Læs også:

Close
amsterdam holland

Rejsefeber: 10 ting du (måske) ikke vidste om Holland

Rejser  | 

Vi rejser atter igen. Vi vil ud at se verden. Men måske behøver du ikke flyve mange tusinde kilometer væk. Hvad med at lade rejsen gå til Holland. Her får du 10 ting du (måske) ikke vidste om Holland

Holland er både mulig at komme til med fly, i bil eller tog, ja så sågar bus. Afstanden fra København til Amsterdam er små 800 kilometer, hvilket er cirka det halve af en tur til Skagen. Holland byder på mange ting og oplevelser, der har en lang og fin historie. Og på nogle punkter minder landet om Danmark – og dog – men med masser af personlige og unikke elementer, som gør landet skønt og besøgsværdigt.

Om du er til storbysferie, ferie ved havet eller på landet, så har Holland det hele. En kombination er også en mulighed, og er du i bil, så kan du nå at se meget af det smukke land …

holland
Holland er både smuk og idyllisk … (Foto: Unsplash)

Vi giver dig her 10 ting, som både er unikke og sjove at vide om Holland. Måske det kan inspirere dig til en kommende tur til Holland …

1. Amsterdam og de smukke kanaler

Hollands hovedstad Amsterdam har mere end 100 kilometer ‘grachten’, omkring 90 øer og 1.500 broer. De tre hovedkanaler, der blev gravet i det 17. århundrede under den hollandske guldalder, danner koncentriske bælter rundt om i byen, kendt som Grachtengordel.

Amsterdam kaldes ofte ‘Nordens Venedig’, hvilket selvfølgelig skyldes de mere end 100 kilometer kanal. De tre primære kanaler Herengracht, Keizersgracht og Prinsengracht. De danner sammen med Jordaan et område, der i 2010 kom på UNESCO´s liste for verdenskulturarv.  Langs de centrale kanaler findes ikke færre end 1.550 monumentale bygninger. Kanalerne gør Amsterdam helt unik og giver den helt speciel stemning.

Faktisk er Christianshavn kanaler etableret efter inspiration fra kanalerne i Amsterdam, men det er en helt anden historie …

amsterdam kanaler
De smukke kanaler ses overalt i Amsterdam. (Foto: Unsplash)

2. De mange tulipaner

Når vi ser en tulipan, ved de fleste at Holland er kendt for sine mange tulipaner. Men hvorfor … Tulipanen og tulipanløget er kendt helt tilbage til omkring år 1000 f. kr, hvor den blev rendyrket i Tyrkiet. Men hollænderen Charles de L’ Ecluse fik i 1593 foræret nogle løg i Konstantinopel, og disse tulipanløg blev sat i Leiden i Holland, og allerede året efter blomstrede de for første gang i Europa. Så Holland var altså første land, der dyrkede tulipaner …

I 1630’erne var efterspørgslen på de dengang så eksotiske tulipaner så stor i Holland, at der opstod en økonomisk boble takket være spekulanternes grådighed. Blomsterløgene værdi steg eksplosivt, og et løg kunne koste det samme som et flot hus. Sådan er det ikke i dag, men Holland er stadig stor på tulipaner og har stadig en kæmpe eksport på de smukke blomster.

tulipaner
I Holland er der mange tulipaner – som i MANGE … (Foto: Unsplash)

3. Den kendte ost

Vidste du at Gouda kommer fra Holland. Det er faktisk en af de helt store hollandske eksportvarer for Holland. Generelt har Holland ret store og anerkendteosteproducenter. Men Gouda er helt speciel. Historierne går ret faktisk tilbage til middelalderen, hvor de officielle markeder for mejeriprodukter og vågehuse åbnede. På disse steder blev både kvaliteten og vægten af osten skarpt kontrolleret. Alene Edam port eksporterede en millioner pund ost i 1649. Denne ost kom fra producenter i provinserne Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland og Utrecht.

ost gouda
Gouda er en stor eksportvare i Holland. (Foto: Unsplash)

4. Historien om deres nationalflag

Det hollandske nationalflag (tricolorflag) stammer helt tilbage fra 1500-tallets oprør mod Spanien under prinserne af Oranje. Farverne kom fra Prinsen af ​​Nassau våbenskjold. Flaget blev dog først stadfæstet ved dekret i 1937.

holland flag
Rød, hvid og blå – sådan ser det hollandske nationalflag ud … (Foto: Unsplash)

5. De elsker farven orange

Vi kender den fra fodboldtrøjerne, og andre lander forbinder Holland med orange. Men hvorfor – også når du flaget er helt andre farver … Men i følge nogle historikere, så var den den røde farve i flaget oprindelig orange, men den blev ændret på et tidspunkt. Om det er korrekt eller ej, er der mange svar på. Men hollænderne elsker den orange farve. Ser man på en ferie nogen gå med orange trøje, så VED man, de er fra Holland.

Men hollænderne er tæt knyttet til farven, der oprindelig har med appelsin at gøre. De bærer også farven på deres nationaldage og sportsfolk bruger den. Det er en stor del af deres kultur, og det er også det hollandske kongehus’ farve. Og den kan dateres tilbage til Willem van Oranje (William af Orange), der også er ham, der lægger navn til den hollandske nationalsang, ‘Wilhelmus’, der er den ældste nationalsang i Europa og er fra 1500-tallet.

fyr orange holland
Orange – orange og atter orange. Hollænderne elsker orange … (Foto: Unsplash)

6. Liiidt større end Danmark

Ofte tænker vi nok lidt Holland som samme størrelse (måske anelse) større end Danmark. Meeen de er noget større, faktisk cirka 3 1/2 gang større med deres lidt over 17 millioner indbyggere.

Amsterdam er hovedstaden, og Rotterdam den anden største by. Byen ligger ved bredderne af floden Nieuwe Maa. Den er også et besøg værd …

rotterdam
I Rotterdam summer det også af liv og leben … (Foto: Unsplash)

7. De fine gamle vindmøller

I år 1500 blev en skitse udarbejdet over en mølle med drejelig hat, men først i 1573 byggede hollænderen Leif J. Andries en mølle af denne type i Alkmaar. I årene herefter opførtes en række hollandske møller, som var placeret på jorden, evt. forsynet med kælder.

En hollandsk vindmølle er en vindmølletype, som er karakteriseret ved, at kun ‘hatten’ er bevægelig, i modsætning til forgængeren, stubmøllen, hvor hele møllen drejede om en stub. Den blev oprindelig primært benyttet til at male korn eller som pumpemølle. Efterhånden blev den udviklet blandt andet til at forarbejde materialer, save træ, producere papir og presse olie af kerner. I slutningen af det 19. århundrede blev en del møller af denne type udstyret med en motor og kunne derfor anvendes til en bred vifte af energiproduktion. 

Alle vindmøller er opbygget på baggrund af et princip, hvor vingerne overfører vindenergi til mølleværket ved udveksling med aksler og tandhjul eller kamhjul. Mølleværket er installeret i en bygning, hvor skellettet ofte er en trækonstruktion, der kaldes møllekroppen. Denne er i de fleste hollandske møller ottekantet, men der findes også i mindre omfang sekskantede møllekroppe. Et meget lille antal møller er konstrueret som polygoner med ti eller tolv sider.

De hollandske møller findes i to grundtyper: Jordstående med kælenavnet ‘jordhollænder’ og grundmurede med en undermølle i sten og galleri med kælenavnet ‘gallerihollænder’. Begge typer er faststående og forefindes med eller uden kælder. Men lige meget hvad lille by du kommer til, så er der ofte en fin lille vindmølle at kigge på. Meget idyllisk og nostalgisk at se på …

vindmølle holland
Der er mange og gamle vindmøller i Holland … (Foto: Unsplash)

8. Kaffe med mere

Det er en kendt information, at man i Holland og ikke mindst Amsterdam skal vide, at når der står coffee shop, så er det ikke altid, der kun serveres kaffe. For i Holland har de milde stoffer været tilladt siden 1970’erne. De bliver solgt i de såkaldte Coffee Shops, som findes mange steder i mange hollandske byer.

Der gælder dog visse regler for Coffee Shops: de må kun sælge 4 gram hash eller marihuana ad gangen. Man kan også nøjes med at kigge eller få den kop kaffe – det er også en oplevelse …

kaffeshop
I Holland serverer de kaffe med mere … (Foto: Unsplash)

9. Landet under havniveau

Holland er kendt for mange ting men også for deres mange og meget lange handelstraditioner. Holland er faktisk også et af verdens tættest befolkede lande. Og så er Holland ret lavtliggende – faktisk så meget, at næsten en tredjedel ligger under havniveauet. Det er vildt at tænke på – også i disse globale opvarmningstider, hvor naturkatastroferne vælter ind en efter en …

haag holland
Her ses et foto fra Haag, der er residens- og regeringsby i Nederlandene, hvor Amsterdam er hovedstad. Haag, der ligger i provinsen Zuid-Holland. (Foto: Unsplash)

10. Med træsko på

Holland har noget med træsko … De var også kendte og ikke mindst brugte i Danmark for mange år siden. Men hos os er de ude af billedet – det er de bestemt ikke i Holland. De ældste bevarede stykke fodtøj i træ stammer fra Amsterdam og Rotterdam i Holland, og de er dateret til 1230 og 1280. Fra begge steder ligner de i høj grad de traditionelle træsko, som rent faktisk stadig bruges i Holland.

Træskoene er kendetegnet ved at være helt af træ og udskåret i ét stykke og ofte også med små fine dekorationer på. Nogle af grundene til, at de elsker træskoene er, at klimaet kan være både vådt og koldt klima, og dertil skulle træskoene angiveligt kunne holde fødderne tørre og varme på alle tidspunkter.

træsko
Hollænderne elsker deres træsko … (Foto: Unsplash)

Kilder: diverse bøger samt historienet.dk, denstoredanske.lex.dk, wikipedia, holland.com, globalis.dk, hotels.com

 

Læs også:

Marrakech – kontrasternes by

 

marrakech rejse farver afrika rejseguide (Foto: MY DAILY SPACE)

 

· Mere fra samme kategori ·