
14 sejlivede myter om plastikkirurgi: Sandt eller falsk?
Kan man bevæge ansigtet efter Botox? Får man “andenæb” af mange læbeforstørrelser? Læs med, når eksperter fra Privathospitalet Aleris-Hamlet afliver plastikkirurgiens falske myter
Hvert eneste år går tusindvis af danskere til plastikkirurg, og skønhedsoperationer har eksisteret lige siden de gamle egypteres tid. Alligevel er faget omgærdet af en masse fordomme og myter.
Vi har samlet nogle af de mest sejlivede myter og bedt eksperter fra Privathospitalet Aleris-Hamlet bekræfte eller aflive myter om plastikkirurgi.

Silikonebryster føles ikke naturlige
Både sandt og falsk!
Silikonebryster er ofte fastere end naturligt brystvæv, men hvis man har en del brystvæv fra naturens hånd, kan man næsten ikke mærke forskel. Silikone fås i dag i flere fasthedsgrader. Saltvandsimplantater føles faktisk hårdere end de fleste silikoneimplantater.
Man kan ikke bevæge ansigtet efter Botox
Falsk!
Man kan sagtens bevæge ansigtet efter Botox, men i det behandlede område vil der være en nedsat bevægelighed for at undgå de mimiske rynker. De muskler, som ikke er behandlet, kan man dog bevæge som altid. I professionelle hænder får du derfor bestemt ikke et mimikløst ansigt, men blot et yngre og mere oplagt udtryk.
Læs også: 10 spørgsmål og svar: Det skal du vide, inden du får botox
Plastikkirurgi er udelukkende skønhedsoperationer
Falsk!
Plastikkirurgi kan både være kosmetisk og rekonstruerende. Kosmetisk kirurgi, også kaldet skønhedsoperationer, er plastikkirurgi, som udføres af kosmetiske hensyn – altså på grund af patientens eget ønske om et forbedret udseende. De mest populære kosmetiske operationer i Danmark er brystforstørrelser, øjenlågsoperationer, brystløft, fedtsugninger og opstramning af maveskind.
Rekonstruktionskirurgi er plastikkirurgi, der udføres på abnormiteter, som skyldes en medfødt defekt, udviklingsfejl, traumer, infektioner, tumorer eller sygdom. Som udgangspunkt udføres rekonstruktionskirurgi for at forbedre en funktion, men også for at skabe et, tilnærmelsesvis, normalt udseende.
Fedtsugning er en effektiv måde at tabe sig på uden at skulle tænke på kost og motion
Falsk!
Fedtsugning er, lidt firkantet sagt, velegnet til at ændre kropsfaconen, men bestemt ikke en erstatning for slankekur. Fedtsugning kan derfor med fordel tilbydes, hvis du er generet af lokale fedtdepoter, som er svære at komme til livs, selv om du taber dig.
De lokale fedtdepoter er arveligt betinget og kønsbestemt. De forsvinder ikke trods slankekure og træning og er derfor specielt velegnede til fedtsugning. Kvinder aflejrer oftest fedtet på hofter, lår samt flanker (pærefacon), mens mænd aflejrer fedtet på maven og flanker (æblefacon).

Det er kun kvinder, der får plastikoperationer
Falsk!
Hos Aleris-Hamlet Hospitaler er det cirka 90 procent af patienterne, som er kvinder. Det ses dog, at flere og flere mænd får fedtsugninger, øjenlågsoperationer, øjenbrynsløft, Botox og ansigtsløft samt operation for mandlig brystudvikling.
Det er kun overfladiske mennesker, der får lavet plastikoperationer
Falsk!
Det er på alle mulige måder fup. Det er i langt de fleste tilfælde fornuftige mennesker, som i mange år har haft et brændende ønske om at få ændret noget ved deres krop, som generer dem. De har søgt en masse information og har sat sig grundigt ind i indgrebets fordele og ulemper, inden de kommer til os.
En operation holder hele livet
Falsk!
Resultatet af kosmetisk kirurgi er ikke varigt. Kroppens naturlige aldring fortsætter og vil med tiden ændre resultatet. Hvor hurtigt kroppen ældes er individuelt og afhænger af blandt andet arvelige faktorer, rygning og solpåvirkning.
Læs også: Lena gik fra B til D-skål: Sådan var min brystoperation
Plastikkirurger er ikke “rigtige” læger
Falsk!
Alle plastikkirurger har efter endt uddannelse taget en speciallægeuddannelse i plastikkirurgi og kosmetisk kirurgi, så de er absolut ”rigtige” læger. Det er dog altid en god idé at tjekke den enkelte læges tilsynsrapport fra Sundhedsstyrelsen. Disse skal være tilgængelige på klinikkens webside.
Det er bedst at vente med at få lavet brystforstørrelse, til efter man har fået børn og ammet
Både sandt og falsk!
Det kan være en fordel at vente med en brystforstørrelse, indtil du er færdig med at amme børn, idet graviditet og amning, ligesom almindelig aldring, ændrer brystets form, selv om du har implantater. De vil komme til at hænge lidt mere og se mere naturlige ud efterfølgende.
Langt de fleste oplever ikke problemer med amning efter brystforstørrelse med implantater. De fleste oplever en midlertidig nedsat følesans i brystet og brystvorten lige efter operationen, men for langt de fleste vender den gradvist tilbage i løbet af seks til ni måneder, og de har derfor ingen problemer med at amme efterfølgende.

Du behøver ikke bruge bh, når du har fået lavet byster
Falsk!
Det kan være en fordel at bruge bh, når du har fået foretaget en brystforstørrende operation for at støtte dine nye bryster. Hvis du samtidig har fået foretaget brystløft, er det meget vigtigt, at du bruger bh efter lægens anvisning for at støtte huden og optimere resultatets holdbarhed.
Botox er kun for kvinder over 40 år
Falsk!
Botox bruges af mænd og kvinder i alle aldre, hvis man er generet af mimiske rynker, men det er klart, at der er flere, som bruger Botox efter 40 års alderen, når rynkerne begynder at blive mere fremtrædende.
Rygere kan ikke blive opereret
Både sandt og falsk!
Rygning frarådes generelt før enhver operation – også plastikkirurgi, idet det øger risikoen for infektion, hæmmer såret i at hele og giver grimmere ar. Sundhedsstyrelsen anbefaler rygestop seks uger før operationen.
Vi ved, at en cigaret får de små blodkar til at trække sig sammen i 20 minutter. De små blodkar sørger dels for heling og dels for bakteriebekæmpelse. Hver gang du ryger en cigaret, vil der således gå 20 minutter, hvor der er dårligere heling og ringere bakteriebekæmpelse.
Læs også: Det skal du vide, inden du får en brystforstørrelse
Fedtsugninger giver grimme ar og løs hud
Både sandt og falsk!
Fedtsugninger giver små ar på cirka en centimeter, der hvor fedtsugningskanylen går igennem huden. Dette er normalt en til to steder per område. Vi bestræber os på at lægge disse ar i naturlige hudfolder eller et sted, der dækkes af bikinien eller lignende. Oftest er arrene svære at få øje på efter et stykke tid.
Hvis man i forvejen har løs hud, kan det forværres ved en fedtsugning, og visse områder er mere udsatte for dette end andre. Hvor godt huden trækker sig sammen efter en fedtsugning afhænger blandt andet af din alder, arvelige forhold og livsstilsfaktorer.
Nogle fedtsugningsmetoder, for eksempel WAL (body-jet), er mere skånsomme og bedre til at få huden til at trække sig sammen. De fleste er dog ikke generet af løs hud efter en fedtsugning. Hvis huden i forvejen er løs eller ikke trækker sig optimalt sammen, kan det blive nødvendigt at stramme huden op efterfølgende.
Man får ”andenæb”, hvis man får mange læbeforstørrelser
Falsk!
Fillere bliver ikke lagt til at give andenæb. Aleris-Hamlets behandlere er dygtige og lægger filleren, som du ønsker det og for at fremhæve dine egne læber.
Læs også: Fra 18 til 70-årige: Læbeforstørrelse hitter i alle aldersgrupper
DU KAN LÆSE MERE PÅ ALERIS-HAMLETS HJEMMESIDE.