Læs også:

Close

Marie vil krydse Polarcirklen på hundeslæde

Nyheder  | 

Marie Tvarnø har meldt sig til en flere hundrede kilometer lang tur gennem is og sne på hundeslæde. Læs, hvorfor – og hvordan du kan hjælpe Marie med at nå sin drøm

26-årige Marie Tvarnø har meldt sig til Fjällräven Polar, hvor hun skal krydse det sneklædte Norge og Sverige helt oppe nord for Polarcirklen på en mere end 300 kilometer lang tur på hundeslæde.

Det eneste, der står i vejen for Maries arktiske eventyr er den afstemning, som hun skal vinde for at komme af sted.

– Kender du det, hvor man bare inderligt brænder efter noget? Man kan mærke, at det kilder lidt i maven af glæde, når man tænker på det. Jeg brænder virkelig for det her. Både for hundeslædeturen, men også for hele oplevelsen omkring det. Sove i telte i sneen, opleve det fantastiske nordlys, møde andre ligesindede mennesker, der har været samme kamp igennem som mig, fortæller Marie.

Marie vil krydse polarcirklen på hundeslæde, og have is i håret. (Foto: Privat)
Marie vil krydse polarcirklen på hundeslæde og have is i håret. (Foto: Privat)

Det nordligste nord

Vinder Marie den danske afstemning, skal hun sammen med 26 andre sneglade mennesker fra 12 forskellige lande rejse gennem bjerglandskaber i Signaldalen i Norge til den vilde ødemark i Pältsa i Sverige, videre gennem en gammel handelsrute for samere gennem Råstojaure, fortsætte på en tilfrosset flod i Kattuvuoma, længere ned mod landjorden og store nordiske skove i Sevujärvi, inden den iskolde rejse slutter med sauna og middag i Väkkäräjärvi.

Hele turen foregår i telt og på hundeslæde, som Marie skal lære at betjene selv. Og for den unge kvinde vil muligheden for at komme på ekspeditionen nord for Polarcirklen være helt exceptionel.

– I 1993 så jeg Nissebanden i Grønland, og der vidste jeg, at jeg en dag VILLE ud at køre hundeslæde. Jeg er vild med sneen, og jeg elsker hunde. Hvis jeg kommer af sted, vil jeg bevise over for mig selv, at så længe man tror på det og gør sit bedste, så skal det nok lykkes. Så ja, i bund og grund vil det være en barndomsdrøm, der går i opfyldelse, siger Marie.

Har du set: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

Marie har kæmpet for ay få nok stemmer til turen. (Foto: Troels Iversen)
Marie kæmper for at få nok stemmer til turen. (Foto: Troels Iversen)

Tilbringer vinteren med brædder på fødderne

Når Marie ikke forsøger at komme på polarekspeditioner, læser hun Ernæring og Sundhed på Metropol. Hun arbejder også på Folketeatret i Nørregade, i Ski&Fritid i Valby og til tider også i en børnehave. Og så har hun også lige en bachelor fra CBS i international virksomhedskommunikation med europæiske studier og tysk.

– Og så bruger jeg en del tid på mine to hunde, Max og Hannibal, siger Marie.

Og om vinteren rejser hun. Primært til steder, hvor hun kan stå på ski.

Marie tilbringer mange vintre på ski. (Foto: Privat)
Marie tilbringer mange vintre på ski. (Foto: Privat)

– Jeg bruger omkring syv uger om året med brædder under fødderne. Det er min helt store passion. Derfor bliver jeg også nødt til at have en vis grundform, så jeg løber en del med mine hunde og træner året rundt. Nogle gange mere end andre, fortæller Marie.

Netop grundformen er noget, hun har tænkt over i forbindelse med Fjällräven-turen.

– Der er ikke sat mange krav fra Fjällrävens side, men jeg har tænkt en del over, hvad jeg vil gøre, hvis jeg skal af sted. Først og fremmest skal jeg være i god form. Jeg skal være i gang hele dagen, så det er vigtigt, at min krop har de bedste forudsætninger. Og så er det nok heller ikke en dårlig ide at vænne sig til kulden, så jeg har planlagt en del skiture, og så har jeg set en masse videoer fra de tidligere ekspeditioner. Det synes jeg selv giver et ret godt indblik i hele situationen deroppe nordpå.

Læs også: Sisse gik fra krigsjournalistik til yoga: Soldaterne synes, det er megahårdt

Marie håber på, at blive den danske deltager, der skal med Fjällräven på polartur. (Foto: Privat)
Marie håber på at blive den danske deltager, der skal med Fjällräven på polartur. (Foto: Privat)

Mormor deler flyers ud

Selv om det er en udfordrende tur, støtter Maries familie og venner hende fuldt ud i hendes projekt.

– Min 77-årige mormor går rundt med flyers i tasken og spørger alle på sin vej, om de er på Facebook, og om de har stemt på mig. Jeg er ikke typen, der sidder stille – jeg har altid gang i et eller andet, så familien er vant til, at der er fuld fart frem ad. Inden for det sidste år har jeg for eksempel nået at brække begge skuldre – den ene gang på ski og den anden gang på rulleskøjter, fordi jeg lige skulle prøve at hoppe på ramper, fortæller Marie.

Hun uddyber:

– Efter den anden skade grinede min fysioterapeut lidt, da han mente, at jeg har lidt risikopræget adfærd. Det er nok ikke helt forkert. Jeg har altid søgt udfordringer. Jeg skulle altid kunne det samme som min bror, der er fem år ældre end mig.

Se også: Luises krop lukker ned om vinteren

Maries familie har støttet hende gennem hele forløbet. (Foto: Tonny Pettersson)
Maries familie har støttet hende gennem hele forløbet. (Foto: Tonny Pettersson)

Hold fokus på målet

Går du selv med tanker om at melde dig til en polarekspedition, har Marie et råd til dig:

– Det handler i bund og grund om at tro på dig selv og tro på, at du kan nå dine drømme. Min fætter sagde engang til mig, at vejen til målet ikke altid er lige frem. Nogen gange må man tage nogle genveje, men så længe man holder fokus, så skal det nok gå. Og det er den indstilling, jeg har haft fra begyndelsen. Jeg tror på, at det kan lade sig gøre, siger Marie.

Hun uddyber:

– I torsdags var jeg for eksempel bagud med 1.100 stemmer, og det var ikke supersjovt. Men så huskede jeg på, hvad jeg havde lovet mig selv: Gå efter målet, og bliv ved med at kæmpe til det sidste. Og så gælder det om at have en masse dejlige mennesker, der bakker en op, slutter Marie.

Vil du hjælpe Marie med at komme med på Fjällräven Polar 2017? Der kan stemmes frem til torsdag den 15. december 2016 klokken 10. Stem på Marie her.

Det vil være en barndomsdrøm, der går i opfyldelse for Marie, at komme på tur med mere end 100 slædehunde. (Foto: Privat)
Det vil være en barndomsdrøm, der går i opfyldelse for Marie at komme på tur med mere end 100 slædehunde. (Foto: Privat)

· Mere fra samme kategori ·