Læs også:

Close
Leighton Meester shopper med en masse tasker. Scene fra Gossip Girl (Foto: All Over)

Shopaholic: Derfor bliver din hjerne glad, når du shopper

Mit liv  | 

– Because when I shop, the world gets better.

Sådan lyder det berømte citat fra Confessions of a Shopaholic, og måske passer det egentlig meget godt. Når du shopper, aktiverer du nemlig belønningssystemet i hjernen og får en følelse af velvære

Vi elsker alle at shoppe og få nye ting, da shopping gør os glade, men den store shoppelyst – og glæde – kan udvikle sig til en decideret købetrang.

Shopping gør dig glad for en stund

Når man shopper, frigiver belønningssystemet i hjernen et stof, der hedder dopamin, som skaber en følelse af velvære. Samtidig aktiverer det områder i hjernen, der forstærker de indlæringsprocesser, der forbinder køb af tøj med velvære, og giver os dermed lyst til at købe mere tøj. Du får på den måde en association til glæde, da det var den følelse, du fik, sidste gang du shoppede.

Mange oplever derfor ofte en automatisk købetrang, hvis de er stressede eller kede af det, da shopping får en til at slappe af og frigiver en kortvarig følelse af nydelse, tilfredsstillelse og spænding.

– Når man shopper, ser man nye ting og prøver ting, man ikke har prøvet på før. Det nye giver en ide om spænding, hvilket aktiverer dopaminen, forklarer neurolog, Gregory Berns.

Isla Fischer i Confessions of a shopaholic, hvor hun sidder på gulvet med tøj og sko (Foto: All Over)
Kender du til impulskøb og at have sko i skabet, du aldrig har haft på fødderne? (Foto: All Over)

Når shopping bliver farligt og til købemani

Det at være shopaholic bliver ofte sagt i en sjov kontekst og med et smil på læben, men det sker, at man går fra at nyde shopping til ikke at kunne lade være. Hver syvende dansker lider af købemani eller stærk købetrang, viser forskning fra CBS.

Købemani er altså en afhængighed ligesom alle andre, og dopamin er baggrunden for afhængighed. Når en shopaholic kører dankortet igennem, får vedkommende samme rus, som hvis en alkoholiker drikker, eller en ludoman spiller pengene væk. Genetisk disponerede har desuden lettere ved at blive afhængige af ting. Det drejer sig altså cirka om 10 procent, der arver en afhængighed.

Alle bruger penge, og alle kan lide at forkæle sig selv, og derfor er det svært at indrømme og se, om man reelt har en købemani og en sygelig købetrang, og det kan være svært at finde hjælp. Dansk MisbrugsBehandling er de eneste, der tilbyder behandling for købemani i Danmark.

Læs også: Sådan bliver du vinekspert på 5 minutter

Leighton Meester shopper med en masse tasker. Scene fra Gossip Girl (Foto: All Over)
Når du shopper, aktiverer du stoffet dopamin og får følelsen af lykke. Den er dog kun midlertidig. (Foto: All Over)

Læs også:

– Jeg – et grådigt svin: En historie om mit shoppestop
– Prut om prisen – det er sjovt og nemt!
– Det er typisk dig, når du læser til eksamen …

 

· Mere fra samme kategori ·