Læs også:

Close
danmark tyskland

NEWS: Danmark og Tyskland knytter tættere bånd i en verden i forandring

Nyheder  | 

Danmark og Tyskland knytter tættere bånd i en verden i forandring · Politiet søger vidner i overfaldssag · Vinted lanceres i Danmark · Forskere skal undersøge om skibsvrag i Costa Rica er danske slaveskibe · 24-årig mand varetægtsfængslet · Dagens video: Vand i store mængder

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark og Tyskland knytter tættere bånd i en verden i forandring

Tyskland og Danmark har i mange år været vigtige samhandelspartnere og allierede i den grønne omstilling. Men på grund af forsyningskrise og energiomstilling er båndet blevet endnu tættere i de seneste år. Den 6. september 2023 blev de tætte bånd og gode samarbejdsmuligheder endnu engang slået fast, da over 200 erhvervsfolk mødtes til German Danish Business Forum i Hamborg.

Under titlen ”joining forces in a changing world” inviterede Dansk-Tysk Handelskammer, Handelskammer Hamburg og Dansk Industri til dette års German-Danish Business Forum, som er femte event i rækken, som tidligere har gået under navnet Hamburg-Copenhagen Business Forum. Konferencen giver tyske og danske virksomheder, politiske beslutningstagere og interesseorganisationer, som alle har interesse i bæredygtighed og samarbejde på tværs af grænsen, mulighed for at mødes og interagere.

– Hamborg og København har mange fælles interesser, som også går ud over bygrænserne, siger administrerende direktør i Dansk-Tysk Handelskammer Andreas Wenzel om konferencen, som i år har et nationalt fokus, og fortsætter:

– Når vi taler med vores medlemsvirksomheder er der ingen tvivl om, at hele den nordtyske region og Danmark har mange fællesnævnere – fokus på bl.a. energi, bæredygtighed, digitalisering samt den geografiske nærhed gør os til oplagte samarbejdspartnere.

Thomas Bustrup, viceadm. direktør i Dansk Industri uddyber:

– Danmark og de nordtyske delstater deler ikke kun geografisk nærhed, men også lignende økonomiske interesser og industrielle sektorer. Bæredygtige byer, grøn teknologi, life science og innovative fødevarer, som er temaerne for årets konference, er blot nogle af områderne, hvor begge parter kan drage fordel af tættere samarbejde. At vi kan samle 280 virksomheder til German-Danish Business Forum i Hamburg er en klar indikation af, at Danmark og de nordtyske delstater har forstået, at samarbejde mellem Nordtyskland og de nordiske lande har store muligheder.

Energi og bæredygtighed var hovedtema for konferencen, og Jens-Peter Saul, CEO i Rambøll, satte som hovedtaler sammen et panel bestående af Jörg Kubitza, Managing Director, Ørsted Tyskland, Martin Neubert, CIO, Copenhagen Infrastructure Partners, Kirsten Fust, CEO, Hamburger Energiewerke GmbH og Marco Nix, CFO, 50 Hertz Transmission GmbH scenen for det store potentiale for samarbejde mellem Danmark og Tyskland:

– Europa står midt i en klimakrise og en energiudfordring, der har et omfang, vi aldrig har set. Begge dele kræver et endnu stærkere energisamarbejde på tværs af landegrænser. Danske og tyske virksomheder skal spille en afgørende rolle i at levere på de ambitiøse politiske aftaler, der skal dekarbonisere Europa, fortæller Jens-Peter Saul.

Både Tyskland og Danmark har ambitiøse klimamål og et tæt samarbejde i den grønne omstilling. Hamborg som vært er en af de tyske byer, som går forrest i den grønne omstilling.

– Vi har som mål at gøre Hamborgs økonomi klimaneutral inden 2040 og vil gerne vise, at bæredygtighed skal gå hånd i hånd med konkurrencedygtighed, og hvordan det kan opnås. Vi kan kun få succes med ligesindede partnere som Danmark. I en tid med mange globale udfordringer er det vigtigere end nogensinde at udbygge de økonomiske bånd. Mange tak til vores partnere og sponsorer, som har gjort den interessante udveksling i Hamborg mulig, afslutter Dr. Malte Heyne, adm. direktør i Handelskammer Hamburg.

danmark tyskland

Opening Panel. Fra venstre mod højre: Jens-Peter Saul, CEO, Rambøll, Jörg Kubitza, Managing Director, Ørsted Germany, Martin Neubert, CIO, Copenhagen Infrastructure Partner, Marco Nix, CFO, 50 Hertz Transmission GmbH, Kirsten Fust, CEO, Hamburger Energiewerke GmbH. (Foto: Ulrich Perrey)Læs også: Esport bidrager med milliarder til dansk økonomi

Politiet søger vidner i overfaldssag

Politiet offentliggør nu overvågningsbilleder af mistænkte gerningsmænd til et overfald i Hvidovre.

Københavns Vestegns Politi søger vidner i en sag om et groft overfald på et kærestepar den 12. august 2023. Her kørte det unge par med buslinje 1A klokken cirka 22.30 fra Avedøre Tværvej mod Hellerup Station. I bussen havde der kortvarigt været øjenkontakt mellem den ene forurettede og to unge mænd. Da parret stod af bussen, ved krydset Brostykkevej/Arnold Nielsens Boulevard, blev de umotiveret angrebet af de to unge mænd og udsat for flere spark og slag.

– Politiet betragter sagen meget alvorligt og gerningsmændene skal vide, at politiet allerede har efterforsket intenst på at få disse identificeret, og at vi ikke stopper før alle efterforskningsskridt er udtømte. Vi har billeder af gerningsmændene og vi beder derfor nu hjælp fra offentligheden om at være os behjælpelig med at identificere gerningsmændene, udtaler vicepolitiinspektør Claus Bardeleben

Gerningsmand A beskrives som:

Mand, 16-18 år, almindelig af kropsbygning, mellemøstlig af udseende, sort mellemlangt hår, uden skæg. Gerningsmand A var iført beige og sort kasket, sort langærmet trøje med hvide striber på hver skulder, orange trøje indenunder, grå tracksuit med en sort lang stribe ned af hver ben og sorte sko.

Gerningsmand B beskrives som:

Mand, 16-18 år,  almindelig af bygning, mellemøstlig af udseende mellemlangt sort hår, talte dansk.
Gerningsmand B var iført mørkegrøn kasket med to mærker foran, sort vest, grå langærmet trøje, grå bukser, sort og hvide sko.

København Vestegns Politi hører meget gerne fra vidner til sagen eller borgere, der kan genkende de mistænkte gerningsmænd på billederne. Københavns Vestegns Politi kan kontaktes hele døgnet på 43 86 14 48.

Bus rutebil
Det unge par kørte med buslinje 1A og ikke denne … (Foto: Unsplash)

Læs også: Skærpede procedurer for eftersøgning af psykisk syge

Vinted lanceres i Danmark

Vinted fortsætter sin udvidelse i Norden og hjælper med at gøre secondhand tilgængeligt for flere mennesker i Europa.

Vinted tilbyder med sin app og hjemmeside en intuitiv måde for folk at sælge og købe deres secondhand-modetøj og andre livsstilsprodukter. Forbrugere i Danmark[1] kan nu downloade appen, registrere sig og begynde at sælge gratis, mens købere vil kunne få adgang til et omfattende udvalg af secondhand-modetøj og boligartikler af høj kvalitet til gode priser.

På Vinted kan medlemmerne nemt uploade og sælge deres artikler samtidig med, at de beholder 100 % af de penge, de tjener. Sælgerne kan nemt få ryddet op i deres garderober, mens de tjener penge ved at give det tøj og de livsstilsartikler, de ikke længere har brug for, et nyt liv.

Med 80 millioner registrerede medlemmer på verdensplan og mere end 800 milloner artikler på sin markedsplads sidste år, og fremmer dermed et internationalt fællesskab med sammenhængende markeder. Medlemmer i Danmark kan handle med en voksende base på mere end 9 mio. registrerede medlemmer i Polen og Sverige, hvilket udvider deres chancer for at sælge og finde fantastiske secondhand-perler.

Købere kan browse og finde  secondhand-modetøj og boligartikler til rimelige priser. Når de har fundet noget, de kan lide, kan de gennemføre transaktionen via Vinted-appen. For hver transaktion, der foretages på Vinted-platformen, pålægges køberne et gebyr for køberbeskyttelse (5 % af artiklens pris plus et fast gebyr på 0,5 kroner). Køberbeskyttelsen garanterer integrerede, sikre betalinger, adgang til medlemssupport og giver køberne ret til refundering, hvis artiklen ikke ankommer, bliver beskadiget under transporten eller ikke stemmer overens med beskrivelsen. Derudover tilbyder Vinted også attraktive forsendelsestilbud.

– Vi er meget begejstrede for at introducere Vinted’s unikke platform i Danmark. Vi kan se[2], at bæredygtighed er en mærkesag for folk her: Mens mange handler med brugt tøj af økonomiske årsager, vælger 44 % af de danskere, vi har spurgt, secondhand som en måde at shoppe bæredygtigt på. Med vores app hjælper vi folk til at give deres artikler et nyt liv og købe secondhand-artikler på Vinted, hvilket har en lavere klimapåvirkning end at købe nyt[3], siger Adam Jay, CEO hos Vinted Marketplace.

Vinteds første rapport om klimapåvirkning[4] viser, at det at købe secondhand på Vinted ikke kun er et bedre valg for medlemmernes pengepung, men også for klimaet: Ved at købe secondhand på Vinted undgår man i gennemsnit 1,8 kilo co2-udledning sammenlignet med at købe nyt.

– Vi kan se, at mange danskere allerede er vant til at købe og sælge secondhand, men vi er overbeviste om, at der stadig er et potentiale, der kan frigøres. Ifølge vores undersøgelser har næsten halvdelen af vores målgruppe ikke solgt, og over 2 ud af 5 har ikke købt secondhand-modeartikler sidste år. Med vores overbevisende produkt og valgmuligheder på vores platform håber vi at kunne overbevise både købere og sælgere om, at de skal vælge secondhand, uanset om det er første eller halvtredsindstyvende gang, fortsætter Adam Jay, CEO hos Vinted Marketplace.

Med en stadig voksende medlemsbase på over 80 millioner registrerede medlemmer fordelt på 19 markeder er Vinteds mission at gøre secondhand til førstevalg i hele verden. Efter at have introduceret platformen i Sverige sidste år, er det Vinteds anden lancering i Norden, hvilket styrker dets forpligtelse til at udvide sin rækkevidde til hele Europa.

[1] Undtagen Grønland og Færøerne

[2] Kvantitativ markedsundersøgelse udført på en gruppe af 700 kvinder i alderen 18-45 år i Danmark i perioden den 3.-12. marts 2023. Undersøgelsen viser at: 44 % køber second-modetøj, fordi de gerne vil handle bæredygtigt. Og længere nede i teksten: 46 % siger, at de ikke har solgt og 41 % ikke har købt secondhand-modeartikler inden for de seneste 12 måneder.

[3], [4] Ifølge en rapport om klimapåvirkning udført af Vaayu blev det påvist at køb af secondhand-modeartikler på Vinted frem for køb af nyt gav en gennemsnitlig udledningsbesparelse på 1,8 kg CO₂e per artikel. Rapporten blev gennemført i 2021 og 2022 og analyserede indsigter og transaktioner fra 8 lande i Europa og Storbritannien. Mere info findes på https://company.vinted.com/sustainability.

Læs mere om vinted her.

vinted genbrug
Nu kommer Vinted til Danmark … (Foto: PR)

Læs også: Genbrugsguide til dig

Forskere skal undersøge om skibsvrag i Costa Rica er danske slaveskibe

Marinarkæologer fra Nationalmuseet og Vikingeskibsmuseet dykker i de kommende dage ned til to skibsvrag ud for Costa Ricas caribiske kyst. Undersøgelsen af vragene skal afgøre, om der er tale om to danske slaveskibe fra 1700-tallet.

Det bliver med de marinarkæologiske undersøgelser muligt for første gang at dokumentere om skibene er danske, når marinarkæologer udtager prøver fra både træ fra skibene og de mursten, der var en del af lasten for mere end 300 år siden. Arbejdet foregår som et samarbejde mellem Costa Rica og Danmark.

– Vi har kendt til skibenes historie og beliggenhed i flere år, men nu har vi for første gang mulighed for rent faktisk at tage en større mængde prøver, der forhåbentligt kan dokumentere skibenes oprindelse og dermed bidrage med vigtig viden om både dansk og costaricansk historie , fortæller leder af projektet David John Gregory, der er seniorforsker, adjungeret professor og marinarkæolog på Nationalmuseet.

I Costa Rica har man længe kendt til de to skibsvrag på lavt vand ud for Cahuita Nationalpark. I mange år regnede man med, at der var tale om piratskibe. Men da amerikanske marinarkæologer i 2015 fandt gule teglsten på et af vragene, dukkede nye spørgsmål om skibenes historie op.

Andreas Kallmeyer Bloch, marinarkæolog og museumsinspektør på Vikingeskibsmuseet, har i flere år arbejdet med at få belyst skibenes oprindelse.

– Det har været et stort arbejde at nå hertil, og vi er meget glade for at vi nu forhåbentligt kan få identificeret vragene. Det er første gang der bliver lavet en udgravning under vand i Costa Rica, og det er derfor vi er med. Costa Rica har ikke selv marinarkæologer, men i Danmark har vi arbejdet med det marinarkæologiske område i mange år, siger Andreas Kallmeyer Bloch.

Det er fundet af de gule teglsten i det ene af skibsvragene, der for alvor har vakt forskernes interesse. De gule sten blev produceret i Flensborg til brug i Danmark og de danske kolonier i 1700- og 1800-tallet. I andre europæiske lande var andre sten på mode, når man byggede nyt.

De kommende undersøgelser af teglsten og tømmer fra skibene skal være med til at afgøre, om fundet er resterne af de to danske slaveskibe, Fridericus Quartus og Christianus Quintus, der ifølge de historiske kilder forliste ud for Mellemamerikas kyster i 1710.

Fra skriftlige kilder ved vi, at de to danske skibe i 1708 sejlede fra København via Vestafrika mod Sankt Thomas i Vestindien.

Kilderne fortæller, at skibene, efter flere måneders sejlads langs den vestafrikanske kyst, havde fået fyldt lasten med hundredvis af slavegjorte mennesker og var klar til den lange tur over Atlanterhavet.

I foråret 1710 befandt de to skibe sig i det Caribiske Hav, men på sejladsen over Atlanterhavet var skibene kommet ud af kurs. De sejlede næsten 2000 kilometer længere mod vest, end deres oprindelige destination, den caribiske ø-koloni, St. Thomas i Dansk Vestindien.

Mad- og vandrationerne var ved at slippe op på skibene, situationen var desperat, og der opstod mytteri blandt besætningerne på de to skibe. Fridericus Quartus blev sat i brand. Christianus Quintus fik kappet sit anker, hvorefter skibet forliste i brændingen. Præcis hvor og hvordan dette skete, er dog stadig uklart.

Rejsen fra København over Vestafrika til Centralamerika er veldokumenteret i form af rejsebeskrivelser, der nu findes i historiske arkiver ikke blot i Danmark, men også i Spanien og Centralamerika. Der findes også beretninger fra overlevende besætningsmedlemmer, der efterfølgende vendte tilbage til Danmark eller Norge, hvor de fortalte deres version af hændelsen ved den kongelige domstol. Disse sagsakter befinder sig stadig i de danske koloniale arkiver.

Hvis det bliver bekræftet, at der er tale om resterne af de danske skibe, vil projektet kunne skabe afsæt for en nærmere udforskning af den dramatiske historie om de to slaveskibe og de mennesker, hvis skæbne var knyttet til dem.

Undersøgelserne foregår i et samarbejde mellem de to Nationalmuseer i Costa Rica og Danmark, Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Den arkæologiske kommission i Costa Rica, SINAC (Sistema Nacional de áreas de conservación Costa Rica) samt Centro Comunitario de Buceo Embajadores y Embajadoras del Mar – en lokal NGO i Costa Rica.

dykke skibsvrag
Det ene skibsvrag måles op. (Foto: PR)

Læs også: September måneds kulturguide

24-årig mand varetægtsfængslet

En 24-årig mand, der er sigtet for at have dræbt to kvinder, blev sidste uge varetægtsfængslet i fire uger ved et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus.

Den 24-årige er sigtet for manddrab ved at have dræbt en 18-årig og en 23-årig kvinde – formentligt ved forgiftning ved at have givet dem stoffer/piller i sin lejlighed på Gudrunsvej i Brabrand.

Retten i Aarhus var enige med anklagemyndigheden i, at der var begrundet mistanke om, at den sigtede var skyldig i den rejste sigtelse for drab. Derfor blev han varetægtsfængslet.

Østjyllands Politi skal nu foretage et omfattende efterforskningsarbejde og har på nuværende tidspunkt ikke flere oplysninger i sagen.

piller medicin
24-årig mand varetægtsfængslet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ung kvinde sigtet for narkohandel

Dagens video: Vand i store mængder

· Mere fra samme kategori ·