
NEWS: Sådan kommer juletrafikken til at se ud over Storebælt
Sådan kommer juletrafikken til at se ud over Storebælt · Unge er omgivet af lyd og støj men uvidende om høreskader · Farver er de store miljøsyndere · Virksomheder rammes af digitale bedragere · 35-årig mand idømt fængselsstraf for våbenbesiddelse · Dagens billede: En virkelig trist tilbagegang
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Sådan kommer juletrafikken til at se ud over Storebælt
Julen nærmer sig med hastige skridt, og det betyder alt andet lige travlhed på de danske veje, når trafikanter krydser landet før, under og efter jul. Knap 190.000 bilister ventes at passere Storebæltsbroen fra den 23. til den 27. december. Få et overblik over, hvordan trafikken fordeler sig på broen henover juledagene.
Prognoser for den kommende juletrafik viser, at de helt store rejsedage vil være den 23. december på vej til juleferie, og den 26., og 27. december vil være dagene, hvor flest ventes at køre hjem efter jul.
Sund & Bælt er forberedt på juletrafikken, der traditionelt er forbundet med ekstra travlhed. Storebælts betalingsanlæg er derfor bemandet efter trafikprognoserne for at afvikle trafikken så gnidningsfrit som muligt.
Vil man undgå ekstra ventetid ved betalingsanlægget, anbefaler chef for betalingsanlægget, Jens Kjær Nielsen, at benytte de grønne Ekspresbaner, hvor det både er muligt at betale med bizz og nummerplade.
– Det er en god idé at benytte automatisk betaling i de grønne Ekspresbaner, hvor du må køre 50 km/t. Derudover anbefaler vi altid at forberede sig bedst muligt inden turen ved at sørge for, at betalingskortet er opdateret, så man er sikker på, at ens bizz eller nummerpladebetaling virker, og der ikke opstår kø ved anlægget, siger Jens Kjær Nielsen.
Sådan fordeler trafikken sig i juledagene:
Før jul:
Den 23. december ventes det største trafikale pres i tidsrummet mellem klokken 10.00 og 16.00 i vestgående retning mod Fyn og Jylland.
Efter jul:
Den 26. december vil der være høj trafik mellem klokken 10.00 og 14.00 i vestgående retning mod Fyn og Jylland og mellem kl. 11.00 og 16.00 i østgående retning mod Sjælland. Den 27. december ventes flest at passere broen mellem klokken 11.00 og 13.00 i vestgående retning mod Fyn og Jylland og mellem klokken 12.00 og 16.00 i østgående retning mod Sjælland.

Læs også: Danmarks største lynladepark etableres ved Storebælt
Unge er omgivet af lyd og støj men uvidende om høreskader
Nye alarmerende tal viser, at unge er omgivet af lyd og støj, men desværre også uvidende om risikoen for høreskader. Halvdelen af teenagerne i en ny undersøgelse tænker aldrig over, at de ved at udsætte deres ører for kraftig lyd eller støj kan ende med en høreskade senere i livet.
Knap seks ud af 10 af de 13-19-årige danskere er dagligt eller næsten dagligt i situationer med kraftig lyd eller støj – mens næsten hver tredje i aldersgruppen for nylig har været udsat for kraftig lyd eller støj i mindst tre timer på en enkelt dag. Alligevel tænker halvdelen af teenagerne aldrig over, at de ved at udsætte deres ører for kraftig lyd eller støj kan ende med en høreskade senere i livet. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Bilendi&respondi har lavet for Høreforeningen.
De nye tal understreger ifølge Høreforeningens landsformand, Majbritt Garbul Tobberup, at der er stort behov for mere oplysning og forebyggelse, hvis vi skal undgå en kraftig vækst i høreskader, når de yngre generationer bliver ældre:
– Alverdens lyd er mere tilgængelig end nogensinde, og mange unge forbruger lyd fra de står op til de går i seng. Det kan være fedt og give mange gode oplevelser, men det belaster også ørerne i en sådan grad, at risikoen for at udvikle en høreskade eller tinnitus er stor. Det er mange unge slet ikke klar over, og det skal vi have gjort noget ved. I dag får unge viden om alt fra sikker sex og alkohol til rygning, kost og motion, men det er lige så vigtigt, at de lærer nogle gode og sunde lyttevaner. De skal vide, hvornår og hvordan lyd kan skade hørelsen. For kraftig lyd i for lang tid kan få store konsekvenser senere i livet, forklarer Majbritt Garbul Tobberup.
Høreforeningens undersøgelse viser også, at mere end hver tiende mellem13-19 år hører en hyletone, susen eller brusen i hovedet flere gange om ugen – et tydeligt tegn på, at høresystemet er overbelastet. Undersøgelsen bekræfter dermed tal fra Den Nationale Sundhedsprofil tidligere på året, der viste en stigning i antallet af unge kvinder og mænd med tinnitus på henholdsvis 82 og 59 pct. Aldersgruppen i sundhedsprofilen er 16-24 år, mens den i Høreforeningens undersøgelse er lavere fra 13-19 år, hvilket kun gør de nye tal endnu mere alarmerende.
Høreskader og tinnitus kan forebygges … Høreforeningen har netop lanceret en landsdækkende kampagne, der skal hjælpe de unge med at passe på hørelsen. Kampagnen er en del af et treårigt forebyggelsesprojekt – ‘Lyd på livet’ – som er støttet af William Demant Fonden, GN Foundation, Den A.P. Møllerske Støttefond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
– Det er nu, vi skal sætte ind, hvis vi skal have vendt den alarmerende udvikling. De unge skal ændre deres adfærd, og vi skal som samfund tage ansvaret på os og hjælpe de unge på vej” siger Majbritt Garbul Tobberup og fortsætter:
– Ellers risikerer vi at stå med en hel generation, der på grund af høretab ofte vil blive hægtet af i sociale sammenhænge og har større risiko for at brænde ud både på jobbet og i familielivet. På trods af den hjælp man kan få fra høreapparater og anden teknik, er det utroligt udmattende at leve med dårlig hørelse. Heldigvis kan man selv gøre meget for at undgå høreskader. Det budskab vil vi blandt andet gerne have ud til de unge gennem den kampagne, vi har igangsat, for deres ører skal holde hele livet. Men vi håber også, at de nye sundhedsordførere bliver opmærksomme på problematikken, så vi i fællesskab og som samfund kan tage hånd om problemet, afslutter Majbritt Garbul Tobberup.
5 gode råd til at forebygge høreskader og tinnitus:
1) Pas på lydstyrken
2) Hold pauser fra lyd
3) Hold afstand til kraftige lydkilder
4) Brug ørepropper
5) Find stille steder til pauser.
Læs mere om ‘Lyd på livet’ her.

Læs også: Julen presser børnefamilierne – især soloforældrene
Farver er de store miljøsyndere
Farver er store miljøsyndere – sådan kan vi gøre lilla mere grøn, det forklarer Københavns Universitet – Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
Farverne på vores tøj, kosmetik, møbler og alt muligt andet omkring os, er næsten alle baseret på råolie og er en stor miljøsynder. Forskere fra Københavns Universitet er gået sammen med virksomheden Octarine Bio om at lave bæredygtige farvestoffer på en ny måde. De vil flytte naturens egen farveproduktion over i en tank med gær. Som bonus kan vi få farver med bakteriedræbende egenskaber.
Tænker du nogensinde over, hvor den blå farve på dine jeans egentlig kommer fra? Eller de pink nuancer i din kosmetik? Eller lakken på din cykel? Farveindustrien er en gigant, der omsætter for et trecifret milliard-beløb årligt. I 99 procent af tilfældene er farverne på tingene rundt om os fremstillet syntetisk. Langt de fleste af dem er baseret på råolie og bliver til i yderst miljøskadelige processer.
Og de naturlige farvestoffer, der findes, er heller ikke uproblematiske. For de er trukket direkte ud af planter, træer og insekter, og det kræver masser af plads og naturressourcer at få farve nok til at mætte markedet. Derudover er det begrænset, hvilke farvenuancer, man kan finde i naturen.
Men der er måske en smartere og langt mere bæredygtig måde at skaffe os mennesker farver til hele paletten på. Den har forskerne fra Københavns Universitet, Elizabeth H. J. Neilson og Annette Munch Nielsen, sat sig for at kigge nærmere på sammen med den danske virksomhed Octarine Bio.
– Hvis vi i stedet for at bruge råolie eller lægge beslag på store arealer, kan efterligne naturens måde at lave farver på, kan vi bane vejen for en langt mere bæredygtig farveindustri. Det vil vi her forsøge at gøre. Vi vil udvikle biobaserede farver på en ny måde – nemlig ved at flytte dannelsen af farver i naturenover i en tank med gær, siger adjunkt Elizabeth H. J. Neilson fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
Sådan vil de kopiere naturen … I naturen laver planter, bakterier og andre organismer en enorm vifte af kemiske stoffer, hvor en af funktionerne er at danne bestemte farver. Processen i naturen foregår dog oftest ret langsomt. Derfor er idéen at flytte produktionen af de kemiske stoffer over i en anden type levende organisme.
– Vi kan kopiere naturen ved at putte bestemt enzymer fra planter eller mikroorganismer ind i gær. Gæren vil fungere som en værtsorganisme for dannelsen af de kemiske stoffer. Med gær som vært kan vi fremstille det kemiske stof mere effektivt og dermed i en større mængde, end hvis det foregik i planter, forklarer Elizabeth H. J. Neilson.
Den anden store fordel er, at det er nemt at kultivere gær i stor skala.
– I stedet for at plante hektarer af træer kan vi bare putte noget gær i en stor fermenteringstank. Her vil gæren producere stoffet, som man så ret simpelt kan trække ud. Vi ved, at det fungerer, men udfordringen bliver nu at få den biologiske proces til at fungere effektivt nok til, at produktionen kan skaleres op, siger Nick Milne, videnskabelig chef og medstifter af Octarine Bio, der er en førende dansk platformsvirksomhed inden for syntetisk biologi.
Vi mangler lilla, pink og blå … Anden fase af projektet er at manipulere den biosyntetiske proces, sådan at man kan producere nye kemiske stoffer, der danner nye farvenuancer. Hvor røde, gule og grønne farvetoner er udbredte i naturen, er mange af de farver, vi bruger i produkterne i vores dagligdag, en sjældenhed. Det gælder især lilla, pink og blå nuancer.
– Der er et stort hul i markedet for naturlige farvestoffer. Så det problem, vi vil tackle er: Hvordan skaber vi naturlige farver, men på en bæredygtig måde, som samtidig passer ind i det farvespektrum, som er svært at finde i naturen. De kemiske forbindelser, som vi her vil arbejde med, opfylder alle tre kriterier og de kan nemt integreres i vores eksisterende fremstillingsproces, siger Nick Milne.
Farver med flere funktioner … Endemålet er dog ikke alene at fabrikere farvestoffer, men såkaldte bioaktive farver – altså farver med flere funktioner. De kemiske stoffer fra naturen, som projektet vil beskæftige sig med, stammer fra stoffet tryptamin. Og stofferne har en lang række ekstra egenskaber ud over at danne farver. Bl.a. er de antibakterielle, antivirale og kan sågar bekæmpe cancer.
– I de samme kemiske forbindelser er der fra naturens side indbygget en masse smarte funktioner, som organismer bruger til at overleve med. Hvis vi lykkes med projektet, kan vi mennesker som bonus få udnytte nogle af disse nyttige egenskaber, siger Elizabeth H. J. Neilson, som i sin daglige forskning specialiserer sig i netop at forstå hvordan stofferne bliver til, og hvorfor de virker, som de gør.
Nick Milne tilføjer:
– Man kan som eksempel forestille sig et stykke sportstøj, som har fået sin farve på en miljøvenlig måde og samtidig er bakteriedræbende. Men der er et væld af kommercielle anvendelsesmuligheder også inden for medicinalindustrien og fødevareindustrien.
Projektet vil løbe over de kommende tre år og er støttet af Innovationsfonden med en erhvervs-ph.d-bevilling.
Fakta:
Samarbejdet mellem Københavns Universitet og Octarine Bio er et ph.d.-projekt, som er støttet af Innovationsfonden.
Virksomheden Octarine Bio, der er baseret i Danmark, specialiserer sig i at udvikle molekyler til især farma-industrien ved hjælp af syntesebiologi.

Læs også: Et indblik i plastens verden
Virksomheder rammes af digitale bedragere
Ikke kun private borgere, men også virksomheder udsættes for bedrageriforsøg via telefonen. Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer virksomheder til at forebygge phishing, hvor svindlere forsøger at franarre medarbejdere personoplysninger eller oplysninger om kreditkort og bankkonti. Bedragerne forsøger nemlig ikke kun at lokke private borgere til at udlevere oplysninger, kreditkort eller overføre penge til svindlerne. Også virksomheder udsættes for den form for bedrageri.
Svindlerne benytter sig af forskellige fremgangsmåder. Nogle fremsender falske fakturaer, andre ringer op til en medarbejder og udgiver sig for at være en overordnet, der har en hastesag vedrørende penge, der skal overføres. Andre benytter sig af phishing e-mails.
I den daglige handel mellem danske virksomheder og deres kunder og leverandører, kan virksomheder risikere, at en igangværende korrespondance bliver opsnappet af kriminelle. I nogle tilfælde har de kriminelle fået adgang til mailkorrespondancen efter en forudgående phishing e-mail. Phishing-e-mailen fremstår typisk som afsendt fra en reel mailtjeneste eller lignende og indeholder et link til opdatering af loginoplysninger.
De kriminelle indtræder derefter i korrespondancen, hvor de sender e-mails, der ser ud til at komme fra allerede eksisterende kunder eller leverandører. I mailen oplyser de kriminelle nye betalingsoplysninger – eventuelt i en falsk faktura. Dette kaldes også BEC fraud. For at minimere risikoen for et tab, er det vigtigt, at virksomheder har nogle klare og faste procedurer for overførsler og betalinger.
Gode råd for at forebygge phishing:
Kontakt kunden eller leverandøren
Kontrollér anmodningens gyldighed ved at kontakte kunden eller leverandøren på et allerede aftalt telefonnummer, med henblik på at afklare om henvendelsen er reel. Undlad at besvare e-mailen, da det muligt er en kriminel, du kommunikerer med.
Overhold faste procedurer
Overhold de foreskrevne sikkerhedsprocedurer for overførsler og betalinger i virksomheden. Spring ikke godkendelsesled over, og giv ikke efter for pres.
Oplys medarbejderne
Oplys medarbejdere om CEO eller BEC fraud og risikoen for modtagelse af phishing e-mails, så alle er opmærksomme på risikoen.
Inddrag en kompetent kollega
Hvis du er i tvivl om en overførsel eller betaling, anbefaler vi altid at inddrage en kompetent kollega i dine overvejelser.
Giv ikke efter for pres
Du skal være særligt opmærksom, hvis henvendelsen er af hastende karakter. Du skal ligeledes være kritisk, hvis afsender kræver absolut fortrolighed eller lignende udsædvanlige krav, som er i strid med jeres interne procedurer.
Reager hurtigt
Hvis der er mistanke om, at I har været udsat for svindel, og I har foretaget en overførsel eller betaling til en konto tilhørende de kriminelle, skal I straks kontakte jeres pengeinstitut og forsøge at få betalingen standset/tilbagekaldt. Overvej muligheden for at indgive politianmeldelse i det land, hvortil overførslen eller betalingen er foretaget.
Opdater sikkerhed på mailkonti
1) Aktivér 2-faktor verifikation på maillogin, 2) kontrollér regelmæssigt for uretmæssige opsatte mailregler og 3) sørg for at hændelsesloggen er aktiveret.

Læs også: Sådan beskytter du dig mod svindel på instagram
35-årig mand idømt fængselsstraf for våbenbesiddelse
Retten i Aarhus har idømt en 35-årig mand en fængselsstraf på fem år og seks måneder for at have været i besiddelse af en pistol og et haglgevær. Den 35-årige mand blev desuden kendt skyldig i en lang række øvrige strafbare forhold.
Ved et nævningeting er en 35-årig mand ved retten i Aarhus kendt skyldig i at have været i besiddelse af en revolver med tilhørende ammunition samt et haglgevær, ligeledes med tilhørende patroner.
Våbnene blev opbevaret i et kælderrum på Langenæs Allé i Aarhus C, som den tiltalte havde lånt, og de blev fundet og beslaglagt af politiet den 26. januar i år. I kælderrummet blev der desuden fundet en betydelig mængde sprængstof med detonatorer.
– Jeg er særdeles tilfreds med, at retten har vurderet sagens beviser på samme niveau som anklagemyndigheden, og jeg er meget tilfreds med, at tiltaltes forklaring også blev fundet utroværdig og tilsidesat af retten, udtaler Jakob Beyer, der har ført sagen på vegne af anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.
Dommen faldt den 13. december, hvor den 35-årige mand foruden ulovlig våbenbesiddelse også blev kendt skyldig i at have været i besiddelse af en større mængde hash med henblik på videreoverdragelse.
Skyldig i en lang række forhold … Derudover blev den 35-årige kendt skyldig i at have været i besiddelse af en lang række genstande, der ikke tilhørte ham i form af blandt andet et løbehjul, et spejlreflekskamera, fem MacBook-computere og en højtaler – til en samlet værdi af omkring 75.000 kroner.
Foruden de i forvejen nævnte forhold blev den 35-årige mand også kendt skyldig i at have ført et brugsstjålet køretøj rundt i Aarhus C, hvorfra han med en medgerningsmand blandt andet havde stjålet det omtalte haglgevær og den tilhørende ammunition.
Den 35-årige mand har siddet varetægtsfængslet siden den 27. januar 2022, og han forblev fængslet efter dom.
Han ankede dommen på de fem år og seks måneders fængsel på stedet til frifindelse – men kærede ikke afgørelsen om, at han skulle forblive fængslet efter dom.

Læs også: Brødre i fængsel i sag om narkosalg og våbenbesiddelse