Læs også:

Close
fyrværkeri tivoli koncertsal

JULENEWS: Tivoli siger farvel til 2023

Nyheder  | 

Tivoli siger farvel til 2023 · Ung mand sigtet for grov vold · Stormflodsramte boligejere kan søge erstatning for skader · Allerede nu er årets første julegave sat til salg på DBA · Fodboldfan deltog i slagsmål på togperron · Dagens video: Et koldt gys · Julefjol: Juletræet med sin pynt 🎄

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tivoli siger farvel til 2023

Fyrværkerientusiaster har udsigt til en farverig himmel, når Tivoli tager hul på årets sidste åbningsdage under Jul i Tivoli. Der vil være masser af løjer, når Tivolis prisbelønnede fyrværkerimester Gunnar B. Knudsen fra Holstebro slår sig løs med raketter, romerlys og stjerner. Der blev lagt ud med fyrværkerishow første juledag, og herefter fortsatte det den 26.12., inden det hele kulminerer selve nytårsaften klokken 23.00, en time før det for alvor går løs i København.

Tivolis fyrværker Gunnar B. Knudsen er en af de dygtigste og mest erfarne fyrværkere i Danmark. Siden 2006 har han været manden bag Tivolis store fyrværkerishows, og hvert år har han gjort en dyd ud af at overgå sig selv.

Selve nytårsaften er der til gengæld designet helt nyt fyrværkerishow med et nyt farvetema, der folder sig ud over Tivoli, så resten af København også får glæde af at kigge med, hvis de løfter blikket mod den 180 årige forlystelseshave klokken 23.00

Fyrværkeren Gunnar B. Knudsen siger:

– Jeg laver noget nyt hvert år og til hvert show. I år kan man i jule-showene se frem til farfalle-bomber, som eksploderer i smukke sølvsløjfer, mens der til Nytårsshowet er lavet helt nyt farvetema. Jeg håber mine shows vil underholde og forbløffe – både de almindelige gæster og fyrværkerientusiasterne. De to juleshows er stemningsfulde og meget forskellige. Så man kan roligt komme i Tivoli begge dage, for det vil være to forskellige oplevelser, og der vil være stor variation på både opbygning, fart og farver. Og så er der jo også nytårsshowet d. 31. december, som bliver mere bombastisk og med fuldt tryk på.

Tivolis pressechef Torben Plank siger:

– Det er en del af Tivolis dna, at fejre nytåret med en række større fyrværkerier. Vi ved, at mange fyrværkerientusiaster kommer langvejsfra for at se hvad vi nu har fundet på og skal man tro vores fyrværker, så har han virkelig meget nyt i posen år. Der er også tradition for at mange omkring København stopper op ser på showet. Det kan tydeligt aflæses på de sociale medier, hvor der flittigt bliver delt fyrværkeri billeder.

fyrværkeri tivoli koncertsal
Kom ind og se det smukke fyrværkeri har … (Foto: PR)

Læs også: Tivoli 180 år – sjov viden

Ung mand sigtet for grov vold

Østjyllands Politi fremstillede sidste fredag en 16-årig ung mand i grundlovsforhør ved Retten i Randers. Han sigtes for grov vold og røveri begået i Grenaa den 25. november i år mod en 18-årig mand. Ifølge sigtelsen var den 16-årige sammen med flere ukendte gerningsmænd, og de truede med en kniv den 18-årige til at udlevere sin mobiltelefon.

Ved røveriet stak den 16-årige ifølge sigtelsen ud efter den 18-årige, som pådrog sig nogle skader på hænderne.  Siden anmeldelsen har politiet efterforsket sagen, og det førte til anholdelsen af den 16-årige.

Østjyllands Politi er fortsat i gang med efterforskningen af sagen, og da der formodes at være flere gerningsmænd på fri fod, anmoder anklagemyndigheden om lukkede døre ved grundlovsforhøret.  Østjyllands Politi ønsker derfor på nuværende tidspunkt ikke at oplyse yderligere om sagen.

knytnæve vold
Ung mand sigtet for grov vold … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dømt for grov vold mod kæresten

Stormflodsramte boligejere kan søge erstatning for skader

Det kraftige blæsevejr og de efterfølgende oversvømmelser flere steder i landet op mod jul er blevet erklæret som en stormflod. Det betyder, at borgere i de berørte områder har mulighed for at få erstatning for eventuelle skader på deres bolig.

Naturskaderådet har i dag afgjort, at oversvømmelserne flere steder i landet efter det kraftige blæsevejr den 21.- 23. december har karakter af stormflod. Dermed kan de ramte borgere søge om erstatning fra stormflodsordningen.

– Mange familier er ramt af oversvømmelser som følge af de seneste dages voldsomme vejr. Det er en forfærdelig situation at stå i, i en tid, hvor vi alle bare vil slappe af og hygge med familien. Derfor skal vi hjælpe dem, der er ramt, og som nu står med mange bekymringer og ødelagte boliger. Jeg er glad for, at vi i fællesskab har skabt stormflodsordningen, som dækker, hvis man bor i et stormflodsramt område. Det er desværre ikke længe siden vi stod her sidst, og jeg forventer at forsikringsselskaberne hjælper de ramte kunder hurtigst muligt, herunder med eventuelt behov for genhusning, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

Se kort over de berørte områder her.

Stormflodsordningen er en statslig katastrofeerstatningsordning, der er finansieret kollektivt af alle danskere med en brandforsikringspolice. Ordningen er indført, idet det kan være vanskeligt at forsikre sig mod stormflod på normale markedsvilkår på det private forsikringsmarked. Ordningen er løbende blevet forbedret, så man i dag bl.a. får bedre dækning af de skader, der måtte opstå.

Bor man i et berørt område, som Naturskaderådet har erklæret stormflod for, skal man anmelde sin skade elektronisk via Naturskadebasen her.

Herefter vil sagen køre som en almindelig forsikringssag. Bor man uden for de områder, hvor der er udråbt stormflod, er man ikke dækket af stormflodsordningen. I det tilfælde kan man rette henvendelse til sit forsikringsselskab med henblik på dialog.

Fakta:

Stormflodsskader er i Danmark dækket af stormflodsordningen, der er en statslig katastrofeerstatningsordning.

Stormflod er karakteriseret som oversvømmelser efter ekstrem høj vandstand. Der skal være tale om en 20-års-hændelse for det enkelte område, før stormflodsordningen finder anvendelse.

Det er Naturskaderådet som afgør om og hvor i landet, der er tale om stormflod. Det sker på baggrund af udtalelser fra Kystdirektoratet og DMI. Naturskaderådet er uafhængigt og hører under Erhvervsministeriet.

Læs mere på Naturskaderådets hjemmeside her.

hesnæs dige stormflod
Her ses Hesnæs dige under sidste stormflod … (Foto: Birgitte Müthel)

Læs også: Ny fond skal få klimatilpasning op i tempo

Allerede nu er årets første julegave sat til salg på DBA

Selvom juleaften lige er overstået, så er de første, uønskede julegave allerede blevet sat til salg på DBA. En undersøgelse foretaget på vegne af DBA viser desuden, at 25 % af danskerne har videresolgt en gave, de ikke blev glade for.

Den 24. december er også kendt som ‘Store gavedag’ – en dag, hvor gaverne åbnes lige inden eller efter den store julemiddag.

Men skilsmisser, onkler, svigerfamilier og kusiner sørger for, at mange danskere holder flere juleaftener og flere sammenkomster, hvor julegaver bliver givet og åbnet – før ‘den rigtige’ juleaften. Samtidig kender mange forældre nok problematikken med, at børnene ikke kan vente helt til aftenen den 24. med at få deres gaver. Derfor lader flere forældre børnene åbne om formiddagen på juleaftensdag.

På DBA er årets første julegaver allerede tikket ind’. Annoncer med – af den ene eller anden grund – uønskede julegaver skyder frem.

25 % af danskerne har solgt en uønsket julegave videre:

– Vi ved fra Genbrugsindekset 2023, at hver fjerde dansker har videresolgt en gave, de ikke blev glade for, så det undrer mig ikke, at folk allerede i de her dage vil gå på DBA for at sætte deres uønskede gaver til salg. Men jeg er måske overrasket over, hvor stærkt det går, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig på DBA.

Det er især kvinder, københavnere og folk i alderen 31-45 år, der er flittige til at sælge uønskede gaver videre, viser undersøgelsen.

Årets første julegave til salg på DBA var Anders’. Anders fra Brønderslev har sat en højtaler fra Philips til salg, som han har fået i julegave, og som ikke kunne byttes, men som han heller ikke har taget i brug. Højtaleren koster 2.999 krone fra ny, og Anders håber at få 1.000 kroner for den.

– De kommende år vil gaver til salg på diverse genbrugsplatformer nok kun blive en endnu mere velkendt tendens. Vi ved nemlig, at danskerne bliver mere og mere venligt stemte over for at give og modtage second hand-gaver, og kan man ikke lide, hvad man får, er det ofte den oplagte vej at sælge den videre, fortæller Julie Schoen.

I år havde hver fjerde dansker planlagt af give en eller flere brugte julegaver, og det er da også de svære byttemuligheder, der er den største barriere hos danskerne for at købe brugte gaver. I 2023 svarede 40 % nemlig, at de ikke ville købe brugte gaver, fordi det er svært at bytte brugt. Men i 2022 var denne procentandel endnu højere, så spekulationerne omkring bytning ser ud til at være på tilbagetog.

Kilde: Genbrugsindekset 2023 (som måler danskernes genbrugsvaner på tværs af alle genbrugsplatformer)

julegaver jul
Ikke alle er lige glade for deres julegaver … (Foto: Colourbox)

Læs også: Flere bedsteforældrene købte også julegaverne brugt

Fodboldfan deltog i slagsmål på togperron

En 19-årig mand er idømt fængselsstraf for at deltage i et større slagsmål på Glostrup Station dagen før en fodboldkamp mellem Brøndby IF og FC København på Brøndby Stadion.

Det gik voldsomt for sig, da to grupper af gerningsmænd var i slagsmål mod hinanden midt i mellem andre mennesker på en perron på Glostrup Station en lørdag aften i maj. Flere var maskerede – blandt andet en 19-årig mand fra Vallensbæk, som var tiltalt i Retten i Glostrup. Ifølge anklageskriftet havde han maskeret sig og sammen med andre deltaget i episoden, der kategoriseres som grov uorden, på stationsperronen.

Slagsmålet fandt sted lørdag den 13. maj klokken 18.45 – aftenen før en superligakamp mellem Brøndby IF og FC København på det nærliggende Brøndby Stadion.

Retten i Glostrup dømte den 19-årige efter straffelovens bestemmelser om grov forstyrrelse af den offentlige orden (§ 134a) og for at maskere sig (§ 134b) og udmålte en straf på 40 dages fængsel, som blev gjort betinget med vilkår om 60 timers samfundstjeneste.

– Hans rolle i urolighederne af en mere underordnet karakter, og eftersom han ikke tidligere var straffet og var i fast arbejde, var en betinget fængselsstraf med vilkår om samfundstjeneste en mulighed, siger specialanklager Henrik Uhl, anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi.

Dømte modtog dommen.

Yderligere 17 straffesager på vej … Dommen var den første i en række på i alt 18 tiltaler rejst af anklagemyndigheden mod personer, som er mistænkt for at deltage i det samme slagsmål. 15 af dem – heriblandt den 19-årige – har desuden fået et generelt karantæneforbud mod at opholde sig ved landskampe, ved kampe i superligaen, i 1. og 2. division og internationale UEFA-kampe i hele Danmark de næste to år.

brøndby stadion
Fodboldfan deltog i slagsmål på togperron … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Fem ting fodbold gør vi os

Dagens video: Et koldt gys

Julefjol: Juletræet med sin pynt 🎄

 

 

· Mere fra samme kategori ·