Læs også:

Close
sommerhus flag sommer

NEWS: Dansk turisme lægger godt fra land i 2023

Nyheder  | 

Dansk turisme lægger godt fra land i 2023 · Ung mand fremstillet i grundlovsforhør for databedrageri · Grænsekontrollen ændres · Insiderhandel og videregivelse af fortrolige oplysninger udløste fængselstraf og bøde · Fantastisk løbefest i København · Dagens video: Cyclon på Myanmar

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk turisme lægger godt fra land i 2023

De seneste overnatningstal i Danmark viser en fortsat positiv udvikling i 2023. Tallene viser også en mindre stigning i antallet af bookede feriehuse sammenlignet med 2022.

Den danske turismebranche kunne for nyligt fejre rekordår efter en udfordrende periode med COVID-19. I 2022 klarede Danmark sig nemlig bedre end resten af EU, når det kommer til antallet af overnatninger sammenlignet med 2019.

Nu viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at den positive tendens ser ud til at fortsætte ind i 2023, for overnatningstallene i Danmark forstætter nemlig med at være støt stigende. På årsbasis, fra starten af 2023 til nu, er de samlede overnatningstal i Danmark steget med 12,1% sammenlignet med samme periode i 2022. De udenlandske overnatninger viser også en betydelig vækst med en stigning på 32,1%.

Desuden er der også positive tendenser inden for feriehussegmentet. Der er blevet booket 401 flere feriehusuger i 2023, end der blev udlejet i 2022 – svarende til 519.796 bookede feriehusuger i alt.

– Den danske turismesektor klarede sig rigtig flot igennem 2022, og klarede sig faktisk bedre end resten af EU, når vi kigger på stigningen i overnatningstallene. Det er virkelig imponerende, og det glæder mig, at vi er kommet godt fra start i 2023. Det er nemlig afgørende, at vi fortsætter den ambitiøse retning for dansk turisme, da de mange turister har stor betydning for borgere og lokalsamfund i hele landet, udtaler erhvervsminister Morten Bødskov.

sommerhus flag sommer
Salget af sommerhuset er stadig i vækst … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Staycation i København

Ung mand fremstillet i grundlovsforhør for databedrageri

Østjyllands Politi fremstillede tirsdag en 26-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Han sigtes for databedrageri af særlig grov beskaffenhed ved over flere dage i april at have snydt sig til udbetaling af spilgevinster for flere millioner kroner.

En 27-årig mand og en 39-årig mand blev fremstillet i sagen den 28. april, mens en 30-årig mand blev fremstillet den 10. maj. De sidder alle tre varetægtsfængslede frem til 23. maj. På baggrund af den videre efterforskning i sagen kunne den 26-årige anholdes på en adresse i Aarhus-området mandag formiddag.

Anklagemyndigheden anmoder om lukkede døre ved grundlovsforhøret, da politiet formoder, der kan være flere medgerningsmænd på fri fod. Østjyllands Politi ønsker ikke at komme med flere oplysninger i sagen for nuværende.

mand computer
Ung mand fremstillet i grundlovsforhør for databedrageri … (Foto: Unsplash)

Læs også: Anholdelse i stor moms- og hvidvaskningssag

Grænsekontrollen ændres

Resurser skal fremover flyttes fra indrejsekontrol på grænsen til styrket kriminalitetsbekæmpelse i grænseområdet. Der vil fortsat være indrejsekontrol og der vil også fortsat kunne være risiko for kø ved grænsen

Fra fredag den 12. maj omlægges grænsekontrollen. Fremover skal indsatsen mod den grænseoverskridende kriminalitet i grænseområdet styrkes, mens der vil blive gennemført færre indrejsekontroller på grænsestregen.

Regeringen meddelte den 14. april EU-kommissionen, at grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland fra den 12. maj videreføres i en ny form i en periode på seks måneder frem til den 11. november. Siden har Syd- og Sønderjyllands Politi arbejdet på at omlægge indsatsen.

– Vi vil fra fredag gennemføre færre stikprøvekontroller på grænsen, end vi har gjort hidtil. Til gengæld vil vi være langt mere tilstede i baglandet og gennemføre en styrket indsats mod den grænseoverskridende kriminalitet. En sådan omlægning vil tage tid, før den slår fuldt igennem, da det kræver både uddannelse af personale, indkøb af udstyr og andet, siger politiinspektør Jeppe Kjærgaard.

Den styrkede kriminalitetsbekæmpelse vil ved fuld indfasning blandt andet bestå af flere patruljer i baglandet, flere kriminalitetskontroller og oprettelse af en særlig enhed, der skal arbejde fokuseret med efterforskning af omrejsende kriminelle grupper.

– Vi har allerede en omfattende indsats mod grænseoverskridende kriminalitet, som vil blive styrket i takt med, at vi får uddannet personale og indkøbt det nødvendige udstyr. Vi skaber allerede gode resultater, og den indsats vil vi fortsætte og intensivere med blandt andet en øget efterforsknings- og analysebaseret kriminalitetsbekæmpelse i grænseområdet, fortsætter politidirektør Frits Kjeldsen.

Der vil fortsat være stikprøvevis kontrol ved samtlige 13 grænseovergange, men politiet vil ikke længere være fast tilstede ved grænseovergangene i Kruså, Padborg og Frøslev. Også antallet af stikprøvekontroller i busser og tog vil mindskes.

– Af hensyn til trafiksikkerheden vil det fortsat være nødvendigt for trafikanter at sænke farten ved grænsepassage og ved indrejsekontrol. Derfor vil der fortsat kunne opstå kø ved indrejse i spidsbelastningsperioder. Vi vil som hidtil gøre alt, hvad vi kan for at gennemføre kontrollen så smidigt som muligt. Blandt andet vil vi kunne åbne endnu et spor i Kruså i de perioder, hvor vi ikke gennemfører kontrol, siger politiinspektør Jeppe Kjærgaard.

Politiet vil derudover have mulighed for at fjerne de nuværende fartbump i Kruså og Padborg i de perioder, hvor der ikke gennemføres kontroller. Hastigheden vil dog fortsat skulle nedsættes ved passage af grænsen. Ved Frøslev Grænse vil selve kontrolområdet blive udvidet frem til udgangen af oktober, så muligheden for at gennemføre kontroller på stedet forbedres.

– Vi arbejder på at finde løsninger, der kan lette trykket i Frøslev, men da der er tale om en motorvej og meget tung trafik kan vi af sikkerhedsmæssige årsager ikke bruge samme fremgangsmåde som i Kruså og Padborg, slutter Jeppe Kjærgaard.

Hvis trusselsbilledet ændrer sig, vil det være muligt at styrke indrejsekontrollen med kort varsel.

grænse told
Grænsekontrollen ændres …(Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Grænsekontrollen fortsætter i ny form

Insiderhandel og videregivelse af fortrolige oplysninger udløste fængselstraf og bøde

Retten i Aalborg har den 15. maj 2023 idømt en 70-årig mand en bøde på 15.000 kroner for at have tippet en 76-årig bekendt om insiderviden om forsikringsvirksomheden Alm. Brand A/S. Den 76-årige blev idømt 60 dages betinget fængsel for at have handlet på tippet og begået insiderhandel.

To mænd fra Nordjylland tilstod dette over for en dommer ved Retten i Aalborg, at de den 10. juni 2021 havde haft en telefonisk samtale, hvor den 70-årige mand videregav insiderviden til den 76-årige. Samtalen mellem de to mænd fandt sted, mens den 70-årige befandt sig på en færgeoverfart fra Aarhus mod Sjællands Odde. Samtalen blev overhørt af en journalist, der efterfølgende skrev en artikel om samtalen.

Under samtalen hentydede den 70-årige, der var tidligere bestyrelsesmedlem i Alm. Brand A/S til, at der foregik noget stort i Alm. Brand, der på det tidspunkt var ved at opkøbe Codan Forsikrings danske aktiviteter. Den besked fik den 76-årige til samme dag at igangsætte køb af Alm. Brand aktier for omtrent en million kroner.

– Købstidspunktet af aktierne for omtrent en million kroner – umiddelbart efter den telefoniske samtale mellem de to mænd – tydeliggør, at den 76-årige udnyttede den interne viden, han netop var kommet i besiddelse af. For at børsmarkedet kan fungere effektivt, er det vigtigt, at alle har lige adgang til kursrelevant information på samme tid. Derfor er jeg tilfreds med dagens dom, der understreger, at samfundet ikke tolererer, at man videregiver og udnytter en fortrolig og kursfølsom viden, der endnu ikke er offentliggjort på markedet, til egen økonomisk vinding, udtaler specialanklager i NSK, Jan Henrik Hansen.

Den interne viden om Alm. Brands køb af Codan Forsikrings danske aktiviteter blev offentliggjort i en selskabsmeddelelse den følgende dag den 11. juni kl. 13:00.

NSK startede en efterforskning i sagen på baggrund af en anmeldelse fra Finanstilsynet, der blev indgivet i december 2021.

aktier børsen kurser
Insiderhandel er ulovligt … (Foto: Pixabay)

Læs også: Mand dømt for forsøg på insiderhandel

Fantastisk løbefest i København

Copenhagen Marathon havde inviteret til kæmpe løbefest på en ny rute og i et nyt startområde. Og på trods af varmen havde gæsterne en fantastisk dag i den smukke hovedstad. Nu skal der kigges frem mod nye mål for løbet, det fortæller Sparta.

Det er altid med sommerfugle i maven, at man slår dørene op til en fest, når der står over 12.000 løbeglade gæster og mere end 100.000 af deres nærmeste bekendte og københavnere på den anden side. Især når festen bliver holdt et nyt sted.

Sommerfuglene blev dog hurtigt erstattet med smil, efterhånden som deltagerne ved årets Copenhagen Marathon satte kursen fra det nye startområde på Øster Allé ved Fælledparken og ud på den nye rute gennem de københavnske gader. Og her blev de mødt af et væld af tilskuere, hvor stemningen sendte tankerne tilbage til i sommer, da der blev afholdt Tour de France i Hovedstaden.

Hovedstaden viste sig fra sin smukkeste, men også varme side. Derfor var der inden løbet blevet opfordret til at drikke rigeligt med væske både før, under og efter løbet. Samtidig var Copenhagen Marathons dygtige medic-team på plads langs hele ruten og i målområdet, hvor de beviste, at vi har set-uppet til at håndtere et maratonløb på en ekstra varm og solrig dag.

2023 bød også på det stærkeste elitefelt i Copenhagen Marathons 43-årige historie. Og der blev i den grad løbet stærkt. Især kvinderne satte deres aftryk på dette års løb. For andet år i træk blev løbsrekorden for kvinder slået, da Rodah Chepkorir Tanui fra Kenya løb 2:23,14, hvilket også er nok til en placering på Top-50 for kvinder på Season Outdoor 2023 Toplist i verden.

Klapsalverne på Øster Allé var heller ikke til at stoppe, da sidste års kvindelige DM-vinder, Karen Ehrenreich, kom i mål. Den 38-årige Aarhus 1900-løber havde ingen problemer med at forsvare sin titel. Hun krydsede målstregen i tiden 2:35,02 timer, hvilket er den hurtigste sejrstid for kvinder ved et DM siden 2003.

Og begge resultater er noget, som glæder administrerende direktør for Sparta Atletik & Løb, Dorte Vibjerg.

– Vi har en stor ambition om at få endnu flere kvinder tilbage på maratondistancen. Efter COVID-19-epidemien har mændene været lidt hurtigere til at finde tilbage til maratonløb, så nu vil vi gerne have flere kvinder på startstregen. Alle skal føle, at de kan løbe med, og jeg tror, at de flotte resultater, vi i dag har set fra de kvindelige løbere, kan være med til at motivere og inspirere mange andre, siger Dorte Vibjerg.

Og mens de sidste skilte og klapborde på ruten er ved at blive fjernet, er det tid til at se frem. Med det store og nye startområde på Øster Allé har Copenhagen Marathon nemlig fået de perfekte rammer til at vækste og trække endnu flere løbere til hovedstaden. Og meget gerne løbere fra udlandet, som i år stod for 48 procent deltagerne.

– Og vores ambitioner for Copenhagen Marathon stopper ikke her. Vi glæder os til at give endnu flere løbere en fantastisk oplevelse i vores hovedstad i fremtiden. Ambitionen er at komme op på 15-20.000 deltagere i løbet af få år, slutter Dorte Vibjerg.

sparta marathon
Mere end 12.000 løbere deltog ved Copenhagen Marathon 2023 … (Foto: PR)

Læs også: Kenyaner sætter ny rekord

Dagens video: Cyclon på Myanmar

· Mere fra samme kategori ·