Læs også:

Close
Det åbne forhold: Lisa fortæller – derfor har jeg valgt at leve polyamorøst

Det åbne forhold: Lisa fortæller – derfor har jeg valgt at leve polyamorøst

Mit liv  | 

Lisa har aldrig kunne finde sig til rette i et monogamt forhold, og hun måtte gå igennem både utroskab og et knust hjerte, før hun endelig sprang ud som polyamorøs. Her er hendes historie

Jeg er polyamorøs, og min kæreste er polyseksuel. Jeg kan sagtens få følelser for andre, og det har jeg min fulde ret til. Hvorimod min kæreste mere søger seksuelle relationer ved siden af – selv om han selvfølgelig også har ret til lige det, han føler for.

Vores forhold er helt åbent og frit! Jeg har to elskere ved siden af og går også til sexpositive fester uden min kæreste. Dem, vi ser udover hinanden, kalder vi for ”relationer”, da det dækker det hele. Jeg har endnu ikke prøvet at have en decideret kæreste ved siden af, men hverken ham eller jeg er bleg for det, hvis det skulle ske, at jeg også blev forelsket i en anden.

Det åbne forhold: Lisa fortæller – derfor har jeg valgt at leve som polyamorøs
Lisa har aldrig følt sig tilpas i monogame forhold. I dag lever hun som polyamorøs i et åbent forhold med sin kæreste. (Foto: All Over)

Vi er rigtig gode til at tale om tingene og være ærlige. Sommetider sidder vi med hver vores Tinder-profil åben og siger god for den andens match. Det er lidt skørt til tider, men vi har det dejligt afslappet med det.

Polyamorien startede med uforpligtende kys og sex med kvinder

Jeg har egentlig aldrig følt mig helt tilpas i et monogamt forhold. De gange, jeg har levet i et monogamt forhold, tænkte jeg meget over, at uanset hvor forelsket jeg var, så kiggede jeg stadig efter andre. Jeg så altid muligheden i andre, både seksuelt og følelsesmæssigt.

Læs også: Det åbne forhold: Derfor er polyamori ikke længere tabu

Jeg forstod ikke, hvorfor og hvordan jeg kunne tænke i de baner, når jeg samtidigt elskede, respekterede og værdsatte min kæreste. Jeg følte mig forkert og utilregnelig, og det gjorde, at selv om jeg ellers ingen grund havde til at tvivle på mit forhold, så gjorde jeg det, fordi mine instinkter i samfundets øjne viste mig, at der var noget galt, siden jeg kiggede efter andre.

Som 16-årig, da jeg var i mit første rigtige parforhold med en fyr, blev jeg hovedkulds forelsket i en pige fra min skole. Men jeg var ikke i tvivl om, at jeg samtidig var oprigtigt forelsket i min kæreste. For at finde ud af min seksualitet begyndte jeg, at have en uskyldig flirt med en anden pige, selv om jeg godt vidste, at det måske var på grænsen til utroskab. Men jeg blev nødt til at finde ud af, hvem jeg var, og om jeg også var til kvinder.

Det åbne forhold: Lisa fortæller – derfor har jeg valgt at leve som polyamorøs
Lisa har levet i et polyamorøst forhold i otte måneder. Før det levede hun i et halvåbent forhold, hvor hun måtte kysse andre og have sex med kvinder. (Foto: All Over)

Jeg blev som 18-årig bevidst om, at jeg kunne identificere mig med, hvordan polyamorøse/polyseksuelle tænker, føler og lever. Min daværende kæreste og jeg talte meget om lysten til at åbne forholdet, da vi havde en veninde, som levede i et polyamorøst ægteskab. Men han var ikke med på ideen om, at det blev åbnet helt. Så vi valgte at åbne forholdet sådan, at vi godt måtte kysse andre, og jeg måtte også godt have sex med andre kvinder, men ikke mænd.

Jeg følte mig dog stadig begrænset, og jeg blev faktisk aldrig rigtig tilfreds med den beslutning, der blev taget. Igen følte jeg mig skamfuld over at have sådan en stærk lyst til at få min frihed tilbage!

Læs også: Det åbne forhold: Sådan lever du i et polyamorøst forhold

Lysten førte til utroskab

Trekanter blev pludselig en mulighed, og da jeg oplevede at se min kæreste have sex med en anden kvinde, tændte det mig, og jeg fik en naturlig lyst til at ”kæmpe for at få ham tilbage” dagene efter. At se ham sammen med en anden gjorde altså, at jeg både værdsatte ham mere og kæmpede mere i mit parforhold. Jeg kom til den konklusion, at det måske er meget sundt for mennesker at blive mindet om, hvad vi kan miste. Det får os måske til at sætte mere pris på det, vi har.

Den simple ting at kysse, havde jeg dog aldrig forestillet mig kunne udvikle sig til misbrug af tillid. Jeg mødte en fyr, som jeg kyssede med, hvilket jeg godt måtte, men jeg endte med at blive meget forelsket i ham. Og jeg gjorde noget, som jeg aldrig havde troet, jeg kunne finde på. Jeg var utro.

Det åbne forhold: Lisa fortæller – derfor har jeg valgt at leve som polyamorøs
Lisa levede i et halvåbent forhold med sin ekskæreste, men hun blev forelsket i en anden og endte med at være utro. (Foto: All Over)

Det eskalerede til, at jeg fulgte mine lyster og var utro op til flere gange blandt andet med trekanter uden min kæreste. Det blev en dag opdaget, og det var et hårdt slag for min kæreste at få. Jeg fandt for alvor ud af, hvor ondt det gør at se et andet menneske blive såret på grund af ens egoistiske handlinger.

Jeg kæmpede i to måneder for at redde forholdet og valgte at droppe kontakten til min forelskelse, fordi jeg valgte kærligheden og det liv, som jeg havde opbygget med min kæreste i stedet for. Til sidst valgte jeg at stoppe forholdet, og jeg lovede mig selv, at jeg aldrig nogensinde ville såre en anden person så meget igen.

Læs også: Langdistanceforhold: Kærlighed på den anden side af jorden

Min store polyamorøse kærlighed

Selv om min ekskæreste havde sagt, at han ikke troede, at jeg var polyamorøs, fordi han havde mistanke om, at jeg ville blive for jaloux, sprang jeg alligevel ud som poly på den måde, at jeg gjorde op med mig selv, at min næste kæreste skulle være åben og give mig frihed til mine lyster og følelser.

Men hvor stor var chancen lige for det? Hvor mange vil i sidste ende give sin partner 100 procent frihed? Drømmer alle ikke om det perfekte parforhold i tosomhed? Jeg troede, det ville blive svært at finde en partner, som ville kunne acceptere mit store behov for frihed. Troede jeg.

Det åbne forhold: Lisa fortæller – derfor har jeg valgt at leve som polyamorøs
Lisa er polyamorøs og må gerne få følelser for andre. Hendes partner er polyseksuel og udfordrer sin seksuelle nysgerrighed. (Foto: All Over)

Fire måneder skulle gå som udforskende single, inden jeg mødte min store polyamorøse kærlighed. Fordi jeg var åben omkring min frie seksualitet og tog beslutningen om selv at acceptere, hvem jeg nok inderst inde er, tror jeg, at jeg udstrålede en fri, åben og afslappet energi omkring mig.

Det tiltræk frisindede og accepterende mennesker. Jeg troede, jeg ville blive mødt med forargelse og fordomme. Men i stedet blev jeg mødt med nysgerrighed, respekt og åbne hjerter. Åbne hjerter, som på grund af mig blev inspireret til endelig at åbne sig op og fik sagt højt, at de havde det ligesom mig.

Læs også: Kære eks: Tak, fordi du forlod mig

De gav udtryk for, hvor glade de var for at møde én, der rent faktisk har valgt at udleve det, som de går rundt og drømmer om. Jeg blev overrasket over, hvor mange der forstod min nye livsstil.

Midt i denne udvikling i at finde ud af, om jeg passede ind i ”poly-boksen”, mødte jeg altså min nuværende kæreste og samlever. Han havde selv for nylig erklæret sig poly, og det matchede jo med min forventning til en potentiel kæreste. Aldrig har jeg været i et mere lykkeligt og afslappet forhold end det, jeg er i nu.

Det åbne forhold: Lisa fortæller – derfor har jeg valgt at leve som polyamorøs
Det giver god mening for Lisa, at hun i dag er polyamorøs. Allerede som barn viste Lisa tegn på, at hun ikke var til den monogame livsstil. (Foto: All Over)

Spor af polyamori siden barndommen

Efter jeg sprang ud som polyamorøs, begyndte jeg at tænke tilbage på, om der måske allerede havde været spor af min seksualitet siden barndommen. Og jeg kom i tanke om, at jeg til min børnefødselsdag i børnehaven havde sat bordkortene sådan, at to udvalgte drenge sad ved siden af mig, fordi jeg var forelsket i dem begge to.

Læs også: Klumme: Kender du en eneste kvinde, der ikke er blevet kaldt luder?

Jeg kom (igennem minder, og hvad jeg kan huske fra min barndom) frem til, at jeg igennem hele folkeskolen altid var interesseret i flere på én gang. Det hele gav lidt mere mening nu. Jeg behøvede ikke at tilpasse mig en bestemt seksualitet for at være okay – en seksualitet passede til mig og gjorde mig lykkelig. Skammen blev i stedet forløst med accept og kærlighed til mig selv.

Lisa har valgt at være anonym. Redaktionen er bekendt med hendes sande identitet. Vi takker hende for at dele sin historie og ønsker parret al held og lykke i fremtiden. 

· Mere fra samme kategori ·