Læs også:

Close
natur miljø

NEWS: Danmark er nærmere klimamålet end hidtil antaget

Nyheder  | 

Danmark er nærmere klimamålet end hidtil antaget · ‘Druk’ fik en velfortjent Oscar · Mange flere svanemærkede produkter · Frustration over håndtering af coronapas i foreningslivet · To unge straffes med fængsel i sag med knap 800 tiltaler · Dagens billede: Joe Bidens jobplan

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark er nærmere klimamålet end hidtil antaget

Vejen mod 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030 er blevet væsentligt kortere – også kortere end hidtil antaget. Grønne politiske aftaler har bidraget markant til klimaindsatsen, og siden fremskrivningen sidste år er der leveret på 40 procent af vores udfordringer på vejen mod 70 procent-målet.

Bilerne på vejene bliver grønnere, industrien bliver mere klimavenlig, energiformerne bliver grønnere, og mere affald skal genanvendes.

På trods af COVID-19 har solide politiske aftaler i 2020 sat tempoet i vejret på den grønne omstilling. I løbet af det forgangne år er den såkaldte manko – altså de antal tons CO2, der skal reduceres med i 2030 – faldet med 40 procent fra 20 millioner tons til 11,8 millioner tons. Det viser Energistyrelsens nye Klimastatus og –fremskrivning, der samler op på klimaindsatsen i 2020.

– Vi er kommet langt på bare ét år og vi er kommet længere end først antaget. Det er godt nyt – ikke mindst for klimaet. Bredt samarbejde i Folketinget har skabt et solidt grundlag. Det betyder ikke, at vi hviler på laurbærerne. Vi arbejder videre for at finde reduktioner på vej mod et klimaneutralt samfund. Det er ikke nogen let opgave, og derfor er vi også allerede nu ved at se på, hvordan vi kan finde yderligere reduktioner, udtaler klimaminister Dan Jørgensen.

De forventede udledninger i 2030 er reduceret med 8,2 millioner tons CO2 siden sidste års fremskrivning. Det er en reduktion, som stort set svarer til den årlige CO2-udledning fra alle danske person- og varebiler.

Samtidig er det næsten to millioner tons mere end forventet i forhold til de senest offentliggjorte tal i Redegørelse for klimaeffekter fra december 2020. At den grønne omstilling har fået yderligere fart, skyldes især, at gassen i Danmark bliver markant grønnere, fordi der bliver produceret mere biogas, blandt andet som følge af politisk prioritering af området. En mindre del af reduktionen skyldes desuden en teknisk nedjustering af den forventede udledning fra blandt andet lavbundsjorder samt færre forventede udledninger fra el-og varmeproduktion.

En mere detaljeret forståelse for udledningen af drivhusgasser er afgørende for løbende at kunne sætte gang i nye, grønne tiltag mod målet om at reducere udledningerne af drivhusgas med 70 procent i 2030. Derfor besluttede det politiske flertal bag klimaloven at erstatte Energistyrelsens Basisfremskrivning med den nye Klimastatus og -fremskrivning. Den nye fremskrivning, som udgives for første gang i år, har et mere omfattende og styrket datagrundlag, som skal gøre det lettere at forstå klimakrisen og dens løsninger.

Klimastatus og -fremskrivning giver et skøn for udviklingen i udledningerne med de nuværende politiske aftaler og tiltag. Fremskrivningen og regnemetoderne bliver løbende forbedret, men er dog altid forbundet med en vis usikkerhed. Det skyldes først og fremmest, at vi bliver hele tiden klogere på påvirkningen fra teknologi og danskernes adfærd, ligesom videnskaben kommer tættere på, hvordan for eksempel landbruget påvirker udledningerne.

Offentliggørelsen efterfølges af en høringsperiode, hvor interessenter har mulighed for at komme med bemærkninger.

natur miljø
Danmark klarer sig bedre end først antaget … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danmark inviteret til Joe Bidens klimatopmøde

Filmen ‘Druk’ fik en velfortjent Oscar

Søndag nat kunne både holdet bag – og også resten af Danmark, der har heppet på den danske film, lade champagnepropperne poppe. ‘Druk’ vandt nemlig en Oscar for ‘Bedste internationale film’. Thomas Vinterberg holdt en episk og rørende takketale i Los Angeles, og han har også flere gange udtalt, at filmen hylder livet – på godt og ondt.

Både eksperter og bookmakere havde spået filmen den anerkendte statuette, men det sker også, at favoritterne er taget tomhændet hjem uden en Oscar-statuette.

Filmen handler om fire midaldrende gymnasielærere, der på hver sin måde er gået lidt i stå i livet, og de beslutter sig for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet. De fire hovedroller spilles af henholdsvis Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe.

Det er blot den fjerde danske film, der vinder verdens mest fornemme filmpris i kategorien ‘Bedste internationale film’.

Læs også: Mange forældre bekymrede for unges druk

Mange flere svanemærkede produkter

Hele 48 % flere svanemærkede produkter er der kommet på tre år.  De danske forbrugere har i dag et stort udvalg af svanemærkede produkter at vælge imellem. På bare tre år er antallet gået fra 12.500 til nu 18.500 produkter og ydelser med Svanemærket. Alligevel efterspørger hele 60 % af danskerne endnu flere miljømærkede varer på hylderne.

Hos Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket i Danmark, ser man blandt andet stor vækst i det svanemærkede udvalg inden for møbler, tøj, plejeprodukter, investeringsfonde, byggematerialer og byggeri.

– Vi ved fra flere af vores undersøgelser, at forbrugere i både Danmark og resten af Norden gerne vil være en del af løsningen på miljø- og klimaudfordringerne. Her er Svanemærket en stærk guide for forbrugere, da mærket gør det enkelt at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter. Målet med Svanemærket er netop at mindske den samlede miljø- og klimabelastning fra produktion og forbrug, forklarer Charlotte Rajsager, chef for marketing og kommunikation hos Miljømærkning Danmark

Styrken ved Svanemærket, som er Nordens officielle miljømærke, er, at mærket ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs. På den måde vurderer Svanemærket, hvordan vi bedst passer på miljøet, klimaet og dig som forbruger. Samtidig sikrer en uafhængig tredjepart, at produkterne lever op til Svanemærkets skrappe krav, hvilket er med til at sikre en høj troværdighed.

– Forbrugere efterspørger troværdige mærker at navigere efter, for vi udsættes desværre for rigtig meget greenwashing eller halve historier, og det er næsten umuligt for den enkelte at gennemskue, hvad der er rigtigt og forkert. Med Svanemærket ved hånden, behøver forbrugere ikke at være eksperter i hverken kemi eller produktionsmetoder – det arbejde gør vi for dem, fortæller Charlotte Rajsager.

EU undersøgte tidligere i år, i hvilken grad forbrugere udsættes for greenwashing, når de handler online inden for tekstiler, plejeprodukter og husholdningsprodukter. Her viste det sig, at der var tale om vildledende markedsføring i hele 42 % af tilfældene i henhold til EU-reglerne.

Bekymringen for greenwashing og ønsket om at være med til at løse miljø- og klimaudfordringerne er tilsyneladende med til at øge interessen for svanemærkede produkter. For selvom udbuddet af svanemærkede varer vokser, efterspørger hele 60 % af danskerne flere miljømærkede varer. Det viser en ny kendskabsmåling, som YouGov har foretaget for Miljømærkning Danmark.

– Så efterspørgslen er der, og det er et vigtigt signal til virksomhederne. Det er nemlig en udfordrende proces, virksomhederne skal igennem for at opnå en certificering med Svanemærket. Derfor er det også meget glædeligt, at virksomhederne efterfølgende oplever en belønning for deres indsats i form af en øget efterspørgsel på deres produkter, slutter Charlotte Rajsager, chef for marketing og kommunikation hos Miljømærkning Danmark.

Fakta om Svanemærket

 • Udbuddet af svanemærkede produkter og serviceydelser på det danske marked er på mere end 18.500.
  94 % af danskerne kender Svanemærket*.
 • 60 % af danskerne efterspørger flere miljømærkede varer*.
 • 63 % af danskerne ser efter Svanemærket, når de skal vælge varer**.
 • Som forbruger kan du se efter svanemærket, når du køber produkter inden for pleje, makeup, rengøring, husholdning, tekstiler, byggeri og bolig mm. Gå på opdagelse på www.ecolabel.dk/dithjem.
 • Find inspiration til en mere bæredygtig livsstil.
  * Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.007 CAWI-interview med danskere i alderen 15-74 år, i perioden 18. – 21. januar 2021.

**Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.006 CAWI-interview med danskere i alderen 15-74 år, i perioden den 18. – 21. januar 2021. (Pressemeddelelse fra EU, den 28. januar 2021: Screening of websites for ‘greenwashing’: half of green claims lack evidence.)

Når du vælger produkter med Svanemærket, er du med til at gøre en forskel. Du bidrager til:

 • En rigere og renere natur
 • Bedre kemi i hverdagen
 • Ansvarlig brug af jordens ressourcer
 • Et mindre klimaaftryk
 • En bæredygtig fremtid

Om Svanemærket

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke og blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer. Svanemærket evaluerer miljøpåvirkningen i alle relevante faser af et produkts livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering, og har særligt fokus på bæredygtigt ressourceforbrug, påvirkning af klima, brug af skadelige kemikalier og bevarelse af biodiversitet.

Svanemærkets krav er unikke for hver produktgruppe, og kravene justeres løbende. Ved nye krav skal virksomheder re-certificere deres produkter for at kunne fortsætte med at bruge Svanemærket.

Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.

svanemærket
På bare tre år er antallet af svanemærkede produkter og ydelser vokset fra 12.500 til 18.500. Alligevel efterspørger hele 60 % af danskerne endnu flere miljømærkede varer på hylderne. (Foto: PR)

Læs også: Hvad er AllergyCertified

Frustration over håndtering af coronapas i foreningslivet

Der er krav om kontrol af coronapas i det frivillige foreningsliv, men der er stor bekymring for, hvordan det skal kunne håndteres, og hvilket pres det ligger på frivillige ledere. Dette kom frem i en fælles pressemeddelelse på vegne af DIF, DGI, DUF og Dansk Firmaidrætsforbund sidste uge.

Voksne over 70 år kan igen dyrke indendørs idræt. I modsætning til indendørs idræts- og foreningsliv for børn og unge under 18 år er det et krav, at 70+-medlemmerne skal fremvise gyldigt coronapas, og der er krav om kontrol ved indgangen til faciliteten, og altså hver gang de ældre medlemmer kommer til træning. Men virkeligheden i det frivillige foreningsliv er, at medlemmerne ofte lukker sig selv ind, eller at der er en halinspektør, som tænder lyset i hallen om eftermiddagen eller åbner en låge. Der er ikke som på restauranter altid personale til stede i åbningstiden. Derfor hersker blandt foreninger, frivillige og organisationer stor usikkerhed om og bekymring for, hvordan sådan et krav skal håndteres.

Fra DIF, DGI, DUF og Dansk Firmaidrætsforbund side er holdningen, at ansvaret for at have et gyldigt coronapas bør påhvile de enkelte medlemmer, men Kulturministeriet har meldt tilbage, at arrangøren af aktiviteten skal stå for kontrollen – herunder en forening, organisation, virksomhed, offentlige myndighed eller kulturinstitution.

–Vi bygger på tillid, ikke kontrol, i det frivillige foreningsliv. Jeg appellerer stærkt til at myndighederne lytter til os og finder en løsning på anvendelse af coronapas, hvor det ikke er frivillige ledere og trænere, der står med ansvaret for at kontrollere andre frivillige og voksne medlemmer. I mange idræts- og motionsaktiviteter for voksne er træningen et fælles ansvar uden oplagte coronapas-kontrollanter, udtaler Charlotte Bach Thomassen, der er formand for DGI.

En løsning med at aktivere de frivillige kræfter til at komme i hallen for kontrollere coronapas for samtlige hold og medlemmer er heller ikke realistisk.

– De frivillige og ulønnede kræfters engagement har været udfordret i længere tid, da de har skullet orientere sig i konstant skiftende retningslinjer og i mange måneder ikke har kunnet beskæftige sig med idræt. Hvis en frivillig træner for et ungdomshold skal tage cornapas-vagter i tide og utide, så risikerer vi, at de ikke gider være med længere. Vi appellerer igen til politikerne om at undgå sådan en situation, forklarer administrerende direktør i DIF, Morten Mølholm Hansen.

I denne ombæring er det de 70+-årige, der kommer i gang, men resten af de voksne idrætsmedlemmer følger efter planen efter den 6. maj, og så bliver omfanget af opgaven med at kontrollere coronapas mangedoblet i omfang.

–Vi er helt indforstået med, at udgangspunktet i de politiske aftaler er et Corona-pas for voksnes aktiviteter. Det frivillige foreningsliv er dog bygget op på forpligtende fællesskaber baseret på tillid, og vi har tillid til, at de enkelte medlemmer lever op til kravene om gyldigt coronapas. Vi har svært ved at se, hvordan foreningerne praktisk eller økonomisk skal kunne organisere en kontrolfunktion, især på ubemandede motionssteder som skolehaller og i foreningsfitness. Vi har gjort opmærksom på dette ved flere lejligheder, siger formand Peder Bisgaard fra Dansk Firmaidrætsforbund.

De seneste dage har rigtig mange foreninger, frivillige kræfter, forbund og landdelsforeninger spurgt ind til, hvordan de skal gribe situationen an. Også DUF er stærkt optaget af, hvordan kontrol af coronapas i det frivillige foreningsliv bliver grebet an. Yderligere foreningsliv for 18+-årige ud over idrætsmedlemmer står lige nu først til at åbne d. 21. maj – en hel måned efter barer og restauranter – hvilket er med til at øge frustrationen endnu mere.

– Vi opfordrer til, at der bliver skabt en ordning, hvor der bliver taget hensyn til, at foreningslivet er baseret på frivillige ildsjæle. Deres fokus skal være på at skabe glæde og meningsfulde fællesskaber, ikke på at tjekke coronapas. Derfor mener DUF, at det skal være et personligt ansvar, at man bliver testet og har gyldigt coronapas, hvis der er krav om det til ens foreningsaktiviteter, slutter Chris Preuss, formand for DUF.

tennis sport idræt tennisbold (Foto: Unsplash)
Coronapas giver frustration … (Foto: Unsplash)

Læs også: Salg af udstyr til udendørsliv er i stor vækst

To unge straffes med fængsel i sag med knap 800 tiltaler

I sidte uge blev to unge mænd i  Københavns Byret idømt fængsel i henholdsvis 3 år og 11 måneder og fængsel i 2 år og 10 måneder. De blev dømt for at være gerningsmænd i en sag med sammenlagt 794 tiltalepunkter.

Blandt de mange tiltaler, som de to unge nu er dømt for, er sager om vold, røveri og hærværk. De blev blandt andet fundet skyldige i et voldsomt gaderøveri og sammenlagt otte voldelige overfald. Et af dem begik de sammen, mens de øvrige enten blev begået sammen med andre gerningsmænd eller alene. I flere tilfælde blev overfaldene filmet på video og efterfølgende delt på sociale medier.

I retten blev de unge, der er henholdsvis 19 og 20 år, også dømt for voldtægt af en 14-årig pige. Den 20-årige blev dømt for selve voldtægten, mens den anden blev dømt for andet seksuelt forhold end samleje.

Retten kendte også de to mænd skyldige i flere sager om databedrageri, hvor de misbrugte andre personers betalingskortoplysninger til et samlet beløb på 100.000 kroner. Derudover blev de dømt for forsøg på bedrageri for yderligere 700.000 kroner. De blev også dømt for 10 biltyverier og den ene af dem for en lang række færdselsforseelser.

Senioranklager Sara Dalgaard fra Københavns Politi havde ud over fængselsstraf også indstillet, at de to gerningsmænd blev udvist af Danmark, men her valgte retten at give en advarsel.

– Det er en omfattende sag, og jeg vil nu læse dommen igennem for at vurdere, om vi skal indstille sagen til anke. Jeg tror ikke, at jeg tidligere har set et anklageskrift magen til dette, og det vidner om, hvor alvorlig sagen er, udtaler senioranklager Sara Dalgaard fra Københavns Politi.

Størstedelen af de mange kriminelle handlinger blev begået i 2019 i Indre By og på Islands Brygge. Politiet kom på sporet af dem efter gaderøveriet, der fandt sted i juni 2019. Herefter blev den nu 20-årige gerningsmand anholdt, og efterforskningen førte til, at den 19-årige senere blev identificeret.

På deres telefoner fandt politiet flere videoer, hvor gerningsmændene filmede sig selv, mens de begik vold, hærværk eller overtrædelser af færdselsloven. De har siddet varetægtsfængslet siden december 2019. Dette skriver Politiet i en pressemeddelse.

byret byretten domstol kriminel retssag (Foto: MY DAILY SPACE)
To unge blev sidste uge dømt … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Rekordlavt antal tyverier i sommerferien

Dagens billede: Joe Bidens jobplan

· Mere fra samme kategori ·