Læs også:

Close
computer pige arbejde job

NEWS: Gentofte er Danmarks mest digitale kommune

Nyheder  | 

Gentofte er Danmarks mest digitale kommune · To mænd tiltalt for drab på 43-årig mand i Kolding · Designklassikere reintroduceres i IKEAs sortiment · Boomerang skifter navn til Cartoonito · Smæk røret på hvis Simon fra Nordea ringer · Dagens billede: Prigozhin begravet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Gentofte er Danmarks mest digitale kommune

Danmark er blandt de bedste lande til digitalisering, og hvis man spørger danske virksomheder, så er Gentofte Kommune danmarksmester i digitalisering og digitale rammevilkår, viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri.

DI foretager hvert år en undersøgelse af erhvervsvenligheden i de danske kommuner og herunder af kommunernes digitale infrastruktur. Det er her Gentofte kommer ind på en 1. plads. Knap 8.000 virksomheder har svaret i undersøgelsen.

Kåringen af Gentofte som årets digitale kommune fandt sted tirsdag aften i forbindelse med at kommunens erhvervsudvalg og borgmester Michael Fenger besøgte tech-virksomheden Edora A/S i Charlottenlund.

– Kæmpestort tillykke til Gentofte Kommune. For virksomhederne er det helt afgørende, at der er gode digitale rammer lokalt. Danske virksomheder er generelt blandt de mest digitale i EU, og derfor har det stor betydning, at der lokalt er adgang til f.eks. hurtigt og stabilt bredbånd.

– Derfor skal de digitale rammevilkår bare være i orden – og her fører Gentofte, siger Morten Kristiansen, fagleder i DI Digital.

Gentofte Kommune udmærker sig ved at få en god vurdering af den digitale erhvervsvenlighed fra virksomhederne i kommunen samt at have en forholdsvis god 5G-dækning.

– Jeg er oprigtigt glad for, at virksomhederne i Gentofte oplever, at de har gode digitale rammer – for det betyder rigtig meget for at kunne drive forretning og skabe jobs. Vi har i Gentofte igennem mange år haft et stort fokus på digitalisering. Og inden for de muligheder, som vi nu engang har som kommune, gør vi hvad vi kan for at fremme digitaliseringen. F.eks. ved at tilbyde digitale services og skubbe på for udrulning af højhastighedsforbindelser i de områder i kommunen, hvor der ikke er en tilfredsstillende dækning, siger borgmester Michael Fenger, K.

Gode lokale digitale rammevilkår er afgørende for, at virksomheder kan drage fuld nytte af den teknologiske udvikling. For mange virksomheder er gode digitale tjenester fra kommunen en god måde at begrænse administrative byrder på. Og hvis man ser fremad, er det anvendelsen af avancerede digitale tjenester – industri 4.0 – der kan blive afgørende for at sikre innovation og konkurrenceevne.

Her er der brug for stor båndbredde på både faste og mobile løsninger. Derfor har DI i år inkluderet en ny indikator i opgørelsen – 5G. 5G kan, udover at levere stor båndbredde, også være en god måde at indhente data fra sensorer – IoT-løsninger – som kan styre alt fra varme, energi, luftkvalitet og meget andet.

– 5G-dækningen er stadig fragmenteret i Danmark, men der afsættes meget store investeringsmidler fra teleselskaberne i at øge udbredelsen. Her er det afgørende for kommunerne at tiltrække 5G-dækning til netop deres erhvervsområder, siger Morten Kristiansen.

På 2. pladsen finder vi sidste års vinder Morsø Kommune, som mister 1. pladsen på grund af en dårligere 5G-dækning. På top 10 findes som noget nyt Rødovre kommune, som flytter sig fra en midterplacering til en topplacering grundet den bedste 5G-dækning i kongeriget. Også Odsherred tager et markant hop ind i top 10, hvilket skyldes en bedre bredbåndsdækning. I bunden ser vi igen i år en række Nordsjællandske kommuner, som er generelt udfordret på navnlig bredbåndsdækningen.

gentofte kommune
Borgmester i Gentofte Kommune, Michael Fenger, flankeret af viceborgmester Søren Heisel til venstre og til højre fagleder i DI Digital Morten Kristiansen, som ønskede kommunen tillykke med at blive kåret som årets digitale kommune. Prisen blev overrakt til Gentofte Kommune ifm. kommunens Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalgs besøg på tech-virksomheden Edora A/S. (Foto: PR)

Læs også: Flere kommuner skal op i grønnere gear

To mænd tiltalt for drab på 43-årig mand i Kolding

Den 11. september starter en retssag mod to mænd på henholdsvis 33 år og 41 år. De står tiltalt for at have dræbt en 43-årig mand i maj 2022 og for usømmelig omgang med lig. Alle tre mænd er fra Kolding-området.

Sagen mod de to mænd startede den 26. maj 2022, da et nedgravet lig af en 43-årig mand blev fundet i Vonsild nær Kolding. Samme dag blev de to nu tiltalte mænd og en kvinde på 35 år fremstillet og varetægtsfængslet ved et lukket grundlovsforhør, alle tre sigtet for drab på den 43-årige mand. Den 35-årige kvinde er siden blevet løsladt, og sigtelserne mod hende er frafaldet. Forud for, at den dræbte blev fundet, blev han den 7. maj 2022 også efterlyst af pårørende.

Sydøstjyllands Politi iværksatte straks efter fundet af den 43-årige mands lig en omfattende efterforskning, der blandt andet involverede tekniske undersøgelser på adressen i Vonsild, hvor den dræbte blev fundet.

De to mænd er tiltalt for i tidsrummet mellem den 2. maj og 4. maj 2022 i forening og efter forudgående aftale at have dræbt den 43-årige mand og herefter for at have behandlet liget af den 43-årige mand usømmeligt. Den 33-årige mand er også tiltalt for den 1. maj 2022 at have begået vold mod den nu dræbte mand.

De nægter sig begge skyldige.

Sagen er berammet til at blive behandlet over 9 retsdage ved Retten i Kolding den 11., 18., 19., 25., 27., 28. september og den 2., 3. og 9. oktober 2023.

For Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi møder specialanklager Lone Lundsager Hesselmark.

domstol dom retssal
To mænd tiltalt for drab på 43-årig mand i Kolding … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mænd anholdt og fængslet for at sælge narko til børn og unge

Designklassikere reintroduceres i IKEAs sortiment

Til oktober lanceres nye tilføjelser i IKEAs særkollektion, Nytillverkad, der fejrer møbelvirksomhedens 80 års designhistorie. Her hyldes tidligere designs fra 70’erne og 80’erne, og denne gang er møbler af de danske designere Niels Gammelgaard og Bent Gantzel-Boysens at finde blandt de genoplivede klassikere.

Nedtællingen er i gang til næste bølge af IKEAs særkollektion Nytillverkad, der er en hyldest til ikoniske IKEA-designs fra fortiden. Første lancering ramte hylderne i IKEA i juli måned, mens IKEA-fans nu kan se frem til anden lancering, der bliver tilgængelig fra oktober.

Med ikoniske mønstre og farverige produkter er der noget at glæde sig til. Anden lancering af Nytillverkad kommer til at bestå af relanceringen af klassikere designet af blandt andre Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen og Inez Svensson.

– Vi kan virkelig mærke interessen for de gamle klassikere, der allerede er efterspurgte på genbrugsmarkedet. Derfor glæder vi os også til at kunne tilbyde en ny, moderne udgave af de klassiske designs, som passer perfekt ind i den moderne stil, der skuer tilbage mod 70’ernes og 80’ernes farverige enkelthed, siger Henriette Ekholm, indretningsekspert hos IKEA Danmark, og fortsætter:

– Denne gang kan vi også præsentere en række klassikere, designet af nogle af de mest ikoniske designere i Danmark, som i den grad fortjener at blive hyldet for deres nytænkende og moderne idéer, der stadig holder den dag i dag, siger Henriette Ekholm, indretningsekspert hos IKEA Danmark.

Der er dansk blod i designet, når IKEA lancerer anden del af deres Nytillverkad-kollektion. Niels Gammelgaards stålstol JÄRPEN genopstår som SKÅLBODA i sort og orange. Stolen blev til tilbage i 80’erne, hvor IKEA-grundlægger Ingvar Kamprad bad Niels Gammelgaard om at lave en stol, der kunne produceres industrielt, og som var til at betale. Det kom der den skulpturelle stålstol ud af, som nu kan købes i en orange og sort udgave.

Et andet af Niels Gammelgaards designs er også at finde i den nyeste Nytillverkad-tilføjelse. Det simple og stilede rullende sidebord JÄRLÅSA, der blev introduceret i IKEA-kataloget i 1984, har også fået en opdatering. Med sit stabile stel kan den nu bære op til 100 kg, og når det ikke skal bruges, kan det foldes sammen og pakkes væk for optimal pladsbesparing.

ikea møbler
Nytillverkad 2. lancering er tilgængelig fra oktober 2023 … (Foto: PR)

Læs også: IKEA hylder istandsættelse og genbrug på Black Friday

Boomerang skifter navn til Cartoonito

Boomerang bliver til Cartoonito fra den 4. september 2023, hvor man stadig kan se de mange velkendte fanfavoritter og men også helt nye serier.

Der er masser af Boomerang-klassikere som Tom & Jerry, Mr Bean og Masha og Bjørnen side om side med togkammeraterne, Thomas og vennerne samt Lucas den lille edderkop. Cartoonito vil nemlig stadig have de bedste serier men tilføjer helt nye shows – heriblandt Batbiler, Snurre Snups Byggevenner og Galaktiske Ella. Samtidig tilbyder Cartoonito et bredere udvalg af lærerige programmer fyldt med nye sjove eventyr, som hele familien kan se sammen.

Med indhold der motiverer kreativitet, samarbejde og inklusion, skal Cartoonito styrke børnenes selvværd og opmuntre dem til at indgå i relationer med empati, respekt og retfærdighed.

Vanessa Brookman, Senior Vice President, Kids & Family EMEA for Warner Bros. Discovery udtaler:

– Vi har meget at fejre i forbindelse med Warner Bros. 100-års jubilæum, herunder lanceringen af vores tilbud til de allermindste, Cartoonito, i hele EMEA. Vi er begejstrede over at udvide til lande som Sverige, Danmark, Norge, Tyrkiet, Grækenland, Cypern, Mellemøsten og Nordafrika – Cartoonito fejrer individualitet og originalitet og tilbyder et trygt sted, hvor børn og deres familier kan grine og lære sammen med elskede karakterer.

boomerang cartoonito
Der er masser af underholdning til børn og barnlige sjæle på Cartoonito … (Foto: PR)

Læs også: Barbie åbner flot

Smæk røret på hvis Simon fra Nordea ringer

Syd- og Sønderjyllands Politi modtager i øjeblikket flere anmeldelser, hvor kriminelle via telefonen forsøger at franarre især ældre borgere deres MitID-oplysninger, kontooplysninger samt dankort og pinkode.

Hvem vil ikke tro på Simon Madsen fra Nordea, når han ringer og fortæller, at dit dankort lige er blevet hacket, men at alt skal blive godt igen? For om lidt kommer der en kollega og henter dankortet og pinkoden, og så bliver misbruget stoppet.

Opkaldet kom onsdag eftermiddag til en ældre kvinde i Hjerting, der i første omgang lod sig overtale til at udlevere kort og kode, men fattede mistanke, da der blev ringet på døren. Og gerningsmanden måtte således gå med uforettet sag.

Forsøget på bedrageri blev derefter meldt til Syd- og Sønderjyllands Politi, der efterforsker sagen.

Politikredsen modtager i øjeblikket flere anmeldelser, hvor kriminelle via telefonen forsøger at franarre borgere deres MitID-oplysninger, kontooplysninger samt dankort og pinkode.

Antallet af sager får lederen af politiets forebyggelsessektion, vicepolitiinspektør Jacob Rindom, til at advare især ældre borgere om, at de kan være mål for denne type kriminalitet.

– Den positive del af nyheden er, at vi har set flere eksempler på, at det ikke er lykkedes de kriminelle at franarre de ældre borgere deres oplysninger. De ældre har selv været skeptiske eller har fået hjælp fra andre borgere. Omvendt har vi desværre også set eksempler på, at kriminelle har franarret ældre selv store beløb, fremhæver Jacob Rindom.

Fællesnævneren for sagerne er, at de kriminelle, der ringer op, er grundigt forberedte og lyder meget troværdige.
I nogle tilfælde udgiver vedkommende sig for at være fra en bank, og i andre tilfælde fra politiet eller andre myndigheder.

I et af tilfældene stillede ‘en politibetjent’ endda om til en anden person, en ‘bankrådgiver’, der skulle få opkaldet til at virke endnu mere overbevisende.

– De kriminelle arbejder efter en drejebog, hvor de lyder venlige, kompetente og tillidsfulde. De kan fx bruge rigtige politifolks navne og opdigtede journalnumre, alt sammen for gradvist at overbevise borgeren om, at de skal udlevere de ønskede oplysninger, fastslår vicepolitiinspektøren.

– Men uanset, hvor overbevisende de kriminelle lyder, skal man ikke lade sig narre: En ægte bankrådgiver eller politimand vil aldrig bede om at få MitID-oplysninger, personnummer og kontooplysninger over telefonen, ligesom de aldrig vil hente et dankort og en pinkode, pointerer Jacob Rindom og vicepolitiinspektøren tilføjer:

– Smæk bare røret på, hvis du bliver ringet op. Du behøver ikke at være høflig.

Gode råd:

  • Husk, at banken eller politiet aldrig vil ringe til dig og bede dig om at udlevere følsomme oplysninger over telefonen.
  • Politiet eller banken kommer heller aldrig forbi dit hjem for at hente et dankort eller din kode.
  • Stol ikke på telefonnumre og e-mailadresser. Gerningsmanden kan få telefonnumre og e-mailadresser til at se ud som om, at de kommer fra myndigheder, pengeinstitutter osv. Få navnet på den person, der ringer. Og søg selv fx bankens telefonnummer frem på internettet og ring og spørg efter personen.
  • Ring til banken, politiet (på 1-1-4) eller en nærtstående og få hjælp, hvis du bliver kontaktet og er i tvivl om, hvad du skal gøre.
  • Kontakt omgående din bank og få spærret dit kort, hvis nogen kan have fået fat i dine bank- eller MitID-koder. Og anmeld også sagen til politiet på 1-1-4.
ældre mand pensionist stok
Det er især de ældre, at bedragerne går efter, så kender du nogen i den aldersgruppe – snak med dem om det … (Foto: Pexels)

Læs også: Syv personer anholdt for tricktyveri mod ældre

Dagens billede: Prigozhin begravet

· Mere fra samme kategori ·