Læs også:

Close

Det skal du vide, inden du får en brystforstørrelse

Annonce  | 

Går du med tanker om at få en brystforstørrelse? Her er der nogle ting, du skal være klar over, inden du bliver opereret

En brystforstørrelse kan for mange kvinder betyde mere selvværd, øget selvtillid og en styrket følelse af kvindelighed – men det er samtidig også en stor beslutning, og der kan være mange spørgsmål, der dukker frem i processen op til en brystforstørrende operation.

Vi har rådført os med plastikkirurg Louise Vennegaard Mielke fra privathospitalet Aleris-Hamlet om nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du vil have foretaget en brystforstørrende operation, så du både får en tilfredsstillende og realistisk oplevelse.

Husk at researche godt, inden du får en brystforstørrelse. (Foto: All Over)
Vidste du?
Omkring 1.500 danske kvinder får opereret brysterne større hvert år. I 2014 var tallet mere end 2.000.

Implantater alene kan ikke løfte dit bryst

Resultatet af en brystforstørrende operation kan afhænge af mange ting, såsom dit helbred, alder, genetiske forudsætninger og fysik.

– Selv om kirurgen kan gøre mange ting for dig, er dine naturlige bryster stadigvæk den platform, der arbejdes ud fra. Man får populært sagt sine egne bryster bare i en større udgave. Så hænger dit bryst, vil et implantat ikke kunne ændre på det. Eller sagt ligeud: Hvis du har hængebryster, vil et implant ikke gøre brysterne mindre hængende. Det vil bare gøre brysterne større, forklarer Louise Vennegaard Mielke.

Er dit ønske at få større og mindre hængende bryster, kan det være nødvendigt at supplere din brystforstørrelse med et brystløft for at opnå det ønskede resultat.

Derfor er det er vigtigt at have afstemt dine forventninger og ønsker ordentligt med kirurgen inden operationen, og at din forventning til resultatet er realistisk.

Se også: Det’ bare bryster! 29 sæt vidt forskellige og helt normale af slagsen.

En ny og skånsom metode til at få større bryster ved at bruge fedt vinder frem. (Foto: All Over)

Dine implantater skal skiftes på et tidspunkt

Når du får indsat et implantat, er det ofte ikke en engangsoperation, og du skal forberede dig på, at det kan være, du skal have det skiftet efter 10 til 15 år.

Det er vigtigt at understrege, at uanset hvor god en kvalitet implantaterne er, holder de ikke evigt. Men kvalitet følger med prisen, og det er derfor godt på sigt at investere i nogle af de bedre implantater, for eksempel Mentor-implantater, da de ofte holder længere, siger Louise Vennegaard Mielke.

– Det er vigtigt, at du tager fat i din kirurg, hvis du oplever, at brystet bliver hårdt eller deformt, at du oplever en stikkende, brændende fornemmelse i brystet, at det gør ondt, eller at du får hævede lymfekirtler, da dette kan være tegn på kapseldannelse eller lækage, understreger Louise Vennegaard Mielke.

Når det handler om implantater, følges kvalitet og pris ad. (Foto: All Over)
Vidste du?
Brystforstørrende operationer er en af de mest populære kosmetiske operationer i USA og Europa.

Kend dine muligheder

I dag findes der to muligheder for en brystforstørrelse, enten med implantater eller eget fedt. Ved forstørrelse med eget fedt bruges kvindens fedt fra lårene eller lænden og flyttes til brysterne. Det giver brysterne et meget naturligt udtryk, og de vil føles som dine egne.

Læs mere om det her: Et stigende antal kvinder vælger mere naturlig metode til brystforstørrelse

Er dit ønske med brystforstørrelsen at få en mere fyldig barm og markant kavalergang, skal du have implantater. Ved silikoneimplantater er der to valg, du kan tage: Runde eller dråbeformede. De dråbeformede ser mest naturlige ud. Der er dog en lille risiko for, at de roterer.

– Du kan også få et flot resultat med runde implantater, og de fås i mange forskellige former og størrelser. Implantatets bredde skal passe til din brystkasses størrelse, så brystvorterne sidder i midten af brysterne, kavalergangen bliver pæn, og proportionerne som de skal. Til sidst bestemmer du sammen med kirurgen brysternes profil – altså hvor meget de skal strutte, forklarer Louise Vennegaard Mielke.

Inden du beslutter dig endeligt for, hvilken brystforstørrelsesoperation, der er den rigtige for dig, er det vigtigt at gå en god og professionel rådgivning hos en plastikkirurg, som du har tillid til.

Du skal give kroppen ro og hvile, og have nogen til at hjælpe dig. Eksempelvis med at komme ud af sengen. (Foto: All Over)

Det er virkelig vigtigt, at du ikke ryger

– Generelt anbefales det jo altid ikke at ryge, men når det handler om operationer, er det virkelig vigtigt, at du ikke ryger, da rygning kan øge risikoen for komplikationer og giver din krop dårlige forudsætninger for sårheling. Det giver større risiko for infektion og grimmere ar, siger Louise Vennegaard Mielke.

Dette skyldes, at cigaretter får de små blodkar til at trække sig sammen i 20 minutter efter rygningen. De samme blodkar sørger for at bekæmpe bakterier og hjælper med at hele operationssåret. Det betyder, at for hver cigaret du ryger, er der tyve minutter, hvor din krop har dårligere bakteriebekæmpelse og heling.

For at give din krop de optimale forudsætninger for heling, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du stopper med at ryge senest seks uger før operationen. Man kan bruge erstatningsprodukter med nikotin i rygestopperioden, hvis det er nødvendigt, men ikke efter operationen.

Læs mere: Videoguide: Sådan passer du bedst på dine bryster

Rygning kan være en seriøs hindring for en ordentlig heling efter operation. (Foto: All Over)
Vidste du?
Silikone er det mest populære implantat til en brystforstørrende operation.

Du skal tage den med ro de første 6 uger

Du er sikkert klar over, at du ikke skal springe rundt lige efter en operation, men du skal forberede dig på, at der er flere ting, du ikke må i de første seks uger efter.

Når du har fået foretaget en brystforstørrende operation, er det vigtigt, at du forholder dig i ro den første uge. Har du et stillesiddende arbejde, er det okay at begynde på det igen efter en uges hvile.

Det anbefales, at du ikke sover på maven i cirka fire uger efter operationen. Det er okay at ligge let på siden. Du kan også ligge på ryggen, hvor du eventuelt bruger en pude i ryggen til at støtte.

Fysisk aktivitet skal du skrue helt ned for i de første seks uger efter operationen. De første uger må du nemlig ikke bruge dine arme for meget. Du må maksimalt løfte, hvad der svarer til to liter mælk i hver arm de første seks uger efter operationen, og albuerne må ikke løftes højere end skuldrene i den periode.

Det eneste, der faktisk er tilladt med det samme er gåture. Men cykling, løb, træning, gymnastik og anden sport skal du vente med i seks uger. Du må også gerne svømme efter seks uger, men kun, hvis sårene er helet, og der ikke er synlige sårskorper.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du husker, at du ikke må køre bil, før det er muligt for dig at reagere normalt i alle tænkelige situationer. Du må heller ikke længere tage smertestillende medicin, når du igen skal til at køre bil.

Se også: BH-guide: Fem trin til det perfekte fit

Du kan finde svar på flere hyppigt stillede spørgsmål hos Aleris-Hamlet.

· Mere fra samme kategori ·