Læs også:

Close
body shop

NEWS: Over 1,4 millioner EU-borgere kræver cruelty free kosmetik

Nyheder  | 

Over 1,4 millioner EU-borgere kræver cruelty free kosmetik · Våbenlager og narkohandel gav 10 års fængsel · Nordjyder vasker tøjet oftere – på nær underbukserne · Byggeri, detailhandel og restauration drev konkurserne i august · Slovakisk kvinde idømt fængsel og udvisning for bestandig i sag om indsmugling af amfetamin · Dagens billede: En sandhed med modifikationer · Fredagsfjol: Klar til weekend 🥳

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Over 1,4 millioner EU-borgere kræver cruelty free kosmetik

Næsten halvanden million mennesker i hele EU har krævet, at Europas forbud mod dyreforsøg til kosmetik skal opretholdes. På trods af forbuddene, som har været gældende siden 2013, fortsætter dyr med at lide og dø i skønhedens navn, hvor grumme dyreforsøg nu er påkrævet af europæiske myndigheder, herunder på ingredienser der udelukkende anvendes i kosmetik.

Borgerinitiativet Save Cruelty Free Cosmetics blev lanceret i august 2021 af dyrebeskyttelsesorganisationerne Cruelty Free Europe, PETA, Eurogroup for Animals og European Coalition to End Animal Experiments, støttet af globale skønhedsfirmaer som The Body Shop og Dove, og aktivt fremmet af en koalition af grupper, kosmetikvirksomheder og forkæmpere fra alle hjørner af Europa.

Fristen for indsamling af underskrifter til European Citizens’ Initiative (ECI) udløb klokken 23:59 (CEST) onsdag den 31. august i år. På det tidspunkt havde 1.413.463 personer skrevet under.

Til dato har kun seks underskriftsindsamlinger ud af 90 gennemført valideringsprocessen med succes. Så at tiltrække over en million underskrifter er allerede et stærkt signal til Europas beslutningstagere.

Kerry Postlewhite, direktør for Public Affairs hos Cruelty Free Europa, udtaler:

– Selvom vi nu er nødt til at vente flere måneder for at se, om vores ECI er valideret af EU-medlemsstater, må det enorme antal underskrifter bestemt understrege over for Europas lovgivere styrken af følelsen, der er i dette spørgsmål. Vi håber, at Europa-Kommissionen, medlemmer af Europa-Parlamentet og de nationale regeringer handler med det samme for at afslutte forsøg på dyr af ingredienser, der bruges i kosmetik. Europas befolkning har gjort EU-Kommissionens opgave klar: den skal lytte til forbrugerne og kosmetikindustrien og stoppe al dyreforsøg med kosmetik. Vi har i det mindste brug for en udsættelse af dyreforsøg, mens forbuddet mod at teste kosmetik på dyr styrkes.

Christopher Davis, International Director of Sustainability, Activism and Corporate Communications hos The Body Shop, udtaler:

The Body Shop var det første globale skønhedsmærke, der kæmpede mod dyreforsøg i kosmetik, og dette engagement har været grundlaget for vores aktivistiske kampagner i over tre årtier. Vores arbejde med vores kampagnepartner Cruelty Free International førte til det oprindelige EU-forbud i 2013. I dag fejrer vi at have nået denne enorme milepæl i vores Save Cruelty Free Cosmetics-kampagne. Tak til alle The Body Shop-kunder og EU-borgere, der har brugt deres stemme for at hjælpe med at kæmpe for at beskytte dyr mod unødvendig skade.

Kerry Postlewhite supplerer:

Europa-Kommissionen og medlemslandenes regeringer fortæller gerne offentligheden, at kosmetik og ingredienser heri ikke testes på dyr i Europa, og at kosmetik, der er afhængig af sikkerhedsdata fra dyreforsøg overalt i verden, ikke kan sælges her. Det er præcis det vi mener, det europæiske forbud skal indebære.

Men det er i praksis blevet revet fra hinanden af kravet om, at flere udbredte kosmetiske produkter skal testes på dyr på grund af REACH-kemikalieforordningen. På grund af dette er tusindvis af rotter og kaniner blevet dømt til at lide i tests, hvor de kunne blive tvangsfodret med en kosmetikingrediens, få kemikalier dryppet i øjnene eller gnedet på deres barberede hud, før de blev dræbt og dissekeret.

Flere forslag om at udvide anvendelsesområdet for kemikaliesikkerhedslovgivningen under EU’s kemikaliestrategi for bæredygtighed ser ud til massivt at øge mængden af lovpligtige dyreforsøg, der finder sted i Europa, herunder test for kosmetiske ingredienser der bruges i make-up, shampoo, fugtighedscreme, sæbe, parfume og tandpasta.

Et studie fra 2021, udført af European Centre for Alternatives to Animal Testing, fandt, at 63 kemikaliesikkerhedsvurderingsdossierer i EU’s kemikaliedatabase havde brugt resultaterne af nye dyreforsøg til kosmetiske risikovurderinger, og dette tal ser ud til at stige, efterhånden som Det Europæiske Kemikalieagentur udfører flere anmeldelser. Ingredienserne efter forbuddet blev genstand for 104 nye dyreforsøg, ifølge rapporten som blev offentliggjort i tidsskriftet Alternatives to Animal Experimentation. Dette er dyreforsøg, som har fundet sted siden forbuddene mod dyreforsøg trådte i kraft.

body shop
Vi siger nej til dyresøg til kosmetik sammen med The Body Shop … (Kollage: PR)

Læs også: Anita Roddick: Iværksætteren med social samvittighed

Våbenlager og narkohandel gav 10 års fængsel

En 32-årig mand med tilknytning til bandemiljøet i Storkøbenhavn blev onsdag idømt 10 års fængsel, da han tilstod sin andel i at have indrettet et større våbenlager i en lejlighed i Ballerup samt tilstod salg af to pistoler og 10 kilo kokain.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i en tilståelsessag ved Retten i Glostrup fået idømt en 32-årig mand fra Storkøbenhavn en fængselsstraf på ti år for sin andel i at have indrettet et våbenlager i en lejlighed i Ballerup. Samtidig tilstod den 32-årige at have solgt to pistoler og 10 kg kokain.

Sagen udspringer af en ransagning i en lejlighed i Ballerup i november 2021. Her fandt politiet en større mængde våben og ammunition, herunder en maskinpistol, en halvautomatisk riffel, flere pistoler og en lyddæmper. Våbnene var pakket i enten kasser eller plastikposer med ammunition, der passede til det enkelte våben.

I forlængelse af ransagningen blev to personer anholdt, men politiets efterforskning ledte via beskeder og profiler på det krypterede kommunikationsnetværk ‘SKYECC’ videre til den 32-årige, som ud over at have del i våbenlageret, kunne knyttes direkte til salg af både våben og kokain.

Retten har konfiskeret våben og ammunition, som blev fundet i lejligheden i Ballerup og 100.000 kroner, som den 32-årige har haft i udbytte fra salget af kokain. Yderligere tre personer er tiltalt i sagen. Deres sager føres særskilt.

Specialanklager ved NSK, Rasmus von Stamm, udtaler:

– Jeg er tilfreds med dommen, der er et resultat af en effektiv og målrettet indsats i NSK efter fundet af våbenlageret i november 2021. Dommen afspejler dels, at handel med våben og narkotika ikke tolereres og straffes hårdt med lange fængselsdomme, dels, at den 32-årige har valgt at lægge kortene på bordet.

retten court (Foto: Unsplash)
Våbenlager og narkohandel gav 10 års fængsel … (Foto: Unplash)

Læs også: To anholdt for knivstikkeri og overfald i Odense

Nordjyder vasker tøjet oftere – på nær underbukserne

En undersøgelse af danskernes vaskevaner viser, at nordjyderne vasker tøjet oftere end resten af landet. Lige på nær én beklædningsgenstand – nemlig undertøjet. Det besynderlige faktum stammer fra en undersøgelse foretaget af Electrolux, der undersøger danskernes kendskab til miljøpåvirkningen af deres vaskevaner. 

Undersøgelsen peger blandt andet på, at jo flere gange du bruger tøjet, inden du smider det til vask, desto mindre mikroplast udledes. Og her er det Region Hovedstaden, der er bedst til at skære ned på antallet af tøjvaske. 

Anderledes ser det ud blandt nordjyderne, der gennemsnitligt vasker t-shirts, jeans og tøj fremstillet af uld oftere end resten af Danmark. Men kun lige over halvdelen (58%) af nordjyderne svarer, at de smider normalt undertøj til vask efter at have brugt det én gang – et tal, der er betydeligt lavere end i de andre danske regioner. Blandt københavnerne, midtjyderne, sjællænderne og syddanskerne er det nemlig hhv. 62%, 63%, 64% og 66%, der vasker undertøjet efter én gang. 

Generelt svarer 7 ud af 10 danskere, at de ønsker at gøre en personlig indsats til fordel for miljøet. 40% er villige til at vaske tøjet færre gange, for at få det til at holde længere. Det gælder især i Region Midtjylland (44%), mens Region Nordjylland og Region Sjælland er de mindst villige til at skære ned på vaskene med hhv. 41% og 39%. 

TIP: Mængden af udledt mikroplast  kan mindskes markant med et mikroplastfilter fra Electrolux.  

electrolux tøjvask
Nordjyderne er gode til at vaske – på nær undertøjet … (Foto: PR)

Læs også: Sådan redder du til yndlingstøj og skåner miljøet

Byggeri, detailhandel og restauration drev konkurserne i august

Antallet af konkurser faldt traditionen tro i august – men til et niveau markant højere end august de seneste tre år. Hver tredje medarbejder, der i august mistede jobbet på grund af konkurs, var ansat i Bygge og anlægsvirksomheder.

Branchen måtte sige farvel til 52 virksomheder med akkumuleret 444 medarbejdere. Værst gik det ud over murere, elektrikere og vvs’ere. Det viser de seneste konkurstal fra Creditsafe.

Byggeri og anlæg var dermed med til at drive de i alt 233 konkurser i årets sidste sommermåned, hvor antallet traditionelt ligger lavt i forhold til resten af året, men i år 60 % højere end i august sidste år.

Overnatning og restauration måtte sige farvel til 26 virksomheder – det gav et tab på 234 arbejdspladser. Mens detaihandlen mistede 171 jobs, da i alt 45 arbejdspladser måtte lukke med konkurs.

– Vi ser for anden måned i træk en bekymrende udvikling i Bygge og anlægsbranchen. De, der formentlig havde noget at rive i først på året, holder sig stadig i gang, mens andre begynder at have tomme ordrebøger, siger Morten Kofoed-Larsen, landechef i Creditsafe.

En tendens i tallene er, at det i august er lidt større bygge og anlægvirksomheder, der går konkurs end i juli. En markør, der er værd at have øje for i månederne, der kommer, siger Morten Kofoed-Larsen.

byggeri
Tre brancher stod for mange af august måneds konkurser .. (Foto: PR)

Læs også: SAS får godkendelse til livsvigtigt lån

Slovakisk kvinde idømt fængsel og udvisning for bestandig i sag om indsmugling af amfetamin

Indsmuglingen blev opdaget af den særlige Politi- og Toldenhed, som er et samarbejde mellem Toldstyrelsen og UKA Vest.

En 34-årig slovakisk kvinde er ved Retten i Sønderborg blevet idømt seks års fængsel samt udvist for bestandig i en sag om indsmugling af en større mængde amfetamin via landegrænsen med henblik på videresalg.

Hændelsen fandt sted den 2. februar 2022, hvor den 34-årige kvinde kom kørende i en personbil ved Frøslev Grænseovergang.

Her blev køretøjet taget ud til kontrol af den særlige Politi- og Toldenhed, som er et samarbejde mellem Toldstyrelsen og Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Indledningsvis viste Toldstyrelsens narkohund interesse for køretøjet. Og efterfølgende fandt tolderne 5,7 kilo amfetamin gemt i bilen, hvorefter kvinden blev anholdt.

Den 34-årige kvinde har under sagen erkendt indsmuglingen, ligesom hun modtog dommen. Dommen blev afsagt i mandags.

piller amfetamin narko
Slovakisk kvinde idømt fængsel og udvisning for bestandig i sag om indsmugling af amfetamin … (Foto: Unsplash)

Læs også: Udleveret fra Tyskland og dømt samme dag

Dagens billede: En sandhed med modifikationer

Fredagsfjol: Klar til weekend 🥳

· Mere fra samme kategori ·