Læs også:

Close
gamer gamning esport computer nørd (Foto: Unsplash)

NEWS: Esport bidrager med milliarder til dansk økonomi

Nyheder  | 

Esport bidrager med milliarder til dansk økonomi · 13-årige i opfindsom cirkulær økonomi · Det Kongelige Kapel fylder 575 år · Virksomhed tiltalt for uagtsomt manddrab efter gocart-ulykke · Forslag baner vej for flere faglærte · Dagens billede: Feta eller hvad

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Esport bidrager med milliarder til dansk økonomi

Toppræstationer på verdens virtuelle sportsarenaer har gjort Danmark kendt for esport, og nu viser en ny rapport at esport også yder et markant bidrag til dansk økonomi. Bag rapporten står Dansk Industri, som har ønsket at belyse esportens betydning for det danske samfund.

Rapporten (‘Danmark som esportsnation’) viser, at esporten og de esportsrelaterede erhverv beskæftiger, hvad der svarer til cirka 3.000 fuldtidsstillinger i Danmark og bidrager årligt til danske BNP med knap 4,3 milliarder kroner. Branchen understøtter yderligere 750 beskæftigede, når underleverandører medregnes.

– Det er virkelig imponerende med et bidrag til samfundet af den størrelsesorden, især når man tager i betragtning at det kun er 10 siden at esport for alvor kom på banen. Den gode nyhed er, at der potentiale for meget mere, siger Andreas Espersen, Digitaliseringspolitisk chef i DI.

Esporten omsatte sidste år for 10 milliarder kroner og Interessen for gaming og esport er steget markant over den seneste årrække. Hvor det i 2004 kun var 10 procent af voksne danskere, der gamede hver uge, er tallet steget til 30 procent i 2022. Hele 294 registrerede foreninger, mens det samme gør sig gældende for 141 efterskoler og højskoler, der alle beskæftiger sig med esport.

– Den store interesse for gaming og esport har resulteret i, at Danmark er blandt førende esportsnationer på eliteplan. Danmark er således den mest vindende nation målt på historiske præmieindtægter pr. indbygger. Det gælder især inden for spillet Counter Strike, hvor holdet Astralis, der har rekorden for flest store titler og for længst tid på førstepladsen over de bedste hold i verden. Også på event-siden er Danmark blandt de førende med den verdensomspændende BLAST Premier-turnering, siger Andreas Espersen.

Ifølge rapporten skønnes esporten at kunne fortsætte sin markante vækst frem mod 2030 med op mod 6.000 nye jobs og en årlig vækst på 15 procent.

– Danmarks førerposition er er båret frem af både sportslige og forretningsmæssige lokomotiver og ildsjæle, samt en gunstig økonomisk situation. Men den danske førerposition er truet. Branchen står overfor en række udfordringer og andre lande opruster.

– Det bør vække politisk interesse herhjemme, at lande som Frankrig. i 2023 har præsenteret en esportsstrategi, der omfatter støtte til græsrødderne og de semiprofessionelle aktører samt promovering af en positiv diskurs omkring esport med vægt på fysiske og psykiske fordele ved gaming og esport. Flere lande – herunder Malta og Saudi Arabien – har ligeledes investeret massivt i esporten, siger Andreas Espersen.

Derfor foreslår DI blandt andet, at regeringen iværksætter tiltag, der styrker forståelsen af området, gør det mere attraktivt for udenlandske esportstalenter at komme til Danmark, afsætter varige bevillinger til aktiviteter der kan løfte esporten på langt sigt samt sidestiller esport med traditionel elitesport i forhold tilTeam Danmark og uddannelsestilbud generelt.

– Vi kan se at der er en række barrierer, som hæmmer væksten inden for esport. Det er for eksempel mulighederne for at rekruttere de bedste atleter samt de vilkår vi giver esportens talenter, hvor reglerne simpelthen ikke er fulgt med udviklingen, slutter Andreas Espersen.

gamer gamning esport computer nørd (Foto: Unsplash)
Esport bidrager med milliarder til dansk økonomi (Foto: Unsplash)

Læs også: Verdensmesterskaberne i FIFA afholdt i København

13-årige i opfindsom cirkulær økonomi

Politiet blev mandag morgen kaldt til en dagligvarebutik i Nakskov, hvor personalet havde tilbageholdt to drenge. Drengene havde stjålet tomme flasker fra flaskelageret og kørt dem gennem pantautomaten en gang til.

Det gav pantboner for omkring 1.000 kroner, som de indløste, men medarbejderne i butikken anede uråd, og kunne på videoovervågningen se, at de hentede de tomme flaske ud fra lageret. Det var to 13-årige drenge fra Hårlev, og de blev afhørt på politistationen i Nakskov, inden de blev løsladt igen klokken 9.55. De sociale myndigheder og drengenes forældre er underrettet om sagen.

Pant, plastik, flasker, miljø, emballage
Drengene var lidt for kreative med flaskepanten … (Foto: PR)

Læs også: Den 13-årige pige er fundet i livet

Det Kongelige Kapel fylder 575 år

Verdens ældste orkester, Det Kongelige Kapel, fejrer i denne sæson sit 575-års jubilæum med fire helt særlige symfonikoncerter og nykomponerede kammerværker. Jubilæumsfejringen åbner med en storstilet opførelse af Verdis Requiem dirigeret af Bertrand de Billy.

Det Kongelige Kapel fylder i denne sæson 575 år. Det historiske orkester fejrer jubilæet ved fire symfonikoncerter med musik fra de forskellige kunstarter, som Kapellets repertoire gennem historien har spændt over – opera, ballet, koncerter og musik til skuespil. Jubilæet vil også blive markeret ved orkestrets kammerkoncerter, hvor der til hver af koncerterne er bestilt helt nykomponerede værker inspireret af Det Kongelige Kapel og dets lange historie.

Det er en lang, traditionsrig og indimellem kulørt historie … Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester – intet andet orkester har en så lang og traditionsrig historie. Orkestrets historiske rødder strækker sig helt tilbage til 1448 til trompeterkorpset ved Christian I’s hof.

Siden Det Kongelige Kapels begyndelse er hver musiker blevet tildelt et nummer, der fastslår deres plads i Kapellets historie. Nummer 1, 2 og 3 var trompetisterne Walther, Andreas og Hans, der blev ansat i 1448, og den senest ansatte musiker har nummer 1082. Blandt Det Kongelige Kapels mere end 1.000 medlemmer gennem tiden er berømte komponister som Carl Nielsen, John Dowland og Heinrich Schütz.

Det Kongelige Kapels lange historie er også fuld af kulørte fortællinger om musikere, der måtte indgå i beredskabet i krigen mod svenskerne, andre blev fængslet eller henrettet for vold og drab på kolleger, en ved navnet Mozart Petersen faldt i kanalen og druknede på grund af for mange romtoddyer, og i 1556 blev musicus og sanger Adrian Petit Coclicus dømt for bigami.

Det Kongelige Kapel er særlig berømt for sin strygerklang, og mange store dirigenter og komponister har i årenes løb arbejdet med Kapellet, og samarbejdet har også inkluderet medlemmer af Kongehuset – Kong Frederik IX har dirigeret orkestret ved flere lejligheder, og Prins Henrik har været solist. I sæson 2024/2025 tiltræder Marie Jacquot som Det Kongelige Kapels chefdirigent.

Det Kongelige Kapels jubilæumsfest åbner med Verdis Requiem, der er lige så lidenskabeligt som hans operaer. Værket kræver store, dramatiske stemmer, et stort Verdi-orkester og hele følelsesregistret er i spil. Verdis kæmpeværk opføres med et internationalt firkløver af solister, Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Operakor og Malmö Operakör med den franske dirigent, Bertrand de Billy i spidsen.

Verdis Requiem synges på latin med danske overtekster. Koncerten er den 25. august og er allerede udsolgt.

Læs mere om Verdis Requiem her.

klassisk musik det kongelige kapel
Det kongelige Kapel er en ‘grand old lady’ … (Foto: PR)

Læs også: August måneds kulturguide

Virksomhed tiltalt for uagtsomt manddrab efter gocart-ulykke

Retssagen er berammet til at finde sted den 28. august ved Retten i Esbjerg.

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har rejst tiltale mod virksomheden Bowl’N’Fun i Esbjerg for uagtsomt manddrab.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale efter en ulykke den 28. juni 2022, hvor en 29-årig mand afgår ved døden på en gocart-bane i Esbjerg, der ejes af virksomheden. Anklagemyndigheden ønsker med straffesagen at gøre selskabet ansvarlig for, at gocart-banen ikke var tilstrækkeligt vedligeholdt og efterset forud for ulykken, hvor den 29-årige bliver ramt af et metalrør og efterfølgende afgår ved døden.

gocart
Virksomhed tiltalt for uagtsomt manddrab efter gocart-ulykke …(Foto: Unsplash)

Læs også: Uheld med trailere koster flere liv end højresvingsulykker

Forslag baner vej for flere faglærte

Socialdemokraterne vil bruge yderligere en halv milliard kroner på erhvervsskolerne, og det er et stort og godt skridt mod flere faglærte, mener 3F’s formand Henning Overgaard.

– Hvis forslaget bliver en realitet, er det et supergodt og kæmpe skridt i den helt rigtige retning. Og det er afgørende, at der er tale om årlige, permanente bevillinger, noget vi i 3F gennem de sidste mange år har kæmpet for.

Det mener 3F’s formand Henning Overgaard om Socialdemokratiets nye udspil om erhvervsskolerne.

– Dette initiativ er helt nødvendigt for at rette op på mange, mange års forsømmelser af erhvervsuddannelserne. Nu kan vi skabe uddannelser, der bedre lever op til de krav om kvalitet, som især de unge efterspørger. Jeg håber og tror, at dette kan være med til at få flere unge fremover til at vælge en erhvervsuddannelse – der er nemlig hårdt brug for dem ude i erhvervslivet, siger Henning Overgaard.

– Skolerne skal i gang med at skabe et bedre studiemiljø, som tiltrækker unge. Samtidig skal både bygninger, materialer og lærerkræfter forbedres, så kvaliteten af uddannelserne hæves. Regeringens tanke om at lade en faglært uddannelse være adgangsbillet til en videregående uddannelse er en god ide, som ligger fint i tråd med vores egne tanker. Men det vigtigste er, at vi nu får skabt et reelt alternativ til gymnasiet – også set med de unges øjne, forklarer Henning Overgaard videre.

– Vi skal bruge flere kræfter på at fortælle de unge og deres forældre, at der er hårdt brug for de unges arbejdskraft til at skabe den grønne omstilling. Grøn omstilling skabes ikke bag polerede hæve-sænkeborde i København men af dygtige, faglærte med kloge hænder, der brænder for en bæredygtig fremtid. Klima, miljø og grøn omstilling er nøgleord for de unge. Nu kan de selv være med til at påvirke udviklingen gennem en kvalitets-uddannelse på en erhvervsskole. Det er jeg meget glad for, siger Henning Overgaard.

En af de problemerne på erhvervsskolerne er ifølge forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, det store frafald.

– Det skal vi selvfølgelig finde løsninger på i de kommende forhandlinger. En væsentlig forudsætning for gode løsninger er, at erhvervslivet opretter lærepladser nok, så de unge ikke kommer til at stå med skægget i postkassen midt i deres uddannelse. Vi er på rette vej på dette område, men vi er slet ikke i mål endnu, og i 3F ser vi meget frem til kommende konstruktive forhandlinger om, hvordan vi bruger ressourcerne på den bedste måde til gavn for de unge, erhvervslivet og samfundet. Vi er mere end klar i 3F til disse drøftelser, slutter Søren Heisel.

skole uddannelse
Forslag baner vej for flere faglærte … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mange kommuner drænes for unge i fremtiden

Dagens billede: Feta eller hvad

https://www.instagram.com/p/Cv45c1eNOzb/

 

· Mere fra samme kategori ·