Læs også:

Close
Hver tiende kvinde lider af den smertefulde sygdom endometriose, men ingen taler om den.

Hver tiende kvinde lider af smertefuld sygdom, som ingen taler om

Nyheder  | 

Endometriose er en kronisk sygdom og en af de hyppigste årsager til infertilitet. Den påvirker 10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder. Alligevel er der mange, der ikke kender den smertefulde sygdom

Endometriose rammer 10 procent af alle danske kvinder i den fødedygtige alder. Sværhedsgraden og symptomerne kan være vidt forskellige fra kvinde til kvinde.

Man ved ikke rigtig, hvorfor der er så store forskelle på kvindernes symptomer, for selv om endometriose er en smertefuld og kronisk sygdom, der har stor indflydelse på kvindernes privat- og arbejdsliv, kan føre til barnløshed, og koster samfundet mange penge, så forskes der ikke meget i den.

– Jeg er sikker på, at havde sygdommen siddet i de mandlige kønsdele, havde de store industrier smidt penge efter det, fordi mændene ikke havde fundet sig i de vilkår, kvinder med endometriose finder os i, siger formand for Endometriose Foreningen, Anne Hovmøller, med et grin.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hver tiende kvinde lider af den smertefulde sygdom endometriose, men ingen taler om den. (Foto: all Over)
Hver tiende kvinde lider af den smertefulde sygdom endometriose, men ingen taler om den. (Foto: all Over)

Livmodervæv slipper ud i kroppen

Men der er lidt sandhed i joken, for sygdommen får ikke den opmærksomhed, den burde have:

– Kvinders underliv er der bare mange, der helst ikke vil tale om, og jeg er desværre nødt til at sige, at vi kvinder, der selv har sygdommen, også er store syndere. Der er mange, der fortæller åbent om det, men der er også mange, der ikke gør, og det er med til at fastholde sygdommen som noget tabubelagt.

Men hvad er endometriose så?

Endometriose er en tilstand, hvor væv, der ligner livmoderslimhinden kommer uden for livmoderen. Man mener, at det kan skyldes menstruationsblod, der løber baglæns fra livmoderen og ud i kroppen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mange kvinder er sengeliggende under menstruation, fordi smerterne er så voldsomme under endometriose. (Foto: All Over)
Mange kvinder er sengeliggende under menstruation, fordi smerterne er så voldsomme under endometriose. (Foto: All Over)

Vævet kan sætte sig overalt i kroppen, men oftest sætter det sig i underlivet på æggestokkene, æggelederen, på de bånd, der holder livmoderen på plads, på blæren, tarmene og i området mellem skeden og endetarmen.

Det kan være utrolig smertefuldt, for ligesom din livmoder svulmer op under menstruation, og du kan have kramper og ondt i maven, vil endometriosevævet reagere som livmodervævet, uanset hvor det sidder i kroppen.

Det betyder, at vævet bløder, men i modsætning til i livmoderen, hvor blodet kan komme ud, så bløder vævet ud i kroppen, hvor det kan resultere i betændelsestilstande, sammenvoksninger, cyster og arvæv i kroppen.

Læs også: Jeg droppede fitnesspigerne for plus size-gudinderne på Insta og fik det meget bedre

Koster samfundet milliarder

Endometriose kan ikke kureres, men der findes mange forskellige behandlingsmetoder for sygdommen, hvis du vil slippe for smerterne, reducere mængden af endometriosevæv, forblive fertil, eller holde sygdommen skak.

Østrogenpræparater som hormonspiraler og p-piller har været brugt i mange år, men i mange tilfælde bliver kvinderne også opereret for deres sygdom på et eller andet tidspunkt. Men smerterne og trætheden kan være invaliderende, og det er der endnu ikke fundet nogen reel behandling på.

Det undrer Anne Hovmøller, for ifølge hende koster endometriose samfundet omkring fire milliarder kroner hvert år.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mange kvinder må melde sig syge, p ågrund af endometriosen. (Foto: All Over)
Mange kvinder må melde sig syge, på grund af endometriose. (Foto: All Over)

– Det er forskelligt, men for rigtig mange kvinder betyder det en sygemelding på fire dage hver eneste måned, fordi smerterne er så voldsomme. Hvis ikke man er åben omkring sin sygdom, så skal man lyve over for sin chef og kolleger fire dage om måneden, fortæller Anne Hovmøller.

Endometrioseforeningen foretog en undersøgelse, hvor de spurgte deres medlemmer, om hvilke grunde de gav for deres sygemeldinger. 80 procent gav ikke endometriose som undskyldning, men sagde migræne, ondt i ryggen, influenza eller andre almindelige ting at melde sig syg for.

Læs mere: Har du PCOS? Ny metode kan give dig svaret

Påvirker familien voldsomt

Men det er ikke kun smerter, som kvinderne slås med. Træthed er et kæmpe problem, som næsten ingen behandlingsmetoder har.

– Trætheden fatter man slet ikke. Man skal sove 12 timer i døgnet, og det kan være svært at nå, hvis man skal fungere som menneske, som mor med børn og en mand, fortæller Anne Hovmøller.

Men det går også voldsomt ud over sexlivet i mange parforhold.

– Smerterne gør, at mange kan have svært ved at have et sexliv, fordi man spænder. Og når det gør ondt, har man ikke lyst. Manglende sex påvirker et forhold meget. Når man så også er træt og har ondt, så er det op ad bakke, fortæller Anne Hovmøller.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Flere kvinder end mænd diagnosticeres med klamydia
Mange kvinder med endometriose oplever, at det går ud over parforholdet og sexlivet. (Foto: Polfoto)

Derudover kan det tage mellem fire til syv år at blive udredt for endometriose. Det er mange år at gå med bekymringer og smerter.

Og så er der det med fertiliteten.

– Politikerne snakker meget om, at vi får for lidt børn, og vi skal have dem tidligere. Men tager man kvinder i fertilitetsbehandling og sorterer dem fra, hvor det er mandens sædkvalitet, der er årsagen til barnløsheden, så står du tilbage med en gruppe kvinder, der ikke kan få børn af den ene eller anden årsag. Jeg vil tro, at 80 procent af de kvinder har endometriose. Så rent samfundsmæssigt koster vi spidsen af en jetjager i forhold til barnløshedsbehandling, som samfundet gerne ville spare penge på, forklarer Anne Hovmøller.

Læs mere: Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

Danskerne skal kende endometriose

Anne Hovmøller håber, at viden omkring endometriose vil blive mere udbredt i Danmark. På den måde vil flere kende sygdommen: Både kvinde og fagpersonale som læger og ikke mindst politikere, så der kan komme en større vilje til at løse de behandlingsproblemer, der er med endometriose.

– 10 procent af danske kvinder har det, men der er lige så mange i USA, på det afrikanske kontinent, Asien og resten af Europa. Der er megen internationale forskning, hvor de er begyndt at bruge hele verden som undersøgelsesområde, siger Anne Hovmøller.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Jo yngre kvinderne er, når de får konstateret endometriose, jo bedre. (Foto: Polfoto)
Jo yngre kvinderne er, når de får konstateret endometriose, jo bedre. (Foto: Polfoto)

Selv om endometriose er kronisk, er der stadig mange muligheder for at behandle og forebygge. Men i øjeblikket er den gennemsnitlige ventetid på at blive udredt fire til syv år. Og det er først, efter kvinderne har levet med sygdommen og smerterne i mange år før.

– Vi drømmer om et projekt, som vi gerne vil finde midler til. Vi vil gerne udvikle undervisningsmaterialer til sundhedsplejersker, fordi de er de første, der snakker med piger om menstruation. Så pigerne kan få ordentlig information om, hvornår menstruation gør lidt ondt, og hvornår den gør endometriose-ondt.

Anne Hovmøller uddyber:

– Det ville være rigtig fint, hvis vi fandt kvinderne, når de er 16-18 år. Vi kan se, at de, der kommer i den rigtige behandling tidligt, for eksempel kan få børn uden behandling. En ventetid på op til syv år for at få en diagnose er spild af et godt liv, og det skal kvinderne og lægerne vide.

Anne Hovmøller håber, at de to eksisterende endometriosecentre i København og Aarhus med tiden kan udbygges, så kvinder med endometriose kan få en god og helhedsorienteret behandling.

– Vi håber, at alle en dag kender til endometriose på samme måde, som folk kender til migræne. Man ved, hvad det er, at det sidder i hovedet og gør ondt. Og så ville vi gerne have udbygget behandlingscentrene, så vi havde gynækologen, lægen, sexologen, fysioterapeuten og diætisten samlet ét sted. Det er også det, sygehusene anbefaler, at vi gør.

 

Har du endometriose? Så vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan finde mere information om endometriose på Endometriose Foreningens hjemmeside på deres Facebook eller på deres Instagram.

· Mere fra samme kategori ·