Læs også:

Close
tyskland tysk flag flod

13 ting du ikke vidste om Tyskland og tyskerne

Rejser  | 

Hvor godt kender du egentlig til Tyskland? Formentlig ikke nok til ikke at blive overrasket eller klogere af at læse om disse 13 ting, du (måske) ikke vidste om Tyskland og tyskerne

De fleste kender Tyskland og tyskerne – men måske ikke så godt, som man måske tror. Her bliver du ikke bare klogere. Du får også gode rejseinformationer og måske endda lærer et nyt eller to tyske ord … Forfatter Torben Kitaj tager os en tur med til Tyskland …

tyskland tysk flag flod
Tyskland er et stort land med masser af at at opleve om du er til natur eller storbyer … (Foto: Unsplash)

Das Auto

‘Auf der Autobahn mit 300 fahren…’ synger slager stjernen Helene Fischer, og hun har ret. Det er vist kun i Tyskland, at man stadig må køre så stærkt man vil på motorvejene. Det bliver nok lavet om på et tidspunkt, men det at suse afsted på en Autobahn er kult.

Det er bilen også. Sig Das Auto til en tysker, og han eller hun smiler. De elsker deres biler. Det at køre og eje en bil er en livsstil, en drøm om frihed. Opel har et slogan, der hedder Wir leben Autos. Det er nærmest uoversætteligt. Folkevogn havde sloganet ‘Das Auto’ indtil for nylig. Bilen. Det smed de væk efter en skandale om snyd
med dieselbiler.

De tyske biler oser af maskulinitet, men kvinder kører jo også bil. På tysk siger man: ‘Für Frauen ist das Auto Mittel zum Zweck. Für Männer ist es der Zweck…’ For kvinder er bilen et middel til at nå et mål, for mænd er det et mål i sig selv at have en bil.

Bargeld

Det mærkelige ord betyder kontanter, og det er der brug for, når man besøger Tyskland, ikke mindst Berlin og omegn.

Tyskerne vil meget gerne betale kontant, og mange steder kan man slet ikke betale med kort. Tyskerne ser det nærmest som en trussel mod deres selvbestemmelse, hvis de ikke kan få lov til at betale med rigtige pengesedler og mønter. Så skal du derned, kan du ligeså godt få hævet noget Bargeld, hvis du skal ud, køre i sporvogn eller bus eller bare på café.

‘Uden kontanter er man prisgivet staten og helt overladt til bankerne’, sagde en tysker til mig. En undersøgelse for nylig viste, at hver anden tysker helst vil betale sine daglige indkøb kontant. Det er selvfølgelig mest de lidt ældre, som holder fast i at have pengene i lommen eller i pungen.

Og dem der stemmer på det meget højreorienterede og indvandrerfjendske parti Alternative für Deutschland er de mest konservative. De yngre er mere digitale og de vil gerne betale med deres mobil elle Handy som de siger på tysk. Og mange af dem stemmer også på partiet De Grønne.

grimme mænd mand skønheden ved at date fyre fyr nørd briller kikset briller overrasket (Foto: Pexels)
Besserwisser på tysk – læs om det nedenfor … (Foto: Pexels)

Besserwisser

Du kender måske spillet Besserwisser, og det lyder også bedre end at sige ‘bedrevider’ eller ‘Kloge Åge’. Og selvom det kan være sjovt at vinde i spillet, så er en besserwisser jo en lidt latterlig størrelse, som vi kan gøre grin med, når det bliver for meget med al den belæring og bagklogskab.

En tysk kvinde skrev i en brevkasse: ‘Jeg har været gift i 15 år. Min mand er gymnasielærer. Han har altid fået det sidste ord, men nu har jeg fået nok. Hvordan kan jeg komme hans Besserwisserei til livs?’ spørger kvinden. Psykologen svarer: ‘Reager med humor og sig for eksempel ‘Danke schön Herr Professor’. Og han tilføjer: ‘Mange besserwissere har lavt selvværd og ved slet ikke, at de opfører sig som en Oberlehrer eller en Besserwisser’. ‘Besserwisser wissen nämlich gar nicht alles besser’, som der for nylig stod i avisen Die Welt.

Du oder Sie

I Danmark siger vi jo du til alle, måske lige undtagen til de kongelige. Men i Tyskland siger mange stadig De til folk, de ikke kender. De er i det hele taget lidt mere formelle end vi er. Så hvis en dansker spørger en vildt fremmed, en tjener eller en politibetjent om’Weisst du wo???’, så et det temmelig uhøfligt.

Tyskerne kan også finde på at sige Mein Herr eller Meine Dame og skulle man blive nødt til at skrive et brev eller en mail til et kontor, så vil det fremme sagen, hvis man skriver Sehr geehrter eller Sehr geehrte. Ærede herr eller frue.
Men også her er der en generationsforskel. Ikea i Tyskland skriver konsekvent du til deres kunder, mens det normale i annoncer også er Sie.

Man kan grine af det eller bare acceptere det og endda indimellem nyde det, som når man køber en billet på en tysk hjemmeside og skal tage stilling til, om man er Doktor eller Professor.

tyskland, flag (Foto: Unsplash)
Mange danskere har svært ved de tyske ord og grammatik – men derfor kan man jo godt tage på ferie dertil … (Foto: Unsplash)

FKK

Ja det står for Freikörperkultur, og det betyder nøgenkultur. I praksis betyder det, at man kan bade og sole sig uden en trevl på kroppen. Det er nærmest stinknormal, helt normalt, som de siger i Tyskland. Men alligevel er det ikke alle steder, at det bare er ok.
På strandene langs Østersøen kan man for eksempel se skilte om, at her bader man med tekstiler på, underforstået er nøgenbadning ikke velset. Til gengæld er der mange FKK strande, hvor man nærmest kun kan bade, hvis man ikke har tøj på

Det samme gælder ved de mange søer og ikke mindst i saunaer, hvor det er normen, at mænd og kvinder går sammen og uden badetøj.

FKK er ikke et modefænomen. For over 100 år siden blev den første forening dannet og meningen var, at kroppen skulle ud af korsettet og gevandterne, Die Klamotten, for at få luft og skabe sundhed. I det nu hedengange DDR blev FKK om muligt dyrket endnu mere end i Vesttyskland som en slags oprør og frihedsdyrkelse.

tyskland
Bliv klogere på tyskerne og Tyskland … (Illustrationer:Lars-Ole Nejstgaard)

Hausfrau

Husmor er ikke en stillingsbetegnelse man normalt praler med, men i Tyskland er der 15 millioner hjemmegående Hausfrauen, især i den vesttyske del af landet. Her lægger man vægt på familien, og på at det er manden, som er skaffedyret og kvinderne, som tager sig af børn og det hjemlige.

I det østlige Tyskland er det meget mere normalt, at kvinder går på arbejde, og det handler om, at i DDR tiden var der hårdt brug for alle hænder på arbejdsmarkedet.

I kvindemagasinet Barbara kan man læse: om 38-årige Daniela, som er mor til to: ‘Jeg var til en fest, og en anden kvinde spurgte mig, hvad jeg lavede. Jeg svarede: Ich bin Hausfrau und Mutter’. Den anden kvinde gloede på mig og sagde, at ‘så har du jo nok at lave’. Så sluttede den samtale, men jeg er vant til, at folk betragter mig som både dum og doven.’

Heilpraktiker

Mange af jer har sikkert lagt mærke til de mange blankpolerede skilte foran opgange i Tyskland. Kigger man efter står der tit noget med Heilpraktiker eller Homöopathie på skiltene. Og ofte også Artzt, som betyder læge. Det betyder, at her bliver tilbudt en eller anden form for alternativ behandling, og det kan sagtens være hos lægen, det foregår.

Der er 47.000 alternative behandlere, det eneste de ikke må er at udskrive medicin. Det fik magasinet Stern til at køre en stor historie under overskriften: ‘Så farlige er Heilpraktikere. Der har været eksempler på patienter, som er døde, fordi de ikke i tide kom til lægen og i stedet fik alternativ behandling hos en Heilpraktiker’.

Men tyskerne elsker at blive behandlet med naturprodukter, og alskens tilbud om varme bade og mirakelkure har et stort publikum. Der er også mange læger, som er skeptiske. ‘Man kan ligeså godt smide en skefuld sukker i Bodensee, røre rundt i vandet og så påstå, at her er et mirakelmiddel’, siger kræftlæge Jutta Hübner fra Jena.

adidas sneakers gazelle
I Danmark elsker vi også Adidas … (Foto: MY DAILY SPACE)

Mode og sportstøj

Kan man købe smart og lækkert tøj i Tyskland? Mange vil sikkert tænke, at nej det er ikke lige der vi gør den slags. Men de tager lidt fejl, for der er både smart, lækkert og ikke så dyrt tøj i Tyskland. Der er hvert år store modemesser i Düsseldorf og Berlin, og flere af de kendte tøjmærker er faktisk tyske. Det mest kendte er måske Boss, som laver både herre og dametøj af fin kvalitet.

Så er der en  underskov af alternative mærker som Lala Berlin, som excellerer i alternativt men dyrt tøj til kvinder, og så er der DryKorn, som laver fancy og billigt modetøj til mænd og kvinder. Adidas er kendt af enhver og de unge sværmer om Adidas modellerne og gerne rustikke og retro modeller af de stribede sko og sportsjakker.

I en kommentar om tysk mode stod der for nylig i Die Zeit: ‘Det skal først og fremmest være praktisk. Tyskerne kan spottes på deres praktiske sandaler, frottesokker og sportsjakker’. Nu vi er ved jakker, så er den ældre generation af især mænd helt vilde med vindjakker, især beige og grå eller dueblå. Den mode er dog ikke blevet kult og retro endnu.

Mange tyskere sætter en ære i ikke at være smarte. Jeg løb på et tidspunkt fast et par runder på en løbebane i Berlin om morgenen. Ingen havde smart løbetøj eller tjekkede sko. De løb i helt deres eget kluns og mange vil heller ikke have mærker på tøjet. Det kan opleves som et knæfald for kapitalismen.

Name, bitte

Der er stor forskel på danskere og tyskere, når det handler om, hvilke navne vi giver de små pus. To af de mest populære pigenavne er Emma og Emilia. Typisk ender pigenavnene på a, ligesom hos os. Drengene hedder i øjeblikket Ben og Paul. På et tidspunkt var det meget almindeligt at give drengene nogle kejserlige navne. Maximilian og Alexander, forkortet til Max og Alex er også stadig temmelig almindelige.

Mange er vilde med navne, der begynder med E. Pigen hedder Ella og drengen hedder Enno hos en familie, jeg kender. Men der er også kommet helt nye navne til. Mohammed er et særdeles populært navn blandt muslimer, især efter den seneste store bølge af indvandrere.

Der er også et tidsperspektiv i navngivningen. Op til første verdenskrig regerede Kejser Wilhelm, og mange drenge blev opkaldt efter ham. Dengang hed pigerne Anna. Mellem 1933 og 1942 var der Adolph efter Hitler og hos pigerne Claudia. Regionalt er der også store forskelle. I Bayern er Veronika populært blandt pigerne og i Sachsen må drenge gerne hedde Kurt.

baby børn (Foto: Unsplash)
I Tyskland er der også navne der hitter mere end andre … (Foto: Unsplash)

Ordnung

Det er et af de ord, som har vundet indpas i det danske sprog. Det betyder selvfølgelig orden, og dermed lever det op til alle vores forventninger om tyskerne og deres ordenssans. Det passer nu ikke helt, at de er så ordentlige alle sammen. En spadseretur i Berlin kan hurtigt få en på den tanke, at her mangler lidt orden.

Den måde tyskerne taler om Ordnung er nu ikke kun i form af rent og pænt. Det handler mere om at få styr på kaos, uforudsigelighed og anarki. Der ligger også det i det at have respekt for autoriteterne og i sidste instans for Gud. ‘Ordnung hat Gott lieb’, siger man, og det betyder, at Gud godt kan lide, at der hersker ro og orden. Den lokale Gud kan for så vidt lige så godt være skolelæreren eller chefen.

Tyskerne vil gerne have regler og bestemmelser. Hausordnung, Badeordnung, Hundeordnung … Ordnung muss sein. Så er alles in Ordnung.

Oprydning, Marie Kondo, konmari
Orden – eller Ordnung er et ord tyskerne elsker … (Foto: MY DAILY SPACE)

Tschüss

Hvis du undrer dig over, hvad det er de siger til i forretningerne, når du går ud, så er det Tschüss. Du tænker måske var det et nys? Eller sagde han virkelig kys? Ingen af delene er rigtige. Det er såmænd bare en anden måde at sige hej hej på. Og alligevel. Ordet kommer fra adjö, på fransk hedder det adieu, på spansk adios og på gammel tysk adjüs. Det er så blevet forkortet og gjort nemmere og betyder i al sin gribende enkelthed ’til Gud’.

Det sjove er så, at tschüss mest bruges i Nordtyskland, hvor de ikke er særligt religiøse. I Bayern , hvor de er meget katolske, siger man Auf wiedersehen eller Grüss Gott. Så er gud igen til stede. Når man så har gået og øvet sig i at sige tschüss som de lokale eller tschüssi uden at det lyder som hverken et kys eller et nys, så opdager man, at mange af de smarte steder sider de ciao som italienerne. Så er vi lige vidt …

hej vinke pige computer
Tyskerne siger hej hej … (Foto: Unsplash)

Der Wald

Mange Tysklandsrejsende opdager til deres overraskelse, at landet er et skovland. En tredjedel af Tyskland er dækket af skov, så der er skove næsten overalt. Skoven er for tyskerne, hvad havet er for os. Den er også et lidt hemmeligt og mystisk sted.

Derfor var det ikke så mærkeligt, at en bog med titlen ‘Træernes hemmelige liv’ i flere år lå øverst på bestsellerlisterne. Skovfogeden Peter Wohlleben, som har skrevet bogen, mener, at vi skal lade skoven være, den er nemlig en modvægt til vores fortravlede tilværelse: ‘Skoven er den blide modstand mod den forbandede virkelighed, en modpol, skønheden, det grønne hav og evigheden, den indre emigration, en flugt fra verden’.

Tyskerne er også et vandrerfolk, og at vandre i skovene er livseliksir. De har også et herligt udtryk, der hedder Waldeinsamkeit, skovensomhed, og det levendegør menneskets lidenhed i den store natur. De store tyske maler Casper David Friedrich, som levede for 200 år siden, havde som hovedtema det lille menneske i det store landskab. Derfor er hans billeder fyldt med dybe, mørke skove, nøgne træer, skygger og silhuetter.

I Hamborg bliver der i øjeblikket vist en stor udstilling af Friedrichs malerier. Så kan man føle sig lidt mindre alene med sin Waldeinsamkeit.

tyskland skov natur
Tyskland er et frodigt land med meget skov eller skulle vi skrive Wald … (Foto: Unsplash)

Weltklasse

Når tyskerne siger Weltklasse, så er der vægt bag ved. Det lyder ikke helt så fjollet som når vi råber verdensklasse, hvis vi har fået en god kop kaffe eller smagt et godt måltid mad. Nu skal der være EM i fodbold i Tyskland til sommer og her kan det være, at tyskerne igen kan vise Weltklasse og vinde. De har vundet verdensmesterskabet fire gange, og skal nu på hjemmebane trække sig selv op efter et par magre år.

Tyskerne skiftes også med kineserne til at være verdensmester i eksport og kalder sig Export-Weltmeister. Så ordet Weltklasse er ikke helt skævt. Selv de skønne hvidvine kaldes Weltklasse, de fine mineralske Riesling vine smager da også super, et andet af tyskernes yndlingsudtryk, som er blevet til et af vores egne ord. Das ist super, som kun en tysker kan sige det.

 

bog tyskland

Artiklen er baseret bogen ‘Finngerspitzengefühl. 100 ting du ikke vidste om Tyskland og tyskerne’, Turbine 2020.

 

Læs også:

 

Tag til Tyskland og spis brutalt lokalt

 

asparges

· Mere fra samme kategori ·