albert Einsteins liv.

einstein, albert einstein, nazi, nazisme, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, videnskab, forskning, relativitetsteori, kærlighed, sex, drama, lidenskab, familie, historie, 20. århundrede, epoke, ron howard, geoffrey rush, emily watson, johnny flynn, tyskland, hitler, jøde, jødeforfølgelse, jalousi, politik, asyl, matematik, fysik
Genius siksakker mellem Einsteins unge liv og senere, da han er en kendt videnskabsmand. (Foto: National Geographic)
Einstens opdagelser …
… har ført til en lang række opfindelser:

GPS-navigation
Vejrudsigter
Aktiemarkedsinvesteringer
Automatiske døre
Indbrudsalarmer
Solpaneler

Et særpræget sind

Et af de helt store spørgsmål for Einstein var, hvad tid er, og netop tiden er noget, der bliver rejst i i serien Genius.

Genius deler Einsteins liv i to baner:

En, der handler om hans tidlige liv, hvor vi møder den unge Einstein, der ikke vil lystre autoriteter, flere gange bliver smidt ud af universitetet og trodser sin fars ønsker. Han ser ikke skolernes udenadslære som uddannelse og vil helst bare droppe humaniora, sprog og botanik til fordel for fysik og matematik.

Sideløbende følger serien Einstein, som de fleste kender ham: En ældre mand med skørt, gråt hår og et inddragende intellekt.

Vi ser også en side af Einsteins liv, som mange måske ikke kender: Nemlig, hvordan forskerens tilværelse trods berømmelse og anerkendelse som forsker, bliver mere og mere usikkert i takt med, at Hitler og hans nazister får et mere og mere fast greb om Tyskland.

Læs også: Grethe Olsen: Verdens første kvindelige plastikkirurg

einstein, albert einstein, nazi, nazisme, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, videnskab, forskning, relativitetsteori, kærlighed, sex, drama, lidenskab, familie, historie, 20. århundrede, epoke, ron howard, geoffrey rush, emily watson, johnny flynn, tyskland, hitler, jøde, jødeforfølgelse, jalousi, politik, asyl, matematik, fysik
Den unge Einstein havde svært ved autoriteterne i uddannelsessystemet. (Foto: National Geographic)
Einstens opdagelser …
… har ført til en lang række opfindelser:

Digitale kameraer
DVD-afspillere
Scannere i supermarkedet
Laserkirurgi i øjnene
Atomvåben
Atomenergi

Store navne på rollelisten

Det er National Geographic, der står bag serien, der er den første fuldt scriptede dramaserie, det naturvidenskabelige og historiske medie nogensinde har lavet, og det er Ron Howard, der står bag film som Apollo 13, Da Vinci Mysteriet og Et Smukt Sind, der har instrueret.

Geoffrey Rush, der blandt andet er kendt fra “Pirates of the Carribbean”, “The Kings Speech”og “Les Miserables”, spiller rollen som den ældre Einstein, og det er svært at tænke en anden skuespiller i rollen.

Rush er kendt for at vælge roller, hvor han kan udfolde deres underfundige væsener. Selv siger han, at rollen som Einstein er en hans største.

– Ron var meget opsat på, at tage elementer af Einsteins liv, så serien blev et drama og ikke faldt i fælden og blev en biografisk film, forklarer Geoffrey Rush til National Geographic.

– Fortællingen om Einsteins liv smidt ind i en gylden periode for videnskaben, gennem ødelæggelserne fra to verdenskrige, handler om en epoke, endda en meget tumultarisk en, fortalt på et niveau, der er spændende fremfor rigidt og formelt.

einstein, albert einstein, nazi, nazisme, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, videnskab, forskning, relativitetsteori, kærlighed, sex, drama, lidenskab, familie, historie, 20. århundrede, epoke, ron howard, geoffrey rush, emily watson, johnny flynn, tyskland, hitler, jøde, jødeforfølgelse, jalousi, politik, asyl, matematik, fysik
Geoffrey Rush gør det godt i rollen som den jødiske Albert Einstein, der ikke vil flygte fra nazisterne. (Foto: National Geographic)
Fun fact:
Johnny Flynn er sanger og sangskriver i bandet Johnny Flynn & The Sussex Wit.

Han har skrevet en sang fra 2013, der hedder “Einstein’s Idea”.

Den unge Einstein spilles af Johnny Flynn.

– Som ung udfordrede Einstein alle nedarvede ideer, han blev præsenteret for. Det hjalp ham selvfølgelig som fysiker, men gav ham en række problemer i privatlivet. At spille ham har været en interessant udfordring, fortæller den unge skuespiller.

Rollen som den unge Einstein er hans debut, og da han fik tilsendt manuskriptet, tænkte han, at det var helt skørt, blandt andet fordi han slet ikke ligner Einstein som ung, men da han dykkede ned i rollen, sendte han alligevel en video med sin audition af sted.

– Han er en interessant karakter og er tvunget til at gøre de ting, han gør, på grund af sin stærke overbevisninger, som ofte afviser andres overbevisninger. Einstein er splittet, forvirret, men nysgerrig. Altid nysgerrig og forsøgte hele tiden at forstå verden omkring ham.

Læs også: Tre danskere med i nye Vikings-afsnit: Vikingemuseet ville være misundelige

einstein, albert einstein, mileva maric, elsa einstein, nazi, nazisme, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, videnskab, forskning, relativitetsteori, kærlighed, sex, drama, lidenskab, familie, historie, 20. århundrede, epoke, ron howard, geoffrey rush, emily watson, johnny flynn, tyskland, hitler, jøde, jødeforfølgelse, jalousi, politik, asyl, matematik, fysik
Rollen som Einstein spilles passioneret af unge Johnny Flynn. (Foto: National Geographic)

Einsteins kvinder

Hvis du tænker, at Genius kun kommer til at handle om fysik og 2. Verdenskrig, så tager du fejl. Genius giver også et indblik i mandens kærlighedsliv, der ser ud til, som Johnny Flynn siger i interviewet, at have været meget moderne for sin tid.

Ægteskab er for eksempel ikke noget, den unge Einstein drømmer om, og med en kone, der er Einsteins kusine, en elskerinde og en ekskone i fortællingen, er det tydeligt, at Einstein også var en kompleks størrelse i sit privatliv.

Læs også: Det åbne forhold: Derfor er polyamori ikke længere tabu

Emily Watson, der er kendt fra storfilm som Lars von Triers “Breaking the Waves” og “The Red Dragon” og fra de skrå brædder, spiller rollen som Einsteins kone, Elsa.

– Det er faktisk tredje gang, at jeg spiller “Mrs. Geoffrey Rush”, fortæller Emily Watson og henviser til sit samarbejde med skuespilleren Geoffrey Rush.

– Vi har den her følelse af at være komfortable med hinanden og en fysisk genkendelighed. Hvad jeg virkelig godt kan lide er, at Geoffrey og jeg ligner hinanden. Vi har begge de her to skøre, grå parykker på og er kommet til et punkt i livet, hvor vi bare er ligeglade.

– Ideen om denne mand, der er helt alene, uden vores (nutidige red.) forståelse af, hvad moderne videnskab er, som gør de her utrolige opdagelser og samtidig er i historiens centrum, er spændende.

Serien “Genius” vil blive vist på National Geographic fra søndag den 23. april klokken 22 og ni søndage frem. Du kan læse mere, se billeder af den rigtige Einstein eller se flere trailere og interviews her.

einstein, albert einstein, mileva maric, elsa einstein, nazi, nazisme, anden verdenskrig, 2. verdenskrig, videnskab, forskning, relativitetsteori, kærlighed, sex, drama, lidenskab, familie, historie, 20. århundrede, epoke, ron howard, geoffrey rush, emily watson, johnny flynn, tyskland, hitler, jøde, jødeforfølgelse, jalousi, politik, asyl, matematik, fysik, Marie Winteler
Schweiziske Marie Winteler var Einsteins første kærlighed. (Foto: National Geographic)

· Mere fra samme kategori ·