Læs også:

Close
havet tænke

NEWS: 150.000 danskere skal tænke over mening i livet

Nyheder  | 

150.000 danskere skal tænke over mening i livet · Ellos udfordrer modelbranchen · Tre personer i grundlovsforhør for produktion af skunk · Dansk vagthund stopper misbrug af vilde dyr i internationalt tv-show · Dagens video: Hajvennen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

150.000 danskere skal tænke over mening i livet

Har du tænkt på, hvad der giver dit liv mening? Og på at det kan påvirke dit helbred? I disse dage modtager 150.000 danskere et spørgeskema i e-boks, som netop berører de emner. Undersøgelsen fra Syddansk Universitet stiller skarpt på sammenhængen mellem værdier, tro, mening og helbred.

Forskning viser, at tanker om de store spørgsmål i livet, såsom hvad der giver én mening og hvad man tror på, spiller en vigtig rolle for helbredet og håndtering af livskriser. Det vil forskningsgruppen for Eksistentiel og Åndelig Omsorg undersøge nærmere i en dansk kontekst.

– Vi ved, at livets store spørgsmål bliver ekstra aktuelle, når vi selv eller vores pårørende bliver alvorligt syge. Er der en mening med det hele? Vi ved også, at nogle finder trøst i tro eller andre kilder til mening. Man kan have behov for at tage sit liv og sine værdier op til revision, når det ramler, fortæller Tobias Kvist Stripp, læge og ph.d.-studerende, som sammen med forskerkolleger i Forskningsenheden for Almen Praksis står bag undersøgelsen.

– Det vi ikke ved, er hvordan oplevelsen af mening og værdi spiller sammen med helbredet her i Danmark, hvor vi ikke altid er vant til at tale om sådanne emner. Og måske slet ikke i sundhedsvæsnet. Her har vi brug for danskernes svar.

Formålet med undersøgelsen er overordnet at kunne hjælpe patienter og pårørende bedre, blandt andet ved at klæde fagpersonalet på til at tage bedre vare på behovet for mening og håb i mødet med sundhedsvæsenet.

– Nu skal vi snakke om, hvad der giver mening. Det er måske lidt stort og ukonkret for mange, men det har faktisk betydning for vores sundhed og helbred, både fysisk og mentalt. Og man kan undersøge det struktureret igennem forskning, for eksempel i et projekt som vores.

– Vi tror på, at vores undersøgelse ikke bare bidrager med værdifuld data til forskning. Flere som har prøvet at besvare spørgeskemaet fortæller, at det var en rigtig interessant mulighed for at gøre sig nogle overvejelser, som de måske ellers ikke har så ofte. Det kan nemlig også hjælpe sproget for det eksistentielle og åndelige på vej – et sprog vi i stor grad har glemt herhjemme, fortæller Tobias Kvist Stripp, der samtidig understreger, at formålet ikke er at promovere særlige værdier eller holdninger, men snarere at blive klogere på, hvad der er vigtigst i livet for danskerne.

Tilfældigt udvalgte samt patienter spørges. Håbet er, at den aktuelle undersøgelse ikke skal stå alene, men at deltagerne kan følges over længere tid. Ud over tilfældigt udvalgte danskere over 18 år, vil en stor gruppe kræftpatienter, KOL-patienter, og overlevende efter hjertestop blive bedt om at besvare spørgeskemaet.

– Det er grupper, som har haft truslen på livet tæt på, og som måske i højere grad end den brede befolkning har gjort sig nogle eksistentielle overvejelser.

Fakta:
Bag undersøgelsen står Tobias Kvist Stripp, læge og ph.d.-studerende sammen med Niels Christian Hvidt, professor, dr. Theol og Jens Søndergaard, professor, læge.

Læs mere om undersøgelsen her.

havet tænke

Mange danskere skal tænke over livet … (Foto: Unsplash)Læs også: Stor studie slår fast, vi kan hjælpe folk der føler sig ensomme

Ellos udfordrer modelbranchen

Ellos udfordrer modelbranchen med en casting rettet mod alle kvinder, kroppe, aldre og udseender. I 2020 lancerede Ellos en åben modelcasting som reaktion på, at modelbranchen ofte er ekskluderende. Der er åbent for ansøgninger hele året rundt, men nu er det endelig blevet tid til castingdage.

– Vi vil gerne vise et billede af kvinder, der afspejler virkeligheden. Modelbranchen er ofte bange for knopper, strækmærker og rynker – det er lige præcis det, vi ønsker at gøre op med, siger Anna Westlund, Creative Director hos Ellos.

Faces of Ellos er navnet på den åbne modelcasting, som blev lanceret i efteråret 2020. Castingen sker i samarbejde med bureauet Modellink og er en del af Ellos’ initiativ Made by Women. I en branche domineret af skønhedsidealer, er Ellos en af de modevirksomheder, der aktivt tager stilling og viser et bredere billede af, hvad kvindelighed er. Med castingen søger de alle typer kroppe, aldre og udseender, og de henvender sig især til kvinder, der måske ikke identificerer sig med en typisk model.

– Forestillingen om, at en bestemt kvindekrop – ofte hvid, slank, glat og meget retoucheret – klarer sig bedre i kampagner, er en gammel idé, der ikke gør andet end at fastholde forskellige skæve magtstrukturer. Hos Ellos hverken tror vi på den idé eller vil bakke op om den. Derfor har vi organiseret Faces of Ellos sammen med Modellink, forklarer Anna Westlund, Creative Director hos Ellos.

Der er åbent for ansøgninger hele året rundt, men nu er det tid til to opsamlende castingdage for de ansøgere, der går videre i processen. Alle over 18 år kan sende en ansøgning via en formular på Ellos hjemmeside. Nogle af de personer, der får en kontrakt efter castingdagene, vil et par stykker få mulighed for at deltage i en af Ellos store forårskampagner.

Vil du ansøge til Faces of Ellos? Send billeder og oplysninger om dig selv via formularen på Ellos hjemmeside ellos.dk

ellos
Ellos udfordrer modelbranchen … (Foto: PR)

Læs også: Hvem bestemmer over din krop

Tre personer i grundlovsforhør for produktion af skunk

Fire mænd i alderen 32-47 år blev sidste uge anholdt i forbindelse med ransagninger på Nordfyn og Vestfyn. De tre af de fire mænd blev også fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Odense. De er alle sigtet for at producere skunk.

Anholdelserne sker i forbindelse med en større efterforskning om organiseret handel med og produktion af skunk. I den forbindelse foretog Fyns Politi også flere ransagninger, der både førte til beslaglæggelse af en større mængde skunk samt anholdelsen af de fire mænd.

skunk hash
Tre mand i grundlovsforhør for skunkproduktion … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mistænkt narkohandler smed cykel efter politiet

Dansk vagthund stopper misbrug af vilde dyr i internationalt tv-show

Når TV3/Viaplays underholdning succes, ‘Fangerne På Fortet’, åbner for en ny sæson i dag den 8. november, bliver det uden de levende tigre, som har været en fast del af programmets finale siden starten i 1993.

De vilde dyr er ikke bare droppet i Danmark, men over hele verden efter anmodning fra World Animal Protection, der mener, at de ikke hører til som underholdning i et moderne tv-program anno 2021, hvor dyrevelfærd bør være en naturlig del af etikken. Beslutningen gælder for samtlige de lande, hvor programmet bliver vist i resten af verden. Fra Rusland over Holland til Sverige og Polen, samt mange andre steder. I alt har programmet været vist i mere end 33 lande.

– Vi har haft en yderst konstruktiv dialog med de danske producenter af ‘Fangerne På Fortet, der har indset, at det er ude af trit med tiden, at bruge dyr som underholdnings-objekter, og det er en stor sejr for dyrene, at de nu slipper for stresset transport, små bure og kampsvedende kendisser, siger Stephanie Kruuse Klausen fra World Animal Protection Danmark.

Da ‘Fangerne På Fortet’ sidste år vendte tilbage efter 10 års pause, gik organisationen i dialog med programmets danske producenter, NENT Group, for at få dem til at droppe brugen af de store rovdyr af hensyn til tigrenes velfærd.

World Animal Protection gjorde opmærksom på, at de store dyr henslæber en elendig tilværelse i små betonbure på Fort Boyard hver sommer, når programmet indspilles på den historiske lokation ud for Frankrigs kyst, og at tigre i det fri normalt har helt andre behov end de tv-kulisser, de tildeles som eksotiske tv-stjerner på Napoleons gamle fort.

– Vi er utroligt glade for at NENT Group har taget kritikken til sig, så Danmark nu er med til at sætte nye standarder i den del af underholdningsindustrien. Og vi er endnu mere stolte af, at vores pres betyder, at udnyttelsen af dyrene er droppet i alle internationale produktioner fremover, siger Stephanie Klausen fra World Animal Protection Danmark.

Hos NENT Group (der også distribuerer showet i Norge og Polen) er der også stor tilfredshed med beslutningen:

– Vi har tidligere talt om brugen af vilde dyr i vores format, og dialogen tog yderligere fart, da vi blev kontaktet af World Animal Protection op til premieren i 2020. Efterfølgende besluttede vi sammen med produktionsselskabet Mastiff, at vi ikke ønskede at producere ’Fangerne på Fortet’, hvis vilde dyr var en del af omgivelserne på Fort Boyard. Dét har vi stået fast på, og derfor indgår vilde dyr ikke i nogen NENT-producerede udgaver af showet, siger Kenneth Kristensen, programdirektør i distributionsselskabet NENT Group.

– Ydermere har dialogen mellem NENT, Mastiff og den franske producent resulteret i, at de nu har lovet, at tigrene bliver pensionerede. Dermed kommer de ikke længere til at indgå i produktionen af ’Fangerne på Fortet’ på internationalt plan fremadrettet. Det er vi meget glade for, at vi har været medvirkende til, slutter Kristensen, der gør opmærksom på, at også krybdyr -herunder slanger og edderkopper også er droppet.

fangerne på fortet
Det er slut med Monique og tigrene i Fangerne På Fortet efter pres fra World Animal Protection. (Foto: TV3/Viaplay)

Læs også: Afgørende historisk sejr for dyrevenner i EU

Dagens video: Hajvennen

· Mere fra samme kategori ·