Læs også:

Close
gris grise dyrevelfærd

NEWS: Afgørende historisk sejr for dyrevenner i hele EU

Nyheder  | 

Afgørende historisk sejr for dyrevenner i hele EU · På tur med hammer, kokain og kniv · Læger uden Grænser i Grækenland: Flygtninges situation forværres efter fem år i elendighed · Louis Vuitton topper videresalgslisten · Dagens billede: Der er dømt fodboldfeber den næste måned

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Afgørende historisk sejr for dyrevenner i hele EU

Samtidig med at corona virus endelig er ved at slippe sit greb i danskerne, og verden åbner igen, slipper EU parlamentet landbrugsdyr i 27 lande ud af deres bure. ‘En kæmpe sejr for dyrevelfærd’ og ‘en milepæl’, siger de danske politikere.

I torsdags vandt dyrevenner i EU’s medlemslande en stor sejr for dyrevelfærd, der vil kunne føles og mærkes langt ind i de mørkeste bure og de største svinestier i EU’s industrialiserede landbrug.

EU Parlamentet har i dag vedtaget en resolution, der anbefaler at slippe grise, høns, kalve, kaniner, ænder og gæs ud af de bure og tremmer, hvor de normalt lever det meste af deres liv.

Det kan føre til markant ændrede levevilkår for de mere end 300 millioner tremmedyr i EUs industri landbrug.

– Denne sommer, som vi har ventet så længe på, kan blive et helt afgørende vendepunkt og er en stor folkelig sejr for ‘End The Cage Age’. I dag har vi fået klar politisk opbakning fra Europa-parlamentet til at afskaffe bur-dyr. Ikke kun i Danmark, men i hele EU.

Faktisk kan det rykke dyrevelfærd i hele verden, fordi det ovenikøbet kan blive gældende for import,” siger Esben Sloth fra World Animal Protection DK, der er en af de drivende danske organisationer bag ‘End The Cage Age’, som er koordineret fra England af ‘Compassion In World Farming’.

Også hos de danske EU-politikere er der stor glæde over afstemningen, efterfulgt af en klar opfordring til EU Kommissionen om nu at sparke bolden helt i mål:

– Det er en kæmpe sejr for dyrevelfærden i EU, som vil få historisk betydning for millioner af dyr, som ikke længere skal lide i små bure. Nu ligger bolden hos EU-kommissionen, og der er ingen undskyldning for at sidde på hænderne, siger Enhedslistens mand i parlamentet, Nikolaj Villumsen (EL), med henvisning til at det nu er op til Kommissionen, at gøre målene i borgerinitiativet til fælles EU lovgivning.

Også Niels Fuglsang (S), der er næstformand i EUs dyrevelfærdsgruppe, er begejstret for det positive udfald i EU parlamentet:

– Ingen dyr fortjener, at blive spærret inde i små bure, eller være fikseret det meste af deres liv i landbrugets jagt på billigere og billigere produktion. Derfor er det en milepæl for landbrugsdyrenes velfærd, at EU parlamentet i dag har vedtaget ’End The Cage Age’. Nu er det op til EU Kommissionen at tage det sidste afgørende skridt og gøre det til gældende lovgivning, så der er fair og fælles regler i alle medlemslande, slutter Fuglsang i anledning af den resolution han sammen med Enhedslisten og SF stemte igennem torsdag i EU parlamentet.

Fakta om ’End The Cage Age’:

Kampagnen startede som en underskriftsindsamling i 2019 i England med krav om bedre dyrevelfærd og afskaffelse af bure og tremmer i landbruget. 1,4 millioner EU-borgere har skrevet under.

Siden har multinationale fødevarekoncerner som Nestlé, Mondelez, Unilever, Ferrero, IKEA, Jamie Oliver Group, Les Mousquetaires, Barilla, Roberti og Aldi tilsluttet sig.

Kampagnen er også støttet af den internationale dyrlægeforening IVSA, en lang liste af internationale videnskabsmænd og forskere, European Environmental Bureau samt en række miljø- og dyreorganisationer.

Det er en af de første gange, et borgerforslag får så stor tilslutning og så omfattende betydning. EU Kommissionen skal tage stilling til borgerinitiativet den 30. juni.

gris grise dyrevelfærd
En stor sejr for dyrevelfærd … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danmark bliver foregangsland med ny dyrevelfærdslov

På tur med hammer, kokain og kniv

Sidste uge standsede en politipatrulje en bil, da den kom kørende ad Øverup Alle i Næstved. I bilen sad to mænd på henholdsvis 20 og 21 år, og føreren – den 21-årige – virkede noget påvirket af euforiserende stoffer, hvilket han blev anholdt og sigtet for.

Han blev også sigtet efter våbenloven for at have en hammer ved førersædet. Den 20-årig havde en kniv og noget kokain på sig, og blev derfor sigtet efter lov om euforiserende stoffer og efter knivloven.

Politiet anholdt i Næstved to unge mænd … (Foto: Rigspolitiet).

Læs også: Lastbilchauffør dømt for indsmugling af stor mængde hash

Læger uden Grænser i Grækenland: Flygtninges situation forværres efter fem år i elendighed

I en ny rapport beskriver Læger uden Grænser, hvordan EU’s og de græske myndigheders behandling af flygtninge og migranter på de græske øer har haft enorme menneskelige konsekvenser de seneste fem år. Konsekvenser, der kunne være undgået, men som ser ud til at blive forværret med nye, mere kontrollerede centre.

Først er de flygtet fra deres hjem, nogle fra tortur og forfølgelse, andre fra krig. Siden har de overlevet en farefuld rejse mod Europa. Og så er de endt på ubestemt tid i modtagecentre og lejre på græske øer. Flygtninge og migranter, der søger mod EU for at få beskyttelse.

Men i fem år har Læger uden Grænser oplevet, hvordan disse mennesker i stedet for hjælp får sat deres helbred og liv i fare – uden udsigt til bedring. Og nu er EU og den græske regering i gang med at lave nye modtagecentre, som ser ud til at forværre situationen. Det første center står snart klar på Samos – på en fjern del af øen med skibscontainere som boliger, pigtrådshegn og kontrolleret ind- og udgang. Det bliver beskrevet i en ny rapport, ‘Constructing Crisis at Europe’s Borders’, fra Læger uden Grænser.

– Det er chokerende, at flygtningelejren Moria på Lesbos, hvor forholdene var horrible og decideret livsfarlige, er blevet forløber for det nye fængselslignende center på Samos. Det kan simpelthen ikke blive solgt som en forbedring for de mennesker, der skal bo der. Det kan kun gøre situationen værre for dem, siger anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup, som var udsendt til Lesbos i efteråret 2020.

– Det, jeg oplevede i Moria, var gruopvækkende. Mennesker, der har været udsat for traumer, og som blev det igen – i Europa. Som dagligt var bekymrede for, om de kunne få det mest basale: Mad, rent vand, sikkerhed og lægehjælp. For dem handlede hver dag om at forsøge at holde fast og bevare en form for håb midt i håbløsheden. Men det kan ikke undgå at ødelægge dem, forklarer Kamma Skaarup.

Rapporten giver et billede af fem år med mennesker, der bliver syge både fysisk og mentalt. Af de kummerlige forhold, de lever under dagligt. Af den stress, usikkerhed og risiko for vold, de udsættes for. Og af de komplicerede asylprocedurer, de skal navigere i.

Mellem 2019 og 2020 behandlede Læger uden Grænser blandt andre 1.369 patienter med psykiske lidelser på Lesbos, Samos og Chios – mange med PTSD og depressioner. En tredjedel af patienterne var børn. Over 180 blev behandlet for selvskade og selvmordsforsøg. Den yngste var kun seks år.

– I mere end fem år har EU kørt flygtninge og migranter over med en hårdtslående migrationspolitik. Vi ser, at mennesker bliver opbevaret på græske øer, mens de venter på at få deres asylansøgning behandlet. Uden menneskelighed og værdighed. Det har haft enorme menneskelige omkostninger, som jeg og mine kolleger har oplevet og råbt op om alle årene. Men desværre lader det ikke til, at EU vil ændre strategi. Nærmere tværtimod. Den her model ser ud til at skulle fungere til skræk og advarsel for andre, der måtte søge beskyttelse i Europa slutter Kamma Skaarup.

I alt har flere end 180.000 flygtninge og migranter været på de græske øer Lesbos, Chios, Samos, Leros og Kos siden 2016. Læger uden Grænser opfordrer endnu en gang EU til at ændre tilgangen til migration og sikre, at mennesker, der kommer til Europa, får adgang til akuthjælp, beskyttelse og bliver fordelt i Europa. Kun på den måde undgår vi yderligere menneskelige omkostninger.

samos flygtningelejr
Ny lejr på Samos … (Foto: MSF/Evgenia Chorou)

Læs også: Pilgrim donerede til Læger uden Grænser

Louis Vuitton topper videresalgs-listen

Luksusbrands har trods coronakristen stadig gode vilkår, og køen foran Louis Vuitton-butikken på Strøget er også konstant. Men det er ikke kun i Danmark, at der investeres i luksusbrands, for en ny undersøgelse foretaget af saveyonenergy.com/uk viser, at de store internationale highend brands har gang i omsætningen, og at mange gerne vil eje de dyre produkter … For markedet for videresalg, eller gensalg, er i stadig stigende vækst. I alle lande købes der (også) luksusbrands på nationale og internationale markedspladser og  i genbrugsbutikker.

Den udenlandske undersøgelse tog udgangspunkt i de 20 største luksusbrands, og Louis Vuitton topper listen med Gucci på en 2. plads. Undersøgelsen tog udgangspunkt i følgende platforme; Depop, eBay, ASOS Marketplace, Etsy and Vestiaire Collective, og hvad der var ‘listet’, og her topper Louis Vuitton altså med hele 387.098 ‘online resale listings’.

louis vuitton
Louis Vuitton ligger nummer et på listen … (Foto: PR)

 

Læs også: Disse Louis Vuittontasker er steget i værdi

Dagens billede: Der er dømt fodboldfeber den næste måned

· Mere fra samme kategori ·