Læs også:

Close

Skippede gymnasiet og blev chef i Magasin

Mit liv  | 

22-årige Anna Bergliot Andersen har gjort noget de færreste af hendes jævnaldrende har gjort. Hun droppede den slagne vej med gymnasiet og universitetet. I stedet fulgte hun sin interesse for detailhandel. I dag er hun chef i Magasin

– Det er bare gået rigtig hurtigt, fortæller Anna Bergliot Andersen. Hun taler om sin karriere, der i løbet af de sidste to år er gået én vej, og det er op.

Trods sine kun 22 år, er Anna nemlig gået fra at være almindelig medarbejder i Magasin til at være chef for Magasin Chokolade med 12 medarbejdere under sig.

Hun har ikke slidt og slæbt flere år på skolebænken. I stedet satsede Anna på noget, som hun var god til og synes var sjovt.

Læs mere: Generation Y på arbejdsmarkedet: Sådan ser cheferne dig

Elskede studiejobbet

Det hele startede, da Anna som 16-årig fik sit første rigtige arbejde i en helsekostbutik. Det var kun Anna og ejeren ansat i butikken. Det betød flere forskellige opgaver til Anna og et stort ansvar for butikken.

– Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var ret god til at sælge, og kunderne godt kunne lide mig. Og jeg stoppede faktisk med at gå på gymnasiet, fordi jeg kunne mærke, at jeg meget bedre kunne lide at passe butikken, fortæller hun.

Det var især succesoplevelsen på jobbet, der tiltalte Anna.

– Jeg har aldrig været dårlig i skolen, jeg har bare aldrig været særlig vild med at gå i skole. Så hvor andre har optur over studiet eller skolen, der havde jeg optur over mit arbejde.

Læs også: Leder: Derfor dedikerer vi september til job og arbejdsmarked

Artiklen fortsætter under billedet

Anna skippede gymnasiet og blev chef i Magasin. (Foto: Privat)
Anna skippede gymnasiet og blev chef i Magasin. (Foto: Privat)

Et besøg i Magasin

En dag var Anna inde i Magasin på Kongens Nytorv sammen med en veninde, der arbejdede i stormagasinet. De to unge kvinder faldt i snak med venindens chef,

– Han siger ret nonchelant til mig “skal du ikke sige dit arbejde op, og komme ind og arbejde hos os i morgen?”. Det sagde jeg jo til, fortæller Anna med et smil.

Anna havde egentlig tænkt sig, at hun skulle være sygeplejerske. Så hun startede som deltidsansat i Mad og Vin i Magasin, for at hun samtidig kunne tage enkeltfag, når nu hun var droppet ud af gymnasiet. Men kort efter hendes start blev Anna tilbudt et fuldtidsjob i butikken.

Ret hurtigt fik hun tildelt krydderi og delikatessemærket Nicolas Vahe og chokolademærket Valrhona som ansvarsområder.

– Områderne var ikke særlig store på det tidspunkt, og Magasin gav mig bare ansvaret og sagde, at det var mine områder, jeg skulle selv kontakte leverandører, og gode ideer med kampagner ville de gerne høre. Og det havde jeg. Så jeg sorterede ud i varerne, mødtes med leverandørerne og alt muligt andet.

Læs også: Back to work: To sæt workwear til under 800 kroner

Artiklen fortsætter under billedet

Magasin så potentialet i Anna. Foto: Polfoto)
Magasin så potentialet i Anna. (Foto: Polfoto)

Chefen så potentialet

Efter Anna overtog de to mærker fik Valrhona flotte resultater, og Nicolas Vahe fik en kæmpe hjørnestand. Magasin tilbød Anna en elevplads, for butikken ville gerne hjælpe hende.

– Men det var bare ikke helt det, jeg ville. Jeg ville ikke tilbage til skolen, og jeg vidste ikke om jeg ville have en butiksuddannelse, for jeg kunne godt lide lederansvaret, at have noget at skulle have sagt og bestemme, siger Anna.

Anna skiftede derfor over til en anden afdeling i Magasin, som hun også havde arbejdet i fuldtid. Men der gik ikke mere end to måneder, før Magasin Chokolade kontaktede hende for at høre, om hun ville være teamleader, hvor meget hun ville have i løn, og hvad der skulle til for, at hun sagde ja.

– Jeg kom til samtale, og det var lidt anderledes, for det var chefen, der skulle sidde og forsøge at sælge mig jobbet. Jeg var jo ikke faglært, og de roste mig til skyerne, det synes jeg faktisk var ret grænseoverskridende på en eller anden måde, fortæller Anna.

Men chefen lovede Anna, at de ville støtte hende og klæde hende ordentligt på til opgaven. Og de ville kigge på efteruddannelse sammen, og arbejde sammen med Anna om at finde ind på den vej, hun gerne ville på.

Så Anna sagde ja til jobbet, og startede i Magasin Chokolade som assisterende butikschef og teamleder for afdelingen.

Læs mere: 6 ligheder mellem Tinder-dates og jobsamtaler

Annas karriere startede i Magasin på Kongens Nytorv. Foto: Polfoto)
Annas karriere startede i Magasin på Kongens Nytorv. (Foto: Polfoto)

Chef for 12 ansatte

Selvom Anna var glad for jobbet på Kongens Nytorv, var det alligevel specielt, at være chef for sine tidligere kollegaer fra hendes tid som almindelig medarbejder.

Så da hun i juli 2016 blev tilbudt jobbet som butikschef for Chokolade og Simply i Magasin Lyngby, takkede hun ja. Men ikke uden en ordentlig omgang eftertanke.

– Jeg var rigtig meget i tvivl, for det var en ret stor opgave. Jeg er stadig kun 22, og det hele er gået meget hurtigt. Jeg har 12 ansatte, det er kun mit personale, så jeg står for alt, der hedder lønninger, budgetter, bestilling af varer.

Det var især den manglende uddannelse og ikke mindst alder og erfaring, der bekymrede Anna.

– Jeg sagde til min direktør, at han skulle forstå, at når jeg sad med til de her møder med ledere på kryds og tværs, og vi kører gennem regnskaberne, så er det ikke altid, at jeg er helt med. For jeg forstår ikke index et eller andet. Men det var han overhovedet ikke bekymret for, det ville de lære mig. Han sagde, “jeg tror på, at du godt kan, og det skal du nok finde ud af. Vi er her til at hjælpe dig”, forklarer Anna.

Læs også: Skal du til jobsamtale? Sådan forbereder du dig

Anna skippede gymnasiet og blev chef i Magasin. Her har hun 12 medarbejdere.(Foto: Privat)
Anna skippede gymnasiet og blev chef i Magasin. Her har hun 12 medarbejdere.(Foto: Privat)

Jobbet giver disciplin

Når Anna kigger tilbage, har de sidste knap tre år været vilde. Men hun fortryder ikke på noget tidspunkt, at hun skippede den normale vej med skole, gymnasie, universitet og så job. For det ville slet ikke fungere for hende.

– Det hele er gået så hurtigt, og jeg havde ikke forestillet mig, at det vil være den her vej, jeg vil gå. Men det kom jo bare lige pludselig. Jeg fungerede ikke til at gå i skole, jeg kunne bare ikke sidde stille, jeg kunne ikke koncentrere mig, jeg fik ikke lavet mine opgaver, og jeg kunne ikke komme til tiden.

Men på jobbet er historien en helt anden.

– På mit arbejde kommer jeg altid til tiden, jeg kunne heller aldrig finde på bare at gå klokken 15, fordi nu har jeg fri. Der er en helt anden disciplin over mit arbejde, jeg går op i det, jeg vil gerne gøre det godt. Jeg kan godt lide at få anerkendelse og ros, når jeg når mine mål for virksomheden, fortæller hun.

Samtidig har det været en stejl læringskurve i at kunne sætte sig igennem og stole på egne evner i en meget ung alder.

– Mine kollegaer er voksne mennesker, der har familie og børn. Og der har været situationer, hvor jeg har måtte sætte mig igennem. Men omvendt er det jo ikke for sjov, at jeg er blevet tilbudt det her job. Det er, fordi jeg har præsteret gode ting, men det tog tid, før mine kollegaer respekterede, at en 22-årig sad med. Det samme gjaldt mit personale. Mange er ældre end mig og har været længere tid i firmaet end mig, så jeg har måtte være meget klar på mine grænser og mine evner.

Læs mere: Sure feministfisser, EU-modstand og gode råd ved første ungt folkemøde

Artiklen fortsætter under billedet

Anna er gået fra deltidsansat til chef på lidt over to år. Foto: Polfoto)
Anna er gået fra deltidsansat til chef på lidt over to år. (Foto: Polfoto)

Fortryder ikke sine valg

De fleste af Annas jævnaldrende har ikke den karriere, som Anna har. Mange af hendes venner er blevet studenter og skal nu til at læse videre.

– Jeg kan huske, da min gamle gymnasieklasse blev studenter, der stortudede jeg den dag. Jeg tænkte, hvad har gjort. Har jeg gjort det rigtige. For du får rigtig mange af de der “skal du ikke snart tage din studentereksamen”-kommentarer, siger Anna.

Men selvom det har været lidt af en kamp at tage en alternativ vej til arbejdsmarkedet, men Anna bliver mere og mere sikker på sine valg.

–Især nu, hvor jeg er kommet til det sted jeg er, der tænker jeg “nej – jeg skulle ikke have den studenterhue”. Hvad skal jeg have fysik for nu? Hvis jeg finder ud af, at jeg vil læse en dag, så tager jeg nogle enkeltfag. Det skal jeg nok klare. Men det er altså de færreste, der ved, hvad de vil være, når de er 22 år. Jeg havde ikke planlagt det her, men jeg gjorde det, jeg følte var rigtigt. Og så har jeg også været heldig at være ansat i et sted som Magasin, hvor de tager deres medarbejdere seriøst.

Går du med tankerne om at tage en anden vej ud på arbejdsmarkedet er Anna helt sikker på, hvad du skal gøre:

– Du skal gøre det, du har lyst til. Hvis det virkelig ikke er skolen, som du føler for, så er der en anden vej, hvor dørene også kan åbne sig. Jeg læste ikke videre, jeg er ikke skolet og jeg kender ikke reglerne. Men netop derfor kommer jeg med alle ideerne og tiltagene, for jeg ved ikke, hvad man må og hvad man ikke må.

– Så du skal bare gøre det. Og du skal lære dig selv at få en stemme i hovedet, der siger “ja ja”, når folk sætter spørgsmålstegn ved dine valg.

Læs også: Derfor valgte Amela, Ditte og Anne Sofie deres uddannelser

· Mere fra samme kategori ·