Læs også:

Close
el elpriser elpære

NEWS: Elpriser slår igen rekord

Nyheder  | 

Elpriser slår igen rekord · 60-årig mand anholdt i forbindelse med aktion i Silkeborg · Tyskland vil legalisere medicinsk cannabis · BASALT løfter sløret for mest solgte varer · Danmarks største græskar udskæres med motorsav i Tivoli · Fire unge dømt for omfattende indbrudstyveri og våbenbesiddelse · Dagens billede: Kong Charles mønt 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Elpriser slår igen rekord

Elprisen slår igen rekord, men danskerne er blevet gode til at spare på strømmen. Energikrisen har fået mange kunder til at spare på strømmen, og Norlys har valgt at justere kundernes acontoregninger, så de mærker besparelserne med det samme.

I disse dage modtager tusindvis af elkunder med produktet PuljeEl deres acontoregning fra Norlys for årets sidste tre måneder. Energikrisen med mangel på energi har de seneste måneder presset elprisen op, og det mærker de kunder, der har haft prisen låst de seneste tre måneder, nu også.

–  Prisen på PuljeEl har desværre aldrig været højere. Når vi køber el ind på energimarkederne, er prisen markant højere, end den var for tre måneder siden. Derfor oplever de af vores kunder, der har PuljeEl, at prisen stiger, siger Christian Ruhe, der er kommerciel direktør i Norlys’ energiforretning.

Den rene elpris for PuljeEl i oktober, november og december er 497,82 øre/kWh for kunder i Jylland og på Fyn. Det er mere end dobbelt så meget, som prisen for PuljeEl var i juli, august og september.

De stigende priser har fået mange kunder til at spare på strømmen, og det afspejler sig i de nye regninger.

Norlys beregner kundernes forventede forbrug ud fra hvor meget strøm, kunden har brugt det seneste år. For at tage bedre højde for at mange kunder sparer på strømmen, har Norlys gjort grænsen for justering af forbruget markant lavere, så selv mindre udsving i forbruget, kan mærkes på regningen. Det betyder, at over 100.000 Norlys-kunder i oktober har fået fastsat et lavere acontoforbrug.

– Vi opfordrer alle vores kunder til at følge sparerådene, og vi er rigtig glade for at se, at så mange allerede gør det. Kunderne er pressede på økonomien, og derfor er det vigtigt for os, at besparelsen fremgår af regningen med det samme. De cirka ti procent, som mange nu sparer, er dog ikke nok til at opveje de stigende priserne, og derfor er de regninger, vores kunder modtager i disse dage desværre historisk høje, siger Christian Ruhe.

Norlys udbyder i øjeblikket to forskellige elprodukter. PuljeEl, hvor prisen låses fast i tre måneder ad gangen, og FlexEl, hvor elprisen svinger time for time.

–  Hvilket produkt, der er det billigste, afhænger af kundens forbrug. Fordelen ved PuljeEl er, at man kan låse elprisen, og det kan give en tryghed i budgettet. Med PuljeEL kan man i perioder med stigende elpriser, som vi har set de seneste måneder, holde sin elpris i ro, siger Christian Ruhe.

I juli, august og september betalte Norlys’ kunder med PuljeEl 216,25 øre/kWh i Jylland og på Fyn. Det er væsentligt lavere end det, som FlexEl har kostet især i spidsbelastningstimer, hvor priserne er højest.

– Gør man en aktiv indsats for at flytte sit elforbrug til de timer af døgnet, hvor elprisen er lav, kan det være en god idé at vælge FlexEl. Har man for eksempel en elbil, kan der være mange penge at spare ved at lade bilen op i de timer, hvor elprisen er lav, siger Christian Ruhe.

Ønsker man at skifte elprodukt, kan man gøre det på Norlys’ hjemmeside. Er man i tvivl om, hvilket elprodukt man har, kan man se det på sin elregning eller på mit.Norlys.dk.

el elpriser elpære
Elpriser stadig stigende – men danskerne er blevet gode til at spare … (Foto: Pexels)

Læs også: Spareråd for dummies

60-årig mand anholdt i forbindelse med aktion i Silkeborg

En 60-årig mand fra Silkeborg blev sent onsdag aften den 26. oktober anholdt i sin lejlighed på Lupinvej i Silkeborg. Manden er sigtet for trusler mod politiet.

Onsdag eftermiddag klokken 13.42 modtog Midt- og Vestjyllands Politi en anmeldelse om, at en 60-årig mand havde truet med at ville benytte sig af en pistol med dertilhørende ammunition, som han var blevet set være i besiddelse af i sin lejlighed på Lupinvej i Silkeborg.

I den forbindelse tog Midt- og Vestjyllands Politi ingen chancer, da manden havde givet udtryk for et ønske om en konfrontation med politiet og blandt andet havde truet med at ville skyde mod politiet, hvis de forsøgte at komme ind i hans lejlighed.

– Vi var i forbindelse med anholdelsesaktionen meget opmærksomme på, at ingen personer skulle komme til skade, hverken den mand, vi ønskede at komme i kontakt med, naboerne i ejendommen eller vores kollegaer. Derfor tog vi ingen chancer, men forsøgte i stedet at komme i dialog med manden, så vi kunne komme i kontakt med ham uden unødvendig brug af magtmidler, udtaler vicepolitiinspektør Sune Raphael Espersen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

I løbet af anholdelsesaktionen blev tre beboelsesejendomme bestående af i alt 15 lejlighedsopgange afspærret, mens beboerne i eftermiddagstimerne blev tilbudt at opholde sig i et nærtliggende beboerhus.

Efter et par timer i beboerhuset kunne familierne fra de fleste af opgangene igen komme retur til deres lejligheder, da politiet vurderede det til at være sikkert, så længe personerne blev eskorteret af myndighederne. I mellemtiden fortsatte anholdelsesaktionen af den 60-årige mand, som politiet løbende var i kontakt med telefonisk.

Efter flere timers forhandlinger lykkedes det omkring klokken 23.07 at få den 60-årige mand kaldt ud fra sin lejlighed, hvorefter han kunne anholdes uden yderligere brug af magtmidler – og uden, at hverken den pågældende, naboer eller politifolk kom til skade.

Midt- og Vestjyllands Politi er opmærksomme på, at anholdelsesaktionen medførte kortvarige gener for naboer, men takker for forståelsen fra beboerne i området og for den hjælp, som frivillige ydede undervejs.

– Vi vurderede fra start, at vi ikke skulle tage nogle chancer for at undgå, at nogen kom til skade. Vi takker naboerne for at imødekomme vores anvisninger på stedet og er glade for, at anholdelsen foregik uden større dramatik, siger vicepolitiinspektør Sune Raphael Espersen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Den 60-årige mand var alene i lejligheden i Silkeborg under hele anholdelsesaktionen og ingen personer er kommet til skade. I forbindelse med en efterfølgende ransagning af mandens lejlighed fandt politiet en uvirksom riffel og en softgun-pistol.

skyder pistol våben
60-årig mand anholdt i forbindelse med aktion i Silkeborg … (Foto: Pexels)

Læs også: Brødre i fængsel for narkohandel og våbenbesiddelse

Tyskland vil legalisere medicinsk cannabis

Tyskland har annonceret planer om at legalisere rekreativt og medicinsk cannabis. Hvis planerne godkendes, vil besiddelse af op til 30 g (1 oz) til personlig brug være tilladt – og voksne ville være i stand til at dyrke tre marihuanaplanter derhjemme.

Forslaget, der er udarbejdet af Tysklands koalitionsregering, vil gerne se cannabis blive solgt i licenserede butikker og apoteker.

Læs også: Mexico vil afkriminalisere narkotika

BASALT løfter sløret for mest solgte varer

BASALT løfter sløret for mest solgte varer, og især én vare overrasker … For et par uger siden slog Salling Group dørene op til den nye kæde BASALT. Nu kan man se et mønster i, hvilke varer kunderne putter i indkøbskurven, og her er der én vare, der overrasker.

Da danskerne for nogle uger siden første gang stiftede bekendtskab med Salling Groups nye kæde BASALT, var det med et løfte om, at de kan handle de mest basale varer i butikken.

Nu er der gået tilpas lang tid til, at man kan se, hvad kunderne især er glade for at handle i byens nye butik. Og her er der især én vare, der er overraskende – nemlig madolie, som faktisk placerer sig på de to øverste pladser på top 5-listen over mest populære varer, fortæller kædechef i BASALT, Henrik Nielsen.

– Vi var godt klar over, at madolie ville være populært, men ikke at det var så populært. Vi vidste, at de basale varer som toiletpapir og tomater på dåse ville være blandt kundernes favoritter, men ikke at madolie ville ligge helt i toppen, for det er ikke normalt den vare, vi sælger mest af, siger Henrik Nielsen.

I øvrigt er det ikke kun madolie, bananer og dåsetomater, der er populære: BASALT har siden åbningen oplevet rigtigt mange kunder også i weekenden, hvorfor åbningstiden nu bliver udvidet, så der nu også lørdag og søndag er åbent 8-19

BASALTS top 5-varer:

1: Rapsolie

2: Solsikkeolie

3: Bananer

4: Toiletpapir

5: Dåsetomater

BASALT holder åbent alle ugens dage klokken 8-19. Den første BASALT åbnede på Amager den 11. oktober, den 12. oktober åbnede kæden i Viby ved Aarhus og i Helsingør.

basalt salling group
BASALT afslører de bedst sælgende produkter … (Foto: PR)

Læs også: Nu har BASALT åbnet tre butikker

Danmarks største græskar udskæres med motorsav i Tivoli

Der ligger en stor udfordring foran den dansk-amerikanske trækunstner, Malik Mabe, som med motorsav skal udskære Danmarks største græskar. Tivolis gæster vil kunne kigge med i processen foran Nimb, og i dag på selve Allehelgensaften den 31. oktober vil flere af de græskar, fra DM i Kæmpegræskar være blevet udskåret i Halloween tema med lys i.

Tivoli lagde for 15 år i træk adresse til at DM i Kæmpegræskar. Vinderen blev Jens Peder Skønager fra Ribe, der med en kampvægt på 868,8 kg. suverænt vandt DM i kæmpegræskar. Tivoli har nu fået lov til at udskære og putte lys i de store græskar. En opgave, der tilfalder den dansk-amerikanske Malik Mabe, der til daglig arbejder som professionel trækunstner. Malik Mabe, der har talent for flotte udskæringer, glæder sig til at svinge sin snurrende motorsav og forvandle rækken af de største græskar fra DM til uhyggelige skabninger. Men hvad de helt præcist ender med at blive til, får vi først endeligt at se på Allehelgensaften den 31. oktober, hvor de fleste af dem bliver præsenteret med lys i, når mørket falder på.

Malik Mabe siger om udfordringen:

–  Jeg glæder mig sindssygt meget til at komme i gang med at svinge motorsaven og knivene for at lave de her kæmpegræskar om til lysende lanterner. Jeg har hørt, at der kommer et kæmpe græskar på over 800 kilo, og det er jo helt skørt. Det er så stort, at jeg kan kravle ind i det, og det skal jeg da selvfølgelig prøve.”

Tivolis gæster kan følge Malik Mabe svinge motorsaven, mens motiverne udskæres i kæmpegræskarene. Men også andre forskellige redskaber og powertools bliver fundet frem fra værktøjskassen, når Malik skaber sine unikke græskaransigter, der får temaet ‘Scary’. Der er dog både humor og hygge med i de spektakulære tredimensionelle ansigter, som med garanti vil fascinere både børn og voksne.

Kæmpegræskarene vil fortsat være udstillet foran Nimb, og lys vil blive sat ind i Danmarks største græskarlanterner, og vil lyse op, så de skaber den helt rette (u)hyggelige halloweenstemning i Tivoli, når mørket bryder frem i dag på Allehelgensaften den 31. oktober.

Kunstudskæring af Kæmpegræskar arrangeres i samarbejde med Tivolis havepartner, Husqvarna.

tivoli græskar
I dag skæres de store græskar ud … (Foto: PR)

Læs også: Oktober måneds kulturguide

Fire unge dømt for omfattende indbrudstyveri og våbenbesiddelse

Retten i Viborg har i torsdag idømt fire unge mellem tre og fem et halvt års ubetinget fængsel for blandt andet omfattende indbrudstyveri og våbenbesiddelse.

To mænd på 21 og 22 år og to kvinder på 16 og 17 år er i dag blevet dømt i en sag om våbenbesiddelse og adskillige tilfælde af indbrudstyveri af særligt grov beskaffenhed. Kriminalitet, der primært er begået i Silkeborg-området i perioden fra den 23. december 2021 til den 9. februar 2022.

De fire er dømt for at have begået flere tyverier og indbrud i forening, hvor der er stjålet lamper og andet indbo for store summer. Pigerne har deltaget i tyveri for ikke under 120.000 kroner, mens mændene har stjålet for mere end 400.000 kroner. Det er det samlede beløbs størrelse og det faktum, at indbruddene er sket i fællesskab og efter forudgående aftale, der gør, at indbruddene – for mændenes vedkommende – er vurderet til at være af særligt grov beskaffenhed.

De fire er desuden dømt for besiddelse af flere våben, herunder våben, som de mellem den 6. og 7. februar 2022 stjal ved et indbrud i en administrationsbygning ved et museum i Silkeborg. De fire unge brugte efterfølgende et af de våben til at skyde et vildsvin i Frijsenborgskovene nær Hammel.

Retten dømte desuden de to mænd for at have sat ild til en bil i Gjern Bakker. Straffen lød på tre års fængsel for de to kvinders vedkommende. Den 22-årige mand fik en dom på fire års fængsel, mens den 21-årige mand skal fem et halvt år i fængsel.

Den 16-årige kvinde og den 21-årige mand har anket deres domme, mens den 17-årige kvinde og den 22-årige mand har udbedt sig betænkningstid i forhold til ankespørgsmålet.

Indbrud, jul, julen, tyv, tyveri, stjæl, farlig
Fire unge dømt for omfattende indbrudstyveri og våbenbesiddelse. (Foto: Pexels)

Læs også: Idømt fængsel efter indbrud i biler

Dagens billede: Kong Charles mønt

 

· Mere fra samme kategori ·