Læs også:

Close
pige trist

NEWS: Efter år med corona har de 14 til 35-årige fået det værre

Nyheder  | 

Efter år med corona har de 14 til 35-årige fået det værre · Hver anden dansker sover med brandfaren · Rituals Cosmetics Danmark er årets Gazellevirksomhed 2021 · Stort fald i bilrejsende i vinterferien · Vidner søges fortsat i Aalborg · Dagens billede: Aalborg sørger

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Efter år med corona har de 14 til 35-årige fået det værre

Det viser karakteren af de henvendelser, som organisationen TUBA, der yder gratis terapi til 14-35-årige, der er vokset op i familier ramt af alkoholproblemer. Det, og meget mere, kan du læse om i TUBAs årsmagasin, der netop er udkommet.

Efterspørgslen på at få hjælp har været markant i det forløbne år. 2190 mellem 14-35 år tog kontakt til TUBA for at komme i terapi. Fælles for henvendelserne er, at karakteren af dem er blevet voldsommere. Online steg antallet af henvendelser, der handlede om vold fx med 122%, mens henvendelser om seksuelle overgreb steg med 246%*.

Konsekvensen af de mange henvendelser i kølvandet på coronavirussen er, at TUBAs venteliste er steget fra 587 i juli 2020 til 1.351* ved årsskiftet 2021/22.

Henrik Appel, landsleder i TUBA:

– Med 1300 på venteliste i TUBA er realiteterne desværre sådan, at unge, som er mærket af at vokse op med en far eller mor med misbrug, må vente, til der viser sig en ledig plads.

Til sammenligning er forældre med et misbrug sikret behandling indenfor 14 dage, og sådan skal det være. Men en tilsvarende ret har deres børn ikke i praksis. Skal vi virkelig vente med at give dem den hjælp, de har brug for, til de selv har dulmet senfølgerne i et misbrug?

Hvis blot en ud af seks unge går fra ledighed til beskæftigelse eller undgår at blive ledig, fordi de får hjælp, er pengene allerede tjent hjem. Når de unge banker på, så er det vores opgave som samfund at lukke dem ind. Det arbejder vi hver dag på i TUBA.”

3.600* unge har været i et terapiforløb i TUBA i 2021, enten i individuel terapi eller i gruppeterapi. Et terapiforløb består i gennemsnit af 17-23 sessioner. I samme periode har 927 unge fået hjælp via TUBAs onlinerådgivning.

Af de unge, der har været i terapi i TUBA, har:

14% forsøgt selvmord
27% været udsat for seksuelle krænkelser
45% oplevet fysisk vold i hjemmet
64% oplevet psykisk vold i hjemmet
Hvorfor er der venteliste?

TUBA er en nonprofitorganisation, som yder gratis behandlingsforløb til unge mellem 14-35 år, der er opvokset i familier med alkoholproblemer eller stofmisbrug. Hvor mange behandlingsforløb, vi kan yde, afhænger af de midler, som stat og kommuner bevilger, og som private donerer til TUBAs behandling.

Statens bidrag udgør 28% af budgettet, kommunerne 37% af budgettet, mens de private donationer fra fonde og enkeltpersoner, som TUBA selv fundraiser, udgør 34%. Sidstnævnte donationer er ofte øremærket projekter med særlige formål som fx forskning, oplysning, undervisning og videndeling. Det er blandt andet de midler, som i årets løb har finansieret det store forskningsprojekt, sommerhøjskolen og oplysningsinitiativer som fx TUBAs kortfilm Mit barn.

Hvad får de unge ud af et forløb i TUBA?

Ud af de unge, der er færdige med et forløb i TUBA, siger:

96% at de har fået den hjælp, som de havde brug for
93% er blevet bedre til at håndtere deres problemer
90% har fået det bedre med sig selv
72% føler sig bedre rustet til job, uddannelse og skole

Trygfondens Børneforskningscenters v. Aarhus Universitet har desuden i et forskningsprojekt sammenlignet 179 unge, der har fået hjælp i TUBA med det samme, med 179 unge, der har måttet vente på hjælpen i et år. Og de konkluderer at:

  • Der sker en meget positiv udvikling for de unge i løbet af deres forløb i TUBA
  • Statistisk signifikant mere, end hvis de ikke havde fået hjælp i TUBA
  • De bliver mere livsduelige; får bedre psykisk og social trivsel og bliver mindre depressive
  • TUBAs specialiserede behandlingsforløb gør med andre ord en mærkbar forskel.

Noter:

*Stigningen i procent er baseret på en sammenligning af henvendelser modtaget i perioden 11. marts 2020 til 10. marts 2021 og henvendelser modtaget i samme periode året før.

*3. 368 unge mellem 14 og 35 år var i behandling i TUBA i 2021 + 232 unge mellem 14 og 35 år var i behandling i TUBA takket være ekstraordinære akutmidler.

*Ventetiderne på at komme til er længst til i individuel terapi i de store byer. Men der er også undtagelser: Fx er der lige nu ledige pladser i Brøndby til kommunens unge.

Fakta:

TUBA børn og unge i misbrugsfamilier

TUBA tilbyder gratis terapi til børn og unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med alkohol- og/eller stofproblemer. Sundhedsstyrelsen skønner, at 122.000 børn og unge under 18 år lever i familier med alkoholmisbrug, det er ca. to børn per skoleklasse. Ca. 30% af dem er selv i risiko for at få et misbrug.

Børn, der vokser op i hjem med misbrug, oplever ofte fysisk og psykisk vold samt overgreb og selvmordstrusler fra far og mor. De plages af senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker og kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært.

TUBA har 34 afdelinger.

TUBAs årsmagasin 2021/22 viser 58 forskellige sider af TUBAs indsats for unge, der er vokset op i familier med alkoholproblemer eller stofmisbrug. Her kan du læse det.

tuba
Sådan se årsmagasinet ud … (Foto: David Kahr)
pige trist
Efter år med corona har de 14 til 35-årige fået det værre … (Foto: Pexels)

Læs også: Rekordmange unge søger hjælp hos TUBA

Hver anden dansker sover med brandfaren

Mange danskere oplader fortsat telefonen om natten, og hver fjerde bruger potentielt farlige uoriginale opladere, og det koster både på telefonens levetid og øger risikoen for brand. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Det er intet nyt, at en af hjemmets største brandfælder findes i vores elektronik samt elektriske installationer, og hvert år ser Gjensidige mange brande, der starter i elektronik, der kortslutter eller overopheder under opladning.

Desværre vælger hver anden dansker fortsat at oplade telefonen om natten, og hver femte danske husstand har tilmed uoriginale opladere, som er med til at øge risikoen for brand.

– Det er lidt utroligt, at andelen af danskere, der oplader telefonen, når den ikke er under opsyn, stadig er så stor. Vi får mange sager ind i løbet af året, hvor branden er startet i forbindelse med opladning eller elektronik, der kortslutter, så det er en rigtig dårlig idé at tage chancen. Vi hører desværre ofte fra kunder, at de tror, at risikoen er så lille, at det ikke gør nogen forskel, om de oplader om natten eller om de bruger uoriginale opladere, men vi kan uheldigvis bare konstatere, at det ikke er rigtigt, forklarer Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

Ikke nok med, at brandrisikoen stiger, hvis man oplader telefonen kontinuerligt om natten eller med uoriginale opladere, det øger også risikoen for, at batteriet kan få skader. Der er derfor mange gode grunde til, at man passer godt på sin dyre elektronik.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i november/december 2021 blandt 1.543 repræsentativt udvalgte danskere.

– Der er mange myter om, hvordan man oplader telefonen på den bedste måde, men det er efterhånden slået fast, at selvom de fleste telefoner er af høj kvalitet, så kan det skade batteriet, hvis man lader telefonen blive i opladeren i lange perioder eller med opladere, der ikke er designet til den specifikke telefonmodel, slutter Henrik Sagild.

brand ildebrand
Hver anden dansker sover med brandfaren … (Foto: PR)

Læs også: Ting du skal vide, hvis du flytter hjemmefra

Rituals Cosmetics Danmark er årets Gazellevirksomhed 2021

Rituals Cosmetics Danmark kan med glæde meddele at de i 2021 blev kåret som Gazellevirksomhed af Børsen. At blive udnævnt en Gazelle indebærer, at virksomheden i løbet af fire sammenhængende regnskabsår har haft en positiv vækst og at den har fordoblet omsætningen over de fire år. Prisen er et fantastisk bevis på, at det hårde arbejde med at etablere Rituals Cosmetics på det danske marked er blevet taget godt imod af forbrugerne.

Head of Rituals Denmark, Eirin Olsen udtaler:

– At få sådan en bekræftelse i et år med store udfordringer, betyder meget for os. Jeg er rigtig stolt af, hvordan vi har etableret os og fortsætter med at vokse i Danmark. Vi har et meget engageret og godt team både i butikkerne og på hovedkontoret, som bidrager til at skabe gode kundeoplevelser. Det er med til at styrke vores brand og vækst i Rituals Danmark, på trods af udfordrende tider.

I 2016 åbnede Rituals Cosmetics den første butik i Danmark på købmagergade, centralt i København. Siden da er det vokset i et hastigt tempo og der er blevet åbnet 4-5 butikker om året. Rituals er i dag tilstede med 23 butikker rundt omkring i Danmark, og sælger desuden deres sortiment hos forhandlere som Magasin Du Nord og Salling.

Rituals Cosmetics blev grundlagt i Amsterdam i år 2000. Rituals filosofi omhandler at transformere hverdagens rutiner til mere meningsfulde øjeblikke. Med den unikke kombination af hudpleje, kropspleje og produkter til hjemmet kombinerer Rituals moderne teknologi med traditionelle ritualer. Resultatet er eksklusive kvalitetsprodukter, der forvandler dine daglige ruiner til meningsfulde ritualer. Shopping hos Rituals byder ikke kun på vidunderlige produkter, men en dejlig afslappende stund og høj service. Ritualer handler ikke om at se godt ud, men om at føle sig godt tilpas.

rituals
Flot hæder til Rituals Cosmetics … (Foto: PR)

Læs også: Februarfund

Stort fald i bilrejsende i vinterferien

Ny undersøgelse fra Applus Bilsyn afslører, at antallet af bilrejsende i vinterferien på ny er rekordlavt. Hvordan du orienterer dig i junglen af trafikregler til udlandets mest populære vinterdestinationer – det kan du læse lidt mere om her.

Lysten til at bruge årets vinterferie på at komme udenlands og stå på ski i de sneklædte bjerge nord eller syd for Danmark er formentlig uændret hos de fleste skientusiaster. Ikke desto mindre vælger markant færre danskere igen i år at køre afsted på vinterferie, viser en internetundersøgelse foretaget i februar af Applus Bilsyn, der har rådført sig med 1.351 bilister.

Knap 10 procent svarer bekræftende på, at de skal afsted på bilferie i vinterferien, mens hele 88 procent vælger at blive hjemme. For to år siden – lige før coronapandemien tog fart – gennemførte Applus bilsyn en identisk undersøgelse, og dengang valgte hver tredje bilist at tage afsted på vinterbilferie.

– Gennem årene har vi spurgt bilister om deres rejsevaner i vinterferien, og når vi sammenligner tendenserne fra tidligere, kan vi se, at der også i år er tale om et betydeligt fald, formentlig kun overgået af sidste år, hvor der endnu ikke fandtes coronavacciner, fortæller John Gantzhorn, teknisk konsulent hos Applus Bilsyn.

Antallet af bilister i Danmark er omkring 2,4 millioner, og for den knap kvarte million bilister, der er altså vælger at rejse afsted, lyder et af rådene fra bilsynsvirksomheden, at man læser op på trafikreglerne i udlandet. Ikke uventet er der stor forskel på, hvilke dæk man skal have på bilen i Danmark og i udlandet, hvor snefaldene kan være meget kraftigere.

Både Sverige, Tyskland, Østrig, Schweiz og den nordlige Aostadalen i Italien har krav om vinterdæk på bilen, mens dette ikke er tilfældet i Norge. Ønsker man at garnere bilens hjul med snekæder, er dette en valgmulighed i Østrig, Tyskland og Sverige.

– Herudover skal man naturligvis huske miljøzonemærker, hvis rejsen går gennem Tyskland. Har man ikke et mærke, risikerer man en bøde på 80 euro. Vi anbefaler også, at man har tjekket op på basaler som frostsikker sprinklervæske, bilens batteri og gule sikkerhedsveste, der hører til det lovpligtige udstyr. For et effektivt A-Z-tjek af bilen kan man køre en tur i synshallen før afrejse, siger John Gantzhorn og fortsætter:

– Sidst men ikke mindst skal man selvfølgelig hele tiden opdatere sig om indrejsesituationen i ens ferieland, og de særlige sundhedsmæssige regler, der gælder på stedet. Det gør man via Udenrigsministeriets hjemmeside.

Går rejsen gennem Norge, Frankrig, Schweiz og Østrig, indkræver myndighederne flere steder vej-, brug- eller tunnelafgifter. De fleste betalinger foregår automatisk med en tilsendt regning. Bid mærke i at afgifter altid skal betales i et EU-land. Vær også opmærksom på at langt hovedparten af landene i Europa – gennem de danske myndigheder – har mulighed og ret til at inddrive trafikbøder. Læs mere på nettet om bro- og hastighedsafgifter i Europa her.

bil sne
Udover at have styr på indrejsereglerne for både dit besøgsland og Danmark samt dit coronapas før afrejse er det bestemt også vigtigt at tjekke op på reglerne for vinterdæk. Skal man til Sverige eller en af de sydlige skiferiedestinationer, er der typisk krav om vinterdæk. Trods masser af sne er dette ikke tilfældet i Norge … (Foto: PR)

Læs også: Fem ting du skal have styr på før skiferien

Vidner søges fortsat i Aalborg

I forbindelse med politiets igangværende efterforskning af det dybt tragiske fund i Dronninglund Storskov, den 10. februar 2022, søger Nordjyllands Politi nu efter meget præcise oplysninger om den sorte Golfs færden, som politiet efterlyste vidner til sent i går aftes.

Nordjyllands Politi efterforsker fortsat på højtryg i sagen for at kortlægge forløbet før, under og efter – og politiet anmoder – af hensynet til pårørende og efterforskningen – om, at der skabes ro omkring politiets arbejde.

– Vi har et omfattende arbejde foran os – og derfor kan vi heller ikke udtale os om detaljer i efterforskningen. Det er et stort hensyn til de pårørende og til at sikre ro omkring vores efterforskning, udtaler Frank Olsen.

Den 21-årige Oliver (også fra Aalborg) betragtes også som omkommet. Den 21-årige unge mand, der har været savnet siden natten mellem torsdag og fredag i sidste uge, er efter politiets klare opfattelse faldet i Limfjorden i Aalborg og som følge deraf betragter politiet ham som værende afgået ved døden ved en tragisk ulykke. Det oplyser efterforskningslederen, vicepolitiinspektør Sune Myrup.

Nordjyllands Politis omfattende efterforskning i sagen, hvor alle spor er forfulgt, har betydet, at man har indhentet og gennemset store mængder af videomateriale – og det er den videoovervågning, der viser, at den unge mand faldt i vandet, hvorefter efterforskningen også har påvist, at hans mobiltelefon kort efter slukkede.

– Vi betragter det derfor som en meget tragisk ulykke – men vi fortsætter naturligvis vores eftersøgning i morgen efter den unge mand.

Det betyder, at politiet også i morgen vil have synlige tiltag i det offentlige rum med blandt andet vandsøgshunde samt både med politipatruljer i Limfjorden.

De pårørende er blevet underrettet om politiets konklusion.

aalborg
Politiet efterlyser stadig vidner … (Foto: Unsplash)

Læs mere her.

Dagens billede: Aalborg sørger

· Mere fra samme kategori ·