Læs også:

Close
gris

NEWS: Få en hyggelig velfærds-jul med glade dyr

Nyheder  | 

Få en hyggelig velfærds-jul med glade dyr · To mænd tiltalt i sag om knapt 14 millioner ulovlige cigaretter · Aarhus Universitet hyldes af erhvervslivet med innovationspris  · Danske BOLIGadvokater advarer om ejendomsmæglerfælden · Otte års fængsel og udvisning for kokainindsmugling · Dagens billede: Snart jul

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Få en hyggelig velfærds-jul med glade dyr

Nyt Danmarkskort viser vej til den lækreste julemad med god dyrevelfærd. Sammen med Økologisk Landsforening opfordrer World Animal Protection nu til en ny dansk juletradition.

Tag ud i en af landets mange økologiske gårdbutikker og hent kød fra dyr, der har haft et godt liv, inden de bliver til flæskesteg og andelår i juledagene. Ligesom når man henter juletræet i skov eller plantage med hele familien.

– Julen er hjerternes fest, men det kræver, at man kan servere julemaden for sine børn i forvisning om, at de dyr man spiser, har haft et godt dyreliv. Og hvorfor ikke slå to fluer med ét smæk, og få en dejlig oplevelse med en fælles indkøbstur på landet, og samtidig komme hjem med sund velsmagende mad, siger Pernille Fraas Johnsen fra World Animal Protection, der sammen med Økologisk Landsforening opfordrer til at tage børnene med ud og købe lokalt og økologisk til jul, så de kan opleve den gode dyrevelfærd helt tæt på:

– Når du køber julemaden i den lokale økologiske gårdbutik eller købmand, får du mulighed for at opleve julemadens rejse fra muld til mave. Du kan se grisen finde rødder, snegle og grønt ved hjælp af sin stærke tryne, se anden snadre i vandskorpen og høre om de økologiske valg, der er taget for at give de bedste rammer for dyrene”, fortsætter Louise Køster, forperson, Økologisk Landsforening:

– På de lokale brug oplever du helheden, inden den lander i gårdbutikkens køledisk og senere på dit julebord.

I samarbejde med Økologisk Landsforening har World Animal Protection tegnet et interaktivt Danmarkskort, hvor der er listet en række økologiske gårdbutikker, der tilsammen har et bredt sortiment af kød, mel, brød, pølser, marmelade og andre økologiske godter og gaver, som man måtte have brug for i julen:

– Kortet er ikke komplet, men vi opfordrer til at tjekke sit eget lokalområde, hvis der ikke er en gård, der er tæt på hjemmet. Hvis man drømmer om en jul med lidt mere romantik og stemning end det lokale supermarked, så er gårdbutikkerne en ekstra oplevelse, ligesom når man henter sit eget juletræ i skoven, forklarer Pernille Fraas Johnsen.

Tjek selv kortet over gårdbutikkerne, og vær opmærksom på, at det ikke er i alle butikker hvor man både kan få gris, and eller gås samt plantebaserede produkter. Du kan se kortet her. Fælles for alle stederne er imidlertid, at alle madvarer er produceret økologisk med respekt for naturen og den bedste dyrevelfærd:

– Med et køb i den økologiske gårdbutik får du ikke kun god dyrevelfærd. Du får også mere plads til natur og bedre biodiversitet, fordi vores grise og ænder også bidrager til, at jorden gødes, så mikroorganismer kan trives. Samtidig støtter du beskyttelsen af den danske natur, hvor vi ifølge Biodiversitetsrådets nyeste rapport er langt fra at nå målet om 30 procent beskyttet natur. Så prisen i gårdbutikken er lidt højere end i supermarkedet, til gengæld får du langt mere med i købet. Derfor håber vi, at vi har lagt den første sten til at skabe en helt ny juletradition for hele familien med det nye Danmarkskort over økologiske gårdbutikker, siger Louise Køster fra Økologisk Landsforening.

gris
Fritgående økologisk gris på Øko Vinfeldts marker i Ugerløse på Midtsjælland_(Foto:_Christian Andersen)

Læs også: Sådan laver du den perfekte flæskesteg

To mænd tiltalt i sag om knapt 14 millioner ulovlige cigaretter

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har rejst tiltale mod en 54-årig mand, bosiddende i Tønder Kommune, og en 59-årig mand, bosiddende i Aarhus Kommune, i et omfattende sagskompleks om ulovlige cigaretter.

De to mænd er tiltalt for dels salg, dels besiddelse med henblik på videresalg, af mindst 13,9 millioner ulovlige cigaretter fra udlandet. I tabt afgift repræsenterer cigaretterne en værdi på mindst 24,6 millioner kroner.

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har nedlagt påstand om dels fængselsstraffe, dels bødestraffe på i alt 27,6 millioner kroner.

Anklageskriftet omfatter i alt 33 forhold, begået i perioden fra sommeren 2020 til den 14. september 2021, hvor begge blev anholdt i forbindelse med en koordineret aktion, og efterfølgende varetægtsfængslet.

Omdrejningspunktet i sagskomplekset er primært unddragelse af afgifter til statskassen, men anklageskriftet omfatter endvidere en historisk stor sag om overtrædelse af varemærkeloven, da de to mænd også er tiltalt for at have benyttet cigaretpakker med falske logoer til de mange ulovlige cigaretter.

Knapt 700.000 falske cigaretpakker handler det. Alt i alt har der ifølge tiltalen været tale om 695.772 falske cigaretpakker, der dels har været brugt som emballage til de ulovlige cigaretter, der nåede at blive solgt, dels har været på lager til senere brug.

Dertil kommer tre mindre sager, to vedrører lov om euforiserende stoffer, og en sag vedrører besiddelse af dopingmidler. Yderligere 26 personer er sigtede i det omfattende sagskompleks. Deres sager behandles særskilt.

Sagen mod de to tiltalte begyndte ved Retten i Sønderborg i går onsdag den 7. december 2022. Retten har foreløbig afsat 17 retsdage til sagen, og der ventes foreløbig dom i sagskomplekset den 13. marts 2023.

I Syd- og Sønderjyllands Politi har sagskomplekset været efterforsket af Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i samarbejde med Central Efterforskning.

Derudover har der i forbindelse med sagsbehandlingen været et tæt samarbejde med andre myndigheder. Det gælder dels den nationale politikreds National Enhed for Særlig Kriminalitet, dels Skattestyrelsen.

rygning smøg cigaret smøger ryge (Foto: Unsplash)
To mænd tiltalt i sag om knapt 14 millioner ulovlige cigaretter … (Foto: Unsplash)

Læs også: Svindlere idømt 59 års fængsel i historisk cigaretfabrik-sag

Aarhus Universitet hyldes af erhvervslivet med innovationspris

De seneste år har Aarhus Universitet satset på iværksætteri blandt forskere og studerende. Nu hædres universitetet for indsatsen af erhvervsforeningen Danish Society for Education and Business.

Flere erhvervsorganisationer var samlet på Børsen i København, da Det Internationale Handelskammer (ICC) og erhvervsforeningen Danish Society for Education and Business (DSEB) inviterede til fejring af inspirerende erhvervsindsatser fra uddannelses- og forskningsverdenen.

Hovedattraktionen var prisen for innovations- og entreprenørskab fra DSEB, som i år gik til Aarhus Universitet, der blev hyldet for sit fokuserede samarbejde med erhvervslivet og for at have skabt det tværfaglige iværksætterhus The Kitchen. Sidstnævnte havde gjort særligt indtryk på Torben Möger Pedersen, formand for DSEB og adm. direktør i PensionDanmark.

– The Kitchen hjælper studerende og forskere med at omsætte viden til iværksætteri gennem alt fra forretningsplaner til adgang til investorer. Det er jeg sikker på kan få mange iværksætterspirer, der ellers ikke var vokset, til at blomstre og komme ud og gøre en forskel i samfundet. Det kan tjene til stor inspiration på andre uddannelsesinstitutioner, udtalte formanden.

I tildelingen af prisen lagde DSEB vægt på, at The Kitchen og Aarhus Universitets satsning på iværksætteri og innovation var affødt af en overbevisning om, at kombinationen af forskningsbaseret viden og iværksætterambitioner er opskriften på en god forretning for samfundet.

Erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen fra Aarhus Universitet kaldte prisen fra DSEB et rygstød til hele universitetssektoren, der i disse år har et stærkt fokus på innovation og samarbejde med erhvervslivet.

– Tidligere bestod universitetets samfundsbidrag hovedsageligt af ny viden og højtkvalificeret arbejdskraft. Nu har engagementet med erhvervslivet og iværksætteriet fået en central rolle. Ikke mindst fordi nye virksomheder er en meget effektiv kanal til at omsætte akademisk viden til samfundsværdi. Fokusområdet flugter smukt med DSEB’s formål med at øge værdien på uddannelses- og forskningsområdet for danske virksomheder, sagde erhvervsdirektøren.

The Kitchen blev skabt for tre år siden i et nedlagt hospitalskøkken i Aarhus, og hver måned melder stadig flere forskere og studerende sig til at arbejde med iværksætteri i de upolerede rammer med hjælp fra et økosystem af investorer, mentorer, virksomheder, fonde og forretningsudviklere.

Siden åbningen har mere end 300 nye virksomheder været i berøring med The Kitchens iværksætterprogram, og i samme periode har de entreprenante forskere og studerende i iværksætterhuset rejst næsten 100 mio. kr. i funding.

DSEB’s Innovations- og entreprenørskabspris uddeles én gang om året til en institution, som har gjort en særlig indsats for at styrke innovation og entreprenørskab på enten de videregående uddannelser, de gymnasiale uddannelser eller erhvervsuddannelserne i Danmark.

Fakta om DSEB:

Danish Society for Education and Business (DSEB) har de seneste 130 år arbejdet for at styrke adgangen til bedre uddannelse og forskning for dansk erhvervsliv.

Foreningens aktiviteter drives hovedsageligt gennem tænketanken DEA, men søsætter også egne projekter og tildeler en række priser og legater med fokus på forskning og innovation.

I spidsen for foreningen står formand Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Medlemmerne af foreningen tæller blandt andre organisationer som Jyske Bank, Dansk Eksportforening, HK og Otto Mønsted A/S.

Komiteen bag Innovations- og Entreprenørskabsprisen består af: Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark og bestyrelsesformand for DSEB, Lisbet Thyge Frandsen, board professional og Christian Vintergaard, direktør for Fonden for Entreprenørskab.

aarhus universitet
Erhvervsdirektør Lone Ryg Olsen modtog innovationsprisen på vegne af Aarhus Universitet. Den blev præsenteret af Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark. (Foto: Rasmus Eriksen)

Læs også: De dygtigste studenter vil på universitetet i Aarhus og København

Danske BOLIGadvokater advarer om ejendomsmæglerfælden

Pas på ejendomsmæglerfælden – hold øje med unødvendige udgifter … Det siger Danske BOLIGadvokater. Man bør nemlig altid holde et vågent øje med de mange forskellige udgifter, der er forbundet med at sælge sin bolig hos en ejendomsmægler. Gebyret for indhentning af en ejendomsdatarapport koster for eksempel ofte det firdobbelte. Fortjenesten ryger direkte i lommen på mægler.

Foruden det aftalte salær kan der være en lang række forskellige udgifter knyttet til en formidlingsaftale med en ejendomsmægler, som i sidste ende kan vise sig at løbe op i mange penge. Flere af disse udgifter kan sagtens fravælges, udtaler Danske BOLIGadvokater.

– Det er ikke sjovt at betale et gebyr til ejendomsmægleren på et par hundrede kroner for en ejendomsdatarapport, men det bliver kun værre, når sådan en rapport blot koster 70 kr., hvis man selv indhenter den. Det er de færreste klar over, fortæller Jacob Christensen, der er advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.

Og han uddyber:

– Det er vigtigt at være klar over, at ejendomsmægleren driver forretning. Det handler om størst mulig profit. En af metoderne er at sælge ydelser til priser, der ligger et godt stykke over det, som mægleren selv betaler.

Jacob Christensen fra Danske BOLIGadvokater fremhæver ligeledes berigtigelsen af købet, når handlen er endelig, som et område, hvor sælger skal være særligt vaks. Ejendomsmæglere tager ofte over 10.000 kroner for berigtigelsen, selvom det reelt er en opgave, der ligger hos køber og som derfor bør være uden omkostninger for sælger. Udgiften kan ligge skjult under den afsluttende provenuberegning i stedet for at fremgå tydeligt som en del af formidlingsaftalen.

Solgt eller … Intet er gratis … Også det såkaldte ‘’solgt eller gratis’’-princip kan fange uopmærksomme sælgere. Princippet går ud på, at hvis det ikke lykkes ejendomsmægleren at sælge boligen, koster det som udgangspunktet ikke noget for sælger.

Sådan er det formuleret i mange formidlingsaftaler landet over, men det er en sandhed med modifikationer. For selvom det ikke lykkedes for ejendomsmægleren at sælge boligen inden for den aftalte periode, er sælger stadig ansvarlig for udlæg såsom annoncering, udarbejdelse af salgsmateriale, fotografering mv.

For at undgå ejendomsmæglerfælden anbefaler Danske BOLIGadvokater, at sælgere er særligt opmærksomme på følgende forhold forud for indgåelsen af en formidlingsaftale:

– Hvad koster det at komme ud af salgsaftalen, hvis du pludselig ønsker at skifte ejendomsmægler eller ikke ønsker at sælge alligevel? Sørg for at få det på plads, før du indgår en aftale med en ejendomsmægler, særligt i forbindelse med ‘solgt eller gratis’.

– Hvor meget koster de forskellige ydelser såsom ejendomsdatarapport, tilstandsrapport eller udarbejdelse af plantegning? Som sælger må du gerne skaffe det nødvendige materiale uden hjælp fra ejendomsmægleren.

– Det er vigtigt at undersøge, hvilket ydelser ejendomsmægleren selv anskaffer og hvilket du som sælger selv kan indhente. Det er nemt og belejligt, at ejendomsmægleren håndterer det hele samlet, men det er værd at overveje, om priserne og salæret er rimeligt’, afslutter Jacob Christensen, der er advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater, der yder rådgivning til private i forbindelse med både køb eller salg af fast ejendom.

underskrev tvang hånd håndjern
Danske BOLIGadvokater advarer om ejendomsmæglerfælden … (Foto: Shutterstock)

Læs også: Gode råd når du skal købe lejlighed eller hus

Otte års fængsel og udvisning for kokainindsmugling

En 31-årig hollandsk mand idømt otte års fængsel og udvisning for bestandig i sag om indsmugling af 10 kilo kokain.

Narkotikaen blev fundet, efter at en tolder fra den fælles Politi- og Toldenhed havde fattet mistanke til en lastbil, der blev taget ud til rutinekontrol.

Den 31-årige hollandske mand er ved Retten i Sønderborg blevet idømt otte års fængsel og udvist for bestandig i en sag om indsmugling af hård narkotika under særligt skærpende omstændigheder.

Indsmuglingen fandt sted den 24. maj 2022 ved Frøslev Grænse, hvor den 31-årige mand kom kørende i en lastbil. Her blev køretøjet taget ud til kontrol af den særlige Politi- og Toldenhed, som er et samarbejde mellem Toldstyrelsen og Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Ved kontrollen fattede en tolder mistanke til bilen, der blev kørt til Toldstyrelsens undersøgelseshal nær grænsen. Her markerede en af styrelsens narkohunde tydeligt, at den havde færten af narkotika. Derefter blev køretøjet undersøgt grundigt, hvorefter de 10 kilo kokain blev fundet gemt i traileren.

Chaufføren blev efterfølgende anholdt af betjentene fra UKA Vest og sigtet for narkosmugling.  Den hollandske mand har under sagen nægtet sig skyldig, men modtog dommen.

grænse tyskland
Otte års fængsel og udvisning for kokainindsmugling til ung hollandsk mand …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Sigtet for at sælge kokain på Snapchat

Dagens billede: Snart jul

 

· Mere fra samme kategori ·