Læs også:

Close
pensionist ældre kvinde hænder

NEWS: Kvinde tiltalt for drab og drabsforsøg på plejehjem

Nyheder  | 

Kvinde tiltalt for drab og drabsforsøg på plejehjem · Tre unge piger stjal varer · Den økonomiske retning for 2023 skal tackle energikrisen og gøre Europa grønnere og mere digitalt · Knuthenborg Safaripark åbner sin største satsning nogensinde · Eftersøgt kørte vanvidskørsel med narko · Dagens video: En lille fræk tyv

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kvinde tiltalt for drab og drabsforsøg på plejehjem

En kvinde, der har været ansat på Plejecenter Tirsdalen i Randers, er nu tiltalt for at have dræbt en beboer og forsøgt at dræbe tre andre ved bevidst at have givet dem forkert og farlig medicin.

Efter nogle mistænkelige indlæggelser af flere plejehjemsbeboere i februar og marts påbegyndte Østjyllands Politi en intensiv efterforskning, der den 14. marts førte til anholdelsen af kvinden, der blev sigtet i sagen.

Siden har hun siddet varetægtsfængslet, og anklagemyndigheden har altså vurderet, at der er grundlag for at rejse tiltale mod kvinden.

– Vi har ved anklagemyndigheden gennemgået det omfattende efterforskningsmateriale, som politiet har udarbejdet under efterforskningen, og det er vores beslutning, at der med baggrund i materialet skal rejses tiltale mod kvinden. Hun er tiltalt for et manddrab og derudover for syv forsøg på manddrab begået ad flere omgange mod to mænd og en kvinde, som stærkt svækkede blev indlagt til behandling. Derudover tiltales hun blandt andet også for at have stjålet medicin fra flere beboere på plejehjemmet. Nu er det op til retten at vurdere sagen, udtaler specialanklager Jesper Rubow.

Ifølge anklageskriftet var det den 26. februar, at den tiltalte under sit arbejde på plejehjemmet gav en ældre beboer et lægemiddel, der endte med at føre til hendes død nogle dage senere. Det var også den 26. februar, at kvinden ifølge tiltalen gav de tre andre beboere farlig medicin, så de efterfølgende måtte indlægges. De øvrige drabsforsøg, som de tre beboere blev udsat for, fandt ifølge tiltalen sted i starten af marts.

Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi ønsker ikke at kommentere yderligere på sagen, før den har været for retten. Sagen kommer til at køre som en nævningesag ved retten i Randers over flere retsmøder i januar og februar.

Den tiltalte kvinde er på nuværende tidspunkt omfattet af navneforbud.

pensionist ældre kvinde hænder
Kvinde tiltalt for drab og drabsforsøg på plejehjem … (Foto: Unsplash)

Læs også: Svindlere lokker kreditkort fra ældre kvinder

Tre unge piger stjal varer

Politiet blev mandag klokken 18.08 kaldt til Næstved Storcenter, hvor personalet i en butik havde opdaget, at tre unge piger havde stjålet varer. De havde nappet sushi og chokolade, som de havde spist på et toilet – uden at betale for varerne. En medarbejder fandt frem til de tre piger, og det viste sig, at de også havde stjålet falske negle og øjenvipper. Det var en 15-årig pige fra Næstved, som var sammen med to 14-årige piger.

Pigernes forældre blev tilkaldt til afhøringen, der fandt sted på stedet, og den 15-årige er blevet sigtet for butikstyveri. De sociale myndigheder er underrettet.

blink politi
Tre unge piger stjal varer … (Foto: Unsplash)

Læs også: Fire unge dømt for omfattende tyveri og våbenbesiddelse

Den økonomiske retning for 2023 skal tackle energikrisen og gøre Europa grønnere og mere digitalt

Europa-Kommissionen har tirsdag taget hul på det europæiske semester 2023, der er oplægget til EU’s koordinering af medlemsstaternes økonomiske politikker for næste år. Koordineringen består i flere forskellige tiltag som er del af dagens pakke. Elementerne i det europæiske semester skaber tilsammen grundlaget for at styrke de europæiske økonomier og tilliden til det indre marked, og er derfor uadskillige. Analyserne, der er præsenteret i dag, dækker forskellige delelementer af medlemsstaternes økonomier, der måles i forhold til de generelle kriterier, der skal opfyldes som medlem af EU.

Hvad er det europæiske semester?

Det europæiske semester udgør en ramme for koordinering af medlemsstaternes økonomiske politikker og beskæftigelsespolitikker. Siden det blev indført i 2011, har det udviklet sig til et veletableret forum for drøftelse af EU-landenes finanspolitiske, økonomiske og beskæftigelsesmæssige udfordringer inden for en fælles årlig tidsplan. Det spiller fortsat denne rolle i genopretningsfasen og med hensyn til at fremme den grønne og den digitale omstilling.

Oplægget er lavet med udgangspunkt i den økonomiske prognose fra efteråret 2022, der viste, at EU’s økonomi efter en stærk periode i første halvdel af året nu er gået ind i en langt mere udfordrende fase. Selv om en hurtig og velkoordineret politisk indsats under covid-19-pandemien er ved at bære frugt, betyder Ruslands invasion af Ukraine mange og komplekse udfordringer. Historisk høje energipriser, høj inflation, forsyningsknaphed, øget gæld og stigende låneomkostninger påvirker erhvervsaktiviteten og udhuler husholdningernes købekraft.

Det europæiske semester 2023 indeholder:

Den årlige undersøgelse af bæredygtig vækst
Et forslag til en fælles beskæftigelsesrapport for 2023
En meddelelse om eurolandenes udkast til budgetplaner for 2023
Kommissionens udtalelser om eurolandenes og Kroatiens udkast til budgetplaner
Et forslag fra Kommissionen til henstillingen vedrørende euroområdet for 2023
Rapporten om varslingsmekanismen 2023
Rapporter for Cypern, Grækenland, Irland, Spanien og Portugal
Årlig undersøgelse af bæredygtig vækst

Dette års undersøgelse af bæredygtig vækst indeholder en ambitiøs dagsorden for at afbøde de negative konsekvenser af høje energipriser på kort sigt. Her spiller REPowerEU, EU’s plan om at udfase brugen af russisk gas og olie, en stor rolle i at øge modstandsdygtigheden i EU’s energisystemer og forebygge energifattigdom gennem målrettede investeringer og reformer.

Samtidig er det afgørende fortsat at øge den sociale og økonomiske modstandsdygtighed og fremme bæredygtig og inklusiv vækst på mellemlang sigt, samtidig med at der opretholdes fleksibilitet til at tackle nye udfordringer. Det er i overensstemmelse med FN’s mål for bæredygtig udvikling.

Prisstigningerne, der startede i 2021, er accelereret af Ruslands angrebskrig mod Ukraine. Det har lagt pres på både EU’s økonomi og husholdningerne. Væksten aftog i foråret 2022, og husholdningernes indkomst i faste priser faldt for første gang siden COVID-19-pandemien. Kollektive overenskomstforhandlinger og mindstelønninger er effektive redskaber til at bevare købekraften og samtidig fremme beskæftigelsen.

EU’s arbejdsmarked er kommet sig efter COVID-19-pandemien, hvilket blandt andet kan ses ved, at beskæftigelsen siden tredje kvartal af 2021 er højere end før pandemien. På trods af stærk vækst har unge, kvinder og udsatte grupper stadig behov for støtte for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Det er vigtigt at fremme en retfærdig omstilling på arbejdsmarkedet for at nå EU’s overordnede mål for beskæftigelse og færdigheder for 2030, der er integreret i den fælles beskæftigelsesrapport.

miljø klima natur
Den økonomiske retning for 2023 skal tackle energikrisen og gøre Europa grønnere og mere digitalt … (Foto: Pexels)

Læs også: Vi går tæt på begrebet klimapsykologi

Knuthenborg Safaripark åbner sin største satsning nogensinde

Nyt dansk museum åbner til foråret og udstiller dinosaurfossiler til en værdi på et trecifret millionbeløb.

Evolutionsmuseet, der åbner til foråret, er Knuthenborg Safariparks største satsning nogensinde. Museet udstiller unikke og ægte fossiler fra dinosaurer og andre fortidsdyr, der samlet udgør en værdi på et trecifret millionbeløb. Fossilerne har aldrig været i Danmark før, og iblandt dem er et eksemplar af den uhyre sjældne Archaeopteryx. Den kaldes verdens vigtigste fossil, fordi den beviser Darwins evolutionsteori.

Det, der startede som en mindre naturhistorisk samling, bliver nu udvidet til et stort, selvstændigt museum fyldt med spektakulære fossiler fra dinosaurer og andre fortidsdyr. Flere af de sensationelle og ekstremt værdifulde fund er blevet udgravet i løbet af de sidste par år og dækker tilsammen 300 millioner års evolutionshistorie.

– Ambitionen for Evolutionsmuseet er at bruge fortidens dyreliv til at sætte nutidens dyreliv i perspektiv med en helt unik samling af ægte fossiler fra glubske dinosaurer og andre spøjst udseende dyr. Det er ægte skeletter fra spændende fund af eksempelvis Archaeopteryx og Torosaurus, og i løbet af vinteren kan vi også præsentere en endnu ukendt dinosaurart. Det er nogle af verdens absolut bedst bevarede dinosaurskeletter fra rigtige kæmper, der for millioner af år siden har bevæget sig rundt her på jorden, fortæller Christoffer Knuth, direktør i Knuthenborg Safaripark.

Evolutionsmuseet, der er beliggende inde i Knuthenborg Safaripark, er over 1.000 m2 og vil huse de ægte skeletter fra seks dinosaurer, 10 dyr fra Permtiden og en række store dyr fra istiden. Flere af fossilerne har Evolutionsmuseet selv været med til at udgrave på den amerikanske prærie, andre er på permanent udlån fra USA. Den samlede værdi af de udstillede dinosaurer og andre fortidsdyr udgør et trecifret millionbeløb.

For at fremhæve oplevelsen af de unikke skeletter, er udstillingen baseret på en nyfortolkning af den traditionelle museumsoplevelse, og byder på lys- og lydkunst suppleret af et duftunivers, som ikke er set før og giver historiefortællingen en helt ny dimension. Duftene kan være blodige, ækle og jordslåede, måske sumpede eller endda friske og mere græssede.

– Evolutionsmuseet er en spændende nyhed for den danske oplevelsesbranche, også set med internationale briller, for dinosaurudstillinger af denne kaliber har et dedikeret internationalt publikum. Det er noget, vi ved, skaber interesse og anerkendelse i udlandet, fortsætter Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv.

Ved Evolutionsmuseets åbning den 1. april 2023 kan de besøgende blandt andet se frem til at opleve en vaskeægte verdenssensation, da museet helt unikt har fået mulighed for at udstille et eksemplar af den ekstremt sjældne Archaeopteryx, der ellers kun kan ses få steder i verden.

Archaeopteryx er anset som det vigtigste fossil nogensinde for vores forståelse af evolution. Den levede side om side med dinosaurerne for 150 millioner år siden og beviser Darwins evolutionsteori i kraft af dens status som halvt fugl, halvt dinosaur. Der er i dag kun fundet 12 eksemplarer i verden, og dette eksemplar er fundet i Tyskland i 1990’erne og er registreret som verdens blot ottende fund.

– Archaeopteryx er uhyre sjælden og enormt interessant. Den første Archaeopteryx blev fundet kort efter, Darwin havde beskrevet sin teori om arternes oprindelse, og den beviser faktisk selve teorien. Derfor har den haft helt afgørende betydning for vores forståelse af livet og kaldes verdens vigtigste fossil, forklarer Christoffer Knuth.

I størstedelen af fossilets kendte historie har denne Archaeopteryx været i lukkede samlinger. Nu stilles den til offentlighedens skue og til rådighed for videnskaben.

De store, sjældne skeletter på Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark skal ikke blot komme publikum til gode. Museet arbejder allerede sammen med nogle af verdens bedste dinosaurforskere i USA, da fossilerne stilles til rådighed for forskning.

I Danmark ledes forskningen af dinosaurekspert, ph.d. i palæontologi og museumsinspektør på Geomuseum Faxe, Jesper Milàn, der i samarbejde med Evolutionsmuseets egen palæontolog Anna Øhlenschlæger og Det Kongelige Akademis Institut for Konservering vil forske på fossilerne.

– At have denne unikke samling af skeletter i Danmark, og at den er tilgængelig for forskningen, åbner op for rigtig mange nye muligheder for internationale forskningssamarbejder. Med Evolutionsmuseets ambitioner om, at alle forskningsresultater hurtigst muligt skal inkorporeres i formidlingen på stedet, bliver det et virkelig spændede og lærerigt sted, hvor børn og voksne kan blive klogere på disse fantastiske fortidsdyr, siger Jesper Milàn.

Frem til åbningen vil Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark løbende løfte sløret for mere information om de mange store dinosaurer og fortidsmonstre, publikum kan se frem til at opleve.

Om Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark:

Åbner den 1. april 2023 og dækker evolutionshistorie fra 300 millioner år tilbage i tiden og perspektiverer til dyrelivet i dag.

Den samlede værdi af de udstillede fossiler udgør et trecifret millionbeløb.

I vinterhalvåret, hvor Evolutionsmuseet og Knuthenborg Safaripark holder lukket, vil en del af fossilerne blive udlånt til andre museer og til forskning.

knuthenborg safaripark
Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark åbner 1. april 2023. Her kan man opleve sensationelle og ekstremt værdifulde fund af dinosaurer og andre fortidsdyr i en nyfortolkning af den traditionelle museumsoplevelse med lys, lyd og duft. (Foto: Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark)

Læs også: November måneds kulturguide

Eftersøgt kørte vanvidskørsel med narko

Mandag aften fik en politipatrulje kig på en mistænkelig bil, der kørte rundt ved Nakskov. De gjorde tegn til føreren om at standse, men det ignorerede han og kørte videre med høj fart. Flere politipatruljer kom til stedet, og der blev lagt såkaldte stinger spikes (en sømmåtte) ud på vejen, som bilen kørte henover og punkterede. Det afholdt imidlertid ikke føreren i at køre videre.

Han kom dog ikke langt, før han kom i slinger, og bilen havnede i en hæk. En hundepatrulje var kort efter på stedet, og en politihund sniffede sig hurtigt frem til føreren, der var stukket af til fods og havde gemt sig i et skur i nærheden.

Det drejer sig om en 18-årig mand, der viste sig at være eftersøgt. Han blev anholdt og sigtet for at køre vanvidskørsel, og derfor blev hans bil – der i øvrigt var udstyret med stjålne nummerplader – beslaglagt. Den 18-årige blev også sigtet for at køre uden førerret, for at køre i påvirket tilstand, for ikke at efterkomme politiets anvisninger og efter lov om euforiserende stoffer, da han havde narko på sig. Med i bilen var også en 23-årig kvinde, som havde både amfetamin og hash på sig, og derfor blev hun sigtet efter lov om euforiserende stoffer.

coke kokain hvidt pulver stoffer narko Byggepladserne mistænkes for at være bindeled i narkosmugling. (Foto: Polfoto)
Eftersøgt kørte vanvidskørsel med narko. (Foto: Polfoto)

Læs også: Ung mand sigtet for vanvidskørsel

Dagens video: En lille fræk tyv

· Mere fra samme kategori ·