Læs også:

Close
tivoli forår det japanske tårn

Kulturguide: Oplevelser i april 2023

Kultur  | 

Hvis du leder efter nogle bud på prisvenlige og spændende oplevelser og begivenheder i april 2023, så er du kommet til det helt rette sted.

Det kan ofte være dyrt at være kulturel eller social med sine nærmeste. Men det behøver det ikke altid at være. Her har vi samlet de bedste og mest prisvenlige oplevelser i april 2023 til dig, der bor tæt på København, Aarhus og Odense samt øvrige danske byer.

Oplevelser i april 2023 i København

Forår i Tivoli

Tivoli sommersæson, åbnede den 31. marts og slutter den 24. september, åbent alle dage, billetter kan købes ved indgang.

tivoli forår det japanske tårn
Tivoll’s program bugner i år, hvor de også fejrer 180 års fødselsdag … (Foto: PR)

Tivoli fylder år, og inviterer til klassiske oplevelser og kommer med mange nyheder.

Tivoli runder i år 180 år og tager hul på årets sommersæson med ønsket om at give gæsterne klassiske Tivoli-oplevelser med afsæt i tradition og fornyelse fordelt på 178 dage. Carstensens Have byder på nye restaurant-koncepter, Fredagsrock, Lisbet Dahl-revy i Glassalen plus alt det andet, som er fordelt over sommeren. Også Sanne Salomonsen og Sko/Torp sammen med Thomas Helmig bliver i år en del af LørdagsHits-koncerterne.

Der lægges dog først ud med et fornyet påsketema fra den 31. marts, og sommersæsonen kører til og med 24. september, hvor den afsluttes med stort fyrværkeri.

Tusindvis af påskeliljer og duftende hyacintmarker er fordelt rundt om i Tivoli og bidrager til at sætte scenen for nogle klassiske helligdage i påskens tegn. Gæsterne møder små lam, og der vil være farvestrålende påskeæg. Rasmus Klump holder påskefest med vennerne, mens det vil være muligt at deltage i ægge-skattejagter rundt omkring i Haven.

Læs mere her.

Særudstilling på Glyptoteket

‘Særudstilling ‘Amarna – Solgudens by’, d. 26.01 – 18.06, voksne 125 kr. – under 27/studerende 95 kr., Glyptoteket H. C. Andersens Boulevard, København.

amarna glyptoteket
Måske en søndag på Glyptoteket var en god ide … (Foto: PR)

Glyptoteket har netop åbnet særudstilling ‘Amarna – Solgudens by’, og du er selvfølgelig inviteret med! Vær blandt de første til at høre historien om farao Akhenaten, dronning Nefertiti, barnekongen Tutankhamon og livet i deres drømmeby.Året er 1365 før vores tidsregning. Vi befinder os i oldtidens Ægypten, hvor magi og dyreguder spiller en afgørende rolle i samfundet. Da Farao Akhenaten overtager magten, gør han op med de gamle guder og dikterer en ny religion.

Solguden Aten skal nu være den eneste tilladte gud, vist som en solskive med lange stråler med hænder, som holder hieroglyffen ankh for ’liv’ mod kongeparret, Akhenaten og hans dronning Nefertiti. Den nye gudedyrkelse fører en større samfundsomvæltning med sig, og regentparret vælger at flytte og anlægge en ny residens, en storslået ny by, der i dag kendes som Amarna.

Glyptoteket inviterer indenfor til en særudstilling om Amarnas storhed og fald. Byen, der blev grundlagt med templer til den nye gud, paladser til kongefamilien, boligområder, værksteder og gravpladser. Efter Akhenatens død blev Amarna dog ødelagt og forladt, og Ægypten vendte ryggen til de religiøse reformer.

Læs mere her

Et fiktivt badehotel

Udstilling i Frederiksbergmuseerne, den 1. april – den 11. juni, indgang gratis, Frederiksberg.

møsting frederiksberg
Spændende udstilling på Frederiksberg … (Foto: Filip Vest)

Kunsthallen Møstings som er en del af Frederiksbergmuseerne er forvandlet til et fiktivt badehotel, når kunstneren Filip Vest (f. 1995) indtager både inde- og uderum med soloudstillingen Resort. Her præsenteres publikum for et surreelt ferieparadis, hvor der lige under den luksuriøse overflade lurer fortællinger om klimakrise, isolation, eskapisme og undergang.

Gennem en scenografisk installation samt flere performances i udstillingsperioden udfolder Filip Vest en sanselig fortælling om den tid, vi befinder os i lige nu, hvor handlingslammelse ofte er fremtrædende i vores møde med kriser og katastrofer.

På udstillingen er de fire udstillingsrum i Møstings omdannet til et sammenhængende univers, struktureret som henholdsvis hotelværelse, spa, bar, og lobby. Vi følger et kærestepar på et ferie-resort, som de ikke kan forlade, og hvor en naturkatastrofe synes nært forestående. Små sten begynder at dukke op i buffeten, fordybninger i madrasserne minder om vulkankratre, og en mærkelig lugt af røg blander sig med spaens aromaterapi. Imens forsøger parret at genopfinde sig selv og hinanden i en leg med nye identiteter.

Resort er et konstrueret univers, hvor alt fremstår porøst; natur og kultur, identiteter og relationer, og fortid, nutid og fremtid smelter sammen, mens små og store bevægelser påvirker hinanden, både pladetektonisk og parforholdsdynamisk.

Når der ikke er performance, står udstillingen som en scenografisk installation, hvor besøgende bliver inviteret ind i brudstykker af den overordnede fortælling gennem gemte mobiloptagelser, en talebesked, der pludselig lyder ud i rummet, krøllede kærlighedsbreve, dagbøger, kvitteringer m.m.

Udstillingen er inspireret af Møstings’ oprindelige historie som sommerresidens for de velhavende borgere i slutningen af 1800-tallet. Med Resort undersøger Filip Vest den krisetid, vi befinder os i lige nu, vores handlingslammelse i mødet med små og store katastrofer, global opvarmning og snævre perspektiver, empati og eskapisme i et senkapitalistisk samfund.

Det er en udstilling om at ønske sig væk, at drømme om at være alle andre steder end her. Om angst, virkelighedsflugt og nye identiteter og om at savne noget, før man egentlig har mistet det. Udstillingen og performances er støttet af Arbejdernes Landsbank, Beckett Fonden, Statens Kunstfond, Colour Ceramica og Rosendahl Design.

Læs mere her.

Til dansefest i Operaen

‘Gotta Dance’ i Operaen, den 22. april, Det Kongelige Teater.

solodansere operaen
Solodansere Andreas Kaas og Holy Dorger … (Foto: Klaus Vedfelt)

Den 22. april slår Operaen dørene op til den største urpremiere på en ballet siden ‘Svanesøen’. I forestillingen ‘Gotta Dance!’ genopliver Den Kongelige Ballet swingtiden til evergreens af Cole Porter, Irving Berlin og George Gershwin sunget live på scene af blandt andet Caspar Phillipson og Maria Lucia.

Det bliver en premiere som ingen anden, når Den Kongelige Ballet lancerer danseshowet Gotta Dance!.

Operaen på Holmen forvandles for en stund til en Las Vegas natklub med Tivolis Bigband på scenen og live jazz musik. Miriam Irene Mandipira, Mads Mathias, Casper Phillipson, og Maria Lucia Heiberg Rosenberg synger They can’t take that away from me og La vie en rose, mens ballettens dansere kaster sig ud i farverig showdans og romantisk pas-de-deux.

– Vi har alle sammen brug for en pause i hverdagen, siger koreograf og solodanser ved Den Kongelige Ballet, Gregory Dean. ‘Gotta Dance!’ er den dansefest, du altid har drømt om at være midtpunkt i.

Scenen bliver sat i New York og Paris med musicallignende trin i tåspidssko, før balletten til sidst tager dig med på natklub, hvor kønsrollerne bliver udvisket og kærligheden sat fri.

Kostumerne og scenografien er overdådige. Kjolesæt og lange aftenkjoler stråler om kap. Hvert dansetrin er skræddersyet til den enkelte danser, sådan som det kun kan lade sig gøre, når koreografen selv er vokset op i kompagniet. I de kommende uger samler hele produktionen sig ved sceneprøver i Operaen, før den store premiere.

Den er koreograferet af kongelig solodanser Gregory Dean, der også står bag balletsucceserne Askepot, Blixen og De glemte børn.

Læs mere her.

Oplevelser i april 2023 i Aarhus

‘Pimp din påske’, Aarhus

DIY med påsketema af REUSE Aarhus, lørdag den 1. april 12.30-15.30, varighed 3 timer, gratis, besøgslokalet Jægergårdsgade, 8000 Aarhus C.
påske
Måske lidt hygge med påsketing kunne være dejligt … (Foto: Pexels)
REUSE Aarhus har samlet en masse gammelt påskepynt, som vi skal lege med. Hvis du selv har noget pynt, som trænger til en opdatering, er du meget velkommen til at tage det med.

Aktiviteten er for alle, det er gratis og kræver ingen tilmelding.

Læs mere her.

Doku-humor på Teater Katapult

Danseteater ‘Hvis jeg bliver voksen’, varer 70 minutter, spiller den 18. og den 19. april (NB! Spiller to gange 19/4), Teater Katapult, Aarhus

teater katapult
HVIS JEG BLIVER VOKSEN – fortællende doku-dans på Teater Katapult. (Foto: sART Danseteater)
Teater Katapult gæstes af sART Danseteater med en fortællende og doku-humoristisk danseforestilling om en alder, ingen kommer udenom – det hedder ‘Hvis jeg bliver voksen.

For nogle var 20’erne liderlige, 30’erne ambitiøse og 40’erne, 50’erne og 60’erne ansvarlige. Hvorfor er vores syn på voksne ofte, at de er så gabende kedelige? Åd ungdommen simpelthen alle glæderne og efterlod tømmermændene og ansvaret til de voksne? Sådan lyder nogle af de spørgsmål, der presser sig på i forestillingen.Det er en forestilling til dig, der er på vej ind i voksenlivet, dig der allerede er der og dig der har været der – eller aldrig kommer dertil! Det er anden forestilling i sART Danseteaters roste trilogi om alderdom, voksenliv og barndom – men man behøver på ingen måde at have oplevet den tidligere forestilling. Publikum kommer her til at se en rørende historie med overraskende og genkendelige billeder af fordomme, drømme, kriser og håb.

Læs mere her.

Charitybar i Aarhus

Charity Bar X The Next Generation, lørdag den 29. april, 15.30 – 23.59 (Dørene åbner 14.30 og lukker 15.15), billetter kan ikke købes i døren, Rymarken 2, 8210 Aarhus V

charitybar aarhus
En spændende dag og event i Aarhus …(Grafik: PR)

Kom med til dette års Charity Bar X The New Generation Det bliver en dag fyldt med de fedeste oplæg, middag samt et brag af en charity bar.

Konceptet bag eventet er meget simpelt: I bliver beriget med 3 eminente oplægsholdere som tager jer igennem hele følelsesregistret og derefter en super lækker middag. Er du yngre end 30 år, så er du endda inviteret med til en eksklusiv bar med lækker live musik. Formålet med baren er også ganske simpelt: For hver drink du køber stemmer du på 1 af 3 velgørende formål og derudover får du endda et lod i lodtrækningen om en fed præmie.

Dørene til oplæggene åbner klokken 14.30 og lukker igen 15.15. Det er IKKE muligt først at deltage efter oplæggene.

Er du rotarianer? Så bedes du forlade eventet efter spisning.

Læs mere her.

Oplevelser i april 2023 i Odense

Koncert med Danser Med Piger

Koncert Danser Med Piger, den 8. april, Musikhuset Posten, Odense C.

Danser Med Piger er et band hvis karriere i løbet af det seneste år har taget rekordfart. De fem gode venner står blandt andet bag hitsene: Danser Med Piger, Glemme dig og Kemikaler (feat. Kidd) og den 8. april er de klar til at skabe en kæmpe dansefest på Musikhuset Posten i Odense.

danser med piger
Der er koncert med Danser med Piger i Odense … (Foto: PR)

Læs mere her

Oplevelser i april 2023 i øvrige byer

Kongelig æggejagt på Koldinghus i påsken, Kolding

Æggejagt På Koldinghus, den 1. april – den 10. april, Koldinghus, Kolding.

æggejagt kongernes samling
Der er kongelig æggejagt i påsken … (Foto: @Kongernes Samling)

I påskeferien sætter Koldinghus fokus på ægget, der igennem århundreder har været en del af påskens mange traditioner.

Da H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Prins Joachim var børn, indførte Prins Henrik påskeæggejagt i slotshaven ved Marselisborg i Århus. Med til æggejagten hørte, at Prins Henrik ringede med en lille klokke, der hjalp prinserne med at lokalisere æggene.

Denne tradition genopliver Koldinghus nu i påsken fra den 1. til 10. april. Børnene skal gå i fodsporene på prinserne i jagten efter påskeharen, som de skal finde med hjælp fra lyden af små klokker. Når de finder påskeharen, skal de besvare spørgsmål om påskens mange traditioner. Undervejs får de udleveret små æg, som de til sidst kan veksle til et chokoladeæg.

Påskeaktiviteterne på Koldinghus sætter fokus på påskens mange traditioner med æg. Udover æggejagten kan man blandt andet også trille æg, løbe æggeløb, puste fjer og male sit eget påskeæg.

At male påskeæg er en meget gammel tradition, som også blev praktiseret af Leonora Christina, datter af Christian 4., da hun sad fængslet i Blåtårn fra 1663 til 1685. I Leonora Christinas selvbiografi ”Jammers Minde” beskriver hun, hvordan hun, som ellers ikke havde tilladelse til nogen form for adspredelse, fik lov at dekorere æg til påske. Bl.a. forærede hun et farvet æg bort, som hun havde ridset blomster på.

– I det historiske værksted demonstrerer vi den gamle ridseteknik, som bl.a. Leonora Christina mestrede i 1600-tallet og vi viser, hvordan man med en nål kan lave de smukkeste mønstre på kogte æg, der på forhånd er farvet med f.eks. løgskaller, siger formidler på Koldinghus Annette Herbst.

Ægget har til alle tider været en del af påsken, og folk i alle samfundslag har dekoreret æg på alle tænkelige måder. I den katolske kirkes langfaste, som varede i 40 dage op til påske, måtte man ikke spise æg. Det havde den konsekvens, at de første forårs-æg blev samlet ind uden straks at blive spist. Derfor var der rigeligt med æg, som trængte til at blive spist, når fasten sluttede påskelørdag.

I gammel tid var det kutyme, at gårdens tjenestefolk fik en del af deres løn i form af æg til påske og dekorerede æg blev ofte givet i gave. Selve farvningen af æg kendes helt tilbage til 1600-årene. Den mest almindelige metode til at farve æg var at koge æggene med løgskaller, hvilket giver en smuk gyldenbrun farve. Andre planter blev som for eksempel stenlav, rødbeder, skarntyde, kaffegrums og teblade blev også brugt.

Der er også andre udstillinger at se på Koldinghus.

Læs mere her.

Fotoudstilling i Huset på Asnæs

Fotoudstilling med kunstnerportrætter og malerier, entre gratis, Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs

asnæs odsherred krogh
Her ses et af kunstneren Birgit Kroghs malerier. Hun er Kristians mor … (Foto: MY DAILY SPACE)

Kunstnerportrætter: Som ung fotograf portrætterede Kristian Septimius Krogh kunstnere ved Huset i Asnæs i en række sort-hvide fotografier. Kunstnerne åbnede beredvilligt deres atelier og poserede for fotografen. Portrætterne er lige så forskellige og fascinerende som den kunst, kunstnerne skabte. Fotografierne har aldrig været udstillet før.

På Odsherreds Kunstmuseum kan du nu se disse unikke sort/hvide fotos af fotograf Kristian Septimius Krogh. Samtidig ser man et udvalg af kunstnernes malerier, og får et indblik i en egn og kunstnermiljø, der er helt unikt. Det er en særudstillingen, og den er blevet til i anledning af Huset i Asnæs 50-års jubilæum.

Læs mere her.

Louise Campbell på Munkeruphus i Munkerup

‘Støj på linjen’ af Louise Campbell udstilling, den 7. april – den 6. august 2023, billetter købes ved indgang, Munkerup (mellem Gilleleje og Hornbæk)

munkeruphus louise campbell
Den dygtige kunstner kan nu opleves på Munkeruphus … (Foto: PR)

‘Støj på Linjen’ af Louise Campbell er en smuk udstilling med en invitation til at stoppe op og lade støjen fylde. Den anerkendte designer Louise Campbell flytter ind på Munkeruphus for at skabe et frirum for eget virke men også stille spørgsmål til designfaget generelt.

Det bliver på ingen måde et traditionelt udstillingsformat med visning af Campbells kendte klassikere, men derimod en totalinstallation i form af et vildtvoksende tapet, flettet sammen af genbrugsmaterialer, arvestykker og alskens form- og materialeeksperimenter.

Læs mere her.

Påskestemning med Idun og de forsvundne æbler på Trelleborg, Slagelse

Påskehygge på Trelleborg, den 4. – den 10 april, Trelleborg, gratis entre for alle under 18 år,  Slagelse

trelleborg
Vikingebørn – eller er det påskebørn foran langhuset … (Foto: PR)

Vikingeborgen Trelleborg glæder sig til at åbne op for en ny sæson lørdag den 1. april og ser frem til at byde alle besøgende velkommen. Sæsonen starter ud med påskeferien fra den 4.-10 april, hvor Trelleborg inviterer dig og din familie til at rejse tilbage til vikingetiden.

Temaet under påsken vil have et fokus på myten om Idun og hendes æbler. Museet har indgået en aftale med DR Ramasjang i forbindelse med ‘Mission Valhalla ‘-programmerne, der tillader Trelleborg at bruge DR-konceptet fra det populære børneunivers til at skabe nye interaktive oplevelser for børn.

Ét af DR’s afsnit omhandler Idun og hendes forbyttede æbler, og på Vikingeborgen Trelleborg er Iduns æbler forsvundet i påskeferien. På ringborgen vil der blive fortalt en helt ny historie, og besøgende vil have mulighed for at deltage i en sjov æblejagt og lede efter Iduns manglende æbler i historiske omgivelser.

Som noget helt nyt for den kommende sæson genindfører Vikingeborgen Trelleborg entrébetaling for voksne, så det fremover koster 75 kroner at besøge museet. På museet kan man bl.a. opleve digital formidling i form af VR og spændende udstillinger, samt se de mange autentiske vikingfund, herunder Danmarks eneste velbevarede vikingeskjold.

Det sker efter nøje overvejelser for at skaffe et stærkere økonomisk indtægtsgrundlag, der kan fremtidssikre museets høje faglighed og kvalitet i museumsformidlingen. Der vil forsat være gratis entré for børn under 18 år.

Hver dag fra klokken 11.00 til klokken 15.00 vil vikingelandsbyen summe af aktiviteter. Du kan filte dit eget livsæble, prøve bueskydning med hjælp fra en viking og smage på lækre fladbrød med æblekompot, eller bagte æbler med flødeskum. Du kan også male med vikingernes farver på ark, skjolde eller sværd. Til aktiviteterne i vikingelandsbyen skal du købe aktivitetsmønter i museumsbutikken. Men det er gratis for børn at lege i Udgaard eller gå med på familierundervisning. Børnene kan også give eller give den fuld gas i en omgang

Læs mere her.

Læs også:

 

Fem på stribe – fem gode bøger du kan læse

 

fem på stribe bog bøger bogartikel

· Mere fra samme kategori ·