Læs også:

Close
kvinder, karriere, job, arbejde, arbejdsmarked

Generation Y på arbejdsmarkedet: Sådan ser cheferne dig

Nyheder  | 

Er du på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er der god chance for, at du hører til Generation Y. I følge eksperterne, skal cheferne forberede sig på os, da vi er en markant anderledes type ansatte. Læs de gode råd, din kommende chef får om dig her

Der er en ny generation på vej ud til arbejdet, og arbejdsgiverne ved det godt. Eller det vil sige, de får at vide af medier og fagfolk, at de skal være klar. For Generation Y, som mennesker, der er født et sted mellem slut halvfjerdserne til midt halvfemserne kaldes, er en noget anden arbejdstype end tidligere generationer. I hvert fald, hvis man skal tro eksperterne.

Men hvordan er generationen anderledes? Og hvilke råd får cheferne til at tiltrække og fastholde de bedste kandidater fra generationen?

Måske er du selv fra Generation Y, ligesom mig. Måske har du en ven, søster, bror eller datter derfra. Uanset hvad, har MY DAILY SPACE  sonderet arbejdsmarkedets forventninger til dig, så du ved, hvad cheferne forventer af Generation Y.

Læs mere: Leder: Derfor dedikerer vi september til job og arbejdsmarked

Fordomme

Lad os først få nogle perspektiver på Y-generationen. Forkælede, dovne og uopdragne. Mig, mig, mig-generationen. De negative tillægsord om Generation Y er mange.

Om der er sandhed i ordene, eller om det bare er den evige fortælling om den gamle generation, der synes, at den unge er på vej mod afgrunden bliver der nok ikke enighed om, men ligesom generationerne før, er Generation Y formet af sin tid.

Artiklen fortsætter under billedet

#Generation Y er innovative og går op i et godt samarbejde og sparring med kollegaer og chefen. (Foto: All Over)
#Generation Y er innovative og går op i et godt samarbejde og sparring med kollegaer og chefen. (Foto: All Over)

Verden lå for fødderne

I mange år var det forventet, at Generation Y ville vælte sig i arbejde. Vi skulle tage over fra den meget store Baby Boomer-generation, når de gik på pension. Der var rekordlav ledighed og højkonjuktur – verden lå for vor fødder. Det var den fortælling, vi voksede op med, og den virkelighed vi spejlede os i. I følge forskningen, havde Generation Y en ukuelig tro på os selv.

Men så skete der noget i foråret 2008, da den amerikanske finansverden kollapsede, og finanskrisen i Vesten blev et faktum. Baby Boomerne, der skulle gå på pension valgte at blive på arbejdsmarkedet, på grund af krisen. De før så uendelige muligheder begyndte at skrumpe, og vi fra Generation Y, hvoraf nogen af os lige var startet på vores uddannelse, måtte se langt efter de oceaner af jobs, vi var blevet spået at kunne boltre os i.

Y’erne er vokset op med et verdensbillede, der er usikkert, uforudsigeligt og meget omskifteligt. Men har fået at vide hjemmefra, at vi kunne alt. Det har betydet, at vi som generation har en veludviklet omstillingsparathed, en solid tro på egne evner, en vild innovativ- og entreprenørlyst og måske mest markant af alt, er vi vokset op næsten helt digitalt.

Artiklen fortsætter under billedet

#Generation Y er ambitiøse og stiller krav til chefen og arbejdspladsen. (Foto: All Over)
#Generation Y er ambitiøse og stiller krav til chefen og arbejdspladsen. (Foto: All Over)

Vi stiller krav

Kigger man på de mange artikler, rapporter og klummer om Generation Y, er der flere karakteristika, der går igen:

Flere eksperter påpeger, at Y’erne stiller høje krav til arbejdspladsen og har mange forventninger. En af de vigtigste forventninger, ansatte fra Generation Y ønsker er, at vores arbejde er med til at udvikle os personligt. Jobbet skal give mening, og det etiske og moralske kompas er vigtigt for den unge arbejdskraft. Til gengæld betyder lønnen ikke lige så meget, som den har gjort for tidligere generationer.

Vi har spurgt tre læsere om dette. Du kan læse deres svar her: Derfor valgte Amela, Ditte og Anne Sofie deres uddannelser

Generation Y er ikke født med en smartphone i hånden, men vi er de første, der er vokset op i den digitale virkelighed, og det er de færreste af os, der kan huske en verden uden teknologi. Vi deler meget, og arbejde og privatlivet flyder sammen i vores teknologiske generations virkelighed. Vi er højt uddannede og har vænnet os til, at informationer kan findes i en lind strøm ved klikket med en finger. Til gengæld er vi verdensmestre i at sortere i informationerne. Det mener eksperterne i hvert fald.

Læs også: Back to work: To sæt workwear til under 800 kroner

Artiklen fortsætter under billedet

#Generation Y har en mere fleksibel og flydende tilgang til arbejdsdagen. (Foto: All Over)
#Generation Y har en mere fleksibel og flydende tilgang til arbejdsdagen. (Foto: All Over)

Generationernes sammenstød

Mange af artiklerne om Generation Y er skrevet som former for guides eller informationsark til lederne om deres kommende medarbejdere. Og ingen guide uden en smule fokus på forskellene mellem generationerne. Og det er jo godt at vide, hvor du kan risikere at gå din chef lidt på klingen.

Medbestemmelse

Y-generationen var en af de første generationer, hvor børnene deltog i familiedemokratiet. Den forventning smitter af på arbejdslivet, og er du en Y’er, har du en klar forventning om, at blive taget med på råd, når din leder skal beslutte ting. Chefen skal ikke udstede ordrer, men skal være lydhør og sparre med dig, og dette er især et område, hvor du som ansat fra Generation Y og cheferne fra Generation X og Baby Boomerne kan komme på tværs. Men kan lederen finde ud af at lede på den måde og aktivere dig som medarbejder, bliver din innovative, kreative og arbejdssomme sans vækket.

Umålbar indsats

Generations Y’s tilgang til teknologi gør, at vi er vant til, at alt vi har brug for, altid er på os i form af smartphones. Derfor kan vi i princippet arbejde, hvor som helst, når som helst. Det betyder, at vi sagtens kan arbejde mere end de syv-otte timer en almindelig arbejdsdag kræver, men så arbejder vi måske om morgenen, et par timer om aftenen og en formiddag i weekenden.

Samtidig gør vores fleksible væsen, at arbejdslivet også kan tilpasses vores øvrige liv. Og vores øvrige liv værner vi om, hvad enten vi bare skal holde fri, arbejde på andre projekter, eller skal på jordomrejse. Den arbejdsform passer knap så godt til ældre generationers trang til at måle effektivitet og produktivitet, blandt andet ved at se medarbejderne sidde på deres pind.

Zappere

Jobusikkerheden, og problemer med at komme ind på arbejdsmarkedet, har været et vilkår under hele Y-generationens tid som arbejdskraft. Det gør, at vi er vant til korte og kontraktbaserede ansættelser. Samtidig gør trangen til personlig udvikling også, at det kan være nemmere for en medarbejder fra Generation Y at skifte job, til noget, der bedre matcher ens ambitioner om et udviklende og meningsfuldt arbejde.

Det har fået flere til at kalde os illoyale og zappere.

Men Y’erne er også ambitiøse og fleksible. Fordi vi er vokset op med en usikker fremtid, men med en ukuelig optimisme og ikke mindst tro på os selv, er vi mange, der er innovative, og det er ikke usædvanligt at finde en ansat fra Generation Y, der arbejder på sit eget projekt, der på sigt kan give et arbejde, ved siden af deres faste job. Vi vil i hvert fald gerne fordele vores æg på flere kurve.

Kan en leder finde ud af at inddrage, aktivere og respektere sin Generation Y-ansatte, kan de til gengæld forvente en medarbejder, der knokler, udvikler og opfinder, og det er et stort plus for enhver virksomhed, konkluderer eksperterne.

Læs også: Derfor skal du melde dig ind i a-kasse som studerende

#Generation Y går mere op i meningsfuldt arbejde end løn. (Foto: All Over)
#Generation Y går mere op i meningsfuldt arbejde end løn. (Foto: All Over)

Kilder: Lederweb, Integration af Generation Y på arbejdsmarkedet, Deloitte, Mannaz, Børsen, Financial Times/Politiken, Berlingske, Fremtidsforsk, Information, Politiken, Generation Y på arbejdsmarkedet og Jobfinder.

· Mere fra samme kategori ·