Læs også:

Close
bartender

NEWS: Rapport afdækker uønsket seksuel opmærksomhed og chikane

Nyheder  | 

Rapport afdækker uønsket seksuel opmærksomhed og chikane · Mænd anholdt og fængslet for at sælge narko til børn og unge · Grønne løsninger er i højsædet til EXPO 2025 · Salling hylder mode med omtanke og ansvarlighed · Aggressiv mand i Flixbus førte til massiv politiindsats · Dagens video: Dødstoget

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Rapport afdækker uønsket seksuel opmærksomhed og chikane

Ny rapport afdækker uønsket seksuel opmærksomhed og chikane fordelt på brancher. I brancher, hvor medarbejderne har meget kontakt med borgere, kunder og klienter rapporteres der oftere uønsket seksuel opmærksomhed og chikane end i andre brancher.

Der er betydelig forskel i omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane, når man sammenligner brancher i Danmark. Det spænder fra 12,1% til 41,2% af de adspurgte medarbejdere, der svarer, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane på jobbet inden for de seneste 12 måneder. Det viser en undersøgelse, der sammenligner omfanget på tværs af 38 brancher i Danmark.

Branchen med den største forekomst er Restauranter og barer, hvor 41,2% af de adspurgte medarbejdere har rapporteret en grænseoverskridende handling, herefter kommer Hotel og camping (36,2%) og Døgninstitutioner og hjemmepleje (28,8%).

– Generelt rapporteres der oftere uønsket seksuel opmærksomhed og chikane i brancher, hvor medarbejdere har meget kontakt med borgere, kunder og klienter end i andre brancher. Tallene tyder også på, at udøveren af adfærden i disse brancher ofte er en person, som ikke er ansat på arbejdspladsen. Der er dog også eksempler på brancher, som har en relativt høj forekomst af uønsket opmærksomhed fra både eksterne og interne, siger Ida E. H. Madsen, der er seniorforsker på NFA, og som er projektleder på det projekt, som har udarbejdet rapporten.

Den laveste forekomst af uønsket seksuel opmærksomhed ses i branchen Energi og råstoffer, hvor 12,1% af de adspurgte medarbejdere rapporterer at have oplevet grænseoverskridende adfærd de seneste 12 måneder.

Generelt rapporterer kvinder oftere uønsket seksuel opmærksomhed og chikane end mænd. Det gælder også i brancher, hvor der er et overtal af mænd. Eks. i anlægsbranchen, hvor der er flest mænd ansat inden for branchen (89%), findes der flest kvinder, som rapporterer uønskede hændelser (42%)

Få hjælp til at forebygge hos Arbejdstilsynets Callcenter … Rapporten viser også, at mange er i tvivl om, hvor de skal gå til, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd. I gennemsnit på tværs af alle brancher ved 31,1% af de adspurgte medarbejdere ikke, hvor de kan få hjælp.

– Undersøgelsen peger på, at der er for mange, som oplever grænseoverskridende adfærd, og for mange som ikke ved, hvor de kan få hjælp. Seksuel chikane og andre krænkende handlinger er et alvorligt arbejdsmiljøproblem. Man kan blive syg af at blive udsat for det, hvis det er groft eller forekommer flere gange, siger Inger W. Sandgrav, kontorchef for psykisk arbejdsmiljø og sygefravær i Arbejdstilsynet, der forklarer, at arbejdsgiveren har pligt til at forebygge seksuel chikane og andre krænkende handlinger på lige fod med andre arbejdsmiljøproblemer.

Arbejdspladser kan få hjælp af Arbejdstilsynet til at forebygge og håndtere grænseoverskridende adfærd. Du kan ringe anonymt til Arbejdstilsynets hotline om krænkende handlinger, og du kan finde gode råd og værktøjer på Arbejdstilsynets hjemmeside her.

Nuanceret spørgemetode – prøv den selv på arbejdspladsen … Undersøgelsen bygger på en metode, hvor der stilles nuancerede spørgsmål inden for 21 forskellige typer hændelser. Hændelserne spænder fra uønskede seksuelle kommentarer om krop, tøj eller livsstil til forsøg på voldtægt eller faktisk voldtægt.

– Vi hjælper folks hukommelse lidt på vej ved at spørge ind til de konkrete uønskede hændelser af seksuel karakter. Det betyder også, at man får mere detaljeret information om, hvad det er for en slags adfærd, der evt. skal ændres på, i de forebyggende indsatser på arbejdspladsen, slutter Ida E. H. Madsen, seniorforsker på NFA

Hvis man selv vil undersøge omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane mere nuanceret på jeres arbejdsplads, kan man downloade spørgeskemaet og tilhørende vejledning her.

Om rapporten:

Undersøgelsen er lavet af NFA, efter der på finansloven for 2021 blev bevilget midler til Arbejdstilsynets indsats målrettet seksuel chikane og psykisk arbejdsmiljø.

En del af bevillingen er gået til undersøgelsen af uønsket seksuel opmærksomhed. Resultaterne bygger på svar fra cirka 9.000 medarbejdere i alderen 15 til 69 år, der omkring årsskiftet 2021/2022 blev spurgt ind til 21 forskellige typer af konkrete hændelser. Resultaterne er vægtede for blandt andet køn, alder og jobgruppe, så de er repræsentative for de respektive grupper.

sexchikane
Stor undersøgelse afdækker omfanget af sexchikane i 38 brancher … (Foto: PR)

Læs også: Discovery udgiver dokumentaren Metoo: Sexisme Bag Skærmen

Mænd anholdt og fængslet for at sælge narko til børn og unge

Tre personer er anholdt og fængslet for at sælge narko til børn og unge helt ned i 13-års alderen i Svendborg. Fyns Politi har i torsdags anholdt tre mænd for at salg af narko til blandt andet børn og unge i Svendborg. Det er den anden aktion i det lokale narkomiljø inden for kort tid. To af mændene, der blev anholdt, har fået en straksdom og den sidste blev varetægtsfængslet i fire uger. Der er tale om tre mænd alle fra Svendborg Kommune:

A: en 19-årig mand blev varetægtsfængslet i fire uger. Han er sigtet for videresalg af ikke mindre end 10,2 kilo hash og ikke mindre end 1,4 kilo kokain.

B: en 32-årig mand fik en straksdom på 2 ½ års ubetinget fængsel for videresalg af 500 gram kokain og fem kilo hash og forsøgt videreformidling af 100 gram amfetamin. Manden blev varetægtsfængslet efter dom.

C: en 19-årig mand fik en straksdom på et års ubetinget fængsel for videresalg af 200 gram kokain og 2 kilo hash. Han blev varetægtsfængslet efter dom.

Mange af de personer, der er blevet solgt til, er børn og unge mellem 13-18 år.

Politikommissær Rasmus Tyllesen fra Fyns Politi udtaler:

– Det er ingen hemmelighed, at vi tager salg af narko til særligt børn og unge meget alvorligt, og at det er noget, vi har arbejdet meget aktivt på at sætte en stopper for. Derfor er jeg også tilfreds med, at de her tre personer er anholdt, og at de dermed er kommet væk fra gaden. De to straksdomme, der er blevet givet i dag sender også et stærkt signal om, at det har alvorlige konsekvenser at sælge stoffer. Det synes jeg, er et vigtig budskab at få ud.

Anholdelserne kommer efter at politiet har efterforsket mod de tre personer over en periode.  Grundlovsforhøret foregik i Retten i Svendborg og blev afholdt for lukkede døre.

amfetamin narko
Mænd anholdt og fængslet for at sælge narko til børn og unge …. (Foto: Pexels)

Læs også: Lang fængselsdom for håndtering af narkoorganisations kontanter

Grønne løsninger er i højsædet til EXPO 2025

Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige deltager ved EXPO 2025 i Osaka, Japan med en fælles pavillon. Udbuddet til opførsel af den nordiske pavillon er nu åbent.

Verdensudstillingen i Osaka, Japan 2025 vil under temaet ‘Designing Future Societies for Our Lives’ være udstillingsvindue for globale bæredygtige løsninger for fremtidens samfund. Verdensudstillingen giver mulighed for, at verdens lande kan præsentere sig erhvervsmæssigt, teknologisk og kulturelt.

Danmark deltager i verdensudstillingen med en fælles nordisk pavillon sammen med Norge, Sverige, Finland og Island. Pavillonen er netop sendt i udbud. Den endelige tilmelding er under forudsætning af, at der kan tilvejebringes tilstrækkelig privat medfinansiering i både Danmark og de øvrige nordiske lande.

Pavillonen vil understøtte Nordisk Ministerråds vision om at gøre Norden til den mest bæredygtige og integrerede region i verden. Ved samarbejde frem for konkurrence vil en fælles pavillon bygge videre på det nordiske brand og sætte et stærkt aftryk til verdensudstillingen.

Det forventes, at omkring 175 lande og internationale organisationer deltager, og at 28 million gæster vil besøge udstillingen.

Erhvervsminister Morten Bødskov:

– Danmark er rig på grønne styrkepositioner, og det skal vi vise verden til EXPO 2025 i Osaka. Det er nemlig et stærkt udstillingsvindue for Danmark og danske virksomheders potentialer og løsninger inden for blandt andet den grønne omstilling. Jeg er glad for, at vi står sammen med resten af Norden om en fælles pavillon. Ikke mindst i den nuværende geopolitiske situation, hvor sammenhold og samarbejde med vores nordiske partnere er vigtigere end nogensinde.

japan
Grønne løsninger er i højsædet til EXPO 2025 … (Foto: Unsplash)

Læs også: Min 10-dages rejse til Japan

Salling hylder mode med omtanke og ansvarlighed

Salling hylder mode med omtanke og ansvarlighed ved event. Ved Salling Future Friendly Fashion Award er vinderne af de tre priser, ‘Årets brand’, ‘Årets talent’ og ‘Årets publikumspris’ netop blevet fundet på Salling ROOFTOP Aarhus.

I bragende flot forårssol, med Aperol og hvidvin i glassene, blev de tre vindere til årets Salling Future Friendly Fashion Award fundet på Salling ROOFTOP Aarhus. De tre priser uddeles i samarbejde med Salling Fondene.

Mange hundrede mennesker, både særligt inviterede og almindeligt publikum, strålede om kap med solen, mens designere og mode med omtanke og ansvarlighed blev hyldet i de smukke omgivelser på Salling ROOFTOP. Smilene var store, og der var tårer i øjnene hos vinderne i de tre kategorier. Med humor og på erfaren vis ledte årets konferencier, Uffe Buchard, de mange fremmødte gennem dagens store awardshow.

‘Årets brand’ blev fundet af Sallings kompetente jury bestående af brancheeksperter. Vinderen blev brandet Aiayu, der også har butikker i både Aarhus og København. Med kram, overraskede blikke og tårer i øjnene modtog de to ejere, Maria Glæsel og Maria Høgh Heilmann, prisen og de 100.000 kroner.

– Det er så fantastisk. Vi er glade helt ind i knoglerne. Vi er vildt stolte af at have vundet, og det er stort, at Salling tager branchen alvorligt og sætter fokus på ansvarlighed i modebranchen. Vi er meget beærede, og så er det fantastisk, at det er et arrangement for alle, hvor også slutforbrugeren har mulighed for at være med, lyder det fra de to vindere.

Aiayu vandt, fordi brandet er dedikeret til en ansvarlig produktion uden brug af kemikalier og naturlige fiber. Deres tidløse design-filosofi gør, at Aiayu kan fokusere på holdbarhed, lang levetid og reparationsmulighed for produkterne. De 100.000 kroner skal da også netop bruges til det.

– Vi vil gerne investere mere i at producere, så tøjet bliver mere holdbart, og at forbrugerne lærer at reparere deres eget tøj. For eksempel ved, at vi i vores butikker har restmaterialer, som man kan komme ned og bruge og så lære, hvordan man selv kan reparere sit tøj, siger Maria Glæsel.

Prisen til ‘Årets talent’ skulle findes blandt de studerende/nyuddannet fra de fire designskoler i Danmark, VIA Design & Business, KEA, Designskolen Kolding og Det Kongelige Akademi. Prisen går til en studerende eller nyuddannet, der udmærker sig særligt indenfor innovativt design med direkte fokus på ansvarlighed og omtanke i branchen.

Vinderen blev den 27-årige Anders Christian Felsager, der i januar blev uddannet fra KEA Design. Han var meget overrasket og stolt, da han modtog prisen og de 25.000 kroner.

– Jeg havde virkelig ikke forventet det. Der er så mange andre spændende blandt de nominerede, og jeg er meget beæret over at vinde. Jeg har fokus på materialerne i mine designs, men det er også vigtigt at have fokus på indfarvningen i dem. Derfor regner jeg med, at jeg bruger mine 25.000 kroner til en workshop i Japan, der handler om indfarvning af tøjet, siger en glad og ydmyg vinder af prisen.

Han vandt prisen, fordi han i kraft af sin personlige passion for biobaserede materialer interesserer sig for flere forskellige bioprocesser, hvor han har eksperimenteret med at skabe nye materialer ud af blandt andet mycelium og bioplast.

‘Årets publikumspris’ blev også hyldet på scenen med en stor buket blomster, diplom og 25.000 kroner. Vinderen er fundet på baggrund af en åben afstemning blandt de otte nominerede til ‘Årets brand.’ Det blev Proem Parades, der vandt den flotte titel og 25.000 kroner.

De to kvinder bag brandet, Lærke Nikolajsen og Stine Brynjolf, var både overraskede og glade for at have fået prisen.

– Det er virkelig fantastisk at mærke den opbakning, der er derude. Det er en kæmpe overraskelse for os, for der er mange af de andre nominerede, der har en langt større følgeskare end os. De andre er mega dygtige, så vi er meget beærede, siger de to vindere.

Proem Parades producerer kun deres produkter på bestilling, så på den måde undgår de spild. De 25.000 kroner skal bruges på at videreudvikle det fokus.

– Vi har nogle innovative leverandører, og det kræver også noget af dem, at vi kun leverer på bestilling. Vores fokus vil også fremover være på at skabe den flotteste, bedste og mest ansvarlige produktion i alle led, siger de.

Det er tredje gang, at Salling har afholdt Salling Future Friendly Fashion Award, og Direktør i Salling, Marianne Bedsted ønsker alle vinderne et stort tillykke.

“Det har været et fantastisk skønt arrangement med nogle kompetente vindere. Anders, der vandt ‘Årets talent’, er imponerende. Det er fantastisk, at han har så mange ambitioner på modens vegne. De to andre vindere gør et stort stykke arbejde for at gøre modeindustrien bedre og gøre en forskel, og det er lige præcis det, vi har fejret i dag,” siger Marianne Bedsted.

Fakta:

Der vil fortsat være ‘future friendly’ aktiviteter i Salling frem til og med den 14. maj

Det er Salling, der i samarbejde med Salling Fondene uddeler de tre priser

Det er tredje gang awarden finder sted

salling
Fra venstre: Silkeborgenseren Anders Christian Felsager, københavnerne Maria Høgh Heilmann, Maria Glæsel, aarhusianeren Lærke Nikolajsen, københavneren Stine Brynjolf og direktør for Salling Marianne Bedsted. (Foto: PR)

Læs også: Salling afholder awardshow

Aggressiv mand i Flixbus førte til massiv politiindsats

Sydøstjyllands Politi tog ingen chancer, da passagerer i en bus i torsdags ved 20-tiden anmeldte, at en medpassager var aggressiv og truede med blandt andet at springe bussen i luften.

Der var imidlertid ingen bombe eller lignende, og den 33-årige blev anholdt uden yderligere dramatik. Han er fortsat anholdt, og det undersøges i øjeblikket om der er grundlag for at fremstille ham i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling.

Det var da bussen, der var på vej ad Østjyske motorvej mod nord, var ved Fredericia, at flere passagerer oplevede den 33-årige mand fra København som aggressiv og truende, og herunder truende med både at springe bussen og passagerne i luften. På den baggrund blev politiet alarmeret.

Det lykkedes Sydøstjyllands Politi meget hurtigt at samle det fornødne antal patruljer til at kunne håndtere situationen og bringe bussen til en sikkert stop på rastepladsen ved DTC ved Vejle. Her blev passagerne bragt ud af bussen og den 33-årige anholdt. Da der efter forklaringerne var truet med at springe bussen i luften, blev det vurderet nødvendigt at undersøge bussen for en eventuel bombe eller lign. Derfor blev EOD tilkaldt ligesom Sydøstjyllands Politis egne sprængstofhunde blev anvendt. Der blev ikke fundet noget i relation til de nævnte trusler.

Passagerne blev efter afhøring ved busselskabets foranstaltning bragt videre. Hændelsen anses nu for helt afsluttet, og der var på intet tidspunkt fare for en bombesprængning, men politiindsatsen måtte naturligvis tage afsæt i, at det var en mulighed, og derfor var der da også tale om en ikke helt almindelig oplevelse for buspassagerne eller de, der blev vidne til indsatsen.

Sydøstjyllands Politi vil senere orientere om, hvorvidt det juridisk vurderes, at der er grundlag for fremstilling i Grundlovsforhør.

motorvej trafik bil
Aggressiv mand i Flixbus førte til massiv politiindsats … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Mand anholdt for trusler på livet

Dagens video: Dødstoget

· Mere fra samme kategori ·