Læs også:

Close
grethe olsen, plastikkirurg, plastikkirurgi, danmarks første kirug, verdens første kvindelige plastikkirurg, aleris-hamlet,

Grethe Olsen: Verdens første kvindelige plastikkirurg

Nyheder  | 

Danmarks første plastikkirurg, og verdens første kvindelige, var Grethe Olsen. En egenrådig læge, der måtte kæmpe for at blive plastikkirurg på en vej, ingen kvinder før havde betrådt

Udtrykket plastikkirurgi kommer fra det græske ord plastikos, som betyder at forme eller at skabe, og det har ikke noget med materialet plastik at gøre.
Plastikkirurgi er en af de ældst beskrevne kirurgiske discipliner, og både det gamle Indien og det gamle Egypten benyttede sig af plastikkirurgi.

Grethe Olsen var en kvinde, der skrev historie på flere måder. Ikke alene var hun en eminent fægter, der hentede olympisk guld hjem til Danmark. Hun var også Danmarks første plastikkirurg og den første kvinde i verden, der blev uddannet som plastikkirurg.

Alene det, at hun var en kvinde, der uddannede sig til læge, var lidt af en sensation i 1939. At hun ville være kirurg var endnu mere utænkeligt, og at hun valgte plastikkirurgi som felt – et område, der blev set ned på i datidens Danmark – gjorde hendes historie endnu mere speciel.

Derfor måtte Grethe Olsen ikke bare gå egne veje, hun måtte selv grave dem ud og asfaltere dem for at nå derhen, hvor hun ville.

Det fortæller Bo Jønsson, der er overlæge og speciallæge i plastik- og kosmetisk kirurgi på Aleris-Hamlet Hospitaler, og er forfatter til bogen”Plastikkirurgi – En guide”. Han kendte Grethe Olsen, og beskriver hende som en bestemt kvinde, der banede vejen for plastikkirurgien herhjemme i en tid, hvor plastikkirurgi ikke var et prestigefyldt område, at beskæftige sig med.

– Selv da jeg ville læse til plastikkirurg i 1980’erne, var det med en vis spænding, at jeg fortalte det til familie og venner, for det var ikke velset, og mine kollegaer så på det med foragt. Især hvis man gik ud og åbnede sin egen klinik, som Grethe Olsen senere gjorde, siger Bo Jønsson.

Læs også: Fem kvinder friede selv: Derfor ventede vi ikke på, at han gik på knæ

grethe olsen, verdens første kvindelige plastikkirurg, danamrks første plastikkirurg, plastikkirurg, plastikkirurgi, ligestilling, kvinde, pioner, kirurgi
Grethe Olsen i 1961. (Foto: Polfoto)
De gamle egyptere lavede andet end at bygge pyramider. De foretog også nogle af de allerførste plastikoperationer i menneskeheden. Nærmere betegnet næseoperationer, og inderne skar næser af som straf.

En selvstændig dame

Grethe Olsen blev født i 1912 som datter af hofbagermester Olsen og Ellen. Det var hurtigt tydeligt, at Grethe Olsen var en ung kvinde med en udpræget selvstændighedstrang og lyst til livet, som blev støttet hjemmefra.

Som 12-årig begyndte Grethe Olsen til fægtning, hvor hun var tæt på urørlig. Hun vandt stort set alle de fægtekonkurrencer, hun kunne komme i nærheden af, var Danmarksmester op igennem 1930’erne og deltog i OL i 1932, 1936 og i 1948 – hvor hun blev mester.

Grethe Olsen valgte lægevejen, da hun skulle uddanne sig, og selv om der ville gå mange år, før Danmark var klar til plastikkirurgi, var Grethe Olsen klar fra start.

Så da hun fik sin lægeeksamen i 1939, ønskede Grete Olsen at læse videre til kirurg. En kollega fik hende til at læse en bog af plastikkirurgen Harold Gillies, der havde grundlagt den moderne plastikkirurgi under 1. Verdenskrig og bliver betragtet som den moderne plastikkirurgis fader, og Grethe Olsen var sikker på, at det plastikkirugiske felt var noget for hende.

Plastikkirurgi var ikke fint nok

Imidlertidig stod hendes køn og ønsket om kirurgi i vejen for den unge, ambitiøse kvinde. Samtidig blev der set ned på plastikkirurgi i Danmark, og der var derfor ikke nogle læger, der kunne undervise Olsen. Så hun tog til udlandet.

– Dengang var kirurgi helt overordnet et mandefag, og der blev set meget ned på plastikkirurgi. De små snit, der skulle lægges, blev set som noget forfinet og tøset – ikke noget for mænd. Tanken om kvindelige kirurger var heller ikke velanset, fortæller Bo Jønsson.

Læs også: Opfindere, forskere og genier: Disse seje kvinder ændrede verden

grethe olsen, plastikkirurg, plastikkirurgi, danmarks første kirug, verdens første kvindelige plastikkirurg, aleris-hamlet,
Grethe Olsen var også olympisk mester i fægtning. (Foto: Polfoto)
Plastikkirurgien kom til Europa i 1500-tallet, især fordi, mange europæere blev smittet med syfilis. Det gav ofte voldsomme vansiringer i ansigtet, og de smittede blev udstødt af samfundet. Kirurgien handlede derfor om at rekonstruere ansigtet.

Tog sagen i egen hånd

Grethe Olsen ville ansættes på det finske hospitalsskib, men de ville ikke ansætte kvinder, så hun fik plads på et krigslazaret i Finland i 1941. Derfra fik hun en stilling på Karolinska Sjukhuset i Stockholm hos plastikkirurgen A. Ragnell. Han skabte kontakt mellem Grethe Olsen og Harold Gillies, og efter en brevveksling lovede Gillies at ansætte hende, hvis hun kom til England.

2. Verdenskrig var i mellemtiden brudt ud, og nu var problemet at komme fra det nazibesatte Danmark til fjendelandet England. Grethe Olsen søgte om udrejsetilladelse, som hun fik – til Færøerne i 1942. Hun fik plads på et fly til Stockholm, som skulle mellemlande i Skotland. Her hoppede hun af og skulle klare det næste problem: At få opholdstilladelse.

Den fik hun efter flere besværligheder, og derfra ventede der hårdt arbejde og træning på militærhospitalet i Sydengland, hvor hun lærte faget af Gillies, der rekonstruerede ansigter og kroppe efter forbrændinger og andre krigsskader. Grethe Olsen måtte kæmpe ekstra hårdt for at blive optaget blandt plastikkirurgerne, der kun var mænd, og i august 1944 og frem til december 1945 fik hun ansvaret for en afdeling.

Læs også: Det googler danskere – og andre nationaliteter – mest om kvinder

Danmark var stadig ikke klar

Grethe Olsen kunne være blevet i England, men valgte at komme tilbage til Danmark for at indføre den moderne plastikkirurgi der. I 1946 fik hun job på Riget, men måtte efter knap et år konstatere, at Danmark ikke var klar til hverken plastikkirurgi eller kvindelige læger.

Desillusioneret tog hun tilbage til England – kun for at vende tilbage til sit hjemland tre måneder senere og åbne sin egen praksis. Sideløbende var hun konsulent for et hospital i Bruxelles, og herigennem fik hun kontakt til flere andre dele af hospitalsverdenen.

– Der bliver ikke set ned på plastikkirurgi i dag. I dag er det allemandseje, men synet på kirurgi dengang gjorde, at det var svært for kvinder at gøre sig gældende, og plastikkirurgi var en måde for kvinder som Grethe Olsen at gøre sig gældende på. Sådan er det ikke længere. I dag er mange læger kvinder, forklarer Bo Jønsson.

Læs også: Kvinders CV dømmes hårdere end mænds

grethe olsen, plastikkirurg, plastikkirurgi, danmarks første kirug, verdens første kvindelige plastikkirurg, aleris-hamlet,
Grethe Olsen var en kvinde, der skabte sine helt egne muligheder. (Foto: Polfoto)
Den første registrerede næseoperation foregik i Italien i 1597 og varede i 20 dage – patienten blev ikke bedøvet. Bedøvelse blev nemlig først opfundet i 1800-tallet. Det var også her, at mange af de metoder, kirurgerne bruger i dag, blev udviklet.

Fik skalpellen under modermærkekræft

Her fik Grethe Olsen kontakt med Finseninstituttet og Radiumstationen, hvor man havde brug for plastikkirurgisk snilde for at kunne rekonstruere patienter, der havde været udsat for store indgreb, da de skulle have fjernet cancer.

– I Danmark handlede plastikkirurgi længe om brandsårsbehandling og modermærkekræft. Man rekonstruerede efter skader og sygdom, og korrigerede ganespalter og urinrørsspaltninger og brystrekonstruktion. Kosmetisk plastikkirurgi udviklede sig noget senere som et parallelt kirurgisk, fortæller Bo Jønsson.

Grethe Olsen blev ansat som konsulent i 1947, men det var ikke før 1959, at hun kunne kalde sig overlæge og indrette Danmarks første plastikkirurgiske klinik.

Den lange ventetid var forårsaget af, at Kirurgisk Selskab krævede, at Grethe Olsen også fik en organkirurgisk uddannelse for at kunne blive plastikkirurgisk speciallæge.

Den betragtning var Grethe Olsen ikke enig i, da hun mente, at det var overflødigt, og der gik hele ni år, fra hun blev overlæge, til hun fik specialistanerkendelse. Hun havde endda nået at uddanne flere plastikkirurgiske speciallæger i mellemtiden.

I sin tid på Finseninstituttet startede Grethe Olsen et samarbejde med radiologen Jens Nielsen, og i 1949 opererede hun den første modermærkekræft væk ved at fjerne et stort hudområde og transplantere i stedet for at skære dybt ned i vævet.

Behandlingen og tidlig diagnosticering fik nedsat dødeligheden med 40 procent, og det forsvarede hun i 1966 for sin medicinske doktorgrad.

Grethe Olsens arbejde havde en enorm indflydelse på plastikkirurgi i Danmark og kvinders adgang til kirurgfaget, og hun var en pionér helt frem til sin død i 2010.

Øvrige kilder: Baggrundsinterview overlæge og speciallæge i plastik- og kosmetisk kirurgi på Aleris-Hamlet, Bo Jønsson, Plastikkirurgi – En Guide, Historie, Den Store DanskeKvinfo, Den Store Danske, Kristeligt Dagblad, Lokalavisen, Plastic Surgery.

· Mere fra samme kategori ·