Læs også:

Close
natur verden kloden klima (Foto: Unsplash)

NEWS: Rapport konkluderer: Forstå hvordan kriser hænger sammen – ellers går det galt

Nyheder  | 

Rapport konkluderer: Forstå hvordan kriser hænger sammen – ellers går det galt · 18-årig sigtet for sextortion · OKNygaard og Q8 sætter kulør på en række tankstationer · Nyt fordybelsesværktøj giver mindre stress og bedre resultater · 28-årig dømt for forsøg på manddrab · Dagens billede: Ny mand på toppen · Fredagsfjol:  Eddie Murphys gode råd 😅

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Rapport konkluderer: Forstå hvordan kriser hænger sammen – ellers går det galt

Global Risk Report: Skarp opfordring fra World Economic Forum: I skal samarbejde – og I skal forstå, at kriser hænger sammen – ellers går det galt …

World Economic Forums årlige Global Risk Report er skræmmende læsning, der peger på, at gamle kriser er vækket til live igen og er blevet forstærket i en giftig cocktail af konflikter og klimaforandringer. Rapporten danner grundlag for de centrale drøftelser på topmødet i Davos i Schweiz den 16. -23. januar 2023, hvor verdens ledere samles.

Klimaforandringer udløser blandt andet folkevandringer, der igen kan udløse væbnede konflikter. Men når økonomi og vækst sluges af konflikter er det første offer indsatsen mod den globale opvarmning og stabilitet i samfundet, der så igen er en væsentlig udløsende faktor til mange af problemerne.

Rapporten peger på, at mange politikere både aktuelt og i de kommende år kommer til at stå overfor svære valg, da de skal balancere både akutte og langsigtede kriser inden for klima og biodiversitet. Kriser der kun ser ud til at blive forværrede, hvis man udskyder indsatsen.

Samtidig er der en opfordring til virksomheder om at fortsat investere i miljø og samtidig opbygge en resiliens – eller robusthed – mod de kriser, der kommer.

Den stærkeste opfordring er til politikere og erhvervslivet: samarbejd om effektive langsigtede indsatser, der kan hjælpe miljøet.

Til danske virksomheder er rådet fra Johan Koop, Marsh Danmark:

– Tag risikoen alvorligt. Overvej en mere regional struktur både af supply chain, produktion og salg for at afbøde de store geopolitiske kriser. Marsh er en af bidragsyderne til rapporten.

Top 5 Danske trusler:

Sammenbrud af kritisk infrastruktur
Stigende eller vedvarende inflation
Store udsving i råvarepriser
Geoøkonomiske konflikter
Værdiboblen brister for huspriser og aktier

Top 10 globale trusler inden for de næste 2 år – prioriteret:

Stigende leveomkostninger
Naturkatastrofer og ekstreme vejrsituationer
Geoøkonomiske konflikter
Manglende afbødning af klimaforandringer
Udhuling af social sammenhængskraft og stigende polarisering i samfundet
Stor-skala miljøkatastrofer
Manglende evne til at håndtere effekten af klimaforandringer
Udbredt cyberkriminalitet og cyber-usikkerhed
Krise om naturlige ressourcer
Stor skala ufrivillig migration (flygtninge, klima og krig)

Top 10 globale trusler inden for de næste 10 år – prioriteret:

Manglende afbødning af klimaforandringer
Manglende evne til at håndtere effekten af klimaforandringer
Naturkatastrofer og ekstreme vejrsituationer
Tab af biodiversitet og kollaps af økosystemer (nyt)
Stor skala ufrivillig migration (flygtninge, klima og krig)
Krise om naturlige ressourcer
Udhuling af social sammenhængskraft og stigende polarisering i samfundet
Udbredt cyberkriminalitet og cyber-usikkerhed
Geoøkonomiske konflikter
Stor-skala miljøkatastrofer

Global Risk report er fundamentet for World Economic Forums Global Risks Initiative, der arbejder for at skabe en større fælles forståelse af kort-, mellem- og langsigtede globale risici for dermed at forberede samfundet på risici og opbygge modstandsdygtighed.

Dette års rapport undersøger også hvordan nuværende og fremtidige risici interagerer med hinanden og danner ‘polykriser’ – en sammenhængende gruppe af globale risici, der i sammenhæng påvirker hinanden med uforudsete konsekvenser.

natur verden kloden klima (Foto: Unsplash)
Rapport konkluderer: Forstå hvordan kriser hænger sammen – ellers går det galt … (Foto: Unsplash)

Læs også: De største resultater på COP27 blev skabt i kulissen

18-årig sigtet for sextortion

Københavns Politi har sigtet en 18-årig mand for at have forsøgt at presse piger over hele landet til at fremsende nøgenbilleder. Der kan være flere forurettede, end dem politiet umiddelbart kender til.

Efter en længere efterforskning kunne Københavns Politi i går anholde en 18-årig mand, der er sigtet for at forsøge at presse forskellige piger til at fremsende nøgenbilleder af dem selv – såkaldt sextortion. Afpresningen stod på i juni og juli sidste år, hvor piger mellem 11 og 16 år på det sociale medie Snapchat var i kontakt med en person med profilnavnet ‘Phillip.a20’.

Efter først at have udvekslet enkelte billeder blev pigerne forsøgt afpresset til at fremsende nøgenbilleder. Hvis det ikke skete, ville de andre billeder blive manipuleret og offentliggjort på pornografiske hjemmesider. De forurettede piger er fra hele landet, mens den sigtede blev anholdt på en adresse i Københavns Sydhavn. Han blev efter afhøring løsladt igen.

Københavns Politi fortsætter efterforskningen af sagen, og der er en formodning om, at der kan være flere forhold end de 11, der indgår i sigtelsen.

– Vi mistænker, at der kan være flere forurettede, som vi endnu ikke har kendskab til. Jeg vil derfor gerne opfordre andre piger til at kontakte os, hvis de efter afpresning har fremsendt nøgenbilleder til en ‘Phillip.a20’, der har haft skærmnavnet ‘Phillip Andersen’, som er et opdigtet navn, forklarer politikommissær Nicklas Poulsen fra Københavns Politi.

Hvis man har oplysninger til sagen eller vil indgive anmeldelse, kan man kontakte politiet på tlf. 1-1-4 eller anmelde online på politi.dk

Forebyg sextortion (afpresning):

Sextortion er strafbart, og truer nogen dig med at offentliggøre billeder af dig, hvor du er nøgen eller i en seksuel situation, eller har de allerede gjort det, så anmeld det til politiet.

Tænk altid over, hvem du kommunikerer med: Vær kritisk over for, hvem du kommunikerer med, og gør ikke noget, du ikke har lyst til. Overskrider nogen dine grænser så sig fra.

Stop kommunikationen og blokér: Bliver nogen ubehagelige over for dig og truer dig, så stop kommunikationen og blokér personen.

Giv aldrig efter: Hvis du oplever, at nogen afpresser eller truer dig, så er det vigtigt, at du ikke giver efter og giver den, der presser dig, det vedkommende beder om. Lad være med at dele mere eller betale noget.

Anmeld til politiet: Det er vigtigt, at du anmelder til politiet, hvis nogen truer dig med at offentliggøre billeder af dig, hvor du er nøgen eller i en seksuel situation. Anmeld digitale seksualforbrydelser her.

iphone mobil hænder
Ung mand sigtet for sextortion … (Foto: Unsplash)

Læs også: Politiets redegørelse om den omfattende sextortion-sag

OKNygaard og Q8 sætter kulør på en række tankstationer

Q8 og OKNygaard har i samarbejde begrønnet flere af Q8’s tankstationer. Også biodiversiteten og det visuelle udtryk har fået et stort løft. Projektet udføres i sammenhæng med en større udrulning af nye lynladestationer hos Q8 og allerede nu er arbejdet færdiggjort på flere tankstationer.

Fremover kan bilister blive mødt af belægning med græsarmering og blomster i Q8-farver, når der skal fyldes strøm på den firhjulede. Anlægsgartner og klimaentreprenør OKNygaard indgår nemlig i et udviklingsprojekt med Q8 om, hvordan man bedst kombinerer mere bynatur og biodiversitet med driften af tankstationer.

–Ambitionen om mere biodiversitet er en idé, der er vokset hos os over længere tid. Vi vil som koncern gerne være med til at imødekomme projekter, der gavner naturen, og udrulningen af vores lynladestationer var en oplagt mulighed for at imødekomme det ønske. I dag er vi endda nået så langt, at vores tankpersonale efterspørger mere biodiversitet på vores tankanlæg, forklarer Michael Rønnow Iversen, som er projektleder i Q8’s engineering-afdeling og ansvarlig for projektet.

Michael Rønnow Iversen har været med til at designe de nye lynladestandere og været ansvarlig for Q8’s forarbejde i forbindelse med det grønne tankarealer, hvilket bl.a. involverede rådgivning fra biologer. OKNygaard har efterfølgende været primus motor på selve beplantnings- og belægningsarbejdet, hvor der bl.a. er etableret græsarmering, volde af overskudsjord tilsået med blomsterfrø, sedum og staudebede med bl.a. salvie, katteurt, bjørnegræs, daglilje og japansk blødgræs.

– Valget faldt på OKNygaard som udførende anlægsgartner af flere årsager, men især fordi vi deler en række fælles værdier om at skabe mere biodiversitet og bynatur, udtaler Michael Rønnow Iversen. Han fortæller, at projektet bl.a. har budt på eksperimentering med forskellige belægningsløsninger og biodiverse tiltag.

En æstetisk og funktionsmæssig opgradering

Foruden det farverige udtryk, som kunder og medarbejdere fremover vil blive mødt af udenfor tankstationerne, har begrønning af de nye lynladestationer også en anden vigtig funktion i form af lokal nedsivning af regnvand.

– Vi har etableret permeable belægninger, som tillader, at regnvandet kan sive igennem. Med helt enkel græsarmering har vi skabt et langt grønnere og mere levende udtryk, men det bidrager også til, at Q8 kan overholde kommunernes krav til belægningsgraden på stationens areal. Hvis man overstiger belægningsgraden, stilles der som regel krav til afledningen af regnvand ved hjælp af kloakrør, brønde, dræn eller lignende, men det er der intet af her. I stedet har vi brugt naturens egne egenskaber til at lede regnvandet derhen, hvor det nedsiver mest effektivt, fortæller Morten Trend, der er driftsleder hos OKNygaard Horsens og medansvarlig for projekterne hos Q8.

Tager del i den grønne omstilling … Foruden etableringen har OKNygaard også fungeret som rådgiver på udformning og materialevalg blandt andet ud fra et økonomisk perspektiv. Morten Trend glæder sig både over det gode samarbejde og over resultaterne, som forhåbentlig vil bringe flere begrønnede og farverige Q8-tankstationerne rundt omkring i Danmark med sig.

”Det har været en spændende og positive oplevelse at samarbejde med et af Skandinaviens største energiselskaber’’, siger Morten Trend. Han hæfter sig ved, at der – langsomt, men sikkert – sker et nødvendigt skifte i vigtigheden af at passe på naturens værdier, når selv de, som nogen vil kalde for ’’sorte virksomheder’’, har lyst og mod på at tage del i løsningerne på natur- og biodiversitetskrisen.

Indtil videre er seks tankstationer i Jylland og to på Sjælland blevet en del af det nye projekt. Det drejer sig om Ørestads Boulevard i København, Karsllunde, Esbjerg, Viborg, Tørring, Frederikshavn, Vrøndingvej i Horsens og Scheelsmindevej i Aalborg.

oknygaard q8
Tankstationerne bliver grønnere … (Foto: Michael Rønnow)Iversen

Læs også: Nye planer skal vende biodiversiteten i Danmark

Nyt fordybelsesværktøj giver mindre stress og bedre resultater

En helt ny ’Fordybelsespyramide’ skal hjælpe medarbejdere med at få mere arbejdsro. Formålet er både at forebygge stress, højne arbejdsglæden og styrke kvaliteten af arbejdet. Det nye værktøj er udviklet på baggrund af en række eksperimenter med fordybelse i den finansielle sektor.

Fælles pressemeddelelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Forsikringsforbundet og Finansforbundet:

En pop-up besked om nye e-mails i indbakken, din telefon ringer igen, næste møde starter om 17 minutter … Fordybelse og ro til at løse sine opgaver kan være en udfordring på mange arbejdspladser – ikke mindst i den finansielle sektor, hvor medarbejderne løser mange komplekse arbejdsopgaver samtidig med, at de er tilgængelige på mails og telefon.

For at gøre noget ved det problem lanceres nu en ’Fordybelsespyramide’, der i syv trin guider arbejdspladser til, hvordan de helt konkret kan give medarbejderne mere fordybelse i arbejdet. Målet er mindre stress, mere arbejdsglæde og en bedre kvalitet i opgaveløsningen.

Fordybelsespyramiden er udviklet i et samarbejde mellem Forsikringsforbundet, Finansforbundet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og de øvrige parter i Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø for Handel, Finans og Kontor.

– Fordybelse er en effektiv arbejdsmetode, når det er komplekse sager, som ligger på bordet. I finanssektoren har vi over en bred kam oplevet en markant stigning i netop opgavernes kompleksitet. Og jeg er overbevist om, at den udvikling fortsætter. Fremtiden bliver ikke mindre kompleks, men nok nærmere mere. Det kalder på fordybelse, og her er værktøjet i den grad brugbart til at skabe flow, forklarer Katja Brunbjerg Muff, underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

Fordybelsespyramiden består af syv trin, der på forskellige måde bidrager til at skabe fordybelse. Jo højere op i pyramiden, man kommer, jo bedre og mere langtidsholdbar fordybelse. Men hvert trin kan også fungere alene.

– Vi arbejder markant anderledes nu end for bare få år siden, og det betyder også et behov for nye måder at arbejde med trivsel og mental sundhed. Tid og rum til fordybelse er enormt vigtigt, men er også noget af det, der kan have tendens til at forsvinde i digital tilgængelighed, møder og en kompleks hverdag. Løsningen på det problem kræver fælles forståelse af behovet i det daglige arbejde og konkrete indsatser. Derfor lancerer vi et værktøj som fordybelsespyramiden, der kan bruges i fællesskab i den enkelte afdeling eller som inspirationsværktøj for ledere eller medarbejdere, siger Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet.

Modellen starter fra bunden med ’Motivation’. Derefter bevæger man sig trinvis op ad pyramiden med: Tid, Meningsfuld opgave, Digital arbejdsro, Gode omgivelser, Hjernepauser og Inspiration. Hvert af de syv trin i fordybelsespyramiden indeholder et redskab (fx refleksionsøvelse, mødeagenda) med tilhørende materialer, der er lige til at bruge.

Fordybelsespyramiden er et redskab, der både kan bruges i små teams, større afdelinger eller i en hel virksomhed. Redskabet kan bruges af både ledere, medarbejderrepræsentanter og HR-funktioner.

– Vi kan helt konkret se, at tid til fordybelse giver mindre stress hos medarbejderne, samtidig med at de løser deres opgaver med en højere kvalitet. Det er med andre ord en god investering at tage tiden til at fordybe sig, og vi håber, mange arbejdspladser nu vil bruge vores erfaringer og afprøve det nye værktøj, siger Charlotte Hougaard, landsformand i Forsikringsforbundet.

Fordybelsespyramiden er udviklet i samarbejde med ledelsesrådgiver og forfatter Pia Hauge og bygger bl.a. på erfaringer fra konkrete eksperimenter med fordybelse i Velliv.

Eksperimenterne var en del af finanssektorens fælles trivsels-laboratorium ‘Future Work Lab’. Her gav ikke mindst eksperimenterne med fordybelse stærke positive resultater. Eksempelvis viste målinger med pulsure, at medarbejderne løste deres opgaver bedre og havde mere energi målt over hele arbejdsdagen, og når arbejdsdagen var slut. De erfaringer er nu blevet udviklet til Fordybelsespyramiden.

Fordybelsespyramiden er blandt andet blevet testet i Spar Nord og LB Forsikring med gode resultater. Du kan se og læse mere her.

fordybelsespyramide
Et nyt ‘værktøj’ er testet med god succes. (Grafik: PR)

Læs også: Meditation: Vejen til at finde din indre ro

28-årig dømt for forsøg på manddrab

En 28-årig mand blev i går torsdag ved Retten i Aarhus idømt seks års ubetinget fængsel for forsøg på manddrab ved i august 2021 at have overfaldet en 38-årig mand med adskillige knivstik, slag og spark på en p-plads i Brabrand.

Den 28-årige, der er irakisk statsborger, blev desuden idømt udvisning af landet med indrejseforbud i seks år.

Ud over drabsforsøget blev den 28-årige også dømt for dødstrusler, som han råbte mod den 38-årige, ligesom han blev dømt for at have været i besiddelse af en kniv og et ukendt slagvåben. Ved samme retssag stod en 21-årig og en 30-årig mand tiltalt for at have været med til overfaldet, men begge blev frikendt af retten.

Det var sent aften den 6. august 2021, at Østjyllands Politi fik en anmeldelse om, at en mand var blevet overfaldet på Lenesvej i Brabrand af flere maskerede mænd. Da politiet kom frem, fandt de den 38-årige liggende på p-pladsen, og han blev i kritisk tilstand kørt til behandling for adskillige læsioner i ansigtet og kroppen.

Videoovervågning og dna … Dagen efter blev den nu 30-årige mand anholdt, og den videre efterforskning førte til, at den 21-årige og den 28-årige blev anholdt en måneds tid efter. Alle har siden anholdelsen siddet varetægtsfængslet i sagen.

– Det var blandt andet videoovervågning, vidneforklaringer og dna-spor, der var medvirkende til, at den 28-årige blev dømt. Der var tale om et særdeles groft overfald, der nær havde kostet den forurettede livet. Et overfald, der formentligt bundede i en personlig strid mellem parterne.  Nu vil jeg nærlæse dommen og vurdere, om der er grundlag for at anke, udtaler specialanklager Birgitte Ernst.

Den 28-årige nægtede sig skyldig og udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen. Han skal fortsat sidde varetægtsfængslet frem til afsoningen.

De to andre mænd blev løsladt efter rettens afgørelse.

retten court (Foto: Unsplash)
Ung mand dømt for forsøg på manddrab … (Foto: Unplash)

Læs også: Fem år i fængsel for trafikdrab

Dagens billede: Ny mand på toppen

Fredagsfjol: Eddie Murphys gode råd 😅

· Mere fra samme kategori ·