Læs også:

Close
ukraine

Kirker og kunder samler ind til Ukraine

Nyheder  | 

Kirker og kunder samler ind til Ukraine · 19-årig mand dræbt af skud i Odense · 10 millioner lykkeposer med overskudsvarer er nu reddet i Danmark · Narkosmugler idømt 14 års fængsel og udvisning for bestandig · Sundhedsvæsenet skal reducere sit CO2-aftryk med 70 procent · Dagens video: Ukraine svarer igen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kirker og kunder samler ind til Ukraine

Kirker over hele landet og kunder i Salling Groups butikker får nu mulighed for at støtte krigens ofre i Ukraine gennem Folkekirkens Nødhjælp.

I weekenden kom bekymringen for situationen i Ukraine til at præge gudstjenesterne i mange kirker. Landets biskopper har nemlig opfordret til, at der bliver bedt for fred og for ofrene for krigen, og flere kirker afholdte  fredsgudstjenester med bøn og indsamling.

En del af indtægterne fra Folkekirkens Nødhjælps årlige sogneindsamling den 13. marts går også til fordel for mennesker i nød i Ukraine.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen siger:

– Tusindvis af familier er på flugt fra krigen i Europa. Det er en humanitær katastrofe, der udvikler sig for øjnene af os. Vi hjælper med mad, husly og medicin til civilbefolkningen inde i Ukraine. Vi ser, hvordan behovet for humanitær hjælp stiger i takt med, at russerne invaderer ukrainske byer og sender flere mennesker på flugt.

Birgitte Qvist-Sørensen havde håbet, at der ikke skulle blive brug for, at Folkekirkens Nødhjælp igen skulle engagere sig med humanitær hjælp til ofre for krig i Europa.

– Det var sådan Folkekirkens Nødhjælp startede for præcis 100 år siden efter 1. verdenskrig, hvor protestantiske kirkefolk gik sammen om at hjælpe mennesker i nød i et nedbrændt Europa. Og nu har vi igen krig i Europa, og mennesker på flugt. Det er uvirkeligt, men ikke desto mindre den virkelighed, vi nu skal operere i sammen med vores lokale partnere inde i Ukraine.

Men det er ikke kun kirker og sogne, der samler ind til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i Ukraine. Fra næste uge går Salling Group og Folkekirkens Nødhjælp sammen om en Ukraine-indsamling blandt kunderne i Bilka, Netto, Føtex, Salling varehuse etc.

– Vi er utroligt taknemmelige for, at Salling Group har valgt at involvere sig i indsamlingen til krigens ofre i Ukraine. Som udviklingen er lige nu i Ukraine, vil behovene være enorme for at hjælpe tusindvis af internt fordrevne, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Salling Group og Folkekirkens Nødhjælp har et langvarigt samarbejde om madspild i Danmark. Salling Group er storleverandør til Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker, der bekæmper madspild i Danmark og investerer i klimahjælp i verdens fattigste lande. Nu udvides samarbejdet til humanitær hjælp i Europa.

ukraine
Kirker og kunder samler ind til Ukraine … (Foto: Sergey Dolzhenko/EPA/Ritzau Scanpix)

Læs også: Sanktioner af historisk kaliber er nødvendige

19-årig mand dræbt af skud i Odense

Fyns Politi modtog klokken 02:20 natten til søndag en melding om, at en 19-årig mand var blev dræbt af skud, mens han befandt sig i en bil på parkeringspladsen bag ved KFC og Netto på Nyborgvej ved krydset Nyborgvej/Ejbygade i Odense.

Umiddelbart efter drabet kørte en rød Toyota Aygo med tyske nummerplader PIRS 1409 ad Nyborgvej i retning mod øst. Den røde Toyota Aygo blev efterfølgende brændt af på Grevelundsvej mellem Nyborgvej og Niels Bohrs Alle i Odense på en parkeringsplads ved et mindre skovområde.

Vidner så efterfølgende en mindre mørk personbil forlade den afbrændte bil og køre i retning mod Niels Bohrs Alle.
Politiet vil meget gerne høre fra vidner og andre, der kan hjælpe med oplysninger i sagen på telefon 114. Både den Toyota Aygo’en og de tyske nummerplader har vist sig at være stjålet.

De tyske nummerplader på den røde Toyota Aygo blev stjålet fra en sort Audi A1, der var parkeret i Haderslev ud for Jomfrustien 7 i mellem den 13. og 14. februar. Den røde Toyota Aygo blev stjålet i tidsrummet mellem klokken 13 og 16.30 den 6. februar i Randers, hvor den holdt på parkeringspladsen ved Randers Water og Wellness (Randers badeland).

Fyns Politi har siden hændelsen været massivt til stede i området omkring gerningsstedet med både efterforskere, patruljer med vindere. Det er helt afgørende for politiet, at borgerne i kan færdes sikkert og trygt i Odense. Derfor vil politiet være synligt til stede i Vollsmose og Korsløkke med fokus på sikkerheden og trygheden for borgerne i området.

Politiet hverken kan eller vil acceptere adfærd, hvor der begås handlinger, som bringer andres liv og dermed sikkerhed og tryghed i fare. Af hensyn til efterforskningen har politiet i øjeblikket ikke yderligere oplysninger.

politi politibil
19-årig mand dræbt af skud i Odense … (Foto: Niclas Jessen)

Læs også: Mand død under jagt

10 millioner lykkeposer med overskudsvarer er nu reddet i Danmark

Madspildsaktøren Too Good To Go kan nu fejre, at de i samarbejde med deres danske brugere og partnere har reddet 10 millioner lykkeposer med overskudsvarer, der ellers ville være blevet smidt ud. Det svarer til, at alle danskere i gennemsnit har reddet 1,7 lykkepose.

I Danmark ender 814.000 tons spiselige fødevarer hvert år i skraldespande og containere, hvilket løber op i et værditab på 8,4 milliarder kroner – ifølge en ny undersøgelse foretaget af COWI for tænketanken ONE\THIRD. Derudover er madspild en af verdens største miljøudfordringer, da madspild kan holdes ansvarlig for 10% af den globale CO2e-udledning.

Netop af den grund blev Too Good To Go sat i verden tilbage i 2016. Og nu kan madspildsaktøren fejre, at de i samarbejde med deres brugere og partnere i Danmark har reddet 10 millioner lykkeposer med overskudsvarer fra skraldespanden. Det svarer til 25.000 tons sparet CO2e – eller 109.000 flyrejser fra København til London.

I øjeblikket bliver der hver dag reddet omkring 9.000 lykkeposer på tværs af det danske land. Det er en imponerende indsats, mener Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go i Danmark:

– Vores madspildsrejse startede i Danmark i 2016, og vi er meget taknemmelige for, at så mange har valgt at bakke op om missionen siden da. Madspild er et enormt økonomisk, socialt og miljømæssigt problem, som vi kun kan komme til livs, hvis vi alle gør en indsats. Derfor er det både imponerende og eksemplarisk, at vi i et så lille land som Danmark på så kort tid har reddet 10 millioner måltider. Det er et tydeligt bevis på, at vi kan skabe store fremskridt i fællesskab.

Den nye milepæl er nået takket være de 2,4 millioner danskere, der har downloadet app’en, og de 5.000 partnere, der har bidraget til at reducere madspild via Too Good To Go. Heriblandt er alt fra lokale bagerier og restauranter til kantiner og producenter og landsdækkende kæder som LIDL, Netto, Aldi, Fakta, føtex, SPAR, Lagkagehuset, Espresso House, 7-Eleven, Q8 og Circle K.

Ifølge tal fra Too Good To Go er det Hovedstaden, der går forrest i kampen mod madspild med 3,7 millioner reddede lykkeposer. Dernæst kommer region Syddanmark, hvor der er reddet 2,2 millioner lykkeposer fra skraldespanden, og på tredjepladsen er region Midtjylland med 2 millioner reddede lykkeposer.

På verdensplan har Too Good To Go 52 millioner brugere og 140.000 partnere, der sammen har reddet mere end 117 millioner lykkeposer med overskudsvarer.

too good to go
10 millioner er det blevet til i Danmark … (Foto: PR)

Læs også: Madspild for dummies

Narkosmugler idømt 14 års fængsel og udvisning for bestandig

Det endte med 14 års fængsel og udvisning for bestandig, da en 60-årig hollandsk mand mandag tilstod at have medvirket til indsmugling af i alt 55 kilo kokain og 150 kilo hash fra Holland til Danmark.

National Enhed for Særlig Kriminalitet Vest (NSK Vest) fik mandag i retten i Aarhus dom i en sag, hvor en hollandsk statsborger var tiltalt for i efteråret 2020 at have medvirket til at indsmugle et stort parti narkotika, som blev smuglet fra Holland til Danmark.

Den hollandske mand, der tidligere har været ansat i 20 år som politiassistent ved det hollandske politi, erkendte sig skyldig i at have transporteret den store mængde narko til landet i en lastbil.

Efter et retsmøde, der varede mindre en halv time, idømte retten ham 14 års fængsel og udviste ham af Danmark for bestandig.

– Jeg er meget tilfreds med, at retten har udmålt en hård fængselsstraf, ligesom jeg også er glad for det gode samarbejde, der har været i sagen mellem det danske og det hollandske politi, siger advokaturchef i NSK Vest, Camilla Winther Wagner.

I retten tilstod hollænderen, at han den 17. september 2020 leverede 40 kilo kokain til en dansk mand i Horsens, og at han den 8. oktober 2020 leverede 150 kilo hash til en dansk mand i Glostrup og 15 kilo kokain til en dansk mand i Ishøj.

De tre danske mænd, som blev anholdt kort tid efter leveringerne, har alle fået dom for at have aftaget narkotikaen fra den hollandske mand. De er blevet idømt fængselsstraffe på henholdsvis 13 år, 2 år og 9 år for deres roller i sagen.

Sagen har været efterforsket i tæt samarbejde mellem National Enhed for Særlig Kriminalitet Vest og flere hollandske politienheder. Den hollandske mand blev udleveret fra Holland til strafforfølgning i Danmark på baggrund af en europæisk arrestordre udstedt af retten i Aarhus.

Manden modtog dommen, og skal nu retur til Holland, hvor han skal afsone fængselsstraffen.

narko kokain
14 års fængsel og udvisning for bestandig blev det til for hollænderen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Forsøgte at sælge narko på Snapchat

Sundhedsvæsenet skal reducere sit CO2-aftryk med 70 procent

Læger har en nøglerolle i sundhedsvæsenets grønne omstilling, og derfor lancerer Lægeforeningen nu et ambitiøst udspil om klima og sundhed.

Klimaforandringerne påvirker ikke kun naturen omkring os, men er ifølge WHO nu den største trussel mod den globale sundhed.

En sådan trussel kræver handling på alle niveauer og i alle erhverv – også i sundhedsvæsenet. Læger har en nøglerolle i den grønne omstilling i sundhedssektoren, og derfor lancerer Lægeforeningen nu sin politik om klima og sundhed.

– Som læger har vi et særligt ansvar for at fremme sundhed og bekæmpe sygdom i befolkningen. Af den grund foreslår vi, at Danske Regioner og Folketinget udarbejder en national klimastrategi for sundhedsvæsenet, der flugter med den generelle nationale klimapolitik: CO2-aftrykket skal reduceres med 70 procent frem mod 2030,  udtaler Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, og fortsætter:

– Det er et ambitiøst mål. Men med de katastrofale følger, som klimaforandringerne er på vej til at føre med sig, så er det absolut nødvendigt, at vi også i sundhedsvæsenet bidrager til et mere bæredygtigt samfund, siger Camilla Noelle Rathcke.

Lægeforeningen peger på flere initiativer, der bør igangsættes. Det bør blandt andet undersøges, om mere medicinsk udstyr kan oprenses og genbruges – selvfølgelig uden at det går ud over patientsikkerheden – og om forbruget af medicin kan nedbringes. Udspillet peger også på behovet for, at Danmark udvikler nationale standarder for bæredygtigt forbrug og indkøb i sundhedsvæsenet.

Et andet vigtigt skridt er at få mere præcis viden om, hvor sundhedsvæsenet belaster klimaet mest. Der er endnu ikke foretaget en systematisk og detaljeret opgørelse af det danske sundhedsvæsens CO2-aftryk, men anslået på baggrund af udenlandske undersøgelser står sundhedsvæsenet for omkring 6 procent af CO2-aftrykket i Danmark.

– Det er bydende nødvendigt at få skabt det overblik, hvis vi skal have igangsat et effektivt samarbejde omkring klimaindsatserne i sundhedsvæsenet og nå vores mål. Regionerne har allerede taget fornuftige skridt i den rigtige retning, men der er behov for flere og fortsatte tiltag, fortsætter Camilla Noelle Rathcke.

Hun fremhæver Region Midtjylland som det gode eksempel, hvor man allerede har fået udarbejdet et klimaregnskab og en plan for, hvordan man effektivt kan reducere, genanvende og genbruge materialer og udstyr på hospitaler.

– Dette ambitiøse arbejde kan man med fordel lade sig inspirere af, når der skal udarbejdes et nationalt overblik og fastsættes en strategi, sluter Camilla Noelle Rathcke.

WHO estimerer, at 250.000 dør om året globalt som følge af klimaforandringerne. Selvom dødsfald som følge af klimaforandringer kan lyde som noget, der finder sted fjernt fra Danmark, så viser forskning, at især luftforurening – der er tæt knyttet til årsagerne til klimaforandringer – og temperaturstigninger påvirker sundheden og medfører dødsfald herhjemme.

lægeforeningen
Ifølge Lægeforeningen skal sundhedsvæsenet reducere sit CO2-aftryk med 70 procent … (Foto: PR)

Læs også: Klimarådet gør status over Danmarks klimapolitik

Dagens video: Ukraine svarer igen

· Mere fra samme kategori ·