Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger bogartikel

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til marts måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på forhåbentlig en måned, hvor foråret begynder at titte frem. Perfekt at hygge og læse i …

Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og sted at kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder de lysere martsdage. Om du læser eller lytter til dem – det er op til dig. Så er du klar til hygge, hvilket for mig er at læse en god bog.

fem på stribe bog bøger bogartikel
Så er der fem gode bøger at vælge imellem … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den sande historie fra anden verdens krig

Ja, der har været mange – og dette er endnu en – men en god en. ‘Søstrene fra Auschwitz’ er en sand historie om to jødiske søstres modstand mod den nazistiske overmagt. Det er en hyldest til to kvinders heltemod og næstekærlighed – og en påmindelse om menneskets evne til at overleve. En barsk fortælling til dig, der kunne lide Bibliotekaren fra Auschwitz.

I 1940 invaderer nazisterne Holland. Blandt dem, der kæmper mod besættelsesmagten, er to modige kvinder, de jødiske søstre fra Amsterdam, Janny og Lien Brilleslijper. Søstrene risikerer den visse død, men det forhindrer dem ikke i at yde deres medmennesker beskyttelse på et hemmeligt og sikkert tilflugtssted i skoven med livet på spil – i et hus ved navn Fuglereden.

Omtrent halvfjerds år senere flytter forfatteren Roxane van Iperen ind i Fuglereden. Her begynder hun arbejdet med at bringe den glemte historie frem i lyset. Historien om da stedet og dets beboere bliver forrådt, og Janny og Lien bliver sat på det sidste tog til Auschwitz sammen med Anne Frank og hendes familie. Hvad der herefter sker udfordrer søstrene ud over den menneskelige forestillingsevne, da de berøves alt på nær deres mod, ukuelighed og deres kærlighed til hinanden.

Hjerteskærende – læsværdig og endnu en påmindelse om en forfærdelig krig og tid, der også var fyldt med fine historier og mennesker.

søstrene fra ausschwitz rozane van iperen bog bøger

‘Søstrene fra Auschwitz’, 199,95 kr., saxo.com

Den hjertevarme feel good bog

Det er en skøn og hjertevarm feel good-fortælling om, hvordan kærligheden kan slå rod, når man mindst venter det.

Lollo driver den populære neglesalon i Huskvarna og er for nylig blevet single. Som et tiltrængt afbræk i sit travle liv besøger hun en dag motormessen i Jönköping. Udstillingen er som skabt til den nostalgiske Lollo, der forelsker sig i den ene veteranbil efter den anden, mænger sig med de skæggede mænd og har hjertet i halsen til de vovede stuntshows. På messen møder hun sin tidligere nabo, Lars, og midt imellem luksusbiler og ivrige sælgere slår kærligheden gnister.

Men kan kærligheden få fat, og kan de to give sig hen til hinanden? Eller er forhindringerne for svære? Og hvad er det egentlig med den vidunderlige Cadillac med lyserøde hajfinner, som Lollo så på messen? Den synes at forfølge hende, både på gaden og i hendes hoved. Lollo opdager en gammel hemmelighed, der fører hende tilbage til midten af 1800-tallet – og en hårdtarbejdende kvinde som hende selv ved navn Lydia.

Lyserød lak og gyldne løfter er fjerde selvstændige bind i den populære Huskvarna-serie, hvis bøger udspiller sig i 1800-tallet og i nutiden, og alle skildrer uventede skæbnemøder og varme bekendtskaber mellem mennesker. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Elsker den og serien.

bog bøger ewa klingberg lyserød lak og gyldne løfter

‘Lyserød lak og gyldne løfter’, 214,95 kr., saxo.com

Den man ikke bare lige glemmer

Endelig fik jeg læst den – tog lidt tid – og var måtte også genlæse de første 40 sider et par gange. Men SÅ var den der, og ja jeg er vild med den. I ‘Gopler ældes baglæns’ fortæller Nicklas Brendborg historien om videnskabens årelange kamp mod aldring og giver samtidig sine bud på, hvad der skal til for at forlænge livet.

Jagten på det lange liv blev engang ført an af kvaksalvere og eventyrere, men i dag har videnskaben lagt sig i spidsen af ræset. Det betyder, at menneskeheden for første gang nogensinde er ved at knække koden til et lang og sundt liv. ‘Gopler ældes baglæns’ er Nicklas Brendborgs fortælling om hvordan videnskaben i årevis har forsket i en af menneskehedens største gåder, og hvorfor det er så komplekst et område.

Undervejs tager Nicklas Brendborg os med på en rejse til højteknologiske laboratorier, fjerne egne og andre steder, der har stor betydning for de gennembrud, videnskaben i disse år har fået på området. Vi møder samtidig zombier og gopler og lærer om andre af videnskabens spektakulære bedrifter.

Nicklas Brendborg studerer molekylærbiologi ved Københavns Universitet og er et af de mest lovende forskningstalenter på området. Og ja sikke en indsigt – tankegang – hjerne men også god fortæller og forfatter han er. Jeg tænker stadig over bogen – og jeg er ikke så klog og har kan mærke jeg må genlæse – men den ‘kører lidt rundt i hovedet’ og har fået mig til at tænke over mange ting. Og er gør bestemt ikke noget.

bog bøger gobler ældes baglæns nicklas brendborg

‘Gopler ældes baglæns’, 299,95 kr., saxo.com

Den jeg læser alt for hurtigt

Jeg gjorde det med Heidi Amsinck’s første krimi ‘Mit navn er Jensen’ – og ja det skete igen. Jeg stopper ikke, før den er læst. I denne anden krimi var Heidi Amsinck finder man tre fotos af en mystisk pige på tre gerningssteder.

Den ene er Irene Valborg, en 90-årig dame findes myrdet i sin villa i forstæderne og da hendes diamanthalskæde er forsvundet, og drages hurtigt den konklusion, at det er et indbrud, der er gået galt. Irenes datter er i pengenød og vil have at halskæden skal findes, og det skal Jensen og hendes unge ‘sidekick’ Gustav hjælpe med.

Kriminalkommisær Henrik Jungersen skal rede trådene ud, og bliver ved at se billeder af den samme unge pige i sin efterforskning. Hvem er hun? Og kan han blive fri for, at skulle i kontakt med Jensen igen, og dermed undgå at smadre det ægteskab, som hun allerede har slået skår i? Eller var det ham selv …

Jensen er journalisten – reporteren – eller var det privatdetektiven, der er omdrejningspunktet i bøgerne – hun er sig selv – og spændende og lidt mystisk og ja lige dele irriterende, sær, egenrådig og skarp, sød og blid.

Bogen ender hektisk – og med cliffhanger – og det er så der, jeg så nu kan sidde og vente – igen – på endnu en krimi fra Jensen og Heidi, som jeg ved, jeg igen kommer til at sluge alt for hurtigt …

Heidi Amsinck er en dansk forfatter bosiddende i London. Hun er uddannet journalist og tidligere korrespondent for Børsen og Jyllands-Posten. Bogen her er det man kunne kalde en Nordic Noir krimi, med storbyen og det nordiske miljø, som ramme om intelligente og dunkle krimiplot.

bog bøger heidi amsinck pigen på billedet

‘Pigen på billedet’, 199,95 kr., saxo.com

Den om Cheminova og tavshedskulturen

Romanen ‘De bedste familier’ er syvende roman fra forfatter Kim Blæsbjergs hånd. Og i bogen dykker vi ned i den stormombruste fortælling om virksomheden Cheminova, som i 1953 flytter deres fabrik fra Sjælland til Lemvig.

Med fabrikkens komme, oplever den ellers lidt søvnige vestjyske by vækst og et løft i velfærd og levestandard – det gælder også ingeniøren Niels og hans kone Karin. Skyggesiden, af den ellers velkomne fremdrift, er at arbejderne på fabrikken udsættes for forgiftninger og der ledes kemisk affald i havet.

Af frygt for, at fabrikken flytter og med den arbejdspladserne og det økonomiske opsving, tør ingen tale højt om de negative forandringer

Bogen kommer tæt på danmarkshistorien i tiden efter anden verdenskrig og frem mod det moderne velfærdssamfund. Det synes jeg er super spændende og indsigtsfyldt. Kim Blæsbjerg er kendt for at flette personlige historier og historiske begivenheder, sammen til store sammensatte fortællinger om kærlighed, familieliv og meget andet. Og det gør han også i denne, som jeg læste med lige dele interesse, fascination, forundring, tristhed, stof til eftertanke, spænding men også et håb om, at fortiden formentlig aldrig vil gentage sig, og der vitterlig ER sket en forandring og et håb og lys forude. At han så også er vokset op i Lemvig giver jo bare ekstra styrke til både historien og bogen.

Men det både Kim og mange vil kunne nikke genkendende til er tavshedskulturen – for den var (og er det stadig men nok endnu mere førhen) der alle vegne. Vi skubbede ting ind under gulvtæppet – vi talte ikke om følelser og ‘svære ting’ – vi og man fik dem til at gå væk ved bare at ‘lade være med at snakke om dem’. Men det er jo løgn, og det ved vi bedre i dag – men når man så læser det, så er det nærmest som at få gåsehud – for uha det var været svært for mange. Godt der er bøger som denne – og verden trods alt ikke er så tavs mere. Lad os sammen bryde tavsheden …

kim blæsbjerg de bedste familier bog bøger

‘De Bedste Familier’, 259,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Lav lækre espresso-biscotti selv

 

espresso biscotti (Foto: Anders Schönnemann)

· Mere fra samme kategori ·