Læs også:

Close
Kend din kropspolitik kvinde nøgen tænke undrer (Foto: Pexels)

Kend Din Kropspolitik: hvem bestemmer over din krop?

Mit liv  | 

Er du en af de modige, der kan stille sig nøgen foran spejlet og nyde synet af dig selv? Og kan du dyrke sex uden at tænke, at du ser forkert og klam ud? For mange kvinder er svaret nej, eftersom kropsskam og kropsidealer fylder mere og mere i vores tanker

Hvem bestemmer over din krop? Det er et spørgsmål, som mange hurtigt vil svare ‘mig selv’. Men hvad nu hvis man påstår, at det ikke er én selv, der er med til at bestemme over ens krop? Har du spændt op til en ‘mind-blower’, som kan vende op og ned på hele din opfattelse af dig selv, så skal du læse med her.

Er din krop din egen?

Vi bruger vores krop hele tiden. Vores krop er vores egne. Men vores kroppe er også en del af forskellige fælleskaber – samfund, arbejde og hjem. Det kan derfor være svært ikke at være påvirket af udefra. For omgivelserne påvirker vores krop og vores forestillinger om den, hvad end vi ønsker det eller ej. Helt uden at tænke over det.

Men kan man sætte en præcis finger på, hvad der gør, at vi er utilfredse med vores eget spejlbillede? Og hvordan vi overhovedet kan arbejde konstruktivt med vores egen opfattelse af os selv, og hvordan vi skal se ud?

I bogen ‘Kend Din Kropspolitik’ bliver vi præsenteret for tre fiktive lovforslag, som alle diskutere højaktuelle debatter som billedmanipulation af kroppen, reklamer for usund mad og fællesbad efter idræt.

Kend din kropspolitik Silva tegning (Foto: MY DAILY SPACE)
Hvem bestemmer over dig og din krop? (Foto: MY DAILY SPACE)

Påvirker reklamer dig?

Hvor mange har ikke været på slankekur? Taget slankepillerne, målt og vejet kosten eller tilmeldt sig fitness.dk? Hvem har ikke rynket panden over, at ens spejlbillede ikke er tilsvarende spejlbilledet med de tynde instragrammere eller modelpiger? Måske lyder det ikke genkendelig for voksne, men det er en konsekvens mange unge stor over for hver dag.

Modebranchen er en megaindustri …
som hele tiden er på jagt efter nye måder, de kan sælge deres budskaber på. Og her er drømme og illustrationer helt centrale.
Kend Din Kropspolitik

Det er videnskabeligt bevist, at reklamer forfører alle. Lige meget hvor meget vi prøver at undgå dem – slukker for lyden når reklamerne kører, ser forbi outdoor-reklamerne og scroller forbi opslagene for fitnesspiger i newsfeed, så opfatter og bearbejder vores underbevidsthed stadig de mange manipulerede indtryk dagligt.

I Danmark diskutere politikerne ikke kropspolitik som et lovområde. Men tag lige 5 sekunder og overvej, hvordan verden vil se ud for dig, hvis de rent faktisk gjorde? Dette er et af de vinkler, som ‘Kend Din Kropspolitik’ diskuterer – et lovforslag, som vil beskytte eller ruste flere børn og unge mod omverdenens påvirkninger.

Vi støder hver dag på billeder af menneskekroppen. Og dem vi altid ser, er de redigerede, manipulerede billeder. Et glansbillede som kun de færreste, mest heldige, og, endda i moderne samfund, rigeste instagrammere i virkeligheden har mulighed for at opnå.

Det kan være svært for mange unge at elske sin uperfekte krop, men overvej en virkelighed for unge, hvis der var forbud mod billedbehandling af kroppen i reklamer. Ville vi opdrage vores børn til at lære at elske vores forskellige kroppe mere?

Men hvem har ansvaret i sidste ende – forældre, dem der bestemmer over modeblade, sociale medier, TV-programmer eller politikere?

Kend din kropspolitik Silva tegning (Foto: MY DAILY SPACE)
Er du tilfreds med dit spejlbillede – eller drømmer du også om det såkaldte ‘thigh gap’, som er mellemrummet mellem benene? (Foto: MY DAILY SPACE)

Har du en rygrad, når det kommer til slik?

Mange af os er gode til at sige, at vi kun spiser ‘fredagsslik’ – men holder det overhovedet stik, og hvad indebærer slik overhovedet i disse dage? Ofte når vi taler om slik, så er det Haribo og Marabou. Men nu om dage kan man købe mysli, som indeholder lige så mange kalorier som fem Mars-barer. Og det værste af det hele er, at os som forbrugere ikke engang er klar over det.

Føler du dig snydt?
Mange reklamer for usunde madvarer prøver at lade som om, at de er sunde …
Kend Din Kropspolitik

Vi stræber efter at spise sundt, men alligevel bliver vi påvirket af diverse reklamer af ‘sunde’ familie, der sidder og spiser en kaloriebombe af morgenmad med halvanden skive jordbær på. Og lige så snart øjnene drager mod de tyske Nutella-reklamer, så bliver vi pludselig bevidste om, hvad der bestemt er usundt.

I ‘Kend Din Kropspolitik’ bliver man præsenteret for lovforslaget om forbud mod reklamer for slik, sodavand og snacks. Hvor disse ikke må vises på TV, i blade, aviser, på internettet eller på plaktakter. Men spørgsmålet er, hvorvidt man alligevel foretrækker en müslibar frem for en Mars-bar? Her mener eksperter, at det kan mindske stigningen i antallet af overvægtige unge, hvis dette lovforslag blev en realitet.

Mener du, at du ikke er en af dem, som bliver påvirket af reklamer af mad, så må du både være døv og blind. For de fleste overvægtige befinder sig i lande, hvor der er mange reklamer for usunde fødevarer.

Kend din kropspolitik Silva tegning (Foto: MY DAILY SPACE)
Hvilke reklamer forfører dig mest? (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvad var din største skræk i teenageårene?

Spørger man os nu, så er vores største frygt måske at få indbrud, at bilen ikke starter eller at modtage rykkerbreve. Men at bade efter idræt løber os stadig koldt ned af nakken. For det er ét af de erindringer fra vores ungdom, som kan vække frygt, rædsel og endda væmmelse i os. Badeproblematikken finder stadig sted i dag, og hænger mere end nogensinde sammen med en stigende bevidsthed og opmærksomhed blandt unges egne kroppe, såvel som deres venners kroppe.

Fællesbadet giver mulighed for …
at opleve, at den perfekte krop er undtagelsen og ikke reglen.
Kend Din Kropspolitik

Forestil dig, at der blev vedtaget en lov om, at badning efter idræt var obligatorisk. Men er det nemmere sagt end gjort? For vi kan alle huske, hvor grænseoverskridende det var, at smide tøjet foran klassekammeraterne og hører læreren råbe til den ene efter den anden, at alle SKULLE i bad. Har vi brug for voksne, som i stedet forstår, hvor følsomt det er?

I det ideelle omklædningsrum går alle i bad. Men tager vi skridtet videre, så er det måske ikke kun en debat om et ungdomsproblem. For vi er alle påvirket af omverdenen. Vi er generelt ved at blive mere ukomfortable i vores egne kroppe. De fleste tør ikke længere stå i et offentligt rum uden nogen som helst form for facade – så hvordan kan vi hjælpe vores ungdom med at elske deres egne kroppe, når selv ‘voksne’ kæmper med deres selvopfattelse?

Så det store spørgsmål er …
Hvordan lærer vi at elske andres og vores egne kroppe, som de ser ud?

Kropsopfattelse er blevet til kropsforskrækkelse. Så bør unges grænser og blufærdighed ikke være vigtigere end dét at bade efter idræt? Der findes ikke endegyldige sandheder, som vi i givet fald kan erkende som svar på disse spørgsmål. Så hvordan vi som samfund med tre simple lovforslag kan ændre unges opfattelse af dem selv og kropsskam, er noget, du selv kan tænke videre over …

Kend din kropspolitik Silva tegning (Foto: MY DAILY SPACE)
Hvad er du mest utilfreds med ved din krop? (Foto: MY DAILY SPACE)

‘Kend Din Kropspolitik’ – en bog om og for unge

Bogen er lille, men kommer ind på et stort emne. ‘Kend Din Kropspolitik’ udkom den 27. januar 2020 og er en bog, der taler direkte ind i højaktuelle emner om kropskultur og kropsidealer. Sammen med bogen lanceres undervisningssitet kærekrop.dk, der er baseret på cirka 2.000 fortællinger om kroppen. Bogen egner sig perfekt til unge og sætter en masse tanker og spørgsmål i gang.

Du kan downloade den digitale udgave af bogen her

Kend Din Kropspolitik (Foto: Ritzau)
Bogen ‘Kend Din Kropspolitik’. (Foto: Ritzau)

Læs også: Få her 7 gode hudplejeråd

ansigt kvinde kind næse øje (Foto: Unsplash)

 

 

· Mere fra samme kategori ·