Læs også:

Close
frugt grøntsager

NEWS: Danskerne er atter verdensmestre i økologisk forbrug

Nyheder  | 

Danskerne er atter verdensmestre i økologisk forbrug · Folkekirkens Nødhjælps mineryddere får amerikansk støtte til at fjerne de sidste landminer i DR Congo · Vaks medarbejder fik stoppet computertyv · Tilbudsavisen erstattes · På fælles mission for den danske folkesundhed · Dagens video: Rene busser

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne er atter verdensmestre i økologisk forbrug

Økologiske gulerødder, mælk og æg fylder mere i indkøbskurven hos danskerne end noget andet folk i verden. Det viser den netop offentliggjorte rapport ‘The World of Organic Agriculture’.

Danskerne elsker økologi. Det er endnu engang bevist, at Danmark er det land, hvor flest køber og spiser økologiske fødevarer. Det er blandt konklusionerne i den nye internationale rapport ”The World of Organic Agriculture”, der netop er offentliggjort.

Rapporten viser, at danskerne målt på indbyggertal er det folkefærd i verden, som køber mest økologi. Markedsandelen for økologisalget i den danske detailhandel i 2020 er på 13%, hvilket er den største andel globalt. På de efterfølgende pladser kommer Østrig og Schweiz med hhv. 11,3% og 10,8% Sverige er på femtepladsen med 8,7%.

Opgørelsen glæder Kirsten Lund Jensen, chef for økologi i Landbrug & Fødevarer.

– Danmarks høje placering i statistikkerne viser danskernes fortsatte store tillid til økologiske fødevarer og det røde Ø-mærke, som symboliserer fødevarernes høje troværdighed blandt danskerne, siger hun.

I 2019, hvor rapporten også udkom, var den danske andel også størst, dengang med 12,1%. Men på trods af corona er den andel nu vokset til 13%.

– Der er dog ikke plads til at hvile på laurbærrene, for vi skal fortsat udvikle økologien, så vi også fremover kan forsvare vores position som det land i verden, der forbruger mest økologi pr. indbygger, siger Kirsten Lund Jensen.

Hun skønner, at detailsalget af økologi er steget med omkring 8-10% i det netop afsluttede år, 2021.

Det globale salg af økologi til detail og foodservice nåede i 2020 op på 898 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 108 milliarder kroner. Det er den største globale stigning nogensinde. Det største økologisalg er i USA og Vesteuropa, men også Asien og specielt Kina er ved at komme godt med. Kina er således det fjerde største økologimarked med et detailsalg på 76 mia. kr.

Den globale stigning i økologisalget udvider de danske eksportmuligheder.

– Det er meget positivt, at salget af økologiske varer stiger så markant over hele verden. Det er godt for vores virksomheder, at der er mange potentielle eksportmarkeder – både tæt på os, men også uden for nærmarkederne. Jeg håber, at vi fremover kan sælge endnu flere økologiske fødevarer til vores nabolande men også til lande udenfor EU, siger Kirsten Lund Jensen.

‘The World of Organic Agriculture’ viser også, at det økologiske areal voksede til 74,9 millioner hektar globalt i 2020. Det er en vækst på 3 millioner hektar i forhold til året før.

– Da det økologiske areal er vokset markant i de senere år, så er det nødvendigt at der er fokus på forskning og udvikling af bæredygtighed på bedrifterne. Derfor er det godt, at vi i 2021 fik etableret Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som med forskning og forsøg skal hjælpe vore økologiske landmænd, så de også fremover er nogle af de dygtigste i hele verden, slutter Kirsten Lund Jensen.

frugt grøntsager
Danmark indtager atter en flot førsteplads … (Foto: Pexels)

Læs også: Opskrift på bagte auberginer med parmesan

Folkekirkens Nødhjælps mineryddere får amerikansk støtte til at fjerne de sidste landminer i DR Congo

Med en bevilling på 30 millioner kroner fra det amerikanske udenrigsministerium skal Folkekirkens Nødhjælp hjælpe congoleserne med at genindtage deres eget land.

DR Congo har været hærget af borgerkrig i årtier. Det har efterladt et land, der er voldsomt kontamineret med ueksploderet ammunition og landminer. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, glæder sig derfor over, at der nu er penge til at frigøre DR Congo for krigens eksplosive efterladenskaber:

”Vi kan nå rigtig langt for 30 millioner kroner. Det er stor og udfordrende opgave for vores mineryddere, men der er ingen vej uden om minerydning, hvis et land skal rejse sig igen efter krig,” siger Birgitte Qvist-Sørensen

Birgitte Qvist-Sørensen forklarer, at organisationens mineryddere nu går i gang med at rydde alle de tilbageværende minefelter fordelt over det enorme centralafrikanske land:

”Over de næste tre år skal vi rydde alle kendte tilbageværende landminer, der er fordelt i otte provinser i DR Congo. Inden 2025 vil congoleserne derfor igen kunne bevæge frit i de områder, der i dag er fyldt med eksplosivt krigsaffald. Det betyder, at vores mineryddere skal ud i svært tilgængelige jungleområder og bakkede landbrugsarealer. Nogle af de tidligere slagmarker ligger også nærheden af ​​skoler og lægeklinikker”.

Folkekirkens Nødhjælp har drevet operationer i DR Congo siden 2004. Siden dengang har landet været præget af det ene blodige opgør efter det andet. Det betyder, at FN i dag anslår, at næsten 20 millioner congolesere har behov for akut humanitær nødhjælp. Mere end 5,2 millioner congolesere lever som internt fordrevne, og det er kun i Syrien, man finder man flere flygtninge end i DR Congo.

Petri Siikanen, der er Folkekirkens Nødhjælps landechef i DR Congo, ser frem til, at mange af dem kan vende hjem, når minerydningsopgaven er løst.

”Vi skal sikre, at congolesernes kan genindtage deres jord uden risiko for ammunitions- og mineulykker. Når jorden igen kan opdyrkes, vil folk genvinde deres levebrød og genetablere deres liv. I dag er der masser af eksplosivt krigsaffald i områder, hvor børn samles for at lege. Med den her bevilling, vil vi undgå mange af de tragiske ulykker,” siger Petri Siikanen.

Minerydningen er allerede i gang i to af de otte regioner, hvor der er tilbageværende minefelter.

mineryder
USA hjælper Danmark med minerydere … (Foto: PR)

Læs også: Folkekirkens Nødhjælp skal rydde op efter borgerkrigen i Libyen

Vaks medarbejder fik stoppet computertyv

Østjyllands Politi fik en henvendelse fra Alléskolen på Toldbodgade i Aarhus C, hvor en medarbejder på 3. sal var stødt ind i en mand, som hun ikke havde set før. Medarbejderen havde spurgt ind til, hvad manden lavede på skolen, og han var kommet med flere skiftende forklaringer, hvorefter han begyndte at gå mod udgangen.

Medarbejderen opdagede, at et computerskab stod tomt, hvilket hun fandt mistænkeligt, og hun kontaktede nogle af sine kollegaer, der hjalp med at tilbageholde manden, mens der blev ringet efter politiet.

Da betjentene ankom til stedet, stod medarbejderne uden for skolen sammen med manden, der var i færd med at hive flere computere op af sin rulletaske. Manden havde over for medarbejderne erkendt, at han havde taget computerne og ville nu aflevere dem tilbage. Den 42-årige mand blev herefter sigtet for tyveriet, og alle computerne blev leveret tilbage til skolen.

computer taske
Vaks medarbejder fik stoppet computertyv … (Foto: Unplash)

Læs også: Gode råd mod tricktyve

Tilbudsavisen erstattes

Andelen af danskere der udelukkende anvender tilbudsaviser på en digital platform er stigende. På ét år fra 2019 til 2020 er dette steget med 30,9 % blandt danskerne. Samtidig er andelen af danskerne, der udelukkende læser tilbudsaviser på tryk faldet med 5,4 %. Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup på vegne af Tjek.

Den trykte tilbudsavis er i modvind. De seneste dage har Netto meldt ud, at de eksperimenterer med at droppe den trykte tilbudsavis som en test, Coop har nævnt, at man bør forbyde de trykte tilbudsaviser ved lov, og Lidl har meldt ud, at den trykte tilbudsavis er droppet i Hovedstaden, med flere områder på vej. Samtidig siger over halvdelen af danskerne aktivt ‘Nej Tak’ til trykte tilbudsaviser.

– Skiftet væk fra den trykte tilbudsavis er en markedstrend, som har eksisteret i årevis. Vi ser eksempler på flere kæder, der dropper eller reducerer den trykte tilbudsavis til fordel for digitale løsninger, udtaler Morten Bo, medstifter & CEO af Tjek, der står bag en af DK’s mest populære apps, eTilbudsavis.

Den digitale tilbudsavis er i medvind. Og flere kæder satser hårdt på den digitale tilbudsavis, som stiger kraftigt ifølge undersøgelsen fra Kantar Gallup. Elgiganten er én af de kæder, der for et par år siden afskaffede den ugentlige, trykte tilbudsavis:

– Vores rejse mod en total udfasning af den trykte tilbudsavis har været år undervejs, og det har krævet meget forberedelse. Sammen med blandt andet eTilbudsavis og vores egen platform kan vi nu komme ud til størstedelen af danskerne med den digitale tilbudsavis, og den er endda mere effektiv, sparer miljøet for en masse papir, og giver mulighed for skarpere tilbud, da de kan opdateres i realtid, udtaler Jimmi Frederiksen, CMO, Elgiganten.

Kilder:

tilbudsavis
Den digitale tilbudsavis er ved at overetage den trykte … (Foto: PR)

Læs også: Nemlig.com dropper tilbudsavisen

På fælles mission for den danske folkesundhed

Den danske virksomhed, Plandent, og Københavns Universitet bygger bro mellem den dentale og den medicinske verden. Sammen sætter parterne alt ind på et nyt banebrydende forskningsprojekt i en fælles mission om at forbedre folkesundheden.

Den danske totalleverandør til tandklinikker, Plandent A/S, og Odontologisk Institut på Københavns Universitet, har netop indgået en aftale om et fælles forskningsprojekt for at forbedre folkesundheden.

Formålet med projektet er at evaluere sammenhængen mellem sygdom i mundhulen og medicinske sygdomme som fx diabetes, leddegigt og hjertekarsygdomme. Et projekt, hvis resultater parterne håber kan være med til at forbedre den danske folkesundhed gennem et mere helhedsorienteret syn på sygdom i mundhulen.

40% af danskere over 40 år har parodontitis! Parodontitis (tidligere kaldet paradentose) er en alvorlig kronisk betændelsessygdom, der viser sig ved nedbrud af den kæbeknogle og det tandkød, som tænderne ellers er forankret i. Derudover bidrager parodontitis til spredning af betændelsesstoffer fra mundhulen til resten af kroppen med heraf følgende risiko for udvikling eller forværring af følgesygdomme som fx diabetes, leddegigt og hjertekarsygdomme.

Resultaterne af forskningsprojektet vil give en enestående indsigt i epidemiologien for parodontitis i Danmark og indflydelsen af ​​parodontitisbehandling på risikoen for udvikling af sygdomme uden for mundhulen.

– Vi tror på, at vejen til et sundere samfund går gennem munden. Vi ønsker at bidrage til forskning indenfor dette område, og det kræver en fælles indsats, som ikke kan vente. Derfor rakte vi ud til førende forskere indenfor tandlæge- og lægevidenskaben. Nu gælder det om at få belyst, hvor vigtig regelmæssig tandpleje er for tidlig sygdomsdiagnosticering, forebyggelse og behandling af alvorlige medicinske sygdomme med henblik på at forbedre folkesundheden, udtaler administrerende direktør i Plandent, Dennis Hindsberg.

Plandent har over 25 års praktisk erfaring indenfor dentalindustrien og bidrager med en omfangsrig og solid dataindsigt. Plandent ønsker nu at finansiere og bidrage aktivt til det tværgående samarbejde for at sikre, at forskningsprojektet påbegyndes hurtigst muligt.

Bredt funderet tværgående samarbejde. Alle kræfter er sat ind i forskningssamarbejdet, hvis styregruppe består af Christian Damgaard, forskningsområdeleder og lektor på Odontologisk Institut, Københavns Universitet; Peter Riis Hansen, professor i kardiologi, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet; Claus Henrik Nielsen, professor, og Christian Enevold, seniorforsker, begge på Institut for Inflammationsforskning, Rigshospitalet; samt Claus Millington, markedschef i Plandent, og Dennis Hindsberg, administrerende direktør i Plandent.

– Ved hjælp af data fra de praktiserende tandlæger kan vi for første gang bestemme, hvad udbredelse og sværhedsgrad af parodontitis gør ved risikoen for udvikling af en række andre folkesygdomme. Vi forventer, at forskningsprojektet synliggør, at sygdomme i mundhulen faktisk bør være et utvetydigt samfundsanliggende på lige fod med sygdomme andre steder i kroppen, udtaler Christian Damgaard.

Om forskningsgruppen:

Forskningsprojektet, PlanPerioMed, består af et tværgående samarbejde mellem dentalindustrien, tandlæger og læger, herunder speciallæger inden for flere områder som immunologi, reumatologi og kardiologi.

plandent
Fra venstre bagerst: Peter Riis Hansen, Claus Henrik Nielsen, Christian Damgaard Fra venstre forrest: Claus Millington og Dennis Hindsberg. (Foto: Weiles fotografi)

Læs også: Fokusnews: kan man forudse om man får skøre knogler senere i livet

Dagens video: Rene busser

 

· Mere fra samme kategori ·