Læs også:

Close

20-årige Marie blev mor og fortsatte studiet – to semestre på én gang

Mit liv  | 

Marie Lind var 20 år, da hun blev gravid første gang. Hun var også i fuld gang med at tage en uddannelse i erhvervsjura, men for den unge kvinde var der ingen tvivl om, at hun kunne klare både baby og bachelor

Marie Lind var godt i gang med sin uddannelse. Hun havde klaret første år på sin bacheloruddannelse, hvor hun læste erhvervsjura og skulle til at starte på sit andet år.

Men så blev hun gravid.

– Jeg var på daværende tidspunkt ikke i tvivl om, at jeg var sammen med manden, jeg engang ville have børn med. Og jeg havde nok altid gerne ville være ung, når jeg fik børn. Nok bare ikke så ung. Jeg tænkte meget over studie og økonomi, men kom frem til at det egentlig handlede om, om jeg kunne give det her lille menneske al min tid og kærlighed, og tilsidesætte mine egne behov. Og det følte jeg mig egentlig klar til, siger den unge kvinde.

Men der var ingen tvivl: Marie ville både være mor og have sin uddannelse.

– Det var egentligt ikke en beslutning om at læse videre, da den skulle tages. Det var mere et spørgsmål om, om jeg kan klare studiet med et barn. Uddannelse har altid været prioriteret højt, og min søn skulle ikke stå i vejen for at jeg skulle nå mine mål i forhold til uddannelse og fremtid, fortæller Marie.

Læs også: Klumme: Sådan brugte jeg sociale medier til at få job som nyuddannet

Marie med sin søn. (Foto: Privat)
Marie med sin søn. (Foto: Privat)

Ikke et normalt ungdomsliv

Graviditeten og moderskabet betød, at Marie gav afkald på mange af de ting, andre unge i start tyverne ellers gør.

– Fester, koncerter, ferier og så videre. Man finder hurtigt ud af, hvad der er mere besværligt for én, end hvad det “giver af nytte”, fortæller Marie.

Men det var ikke festerne, der var hårdest at give afkald på. Det var et helt andet frirum, som Marie savnede mest.

– For mig var det sværest at opgive mit arbejde, fordi det var en stor del af min identitet. Som mor giver du til en vis grad afkald på den, du er. Jeg havde tre jobs, da jeg blev gravid, og ingen af dem var studierelevante, men det var steder, jeg elskede at være og havde været i flere år. Jeg arbejdede ikke, fra han var helt lille, men da jeg begyndte, var det til tider svært at få tingene til at hænge sammen. Heldigvis kendte mine chefer min situation samt min arbejdsmoral, så de kunne godt leve med, at jeg på grund af min søn ikke altid var fleksibel. Det var her, jeg havde mulighed for frirum og alenetid, når nu jeg ikke tog til fester, fortæller Marie.

Læs også: Skippede gymnasiet og blev chef i Magasin

Familie er guld værd

Marie ville slutte sin bachelor på nomeret tid. For at nå det læste hun dobbeltsemester, samtidig med at hun havde en baby i hjemmet.

Når Marie bliver spurgt, hvordan hun har fået livet som ung, studerende og mor til at hænge sammen, er hun selv ret imponeret.

– En af de helt afgørende faktorer har helt klart været min altid støttende og hjælpsomme familie. De har simpelthen været guld værd, og min mor har godt nok fået mange opkald i tide og utide, griner Marie.

Læs også: Generation Y på arbejdsmarkedet: Sådan ser cheferne dig

Marie blev mor som 20-årig og gennemførte jurastudiet til planlagt tid. (Foto: Privat)
Marie blev mor som 20-årig, men det havde ikke indflydelse på hendes studie. (Foto: Privat)

Hverdagen skal struktureres

Marie sørgede for at strukturere sin hverdag, for klokken fire slog Maries søn øjnene op, og der skulle laves morgenmad, bades, underholdes, og den lille mand skulle i tøjet. Det var først, da Maries søn var over et år gammel, at han vågnede efter klokken fem.

Klokken halv otte blev han afleveret i vuggestuen, så Marie kunne nå sine forelæsninger.

– Thank God for, at jeg boede tæt på, fortæller Marie.

Fra klokken otte til omkring klokken 16 var Marie på studiet, hvor hun kørte dobbeltsemester. Hun læste lektier i pauserne mellem forelæsningerne, for oftest havde hun ikke energi eller tid til det om aftenen.

– Jeg var meget aktiv til timerne, fordi jeg hele tiden havde i baghovedet, at jeg ikke havde sendt min søn i vuggestue for at spilde tiden. Underligt nok endte jeg med markant bedre karakterer efter min søns fødsel af samme årsag, og først her fik jeg mine første 12-taller, forklarer Marie.

Efter skolen skulle hendes søn hentes, have mad, alle de andre praktiske ting i hjemmet skulle ordnes, og så skulle Maries søn i seng.

– I weekenden passede min mor til tider, så jeg kunne tage på arbejde og få koblet af. Det var her, jeg fik mit frirum og kunne lade op til resten af ugen. Et socialt liv var til tider rigtig svært at opretholde, specielt da INGEN i min omgangskreds har børn. Jeg kunne sove i et helt år, og det ville stadig ikke være nok til at indhente det søvnunderskud, jeg har haft, siger Marie.

Læs videre: Jobkrise? Sådan kommer du videre

Har udviklet sig vildt

Selv om studietiden og rollen som mor har været vild, vil Marie ikke bytte det for noget.

– Jeg har opnået noget, som man ikke kan sætte sig ind i, medmindre man har børn, tror jeg. Ubetinget kærlighed er nok den bedste måde at beskrive det på, fortæller Marie.

Men det er især hendes personlige udvikling, der har fået et gevaldigt ryk fremad, siden hun blev mor.

– Jeg har lært at sætte grænser og er blevet bedre til at sige fra. Jeg gjorde min bachelor færdig sammen med den årgang, jeg startede på studiet med, og det var superfedt. Men det kan nu ikke måle sig med den stolthed, jeg følte, da jeg lærte min søn at gå eller sige tak. Hold da op jeg var stolt der, griner Marie.

Og så er Marie blevet selvstændig.

– Jeg har lært at strukturere min tid og være effektiv i min fritid og nået mange mål, trods jeg havde en baby der tog næsten al min opmærksomhed. Jeg har simpelthen rykket mig så meget de sidste år, at jeg slet ikke kan forstå det, når jeg fortæller om det. Men du får simpelthen en kæmpe viljestyrke og et drive, når du har ansvaret for et lille, fantastisk menneske.

Se også: Hver tiende kvinde lider af smertefuld sygdom, som ingen taler om

Marie med sin søn, da hun blev bachelor i erhvervsjura. (Foto: Privat)
Marie med sin søn, da hun blev bachelor i erhvervsjura. (Foto: Privat)

Det er hårdere, end du tror

Ifølge Marie kan man forsøge at tænke sig nok så meget til, hvordan livet som studerende mor bliver, men intet kan forberede en på, hvad det vil sige at have et barn, før man står med det i armene.

– Det er fantastisk at have barn, men en baby er ikke bare sjov og ballade hele tiden. Du kommer derud, hvor du føler, du ikke kan mere, men du bliver nødt til det. Bekymringer når lige pludselig et helt andet niveau, og du forstår nok heller ikke, hvad du må opgive, men du har heller ingen anelse om, hvor givende det er, at følge, og hele tiden lære af det her lille væsen, som du selv har skabt. Det er en kæmpe gave. Derudover kan bare et lille smil vække en ubeskrivelig glæde selv på de dårligste dage, siger den unge mor.

Marie råder personer til at følge deres mavefornemmelse, når det kommer til det at få et barn.

– Det vigtigste er nu engang at kunne give barnet kærlighed, omsorg og trygge rammer. Din alder og, hvad du har opnået i livet skal ikke bestemme den beslutning. Derudover skal man ikke lade det at få barn være en hindring for at studere. Man er fleksibel på en helt anden måde end hvis man har arbejde, og det kan sagtens lade sig gøre. Også økonomisk, fortæller Marie.

Hun fraråder dog andre at kaste sig ud i et dobbeltsemester, som hun selv gjorde.

– Det er simpelthen for ambitiøst at køre to semestre på samme tid – at være fuldtidsstuderende og fuldtidsmor kan godt være lidt overvældende. Jeg ved ikke, hvordan jeg klarede det uden at dumpe en eneste eksamen, men da jeg var færdig, var det, som om 100 kilo var fjernet fra mine skuldre. Set i bakspejlet havde jeg ikke behøvet at gå rundt med dem, jeg kunne lige så godt havde studeret ligesom alle andre.

Marie er startet på kandidaten, hvor hun vil tage det mere roligt. Og det bliver hun nok også nødt til, for hun skal være mor igen til december 🙂

Få inspiration: Back to work: To sæt workwear til under 800 kroner

· Mere fra samme kategori ·