Læs også:

Close
Pige ser på vinflaske (Foto: All Over)

Sådan bliver du vinekspert på 5 minutter

Mad  | 

Står du til tider i Føtex og tager dig til hovedet, når du skal vælge vin? Og sker det samme, når du skal vælge vin på restauranten og ender med flovt at nikke ja til husets vin? Læs med, og bliv vinekspert på 5 minutter

Det er bevist, at specielt kvinder (kvinder som undertegnede, der ikke har stor forstand på vin) vælger vin ud fra etiketten – altså hvilken en, der er pænest. Vi har fået Karol Misztal, stifteren af blandt andet I AM ROSÉ, til at give os fifs og tricks, så du om fem minutter kan blære dig med din nye vinviden.

De klassiske råd
1. En hvidvin passer godt til ost, fisk og middelhavskøkkenet.
2. En rødvin passer godt til rødt kød og tunge retter, som eksempelvis simreretter.
3. En rosé passer til det meste. “If in doubt choose rosé.“ De fleste bruger det dog til snacks og salater.

Vin-fifs fra eksperten

Hvordan skal man holde et vinglas?

– Man skal holde på stilken for ikke at risikere at varme glasset/vinen op med varme fra håndfladen. Det er derfor, at cognacglas er skabt til, at man skal holde med hele håndfladen, da varmen giver en bedre oplevelse.

Hvordan skal vin opbevares?

– En grundregel er, at vin skal opbevares i så konstant temperatur som muligt. Temperatursvingningerne skal minimeres så meget som muligt, da det skader vinen. Det vigtigste er, at den ligger i et mørkt rum, så den undgår direkte sollys. Til sidst skal vinen ligge ned, så proppen ikke udtørrer.

– Man skal huske, at vin er et levende produkt, der med tiden ændrer karakter og udvikler nye og spændende udtryk. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er al vin, der er egnet til lagring. Mange vine og især dem til under 100 kroner har ikke kvaliteten til at ligge i mere end to til tre år. Det er oftest vin af druer af høj kvalitet, som er beregnet til at lagre i flere år.

Læs også: TGIF: Fem opskrifter på forfriskende punch til dig og dine gæster

Mand dufter til vin (Foto: All Over)
Når du skal smage, om en vin er god, skal du: Slynge vinen i glasset for at se gardinerne på glasset, dufte til vinen, smage og nikke, medmindre der naturligvis er noget galt med vinen! (Foto: All Over)

Hvilke er dine yndlingsvine?

– Hmm … Den er svær, men jeg vil sige, at min yndlingsvin i den dyre ende er en Chateaux Latour. I den billige ende (under 100 kroner) er det en Les Gravieres fra Chateau L’Engarran.

Betyder de forskellige vinglas noget for smagen?

– Flere tests afslører, at man ren psykologisk hælder 10 procent mere i større vinglas, derudover er der lavet undersøgelser med, at vi oftest smager med øjnene, og at farvet glas derfor kan give en illusion af noget andet end selve indholdet.

– Forskellige vinglas fortolker en vins duft og smag på forskellige måder. Det giver derfor dårlig mening at ofre en masse på vinen, hvis glasset ikke formår at formidle de gode kvaliteter. Her har både glasform og størrelse stor betydning. Et mindre glas er især godt til de vine med vægt på frugt, da næsen kommer tættere på vinen.
– Vinglas er typisk smukkere at se på og lækrere at have i hånden, hvilket selvfølgelig ikke har indflydelse på duft og smag, men det er alligevel med til at præge den helhedsoplevelse, som det er at sidde og nyde en god vin.
Pige vasker vinglas (Foto: All Over)
Er det virkelig nødvendigt med de forskellige glas? Ikke nødvendigvis. Det handler om en heloplevelse og normer. (Foto: All Over)

Det skal du kigge efter

Hvad end det er på en restaurant eller i supermarkedet, tvivlen opstår, er der gode råd at hente. For det første kan du vælge en vin i samme nuance som den mad, du skal spise. Sødme går godt med sødme, og syre går godt med syre. Der skal nemlig ikke være kontrast mellem mad og vin.

Alkoholprocenten kan også have betydning for kvaliteten. Normalt er en høj procent et godt tegn. Dog er madvine bedst på 12-13 procent, da de ikke er så kraftige. Skal du derimod have “fedtet” mad, er det en god ide at vælge en vin med en høj procent.

Det sidste gode råd er at gå efter en vin med samme geografiske placering som maden. Hvis du skal have fransk mad, så gå efter en fransk vin og så videre.

Vinflaske på køl i smukke omgivelser i Syd Afrika (Foto: All Over)
Vinflaske på køl i smukke omgivelser i Syd Afrika. Husk at tænke over, hvor vinen kommer fra. (Foto: All Over)

Læs også:
– Virgin Bloody Mary – mod tømmermænd
– Opskrift: Sushi med quinoa
– TGIF: Redaktionens favoritdrinks til weekenden

· Mere fra samme kategori ·