Læs også:

Close
fem på stribe bog

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til oktober måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en dejlig efterårsmåned, hvor der ofte er lidt mere tid til at læse i … Her får du fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder det danske efterår. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog.

fem på stribe bog
Så er der nye bøger … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den hyggelige krønike

‘Rosenhavens hemmeligheder’ er 3. bind i Katrine Wessels medrivende familiekrønike om den rige, norske Winther-families liv i slutningen af det 19. århundredes Trondhjem.

Det er en tid af forandringer for familien Winther i slutningen af 1800-tallet. En økonomisk krise truer i horisonten, mens arbejderne og kvinderne kæmper for flere og bedre rettigheder. Den noget forkælede og egenrådige Rose Winter drømmer imidlertid om at møde drømmemanden, men sendes efter en katastrofal affære til hendes bedsteforældres landsted Oaktree Manor i en lille engelsk landsby.

Her venter hende (og tjenestepigen Karen) en mistroisk velkomst blandt byens indbyggere. Langsomt opdager Rose mere og mere om sin families dystre hemmeligheder, og hvorfor Oaktree Manor fik sin kolde og skræmmende atmosfære. En dag bliver der dog vendt op og ned på det hele, da arvingen til Oaktree ankommer.

Har slugt de to første – og det gjorde jeg også med denne. De er så hyggelige og dejlig ‘lette’ at hygge sig med. Lidt som ‘Upstairs, Downstairs’ i en bogudgave …

rosenhavens hemmeligheder katrine wessel

‘Rosenhavens hemmeligheder’, 149,95 kr., saxo.com

Den dejlige kærlighedshistorie

Hvad sker der, når storbypigen flytter på landet, og landsbymennesket til storbyen? I denne hyggelige roman af den britiske bestsellerforfatter Jenny Colgan får du det bedste fra det pulserende London og det idylliske skotske højland.

Lissa arbejder som sygeplejerske i et af Londons mest belastede kvarterer. Hele sit liv har hun været dygtig, pligtopfyldende og glad for sit job, men alt ændrer sig efter en chokerende ulykke.

For at Lissa kan få lidt ro, tager hun til den lille by Kirrinfeif i det skotske højland, hvor hun for en stund bytter job og liv med Cormac, en afslappet krigsveteran og landsbyens alt-mulig-sygeplejerske. Ligesom Lissa aldrig før har oplevet landsbyliv, er storbyen også fuldstændig ukendt land for Cormac.

Selvom alt er nyt, gør byttehandlen dem begge godt. Lissa og Cormac er dagligt i kontakt med hinanden og taler om deres patienter, og langsomt bliver de mere og mere begejstrede – både for deres fælles fag og hinanden. Men kan deres stærke forbindelse også mærkes, når de mødes i virkeligheden? En hjertevarm og dejlig kærlighedshistorie som Jenny Colgan er så god til at skrive …

jenny logan for langt fra dig bog

‘For langt fra dig’, 249,95 kr., saxo.com

Den medrivende historie fra anden verdenskrig

Vi er i Berlin 1938. Det er højsommer, og Tyskland er på randen af krig. Da den nyuddannede journalist Georgie Young sendes til Berlin sammen med en anden londoner, Max, ved hun, at de træder direkte ind i begivenhedernes centrum.

De ankommer til en by indhyllet i røde flag og vrimlende med nazister, og Georgie føler sig som en hjælpeløs tilskuer til, at uskyldige mennesker bliver fjernet fra deres hjem, mens den spændte stemning stiger, indser hun, at hun og Max er nødt til at handle – også selvom det kan betyde, at de sætter deres egne liv på spil.

Efterhånden som hun får trængt ned under overfladen, begynder Georgie at afdække den modbydelige sandhed om Hitlers Tyskland –og de to journalister bliver trukket ind i en verden, der er endnu mere dyster, end Georgie nogen sinde kunne have forestillet sig. En både spændende og medrivende roman, der fortæller historier fra anden verdenskrig. Vi har alle læst og hørt et utal af historier om og fra den krig, men de er stadig lige aktuelle at dykke ned i nu. Her er krigen kombineret med lidt ‘blødere menneskeskildninger’, så den også bliver ‘hyggelig og medrivende’ at læse …

postkort fra berlin mandy robotham

‘Postkort fra Berlin’, 224,95 kr., saxo.com

Den hjerteskærende men dybe 

Jeg elsker Alex Schulman’s bøger. Og her har han skrevet en meget personlig bog om medafhængighed og længslen efter at forsone sig med sin alkoholiserede mor. ‘Glem mig’ var en anmelderrost bestseller i Sverige og blev kåret som Årets bog 2017. Nu er den så endelig udgivet på dansk.

Det er sommer. Alex Schulman er på familiens ødegård og forsøger at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik. For nu er det nok. Han vil have sin mor tilbage, men hvad gik der egentlig galt mellem dem? Med et smertefuldt tilbageblik på sin barndom følger læseren det problematiske forhold mellem mor og søn og Alex’ desperate længsel efter at forstå og reparere forholdet.

Det er en både hjerteskærende men også utrolig fin, dyb og varm historie om, hvad alkoholisme og ens opvækst kan betyde for en (og andre) resten af livet. En ‘must read’ bog.

alex schulman glem mig bog

‘Glem mig’, 249,95 kr., saxo.com

Den lærerige og tankevækkende

Thomas Ubbesen kom som dreng til Sønder Ydby fra den store by Frederikshavn og skulle som en fremmed fugl – hans far var kaptajn, og familien havde rejst mange steder i verden – finde sin plads blandt landmandsbørn i den lille forskole.

Her herskede fru Brath – en humørsvingende diktatorisk lærer, som foretrak børnene fra de store gårde og underkuede de fattiges børn. Hun lærte dem med stor nidkærhed historie og kristendom fuldstændig blottet for engagement i de børn, hun var sat til at tage hånd om. Også børnene imellem var omgangsformen barsk. Drenge og piger legede adskilt, og man behandlede de svage nådesløst.

Thomas Ubbesen fortæller først sin version af historien, som også præges af en voldelig far derhjemme. Dernæst tager vi i sommeren 2020 med tilbage til Thy, hvor Thomas opsøger sine gamle klassekammerater og genser egnen. Det bliver et smerteligt møde med mennesker, der i dag er midt i tresserne, men alle dybt påvirkede af den sadistiske lærer, som indledte en skoletid, der for de flestes vedkommende forblev elendig.

I Thy får han også svar på, hvad der siden hændte Fru Brath. Vi får et billede af udviklingen i Danmark fra 1960’erne og til i dag og ser, hvordan Udkantsdanmark langsomt er afviklet og landbruget transformeret fra en vigtig søjle i samfundslivet til en lukket industri. Men vigtigst af alt giver historien en indsigt i, hvor dybt vi som mennesker allerede fra små påvirker hinanden. Og den del af historien er både interessant, relevant og lærerig. Thomas er en mester i at fortælle …

alle vi børn af fru brath thomas ubbesen

‘Alle vi børn af fru Brath’, 249,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Pundkagen med blodappelsin

 

pundkage asta just schack

· Mere fra samme kategori ·