Læs også:

Close
hund kæledyr

Få dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

Sundhed  | 

Vi elsker de pelsede kæledyr – og vi fodrer dem også – nogle gange liiidt for meget. Men her får du gode tips til, hvordan du holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig. Få dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig.

Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed.

Den mest almindelige årsag til overvægt er, at hunden eller katten over en længere periode indtager for meget energi i forhold til, hvad den forbruger. Det er en sundhedsfare for kæledyret, da overvægt ofte har en negativ indvirkning på dyrets sundhed og livskvalitet.

– Mange ejere synes, at deres buttede kat eller hund ser sød ud på samme måde, som vi bliver tiltrukket af søde og buttede babyansigter. Men det er anderledes med kæledyr – et enkelt ekstra kilo på en kat kan svare til så meget som seksten ekstra kilo på et menneske, siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin.

hund kæledyr
Hvad skal man kigge efter som kæledyrsejer – få de gode råd nedenfor … (Foto: Pexels)

Hvad skal man kigge efter som kæledyrsejer

Hvis du har svært ved at vurdere vægten på din kat eller hund, er der nogle tricks. Dyrlæger bruger blandt andet talje, mave og ribben som indikatorer. Det kan du også.

– En hund eller kat i god form har en talje, der kan ses oppefra, og en mave, der spidser ind op mod lysken, når den ses fra siden. For at bestemme kropstilstanden er det vigtigt at bruge både øjnene og føle med hænderne. Hvis din hund eller kat er langhåret, er det især vigtigt at mærke langs taljen og maven, siger Karin Eliasson.

– Hvad angår ribbenene, er der et trick; at bruge dine egne hænder som reference. Hvis hundens eller kattens ribben føles som dine knoer, når hånden er knyttet, så er dyret sandsynligvis for tyndt. Hvis ribbenene i stedet føles som toppen af ​​din hånd, når hånden er udstrakt, kan det indikere en god kropsbygning og god vægt. Men hvis ribbenene føles skjult bag en masse væv som i din håndflade, er dette ofte et tegn på, at din hund eller kat er overvægtig.

hund kæledyr
Vi elsker vores kæledyr – måske nogle gange liiidt for meget … (Foto: Unsplash)

Gode ​​vaner kan lægge grund til et godt helbred – her er dyrlægens tips

Heldigvis er der meget, du som hunde- eller katteejer kan gøre for at fremme et godt helbred. Her er dyrlægens tre bedste tips til at hjælpe dit kæledyr til at have det godt:

1. Vej maden og portionerne af

Det er vigtigt, at kæledyrene ikke selv bestemmer, hvor meget de skal spise i løbet af dagen. Mange hunde og katte overspiser, hvis de får fri adgang til mad.

– Det bedste er at veje al dagens mad om morgenen, og portionere ud i løbet af dagen. Hele husstanden skal vide hvornår og hvor meget mad hunden eller katten skal have, så den ikke får for meget. Hvis din hund eller kat får godbidder, bør du ideelt set trække det fra dagsrationen. Eller giv godbidder, der er små eller har en lav kalorieværdi, så kalorieindtaget er afbalanceret, siger Karin Eliasson.

killing kat kæledyr
Katte kan være meget uimodståelige – men du gør dem en bjørnetjeneste, hvis du ikke giver dem de bedste betingelser … (Foto: Pexels)

2. Leg og motion

Gåture, leg, forhindringsbaner og motion er vigtigt for at holde din hund eller kat sund. Det vidste du godt – men husker du det også.

– For katte, der bor indendørs, er det en god idé at kombinere fodring og aktivitet. Gennem aktive udfordringer kan man for eksempel gemme maden forskellige steder eller lægge madstykker i et specielt tilpasset foderlegetøj, så katten skal arbejde for at komme til maden, siger Karin Eliasson.

Dine kæledyr skal ikke bare være fine – de skal også både have den rigtige kost og motion. (Foto: Unsplash)

3. Det rigtige foder

Det er vigtigt at give det rigtige foder, der er tilpasset din hund eller kat. Der er forskellige behov på forskellige stadier i et kæledyrs liv, og det er vigtigt at huske på.

– Faktorer, der spiller ind og spørgsmål, man kan stille, er, om ens hund tilhører en stor race eller en lidt mindre race. Hvilken alderskategori din kat eller hund tilhører, og om han eller hun er kastreret. Husk også på, om dit kæledyr er meget aktivt, og tilbringer mest tid indendørs eller udendørs. Har den måske en sart mave eller er der andet, man skal tage højde for, siger Karin Eliasson.

Kontakt en dyrlæge:

Kontakt din dyrlæge, hvis du er usikker på din kats eller hunds vægt. Så får du professionel rådgivning vedrørende dit kæledyrs helbred.

Vil du vide mere kan du kigge her.

Læs også:

Hunde- og kattebattle – hvem er sødest

 

hund kat kæledyr (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·