Læs også:

Close
brunkager bage bagning jul

NEWS: Julens hjemmebag prioriteres i år højere end normalt

Nyheder  | 

Julens hjemmebag prioriteres i år højere end normalt · Vanvidskørsel sendte ung mand i fængsel · Taxi 4×27 hjælper Mødrehjælpens med julehjælp · PLAY har firdoblet passagerer på et år · Straksdom for 19 tilfælde af butikstyveri gav fængselsdom · Dagens billede: Kina åbner 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Julens hjemmebag prioriteres i år højere end normalt

Julens hjemmebag prioriteres i år højere end normalt, og seks ud af 10 danskere bager selv deres julekager, og ifølge trendforsker prioriterer vi i år julebagning endnu højere, end vi plejer.

Julen venter lige om hjørnet, og i køkkener landet over skal årets julebagværk forberedes – skal der bages vaniljekranse, klejner eller brunkager eller måske dem alle? En undersøgelse fra Coop viser, at 59 procent af danskerne selv bager til jul, og i år vil det hjemmelavede julebagværk blive prioriteret endnu højere end normalt, forklarer trendforsker.

– Tidsånden emmer af krise, og når vi er i en usikker tid, vender vi os mod det sikre og traditionelle. På den her årstid er juletraditioner som for eksempel hjemmebag noget, vi kan samles om, og i år vil det sandsynligvis blive vægtet særligt højt. Vi vil prioritere tiden til at gøre julebagværket til en hyggelig oplevelse, fortæller trendforsker Mads Arlien-Søborg.

Anette Drengsgaard er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, og her oplever man også, at julen er i høj kurs i år.

– Som sædvanligt går vores klejner som varmt brød, og mange af vores kunder, som selv vil stå for julekagerne, får lige et par gode råd med på vejen. Som noget særligt i år ser vi faktisk også, at der er rigtig stor efterspørgsel på vores julesmåkagedej i ruller, som blot skal skæres og lægges på bagepladen, inden kagerne er klar til ovnen, siger Anette Drengsgaard og pointerer:

– På den måde er der julehygge for alle pengene, og hvis man måske ikke har tid til at lave alt fra bunden, kan hele huset stadig komme til at dufte skønt af hjemmebag.

Konditoren deler her sine hemmeligheder til at få succes med juleklassikerne: Klejnen, brunkagen og vaniljekransen.

Klejnen: Dejen til klejner bør laves dagen før, og der skal ikke spares på citronen. Pas på, at klejnerne ikke laves for tykke, hvilket let kan få dem til at blive for tørre. Når de skal koges, er det vigtigt, at temperaturen på olien holdes konstant på 180 grader – udsving på blot 5-10 grader kan spolere resultatet. Palmin, svinefedt eller en smagsneutral olie kan alle bruges, men mange har deres egne præferencer. Lad til sidst klejnerne dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Brunkagen: Ligesom til klejner skal brunkagedejen laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over. Og når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.

Vaniljekransen: Når der skal bages vaniljekranse, er det vigtigt at have det rigtige grej, men har du det, er det en nem kage at lykkes med. For at opnå den helt rigtige, gode smag er det vigtigt, at der bruges smør og mandelmel i dejen. Kransene formes let med en sprøjtepose direkte på bagepladen, inden de ryger i ovnen ved cirka 210 grader og bages, indtil de er gyldne. Husk at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.

KonditorBager er en kæde af 45 selvstændige bagerforretninger fordelt over hele landet. Bagerkæden blev startet i 1977, og udvalget har siden fulgt med tiden uden at gå på kompromis med håndværkskvaliteten. Konceptet indebærer bagerbrød og konditorkager i én og samme butik.

brunkager bage bagning jul
Julens hjemmebag prioriteres i år højere end normalt … (Foto: PR)

Læs også: Bag flettede julehjerter

Vanvidskørsel sendte ung mand i fængsel

23-årig mand idømt to år og tre måneders fængsel efter at være skyld i trafikulykke i Albertslund, hvor tre passagerer i mandens bil kom alvorligt til skade.

Den unge mand var tiltalt for at have kørt bil, selv om han havde drukket massivt og havde en promille på mindst 2,19. Samtidig kørte han mindst 119 km/t et sted i Albertslund, hvor hastigheden ikke måtte overstige 50 km/t og hvor den anbefalede hastighed var 30 km/t. Under kørslen slingrede han bevidst fra side til side og mistede senere herredømmet over bilen og kørte frontalt ind i et træ.

I bilen befandt sig tre passagerer, og de kom meget alvorligt til skade i forbindelse med ulykken med skader på bl.a. lunger, milt samt en lang række knoglebrud. Derfor var den 23-årige tiltalt for under særligt skærpede omstændigheder i forbindelse med spirituskørsel, særligt hensynsløs kørsel og som følge af for høj fart uagtsomt at have tilføjet de tre passagerer betydelig skade på legeme og heldbred.

– Den her sag er indbegrebet af vanvidskørsel og har haft enorme konsekvenser for de involverede. Retten har idømt føreren en markant fængselsstraf, som understreger sagens alvor og meningsløshed. Straffen er i tråd med de strafskærpelser, der har været inden for vanvidsbilisme i de senere år. At ingen omkommer, er et mirakel, som alene kan tilskrives politi og redningspersonale, der var hurtigt fremme ved ulykkesstedet, siger anklager Robert Rafn.

Når der dømmes for vanvidskørsel, skal der ske konfiskation af bilen. Derfor blev den totalskade bil konfiskeret af retten. Bilen var ejet af et familiemedlem til den 23-årige.  Den 23-årige tog betænkningstid i forhold til eventuel anke.

rat bil trafik
Ung mand dømt for vanvidskørsel … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Eftersøgt kørte vanvidskørsel med narko

Taxi 4×27 hjælper Mødrehjælpens med julehjælp

Der er støtte fra Taxi 4×27 til Mødrehjælpens julehjælp i Danmark, for julen er en ekstra svær tid for sårbare børnefamilier i hele Danmark, og hos Taxi 4×27 har de ovenpå et år med eftervirkninger af corona, en krig i Ukraine, høj inflation og energikrise valgt at donere 125.000 kroner til Mødrehjælpens lokale julehjælp.

– Vi har overvejet, hvordan vi bedst kunne sige tak for året der gik, i en periode hvor mange endnu ikke rigtigt er kommet sig oven på Corona og hvor krigen i Ukraine påvirker alles hverdag i et eller andet omfang. Det er typisk receptioner hos erhvervskunder og de hoteller, der er så venlige at bestille hos Taxi 4×27, når deres gæster skal bruge en taxi, som plejer at modtage vores opmærksomhed. I lyset af udsigten til at mange ikke kan holde jul som de plejer, har vi i år besluttet at donere et beløb svarende til vores årlige budget på de gaver vi plejer at komme med, til Mødrehjælpen i de byer vi opererer i: København, Frederiksberg, Tårnby, Dragør, Odense, Aarhus, Sønderborg, Esbjerg og Frederikshavn, skriver direktør for Taxi 4×27 Thomas RB Petersen i et åbent brev.

Mere hjælp på vej … Selskabets vognmænd har yderligere valgt at donere 1 krone pr. bestilt og gennemført tur, uanset om turen bestilles via selskabets Taxi 4×27-app eller telefonisk på deres Call Center.

– Alle vores chauffører og vognmænd har haft et par hårde år, og er først på vej ud af krisen nu. Derfor kan de relatere til de mange mennesker de møder hver dag. De kører både med børn og familier der har det svært og ved at mange kan have brug for en hjælpende hånd i julen. Derfor har de også valgt at støtte op om en juledonation til Mødrehjælpen, udtaler Thomas RB Petersen, der fortsætter:

– Så når du bestiller en Taxi 4×27 støtter du i hele december Mødrehjælpen i dit lokalområde – uden at skulle betale ekstra.

– I Mødrehjælpen oplever vi, at behovet for julehjælp er markant større i år. Vi oplever en fordobling af ansøgere til vores nationale julehjælp, og i vores 43 lokalforeninger mærker frivillige i Mødrehjælpen, at rigtig mange trængte forældre søger hjælp, så de kan give deres børn en jul med både gaver og gode oplevelser. Vi i Mødrehjælpen er derfor meget taknemlige for Taxi 4x27s donation, som gør det muligt at hjælpe flere hundrede trængte børnefamilier til en jul med både gaver og glade juleminder. Tusinde tak, skriver direktør for Mødrehjælpen Ninna Thomsen i et åbent brev.

Med dette ønsker Taxi 4×27’s medarbejdere, vognmænd og chauffører en god jul til alle vores kunder og deres familier!

taxa27 taxa
Taxi 4×27 hjælper Mødrehjælpens med julehjælp … (Foto: PR)

Læs også: Irma en god jul for alle

PLAY har firdoblet passagerer på et år

Traffikrapport afslører, at PLAY har firedoblet antallet af passagerer på et år.

Det islandske flyselskab, PLAY vækster stadig voldsomt, hvilket den seneste traffikrapport fra selskabet beviser. PLAY transporterede 75.396 passagerer i november 2022, hvilket er mere end fire gange så mange passagerer som flyselskabet transporterede i november 2021.

Belægningsgraden i november var 79,1%, hvilket er et lille fald sammenlignet med en belastningsfaktor på 81,9% i oktober. Særligt ruterne til og fra London, Paris og Tenerife var meget populære – med en belægningsgrad på omkring 90 procent.

29,8% af PLAY’s passagerer rejste fra Island, 30,9% rejste til Island og 39,3% var transferpassagerer (VIA). PLAY’s flyvninger havde en rekordhøj on-time performance (OTP) i november på 98,2%, sammenlignet med 95,4% i oktober.

“Man kan roligt sige, at vores traffiktal er tilfredsstillende for november, som historisk set er en lavsæsonmåned. Særligt er det fantastisk at se vores 90% belægningsfaktor for London og Paris, der begge er meget vigtige destinationer for vores rutenetværk. Det er også interessant at se vores feriedestinationer, Tenerife og Alicante, der har en belægningsgrad på næsten 90% i november, da disse destinationer normalt ikke klarer sig så godt i denne måned. Jeg er virkelig stolt af PLAY’s præstation til tiden i november med 98,2%. Denne store præstation skyldes vores dedikerede medarbejdere, der hver dag gør deres allerbedste for at betjene PLAY’s kunder bedst muligt,” siger Birgir Jónsson, PLAY’s CEO.

Læs hele PLAY’s traffikrapport for november her.

PLAY fly
PLAY har vind i sejlene – eller var det flyene … (Foto: PR)

Læs også: PLAY flyver danskerne billigt til New York

Straksdom for 19 tilfælde af butikstyveri gav fængselsdom

Retten i Odense har i torsdags idømt en 39-årig mand en straksdom på fængsel i 1 år og 4 måneder for 19 tilfælde af butikstyveri fra forskellige forretninger i Odense. Butikstyverierne blev begået i perioden fra marts 2022 frem til nu.

Den dømte blev anholdt af Fyns Politi den 7. december 2022 kort før klokken 9 i forbindelse med et butikstyveri hos Meny på Hjallesevej i Odense M. Efter tyveriet skubbede han uden for butikken til en af de ansatte. Ud over selve butikstyverierne blev han også dømt for to tilfælde af vold i form af skub samt tre tilfælde af trusler.

Den sigtede blev i forsdag den 8. december  fremstillet i grundlovsforhør, hvor han erkendte sig skyldig i forholdene. Sagen blev derfor afgjort straks med udmåling af straffen på fængsel i 1 år og 4 måneder. Dommen indeholdt 6 måneders betinget fængsel fra en tidligere dom.

Den 39-årige tilkendegav ved domsafsigelsen, at han modtog dommen. Han er varetægtsfængslet indtil afsoningen af straffen kan påbegyndes, og han tog forbehold for at kære afgørelsen om varetægtsfængsling til landsretten.

Straksdom for 19 tilfælde af butikstyveri gav fængselsdom … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tre piger stjal varer

Dagens billede: Kina åbner

· Mere fra samme kategori ·