Læs også:

Close
valg stemmeurne

NEWS: Folketingsvalget bliver afgørende for den almindelige lønmodtager

Nyheder  | 

Folketingsvalget bliver afgørende for den almindelige lønmodtager · Sænk momsen på økologi og sæt fart i den grønne omstilling · Kvinde standsede tasketyv · Verden står tættere på en atomkatastrofe, end den har gjort i 60 år · To personer løsladt af retten efter grundlovsforhør. Efterforskningen fortsætter · Dagens billede: Nye afsløringer

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Folketingsvalget bliver afgørende for den almindelige lønmodtager

Folketingsvalget bliver afgørende for den almindelig lønmodtager, det mener 3F … Folketingsvalget er udskrevet og det bliver på mange måder et afgørende valg for, hvordan de næste fire år i Danmark kommer til at se ud for den almindelige lønmodtager. I 3F vil retten til tidlig pension have et særligt fokus.

Det emne, der ifølge 3F er elementært under valget, er retten til tidlig pension. En ret som statsministerkandidaten, Søren Pape Poulsen (K), går til valg på at afskaffe.

– Retten til tidlig pension skal ikke blot bevares, den skal også udvides med et år, så den følger stigningen i pensionsalderen. Det er absolut nødvendigt, hvis vi vil sikre værdigheden for den almindelige arbejder. Det er ikke kun advokaten eller arkitekten, der skal have et værdigt liv på pension. Anlægsgartneren og asfaltarbejderne har lige så meget ret til et pensionsliv uden smerter, siger forbundsformand Henning Overgaard.

Udskrivelsen af folketingsvalget er også afslutningen på denne regeringsperiode. En periode, hvor 3F er godt tilfredse med stærke resultater leveret af den afgående regering.

– Vi har haft en regering, som har leveret solide resultater for den almindelig lønmodtager. Særligt retten til tidlig pension, men også forhøjelsen af dagpengene og et historisk løft af indsatsen mod social dumping, står tilbage som vigtige og stærke resultater, som vi i 3F er godt tilfredse med, siger Henning Overgaard.

I 3F håber man på, at folketingsvalget vil ende med en regering, der vil fortsætte de gode investeringer i den almindelige arbejder, men også gøre mere for at bekæmpe den stigende ulighed, som den afgående regering ikke er lykkes med.

– Mine klare forventninger til en kommende regering er, at den gør en større indsats for at sikre, at der bliver en mindre afstand mellem de højeste og de laveste indkomster i vores samfund. Den stigende ulighed, vi har været vidner til i årtier, skal bekæmpes, siger Henning Overgaard.

– Valget her bliver afgørende for, hvordan fremtiden ser ud for den danske arbejder. Jeg vil ikke opfordre dig til, hvem du skal stemme på, men jeg vil opfordre dig til at bruge din stemme. Og lige meget hvad resultatet ender med, bliver 3F ved med at kæmpe for den almindelige arbejder. Forhåbentlig vil den kommende regering også det, slutter Henning Overgaard.

valg stemmeurne
Folketingsvalget bliver afgørende for den almindelig lønmodtager … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Så er der udskrevet folketingsvalg

Sænk momsen på økologi og sæt fart i den grønne omstilling

Staten tjener mere på økologiske produkter end på konventionelle. Det er galt, mener Økologisk Landsforening, der vil have momsen på økologi sat ned, så vi gør plads til flere økologiske produkter i forbrugernes indkøbskurve, for det sætter tempo på den grønne omstilling.

Her fra starten af valgkampen skal det stå soleklart, at vi i Økologisk Landsforening mener, at det er helt afgørende at justere prisforskellen mellem økologiske og konventionelle produkter.

Vi vil have udlignet prisen på den rene, økologiske gulerod og den sprøjtegiftede variant. På flæskestegene fra henholdsvis grisen med mudder på trynen, og grisen der er vokset op spærret inde i en stald. Værktøjet er moms.

Som det er nu, har staten en merindtægt fra økologi ved at opretholde en enslydende moms på 25 % på alle fødevarer uanset hvordan, de er dyrket og deres afledte effekter på samfundet. Den økologiske gulerod koster mere at producere og købe, fordi den er dyrket på en naturlig måde uden kemiske overspringshandlinger.

Merindtjeningen på økologi er ulogisk, idet forbrugerne bliver straffet økonomisk for at træffe et aktivt bæredygtig valg, når de lægger økologi i indkøbskurven. Derfor bør det økonomiske system ændres, så forbrugerne i stedet bliver belønnet, når de træffer det rene valg og bidrager til den grønne omstilling. På den måde kan markedet trække den grønne omstilling.

– Økologisk Landsforening foreslår, at momsen på økologi bliver sat ned, så statens indtjening på økologi og ikke-økologi bliver ens. Det vil fjerne en væsentlig barriere for at få flere økologiske produkter i indkøbskurven, øge den økologiske konkurrencekraft og sætte fart på den grønne omstilling, siger Louise Køster, der er forperson i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

– Det økonomiske argument for at fravælge økologiske produkter skal udviskes. Det er ekstra vigtigt nu, hvor inflationen buldrer afsted, og hvor det derfor er vigtigere end nogensinde at gøre det, vi har aftalt: At satse på rene fødevarer, et bæredygtigt fødevaresystem og grøn omstilling. Det er nedsat moms på økologi et væsentligt bidrag til.

Når Louise Køster taler om det ‘vi har aftalt’, er det med henvisning til, at regeringen i 2019 i sit forståelsespapir med sine støttepartier forpligtede sig til at fordoble det økologiske areal i 2030. Det mål blev gentaget, da de for et år siden lavede en bred politisk aftale om grøn omstilling af det danske landbrug.

Skal det lykkes, skal der tempo på omstillingen fra konventionelt til økologisk landbrug. For i de første år af dette årti har forøgelsen af det økologiske areal ikke flyttet sig nok. Ja, faktisk peger tallene for 2022 på, at det økologiske areal nu falder en smule.

– Ved at nedsætte momsen på økologi fjerner vi barrierer for øget efterspørgsel, vi vil med garanti få et stigende salg, og vi gør det mere attraktivt for landmanden at lægge om til økologisk produktion. Det er den kæde, vi skal have sat fart på for at få øget det økologiske areal og sikre renere fødevarer, mere rent drikkevand, højere dyrevelfærd, renere vandmiljø, mere natur og højere biodiversitet, slutter Louise Køster.

I 2021 var det økologiske areal på 313.111 hektar, mens der i år er indberettet et areal på 310.685 hektar. Det svarer til et fald fra 11,8 til 11,7 procent af Danmarks samlede landbrugsareal.

økologi
Momsen skal ned på økologiske varer … (Foto: Økologisk Landsforening)

Læs også: Danskerne er atter verdensmestre i økologisk forbrug

Kvinde standsede tasketyv

En 25-årig kvinde cyklede sidste tirsdag klokken 10.52 ad Vestre Ringgade i Aarhus i nordlig retning, da hun pludselig omkring krydset ved Daubjergvej kunne mærke bagagekurven bevæge sig, og da hun kiggede bagud så hun, at hendes taske var væk, og at en mand cyklede i høj fart væk fra hende. Kvinden vendte sin cykel og kørte efter manden og råbte undervejs på hjælp.

Den 25-årige indhentede manden ved Åparken og greb fat i ham for at holde ham tilbage, hvorved de begge væltede. Da tyven, en 44-årig mand, forsøgte at komme væk, kom flere personer til og hjalp med at holde ham tilbage, indtil politiet få minutter efter ankom og anholdt ham. Han blev herefter sigtet for tasketyveri og taget med på stationen.

cykel cyklist
Kvinde stoppede selv tasketyv … (Foto: Visualhunt)

Læs også: Mand dømt for omfattende salg af dyre cykler

Verden står tættere på en atomkatastrofe, end den har gjort i 60 år

Verden står over for et muligt atom-ragnarok, hvis Ruslands præsident Putin vælger at gøre alvor af sine trusler om at benytte atomvåben i krigen i Ukraine.

Sådan lyder advarslen fra den amerikanske præsident, Joe Biden, som mener, at Putins trusler udgør den største atomtrussel mod verden siden Cuba-krisen i 1962. Det skriver DR.

– For første gang siden Cuba-krisen har vi en direkte trussel om brugen af atomvåben, i hvert fald hvis situationen fortsætter med at udvikle sig i den retning, den har hidtil. Vi har ikke stået over for udsigten til ragnarok siden Kennedy og Cuba-krisen, lyder det fra Joe Biden.
Det er første gang, at den amerikanske præsident udtaler sig om de russiske atomtrusler i så skarpe vendinger.

Den russiske præsident, der fejrede sin 70-års fødselsdag fredag, har flere gange truet med at tage Ruslands atomarsenal i brug i krigen i Ukraine – blandt andet for at afskrække Vesten fra at fortsætte sin støtte til ukrainerne og for at ’beskytte russisk territorium’, heriblandt de fire ukrainske regioner, som Rusland ifølge eget udsagn har annekteret.

– Vi vil bruge alle midler, vi har til rådighed, for at beskytte vores folk og vores territorium, lød det for få uger siden i en tale fra præsident Putin, som understregede, at han ikke bluffede.

joe biden Obama White House on Visualhunt.com
Den amerikanske præsident, Joe Biden, advarer om, at vi kan stå overfor et muligt  atom-ragnarok. (Foto: Visualhunt.com)

Læs også: USA’s præsident: Hvem er Joe Biden

To personer løsladt af retten efter grundlovsforhør. Efterforskningen fortsætter

Sydøstjyllands Politi fremstillede i torsdags en kvinde på 39 år og en mand på 49 år i grundlovsforhør ved retten i Kolding. De var begge sigtede for drab på en 60-årig mand i Vejle i onsdags. Retten fandt ikke betingelserne for fængsling opfyldt og de to blev løsladt.

Sydøstjyllands Politi opretholder dog sigtelserne mod de to nu løsladte og den massive efterforskning i sagen fortsætter som planlagt.

Vicepolitiinspektør Jens Lyng Michelsen, der leder efterforskningen oplyser:

– Vi er endnu tidligt i en drabsefterforskning, og som vi også tidligere har oplyst, så er der rigtigt mange tekniske spor, der skal behandles og en stor mængde af informationer fra den indledende efterforskning, der skal bearbejdes.  Det er også forventningen, at der må forudses yderligere efterforskningsskridt, som arbejdet skrider frem. Vi er altså langt fra færdige, men vurderede at grundlaget for fængsling allerede var tilstede. Det var retten ikke enige med os i, og det tager vi til efterretning’. Vicepolitiinspektør Jens Lyng Michelsen tilføjer: ’Vi opretholder sigtelserne mod manden og kvinden, og arbejder intenst videre i en omfattende efterforskning, også med den brede vinkel, som vi har haft fra starten af efterforskningen.

Det kan supplerende oplyses, at den 37 årige mand, der blev anholdt i onsdags, ikke længere er sigtet i sagen.

Efterforskningen går nu ind i en koncentreret og måske længerevarende fase, og der vil derfor ikke længere blive orientering til offentligheden på daglig basis. Når der er nyt, der kan deles, vil Sydøstjyllands Politi udsende en pressemeddelelse til orientering for offentligheden.

Da hændelsen i onsdags fandt sted i Vejle midtby, og da politiaktionen var meget omfattende og indgribende for beboere med videre, prioriterede Sydøstjyllands Politi at orientere offentligheden så hurtigt som muligt. Derved sneg en unøjagtighed sig imidlertid ind i pressemeddelelsen, og det vil politikredsen gerne korrigere og beklage. Der blev rekvireret en helikopter til stedet og disponeret for en landingsplads inden for så kort afstand som muligt – men helikopteren blev afbestilt, idet den 60-årige afgik ved døden, før den nåede frem.

helikopter (Foto: Unsplash)
Den omtalte helikopter blev afblæst, da manden døde inden, den kom frem. (Foto: Unsplash)

Læs også: Grundlovsforhør i Vejlesagen

Dagens billede: Nye afsløringer

· Mere fra samme kategori ·