Læs også:

Close
natur havet solnedgang træer

NEWS: Naturen er svaret på klimakrisen

Nyheder  | 

Naturen er svaret på klimakrisen · Operation Mørketid tænder lys for dig · 100 el-ladere på hovedkontoret og udskiftning af alle firmabiler hos Salling Group · Grundlovsforhør i alvorlig sag om røveri · Dagens video: Lady Gaga’s ærlighed

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Naturen er svaret på klimakrisen

Naturen er svaret på klimakrisen – og nu kan alle virksomheder være med, for fældningen og afbrændingen af verdens skove frigiver flere skadelige klimagasser end al verdens transport tilsammen. Derfor er skovene en central del af Paris-aftalen, der skal stoppe klimakrisen, inden det er for sent. Mange virksomheder vil gerne investere i bevarelsen af skovene, men er i tvivl om, hvilke projekter, der er de rigtige. Nu hjælper en ny guide fra WWF virksomhederne med at sikre, at karbon-skovprojekterne er af højeste kvalitet for både klimaet, naturen og de mennesker, der er afhængige af skovene. Vejledningen blev præsenteret til COP26.

Dansk erhvervsliv er godt på vej mod en klimavenlig fremtid. Virksomhederne nedbringer deres udledninger af klimagasser i rekordfart, men mange ønsker at gå skridtet videre. Her er klimakreditter fra bevarelsen af skove eller plantning af træer de fleste danske virksomheders – og også den offentlige sektors – foretrukne løsning. Og med rette.

Det er en nødvendig indsats, hvis vi skal bremse den globale opvarmning i tide, men det er vigtigt, at der sættes rigtigt ind. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvor man placerer sine investeringer, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

– Det kan være svært at vælge de rigtige skovprojekter. Virksomhederne skal både sikre, at projekterne suger den aftalte mængde CO2 ud af atmosfæren og hjælper biodiversiteten – og samtidig være trygge ved, at projekterne ikke skader naturen eller lokale folkeslag på en uforudset måde. Ingen ønsker kritik eller anklager om greenwashing, når man forsøger at gøre det rigtige for planeten, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

For at hjælpe erhvervslivet med at investere, hvor det gør mest gavn for klima, natur og mennesker, har WWF udarbejdet en række nye vejledninger til virksomheder og andre, der ønsker at investere i fremtidens såkaldte ’naturbaserede løsninger’ af høj kvalitet. Vejledningerne beskriver, hvordan naturen helt konkret kan være med til at løse klimakrisen og samtidig hjælpe biodiversitet og lokalbefolkninger verden over.

Det nye såkaldte blueprint fra WWF adskiller sig ved at imødekomme de tre største globale kriser på samme tid. Ved at bruge naturens egne kræfter som løftestang, kan fremtidens naturbaserede løsninger nemlig løse både klimaforandringerne, tab af biodiversitet og ulige udvikling i ét og samme projekt.

Nøglen til succes er lokalkendskab. Erfaringerne fra over 50 års naturbevarende arbejde viser nemlig, at robuste og varige løsninger, der tager udgangspunkt i de lokale indbyggeres viden om skoven og miljøet, giver virksomhederne de stærkeste og mest holdbare projekter. En anden vigtig konklusion i blueprintet er, at det for eksempel er en hurtigere og mere varig løsning at beskytte eksisterende tropisk skov end blot at plante ny skov.

– Verdens ledere sendte et klart signal på COP26 om, at afskovningen af især verdens regnskove skal stoppes inden 2030. Det sikrer vi kun, hvis løsningerne udvikles og implementeres i samarbejde med myndighederne og lokalbefolkningerne i de områder, hvor skovene er. Med det nye blueprint sikrer virksomhederne, at de får bæredygtige løsninger, der effektivt bekæmper klimakrisen, biodiversitetskrisen og fattigdom på samme tid, siger Bo Øksnebjerg.

WWF’s nye internationale blueprint er blandt andet udviklet på baggrund af erfaringer fra partnerskabet mellem WWF og VELUX Gruppen. VELUX har ikke bare tilsluttet sig Science Based Target initiative (SBTi), der forpligter virksomheden til at reducere deres fremtidige udledninger i overensstemmelse med Paris-aftalen og blive klimaneutral virksomhed og halvere CO2 på tværs af værdikæden i 2030. Men de går længere end det.Virksomheden har også igangsat en række skovprojekter i troperne, der beskytter økosystemer og dyreliv, fjerner CO2 fra atmosfæren og sikrer nye fordele til lokalbefolkninger og -samfund i projektområderne. Om 20 år vil projekterne have indhentet hele VELUX samlede CO2-fodaftryk, siden virksomheden blev stiftet i 1941.

– VELUX har vist vejen for andre virksomheder, der tager klimakrisen alvorligt. Og med WWF’s nye blueprint kan alle virksomheder nemt og enkelt være med. Sammen kan vi bevare skovene, til glæde for klima, natur og mennesker. What’s not to like? slutter Bo Øksnebjerg.

natur havet solnedgang træer
Naturen er svaret på klimakrisen …(Foto: Unsplash)

Læs også: Klimaaftalen fra Glasgow holder verden på klimasporet

Operation Mørketid tænder lys for dig

Tænd lys! Så klart er af rådene, når indbrudseksperter og lokalbetjente besøger alle kommuner i politikredsen i kampen mod juleindbrudstyve.

Tyveknægte foretrækker at arbejde uden at blive opdaget, og derfor er årets mørkeste tid ofte lig med indbrudstid.

Derfor er budskabet lysende klart, når Københavns Vestegns Politis indbrudseksperter og lokalbetjente besøger alle 11 kommuner i politikredsen i den kommende tid: Tænd lys!

– Lys skræmmer tyven væk, så sørg for at din bolig er godt oplyst ude og inde i den mørke tid, så den ser beboet ud – især når du ikke er hjemme, forklarer indbrudsrådgiver Per Hedeman, Københavns Vestegns Politi.

Trods færre indbrud i årets tre første kvartaler, venter nu en tid med mørke og juleindbrud, og derfor er det vigtigt at holde fast og fortsætte de gode takter, der gør livet surt for en tyv:

– Lys virker, og det samme gør gode naboskaber, som holder øje med kvarteret og hinandens boliger og ringer til politiet i en fart, hvis man spotter en tyv, der lusker rundt, fortsætter Per Hedeman.

Han møder op nær dig fuld af enkle, konkrete effektive indbrudsråd til din bolig og gratis tænd/sluk-ure og til de første, som kigger forbi. Han opfordrer til, at man inviterer sin nabo, genbo, overbo eller andre med.

I uge 50 besøger ’Operation Mørketid’ Albertslund, Brøndby, Ishøj, Taastrup og Vallensbæk. I denne her uge er der stadig to steder tilbage, hvor du kan møde dine lokale betjente et sted nær dig:

Ballerup

Ballerup Centret: Centertorvet ved juletræet. 24. november fra klokken 15 til 19.

Hvidovre

Frihedens Butikscenter, Strandmarksvej 20: Torvet. 25. november fra klokken 15 til 19.

hus
Husk at tænde lys lige meget om du bor i hus eller lejlighed … (Foto: Unsplash)

Læs også: Disse ting frygter folk mest at få stjålet i julen

100 el-ladere på hovedkontoret og udskiftning af alle firmabiler hos Salling Group

Salling Group har ændret sin firmabil-aftale og udskifter over de næste fire år alle firmabiler til el- og hybrid og stiller samtidig 100 ladeudtag til rådighed for medarbejdere på hovedkontoret ved Aarhus.

Hvert et skridt tæller i indsatsen for at nedbringe den samlede CO2-udledning, og som et led i Salling Groups grønne omstilling blev koncernens interne regler for firmabiler ændret i foråret 2021, således at medarbejdere med firmabilsordning fremover kun kan vælge mellem hybrid- og el, når firmabilen skal skiftes ud.

– Som Danmarks største dagligvarevirksomhed har vi i Salling Group både en forpligtelse til og en reel mulighed for at gøre en forskel for klimaet, og hele virksomheden arbejder på alle fronter for at nedbringe det samlede CO2-aftryk. Vores firmabil-vognpark er ikke den største synder i vores CO2-regnskab, men udskiftningen er et af mange skridt i den rigtige retning og et vigtigt internt signal om den rejse, vi er på – en rejse, hvor vi ikke bare gør hverdagen bedre for vores kunder her og nu, men også gør alt, hvad vi kan for at forbedre fremtiden, allerede i dag, understreger CSR-direktør i Salling Group Henrik Vinther Olesen.

Med 125 udskiftede biler om året, forventer Salling Group at have udskiftet sin samlede vognpark af firmabiler om fire år og dermed at kunne reducere CO2-udledningen fra vognparken med mindst 65 %.

Første spadestik på ladestandere til alle sker i december. Samtidig med udskiftningen opgraderer Salling Group antallet af ladestandere på hovedkontorets parkeringsplads fra de eksisterende tre ladere til i alt 50 ladestandere med i alt 100 lade-udtag, der gør det muligt at dække det stigende behov som følge af både firmabiler og den generelle udvikling i salget af el- og hybridbiler.

– Vi tager det første spadestik på p-pladsen ved Salling Groups hovedkontor i december og forventer, at de nye ladestanderne står klar 1. februar i 2022, fortæller Henrik Vinther Olesen.

Salling Groups hovedkontor huser ca. 1500 medarbejdere, der alle vil kunne benytte sig af de nye ladestandere – firmabil eller ej.

Salling Group driver bl.a. dagligvarekæderne føtex, Netto og Bilka, og selv om mange møder kan klares online, er det, med flere end 1400 varehuse fordelt over Danmark, Tyskland og Polen, fortsat nødvendigt med transport til og fra besøg i alle dele af koncernen. I lighed med mange andre virksomheder har manglen på ladestandere udgjort en reel barriere for overgangen til elbiler.

I uge 45 lancerede føtex og Clever et ambitiøst anlægsprojekt, der indebærer opsætningen af 300 lynlade-udtag på tværs af landet, og med dén udbygning af det offentligt tilgængelige ladenetværk, bliver det nu endnu mere trygt at vælge elbilen til.

– Det, at man snart kan lynlade ved den nærmeste føtex med en p-plads, uanset hvor i landet man er, gør det væsentligt lettere at planlægge en effektiv arbejdsdag, uanset hvor turen går hen. Når man samtidig kan lade bilen op i løbet af en normal arbejdsdag på kontoret, bliver det langt lettere for medarbejdere – firmabilordning eller ej – at vælge el- og hybridvarianterne, næste gang bilen skal skiftes ud, slutter Henrik Vinther Olesen.

Clever leverer også ladeudtag til Salling Groups hovedkontor, og den overordnede rammeaftale mellem Clever og Salling Group betyder, at der udover føtex-netværket af lynladere, i de kommende år også vil blive opsat lynladere ved mange af koncernens øvrige varehuse i regi af Bilka og Netto.

Fakta:

  • I februar 2022 forventes 100 destinationsladeudtag til el- og hybridbiler at stå klar ved Salling Groups hovedkontor i Aarslev ved Aarhus.
  • Destinationsladere passer godt til rytmen i en normal arbejdsdags på kontoret og kan benyttes af alle medarbejdere med el- eller hybridbiler.
  • Salling Groups samlede firmabil-vognpark bliver løbende skiftet ud med el- og hybrid over de næste fire år. I alt godt 500 biler.
  • Ladeoperatøren Clever leverer ladestandere og -udtag som en del af Salling Group og Clevers overordnede rammeaftale. Aftalen omfatter også opsætning af lynladere ved samtlige føtex-varehuse med en p-plads i løbet af 2022 samt en række Netto- og Bilkalokationer.
salling group
Salling Group tager et vigtigt klima-skridt … (Foto: PR)

Læs også: Salling Group gør sin transport mere klimavenlig

Grundlovsforhør i alvorlig sag om røveri

En 17-årig og 52-årig er anholdt og været i grundlovdsforhør for røveri mod 51-årig den 30. september i Dianalund.

Politiet i Slagelse har i går morges anholdt en 32-årig fra Kalundborg og en 17-årig fra Sorø. De er begge sigtet for røveri mod en 51-årig i Dianalund den 30. september, hvor de havde lokket den 51-årige mand til adressen, hvor de satte en pistol for tindingen af ham og stjal et større beløb i dansk og udenlandsk valuta, to mobiltelefoner, hans pung og bilnøgle, hvorefter de flygtede fra stedet til fods.

Begge mænd er fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Næstved. Politiet begærede om lukkede døre.

politi politibil
To unge anholdt for alvorligt røveri … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: To unge i fængsel for over 800 tiltaler 

Dagens video: Lady Gaga’s ærlighed

· Mere fra samme kategori ·