Læs også:

Close
kunstig intelligens robot

NEWS: 8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens

Nyheder  | 

8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens · Zelenskyj taler for Folketinget · 31-årig libanesisk mand anholdt og varetægtsfængslet i sag om ulovlig indrejse · Norlys og McDonald’s i nyt samarbejde om det største lynladenet til elbiler · Mand anholdt med stjålet cykel på stjålet trailer · Dagens billede: Hjem til Ukraine

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens

84 % af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun 8 % er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens. Hver fjerde peger dog på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job. Det viser en ny undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.

Ifølge undersøgelsen forventer hver fjerde dansker i arbejdsstyrken endda i høj eller meget høj grad, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste fem år, men kun et fåtal er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens (AI). Det viser en ny undersøgelse fra PwC, som i samarbejde med Epinion har analyseret over 1.400 danskere i arbejdsstyrken.

– Undersøgelsen viser, at langt de fleste danskere på arbejdsmarkedet vurderer, at kunstig intelligens vil påvirke deres job, men de fleste er ikke nervøse for, at AI vil overtage deres job. Danskerne giver således udtryk for, at fordelene ved kunstig intelligens særligt kommer til udtryk på arbejdsmarkedet, forklarer Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning og ekspert i it og cybersikkerhed, og henviser til, hvilke fordele og ulemper danskerne ser ved kunstig intelligens:

Automatiserede rutineopgaver i arbejdet og frigjort mere tid (64 %), færre menneskelige fejl i arbejdet (51 %) og forbedret diagnosticering og behandling af sygdomme (46 %) udgør ifølge danskerne de tre største fordele. Når det kommer til ulemperne og farerne ved kunstig intelligens, er danskerne mest bekymrede for kriminelle handlinger (66 %) som fx cyberangreb, misbrug af personlige data (64 %) og spredning af falske nyheder (63 %).

– Danskerne peger på en række fordele ved kunstig intelligens, men også på en række ulemper, som tydeligt understreger behovet for at styrke den digitale sikkerhed i takt med den øgede brug af de nye teknologier. Det bliver helt afgørende, at alle har et basalt kendskab til og forståelse af teknologierne, hvis vi for alvor skal have glæde af de positive elementer ved kunstig intelligens, fortæller Mads Nørgaard Madsen og henviser til, at Europa-Parlamentet onsdag den 15/6 vedtog oplægget til den kommende lovgivning (AI Act) om kunstig intelligens.

Undersøgelsen viser desuden, at der er store brancheforskelle, når det gælder frygten for at miste sit job til kunstig intelligens. Hele 7 ud af 10 danskere, der er beskæftiget i informations- og kommunikationsbranchen, forventer således, at kunstig intelligens vil effektivisere og berige deres arbejdsliv, men også flere i den branche (17 %) er bekymret for at miste deres job til kunstig intelligens. Til sammenligning er det blot 4 % af danskerne inden for offentlig administration, undervisning og sundhed, der er bekymret for at miste deres job.

– Kunstig intelligens kommer til at påvirke samfundet og særligt arbejdsmarkedet vil være under forandring. På sigt forventer vi, at joblandskabet vil ændre sig, og derfor er det vigtigt, at man omstiller sig og tilegner sig nye kompetencer. Flere skal løfte deres digitale forståelse og kunne bruge deres kompetencer i et digitalt miljø, for eksempel at kunne analysere og strukturere data og dataprocesser. Det er en nødvendighed for at kunne imødekomme skiftende krav på arbejdsmarkedet, fortsætter Mads Nørgaard Madsen.

Ifølge undersøgelsen svarer 46 % af danskerne i arbejdsstyrken, at de allerede har eller kommer til at tilegne sig mere viden om kunstig intelligens for i højere grad at kunne anvende kunstig intelligens i deres arbejde, og hver fjerde peger på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job.

– Det er positivt, at så mange danskere allerede har tilegnet sig ny viden om kunstig intelligens og således omfavner den nye teknologi. Det er vigtigt, da kunstig intelligens uden tvivl vil revolutionere arbejdsmarkedet. For nogle jobfunktioner vil kunstig intelligens være et redskab, der effektiviserer og frigiver tid, mens det for andre jobfunktioner kan overtage særlige opgaver, for eksempel tekstgenerering, programmering, kundeservice eller sagsbehandlingsopgaver, afslutter Mads Nørgaard Madsen.

Om undersøgelsen:

I samarbejde med Epinion har PwC analyseret 1.435 danskere i arbejdsstyrken og deres holdning til kunstig intelligens. Respondenterne udgør et repræsentativt udsnit af danskerne og består af 680 mænd og 755 kvinder. 39 % af respondenterne er mellem 18-34 år, 43 % er mellem 35-55 år, og 18 % er 56 år eller derover. Epinion har fra 10/5 2023 til 24/5 2023 indsamlet data.

kunstig intelligens robot
8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af kunstig intelligens … (Foto: Pexels)

Læs også: Kunstig intelligens udfordrer rådhusene

Zelenskyj taler for Folketinget

Efter at Ukraine søndag ved stor overrækkelsesceremuni fik lovning på 19 F-16-kampfly (F-16 er designet i 1970’erne, og de første F-16 kom til Danmark i 1980), efter at USA havde givet grønt lys for doneringen, var Volodymyr Zelenskyj mandag i folketinget for at holde tale.

Kampflyene har længe været efterspurgt af Ukraine og præsident Volodymyr Zelenskyj. Fra talerstolen i Landstinget på Christiansborg forklarede han også, at de danske våbendonationer gør russerne bange.

Men overskriften for præsidentens tale var dog mest af alt et stort, personligt tak. For støtte, solidaritet, donationer – og for ikke at ‘bukke under for frygten’. Rusland siger nu åbent, at Ukraine ikke er nok. Senere – efter vores land – vil de fortsætte lidelserne videre gennem Europa og verden, siger den ukrainske præsident og tilføjer:

– Alle Ruslands naboer er truede, hvis Ukraine ikke sejrer. Alle verdens demokratier kan blive et mål.

Advarslen blev prompte fulgt op med optimisme. For ‘Ukraine vil sejre’, gjorde præsident Zelenskyj dog klart.

– Vi tror på menneskelig solidaritet. Når du har mennesker på din side – den rigtige side – vil du finde alle de nødvendige våben til at forsvare dig selv.

Udenfor havde et stort antal af mennesker samlet sig for både at få et glimt af Zelenskyj men også for at hylde ham.

christiansborg folketinget
Zelenskyj taler for folketinget …(Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Zelenskyj fordømmer angreb på sin barndomsby

31-årig libanesisk mand anholdt og varetægtsfængslet i sag om ulovlig indrejse

Den 31-årige mand nægter sig dog skyldig, men kærede ikke varetægtsfængslingen.

Den libanesisk mand blev i fredags ved et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for ulovlig indrejse. Han ankom torsdag aften med tog til Padborg Banegård, hvor han blev taget ud til stikprøvevis indrejsekontrol af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Den 31-årige havde ikke nogen gyldig rejselegitimation, hvorefter han blev anholdt. I forbindelse med politiets sagsbehandling stod det endvidere klart, at han i 2022 var blevet udvist med et indrejseforbud i seks år. Den 31-årige mand nægter sig skyldig, men kærede ikke varetægtsfængslingen.

domstol dom retssal
31-årig libanesisk mand anholdt og varetægtsfængslet i sag om ulovlig indrejse … (Foto: Unsplash)

Læs også: Anholdt ved grænsen om natten – dømt om eftermiddagen

Norlys og McDonald’s i nyt samarbejde om det største lynladenet til elbiler

Snart kan elbilejere få ladet bilen, når de besøger en McDonald’s restaurant. Norlys og McDonald’s Danmark har indgået et samarbejde om at opstille landets største 400 kW-ladenet ved McDonald’s restauranter.

Inden udgangen af 2024 vil hverdagen blive nemmere for landets mere end 100.000 elbilejere. Restaurantkæden McDonald’s og energi- og telekoncernen Norlys har indgået et samarbejde om at opsætte lynladere over hele landet. Ambitionen er at opsætte minimum to 400 kW lynladere – og dermed lademulighed for fire biler ad gangen – ved mere end 75 McDonald’s restauranter. Norlys har et åbent ladenetværk, og lynladerne kan derfor bruges af alle.

Målet er at gøre det nemmere for McDonald’s mere end 200.000 daglige gæster at oplade deres elbil og samtidig bygge et nationalt lynladenet. Den gennemsnitlige gæst hos McDonald’s bruger 23 minutter på et besøg, og med de nye 400 kW ladere vil de fleste kunne oplade deres bil op til 80 procent fra de bestiller til de forlader restauranten.

– Hos McDonald’s har vi en ambition om ‘Go big or go home’. Uanset om vi satser på kaffe, burgere eller ladestandere, ønsker vi at være førende og skabe gode øjeblikke for vores gæster. Med opførelsen af tæt på 200 lynladere kan vi gøre livet langt lettere for de mange elbilejere – også i de mindre befolkede områder, hvor der kan være langt mellem lynladerne, siger Mads Friis, der er administrerende direktør hos McDonald’s i Danmark.

Den nye aftale er den hidtil største af sin slags, og bringer den danske ladeinfrastruktur til et helt nyt niveau. Så snart den nødvendige elforsyning er til rådighed, begynder Norlys at opstille lynladere med minimum fire ladepunkter ved alle de McDonald’s restauranter, som har egen parkeringsplads. Forventningen er, at alle lynladere er klar til brug inden udgangen af 2024.

– McDonald’s har unikke placeringer tæt på de trafikale knudepunkter over hele Danmark. Vi ønsker at understøtte den grønne omstilling af transporten, og her er aftalen med McDonald’s et vigtigt skridt. Når vi i fællesskab etablerer det største 400kW-ladenetværk i Danmark, giver det den nationale ladeinfrastruktur et boost, der kan være med til at gøre en forskel både lokalt og på tværs af landet, siger Mads Brøgger, der er direktør i Norlys’ energiforretning.

mdonalds norlys elbiler
Mads Friis (administrerende direktør hos McDonald’s i Danmark) og Mads Brøgger (direktør i Norlys’ energiforretning) giver hånd på den nye aftale om lynladestandere. (Foto: PR)

Læs også: Danmarks største lynladepark etableres ved Storebæltsbroen

Mand anholdt med stjålet cykel på stjålet trailer

Østjyllands Politi tog sidste torsdag aften klokken 18.44 kontakt til en 32-årig mand, der befandt sig ved en adresse i Søften ved Hinnerup. Her blev han fundet i besiddelse af en trailer, der i politiets systemer var meldt stjålet.

På den stjålne trailer befandt sig en el-ladcykel, på hvilken betjentene kunne konstatere, at låsen var skåret op med en vinkelsliber.

I den bil, traileren var monteret på, fandt politiet efterfølgende en vinkelsliber. Den 32-årige mand blev sigtet for hæleri ved at have været i besiddelse af en stjålet cykel.

Den 32-årige blev også sigtet for tyveri af nummerplader, da der på hans køretøj var monteret en nummerplade, som tilhørte et andet køretøj. Han blev ligeledes anholdt i forbindelse med episoden.

politi politibil
Mand anholdt med stjålet cykel på stjålet trailer … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Politi finder 277 stjålne cykler

Dagens billede: Hjem til Ukraine

· Mere fra samme kategori ·