
NEWS: Danske børn er alt for søde
Danske børn er alt for søde · Ung mand dømt for overgreb på mindreårige piger · Over 150 danske virksomheder markerer oprettelsen af Ukraine Investeringsforum · Det Kongelige Kapel modtager kæmpe gave på 1,8 ton · Politi finder 277 stjålne cykler i baglandskontrol · Dagens billede: Saturns forvandling
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Danske børn er alt for søde
Danske børn er alt for søde: Nyt projekt skal hjælpe familier med at skære ned på slikket … Danske børn får nemlig op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler. Et pilotprojekt i Hvidovre har hjulpet børnefamilier til at skære ned. Nu vil Fødevarestyrelsen med støtte fra Nordea-fonden udbrede projektet ’Er du for sød?’ til flere kommuner.
Myslibar i madpakken, saftevand til aftensmaden og slikskåle med top på om fredagen. Danske børn får op til fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vores køb af slik og søde sager omregnet til kalorier svarer til, at hver dansker får cirka 20 pct. af det daglige energiindtag dækket af søde sager – mod de anbefalede maksimum 5 pct.
Det vil Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet med støtte fra Nordea-fonden nu gøre noget ved. Fonden har netop bevilliget 13,8 mio.kr. til udbredelse af pilotprojektet ’Er du for sød? Så er du ikke alene ’, som har hjulpet knap 100 børnefamilier i Hvidovre med at skære ned på det søde. Børnene spiste i gennemsnit 13 pct. mindre af de søde sager og søde drikke ugentligt efter projektet.
Op til 15 kommuner får mulighed for at deltage i projektet, hvor blandt andet kommunale sundhedsplejersker og tandlæger klædes på til at skabe bevidsthed om familiernes vaner og give dem redskaber til, hvordan man kan skrue ned for det søde i dagligdagen, fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen.
– Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad – og får man søde vaner, hænger de ofte ved. Derfor handler det om som forældre at starte med de lavthængende frugter. Kan man erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød? Kan halvdelen af fredagsslikket skæres fra, uden, at det går ud over hyggen? Og kan vi servere lidt mindre safte- og sodavand? Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest, siger hun.
I Nordea-fonden glæder uddelingschef Christina Paludan-Müller sig til at følge projektet:
– Det er et vigtigt fokusområde for Nordea-fonden, at flere børn og unge kommer godt på vej og får de bedste muligheder for et godt liv allerede fra den tidlige barndom. Her er det blandt andet relevant at se på madvaner, som grundlægges i barndommen og ofte følger os ind i voksenlivet. Vi er derfor glade for at støtte en udbredelse af projekt ‘Er du for sød?’, som skal hjælpe endnu flere børnefamilier ind i gode vaner, siger hun.
Det er et nationalt problem … Danskernes sukkerindtag hænger i høj grad sammen med vores forståelse af hygge, som ofte ledsages af noget sødt. Og det er ikke kun i hjemmet, børnene får tilbudt søde sager. Det er også i skolen, institutionen, til fritidsaktiviteter og hos bedsteforældrene, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen:
– Vi spiser næsten alle sammen for sødt. Samtidig bliver forældre bombarderet med gode råd om alt fra skærmforbrug til motion og opdragelse generelt. Det er vi helt klar over, og det er derfor en balancegang at tale om det, så det ikke opleves som en løftet pegefinger, og dermed kan give forældrene dårlig samvittighed. Vi håber, at kommunerne kan få italesat problematikken, så man også i forældregrupper sammen kan forsøge at ændre de søde vaner, der er opstået i skolen eller daginstitutionen, slutter hun.
Flere kommuner har allerede vist interesse for at deltage i projektet ’Er du for sød?’, som løber frem mod 2027 og er målrettet børnefamilier med børn i 0.-3.-klasse.

Læs også: Sådan tæmmer du din sukker craving
Ung mand dømt for overgreb på mindreårige piger
En 18-årig mand er idømt fem et halvt års fængsel i sag om overgreb mod to mindreårige piger. Den 18-årige mand har under sagen nægtet sig skyldig og ankede dommen på stedet.
Den 18-årige mand fra Aabenraa-området blev tirsdag ved et nævningeting ved Retten i Sønderborg idømt fem år og seks måneders fængsel i en sag om blufærdighedskrænkelse, voldtægt og andet seksuelt forhold end samleje begået mod to mindreårige piger. Overgrebene fandt sted i perioden mellem april 2020 og juni 2022.
For den ene piges vedkommende var der tale om voldtægt samt incest, da pigen var en biologisk halvsøster. Derudover var der tale om blufærdighedskrænkelse og andet seksuelt forhold end samleje. Flere af overgrebene blev begået, mens hun var under 12 år.
For den anden piges vedkommende var der tale om blufærdighedskrænkelse og andet seksuelt forhold end samleje.
Ud over selve fængselsdommen blev den 18-årige mand idømt et forbud mod at modtage besøg af- og dele bolig med børn under 18 år.
Den 18-årige mand har under sagen nægtet sig skyldig og ankede dommen på stedet.

Læs også: Børn udsat for vold og overgreb – forældre og ven dømt
Over 150 danske virksomheder markerer oprettelsen af Ukraine Investeringsforum
Mere end 150 danske virksomheder var sidste fredag med til at lancere Ukraine Investeringsforum, der skal danne krumtap i samarbejdet mellem Ukraine og dansk erhvervsliv i arbejdet med at genopbygge det krigshærgede land. I Industriens Hus var udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) værter for markeringen af grundlæggelsen. Og DI med viceadm. direktør Thomas Bustrup i front lagde DI hus til.
Ukraine er efter den russiske invasion og talrige civile bombninger i knæ. Men fra danske erhvervsliv er der stor vilje til at bidrage til genopbygningen. Over 150 virksomheder deltog i lanceringen af Ukraine Investeringsforum. En organisation, der skal bidrage til, at danske virksomheder kan engagere sig i konkrete genopbygningsprojekter i Ukraine.
– Ruslands krig i Ukraine har forfærdelige konsekvenser både menneskeligt og for det lokale erhvervsliv. Men på baggrund af krigen har dansk erhvervsliv også vist at man er klar til at påtage sig et stort ansvar for genopbygningen af Ukraine. Mange virksomheder var allerede engageret i Ukraine før krigen og føler nu et stort ansvar for at bidrage til genopbygningen. Det er jeg stolt af, siger viceadministrerende direktør i DI Thomas Bustrup, der glæder sig over at et udvidet konkret samarbejde mellem Ukrainske myndigheder og erhvervsliv og danske virksomheder nu begynder at tage konkret form.
– Med Ukraine Investeringsforum er der taget et stort skridt i at sikre en effektiv dansk hjælp til Ukrainsk genopbyggelse. Flere hundrede danske virksomheder er interesserede i at medvirke til en grøn genopbygning af Ukraine. Ukraine Investeringsforum kan sikre det samspil mellem dansk erhvervsliv og ukrainske myndigheder og virksomheder, der kan bidrage væsentligt til en bæredygtig genopbygning af Ukraine.
Ukraine er et land i krig, og det kan være svært for danske virksomheder at få overblik over, hvor og hvordan de bedst kan bidrage til genopbygningen af landet. I den kommende tid vil donorer og organisationer fra hele verden støtte op om Ukraines genopbygning, og det åbner markedsmuligheder for danske virksomheder og deres ukrainske partnere.
– Mange egne og byer i Ukraine begynder næsten forfra. Men jeg tror og håber, at med den engagerede indsats fra både regeringer, civilsamfund og erhvervsliv i mange lande kan landet genopstå stærkere, mere velfungerende og mere bæredygtigt end før. Med Ukraine Investeringsforum har vi formaliseret et samarbejde, som skal skabe effektivitet, kvalitet og volume på erhvervslivets hjælp til genopbygningen, siger Thomas Bustrup.
Ukraine Investeringsforum har til formål at dele information om konkrete projekter og markedsmuligheder i Ukraine samt formidle kontakter til ukrainske partnere. I Ukraine Investeringsforum deltager en lang række danske eksporterende virksomheder, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Investeringsfonden for Udviklingslande, Danida Sustainable Infrastructure Finance, ukrainske myndigheder samt Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet.

Læs også: Vi skal turde tale fredens sag i Ukraine
Det Kongelige Kapel modtager kæmpe gave på 1,8 ton
I anledning af Det Kongelige Kapels 575-års jubilæum har Det Kongelige Kapels Venner med støtte fra flere fonde doneret en kæmpe gave til verdens ældste orkester – 11 nystøbte kirkeklokker i bronze.
Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester af sin art med en helt særlig historie. Orkestrets fantastiske klang vil fremover blive endnu mere nuanceret og detaljerig, når det historiske orkester snart kan indlemme 11 nystøbte bronzeklokker i orkestrets fine samling af instrumenter. I alt udgør klokkerne en vægt i bronze på 1,8 ton – den største klokke vejer 543 kilo og den mindste 29 kilo.
Klokkerne bliver støbt i Holland af Royal Eijsbouts Klokkengieterij, der også har støbt klokker til Notre Dame-kirken i Paris, Concertgebouw-orkestret i Holland og Olympic Stadium i London. Fem af klokkerne til Det Kongelige Kapel er færdigstøbte, og de sidste klokker er i færd med at blive støbt. De sidste og største klokker er planlagt til at blive leveret til Operaen omkring slutningen af maj.
– Vi har så meget at takke Det Kongelige Kapel for. Ikke bare dets uendeligt smukke opførelser af symfonier, balletmusik og opera, men også i høj grad at det har formet hele vores danske symfoniorkestertradition og været arnested for størstedelen af den musikalske kulturarv, vi med rette er så stolte af i Danmark.
Poul Elming, formand, Det Kongelige Kapels Venner
De første klokker er med i Peter Grimes og Det Kongelige Kapels symfonikoncert … Lyden af klokkerne kan opleves allerede nu i Brittens opera Peter Grimes, der spiller på Operaens Store Scene frem til 1. juni. Her er en af klokkerne med til at slå søndagsmorgenstemningen an ved kirken i den lille, engelske fiskerlandsby, som operaen udspiller sig i. Flere af de allerede støbte klokker kunne også høres ved Det Kongelige Kapels sidste symfonikoncert i Operaen den 25. maj, hvor Berlioz’ dramatiske Symhonie fantastique er på programmet.
De 11 bronze-kirkeklokker til Det Kongelige Kapel vil have en imponerende virkning i mange forestillinger og orkesterværker, hvor de vil erstatte en enten digitalt produceret lyd eller rørklokkers begrænsede evne til at efterligne kirkeklokker med en ægte, realistisk, varm og malmfuld klang fra et stort, akustisk instrument på op til 543 kilo.
Klokker indgår i en lang række operaer, balletter og orkesterværker … De nye klokker vil kunne virkeliggøre en lang række komponisters dramatiske klangvisioner i værker som Puccinis Tosca, Wagners Parsifal, Verdis Trubaduren, Poulencs Karmeliterindernes samtaler, Mascagnis Cavalleria rusticana, Carl Nielsens Maskarade, balletterne Et folkesagn og Nøddeknækkeren samt Musorgskijs Udstillingsbilleder og Brittens War Requiem.
Det Kongelige Kapel er verdens ældste orkester, der kan føre dets historiske rødder tilbage til 1448 til trompeterkorpset ved Christian I’s hof. En lang række de største danske og internationale komponister, dirigenter og musikere har haft deres virke i og med orkestret gennem århundreder. Siden Det Kongelige Kapels begyndelse er hver musiker blevet tildelt et nummer, der fastslår deres plads i Kapellets historie – musiker nummer 1.000 er for længst rundet. Du kan Læse mere om Det Kongelige Kapel her.
Den officielle overdragelse af Det Kongelige Kapels Venners gave vil finde sted ved en af Det Kongelige Kapels nytårskoncerter i december.
Det Kongelige Kapels Venners gave er blevet muliggjort med støtte fra: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Beckett-Fonden.

Læs også: Kulturguide
Politi finder 277 stjålne cykler i baglandskontrol
Gennem internationalt politisamarbejde afslører baglandspatrulje fra UKA Vest en svensk lastvogn med stjålne cykler for omkring en million kroner. Dette skete sidste onsdag.
En baglandspatrulje fra Syd- og Sønderjyllands Politis udlændingekontrolafdeling UKA Vest afslørede onsdag formiddag klokken 9.21 en svensk indregistreret lastvogn fyldt med stjålne cykler til en værdi på omkring en million kroner.
Den svenske lastbil var på vej sydpå og blev standset og kontrolleret, inden den nåede til grænsen mellem Danmark og Tyskland. Fundet blev gjort af en patrulje fra UKA Vest i en baglandskontrol på rastepladsen Hylkedal V på Den Sønderjyske Motorvej.
Siden den 12. maj har UKA Vest ændret fokus i grænsekontrollen, så der nu bruges flere resurser i baglandet til en styrket kriminalitetsbekæmpelse. Med baggrund i dette satte et internationalt samarbejde via Europol mellem dansk, norsk og svensk politi UKA Vest på sporet af de mange stjålne cykler. De tre lande gennemfører i øjeblikket en særlig indsats med fokus på omrejsende kriminelle. Via samarbejdet lykkedes det baglandspatruljen fra UKA Vest at finde og standse lastbilen. Efterfølgende blev der i samarbejde med norsk politi fundet et gerningssted i Norge, hvor de 277 nye cykler viste sig at være stjålet.
Den litauiske chauffør blev anholdt og fremstillet i grundlovsforhør torsdag formiddag, hvor dommeren varetægtsfængslede ham i fire uger. Chaufføren var i forvejen efterlyst for lignende kriminalitet i Norge.

Læs også: Mand dømt for omfattende salg af dyre cykler