Læs også:

Close
sommerfugl

NEWS: Nu får Danmark et biodiversitetsråd

Nyheder  | 

Nu får Danmark et biodiversitetsråd · Sådan fejrede SuperBrugsen første dag uden mundbind · Passager overfaldet i bus · 1.000 flere ansatte til trængende ældrepleje · Dagens billede: Støtte verden over til Christian Eriksen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nu får Danmark et biodiversitetsråd

Et uafhængigt organ af eksperter skal fremover rådgive regeringen om indsatser på naturområdet.

Danmark skal være vildere. Det er både forskere, grønne organisationer og et flertal i Folketinget enige om. Men hvordan skaber vi mere vild natur på en måde, så det gavner dyr og planter mest muligt? Det skal et nyt Biodiversitetsråd fremover hjælpe regeringen med at finde ud af.

Sammen med aftalepartierne bag Natur- og Biodiversitetspakken har miljøministeren nu fastlagt rammerne for, hvordan det nye råd skal arbejde. Dermed får Danmark for første gang et uafhængigt ekspertorgan, som udelukkende vil fokusere på biodiversitet.

– I årtier er det gået tilbage for vores natur. Derfor har vi på finansloven afsat 888 millioner kr. til at vende udviklingen. Biodiversitetsrådet skal levere uafhængig rådgivning om, hvordan vi bedst implementerer natur- og biodiversitetspakken, passer bedre på naturen herhjemme og lever op til vores internationale forpligtelser på naturområdet, udtaler miljøminister Lea Wermelin.

Rådet kommer til at bestå af en formand og otte menige medlemmer, som alle bidrager med forskellig ekspertise til, hvordan vi forbedrer biodiversiteten i Danmark. Det gælder for eksempel viden om natur, miljø, økonomi og friluftsliv.

Formanden og de otte medlemmer udpeges af miljøministeren for perioden 2021-2024, og Rektorkollegiet skal indstille kandidater. Den proces går i gang nu.

Når medlemmerne og formanden er fundet, vil biodiversitetsrådet blandt andet hvert år skulle udarbejde en rapport om indsatser for natur og biodiversitet og indsatser i natur- og biodiversitetspakken, hvor der er afsat 888 millioner kroner til blandt andet at udlægge mere urørt skov og etablere op mod 15 nye naturnationalparker.

Aftaleparterne udtaler:

Rasmus Nordqvist, naturordfører for SF:

– Biodiversitetskrisen kalder på hurtig og klog handling. Derfor er jeg glad for, at vi nu får et Biodiversitetsråd og dermed et uafhængigt organ, så vi får eksperterne på banen, når vi skal sikre, at indsatserne for natur og biodiversitet bliver mest hensigtsmæssige og på naturens præmisser.

Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre:

– Biodiversitetskrisen er lige så alvorlig som klimakrisen. Derfor er det helt afgørende, at vi nu får et biodiversitetsråd, der kan rådgive os om indsatsen for at fremme biodiversitet og beskytte truede arter.

Peder Hvelplund, miljøordfører for Enhedslisten:

– I Enhedslisten har vi i årevis arbejdet for at få et biodiversitetsråd i Danmark. Det er så vigtigt, at vi nu får naturens vagthund, som skal være med til at sikre, at naturen bliver prioriteret politisk nu og i fremtiden.

Torsten Gejl, miljøordfører for Alternativet:

– Vi står midt i en global biodiversitetskrise, og det er så vigtigt, at vi lytter til forskerne og eksperterne i forhold til, hvordan vi griber det korrekt an og får vendt tilbagegangen. Derfor er jeg rigtigt glad for, at vi nu får etableret et biodiversitetsråd, som skal arbejde uafhængigt og rådgive os politikere i dét arbejde.

Mette Gjerskov, miljøordfører for Socialdemokratiet:

– Rapport efter rapport har vist, at naturen er i kritisk tilstand, og alt for længe har man blot bladret videre til næste side. Det er så vigtigt, at vi lytter til eksperterne, hvis vi skal løse naturkrisen, og med etableringen af et biodiversitetsråd, som udelukkende skal rådgive med natur og biodiversitet for øje, får vi nu ekstra viden til at hjælpe os på vej.

Fakta: Sådan skal det nye biodiversitetsråd arbejde

  • Biodiversitetsrådet er et uafhængigt og forskningsbaseret ekspertorgan, der får til opgave at rådgive regeringen og aftaleparterne om bl.a. implementering af indsatser i Natur- og biodiversitetspakken og at kvalificere indsatserne.
  • Rådet skal bidrage til, at indsatserne hviler på fagligt velfunderede løsninger, som tager højde for både biodiversitet, samfundsøkonomi, lovgivning og friluftsliv.
  • I sine analyser og i sit arbejde skal rådet inddrage relevante parter. Blandt andre erhvervsinteresser, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet.
  • Biodiversitetsrådets arbejde skal ske inden for den økonomiske ramme for Natur- og biodiversitetspakken og eksisterende økonomiske rammer til indsatser for natur og biodiversitet.
sommerfugl
Nu får Danmark et biodiversitetsråd … (Foto: Unsplash)

Læs også: Der er plads til alle i naturen

Sådan fejrede SuperBrugsen første dag uden mundbind

I går var en glædens dag for mange, der er trætte af mundbind. Og det blev fejret – også hos Coop, hvor SuperBrugsen i går fejrede dagen uden mundbind med et smil: Smil til vores medarbejdere, så smiler vi tilbage og giver rabat …

Efter omkring otte måneder, hvor både medarbejdere og kunder, har skullet bære mundbind i supermarkederne, er det fra i dag muligt at købe dagligvarer uden mundbind og visirer.

Det får smilene frem i SuperBrugsen, Danmarks største supermarkedskæde. Derfor kom kæden også i går mandag den 14. juni – med et særligt tilbud til kunderne:

”Giv os et stort smil, når du betaler for dine varer, så kvitterer vi med et smil og 10% på dit næste køb.”

– Det er en glædens dag for både os og vores kunder. Vi glæder os over, at vi igen kan se kunderne smile – og over at vi ikke selv længere behøver bære mundbind eller visir. Så vi vil helt naturligt smile mere i denne uge, fortæller kædedirektør Jesper Gottschalck Jensen, SuperBrugsen.

Så alle kunder, der smiler til SuperBrugsens medarbejdere i dag får en rabatkupon, så de kan få 10 procent rabat på deres næste køb i denne uge.

– Det er selvfølgelig for at fejre, at vi alle slipper for mundbind. Men det er også for at takke kunderne for en flot opbakning til de regler, vi alle har været underlagt, under hele Corona-perioden, slutter Jesper Gottschalck Jensen.

Rabatkuponen blev kun uddelt mandag den 14. juni og gælder fra den tirsdag 15. juni til og med søndag den 20. juni 2021.

smil grin pige tænder
Mon ikke mange smilede ekstra meget i går rundt om i Danmark … (Foto: Unsplash

Læs også: Coop bygger ny og bæredygtig bydel for milliarder

Passager overfaldet i bus

Østjyllands Politi fik sidste uge en anmeldelse om, at en 24-årig mand var blevet slået og truet med kniv af en anden mand i bus 14, mens den kørte omkring Vejlby Centervej i Risskov.

Ifølge den 24-årige havde han henvendt sig til en cirka 14-17-årig dreng, som hørte høj musik i bussen. Han havde bedt ham tage høretelefoner på, og det førte til en større diskussion mellem de to. Drengen var til sidst gået helt tæt på ham, havde slået ham i ansigtet med en knyttet hånd og trukket en kniv.

En jævnaldrende ven til drengen kom nu til og begyndte også at råbe efter ham. Da buschaufføren standsede og forlangte, at drengene skulle forlade bussen, steg begge drenge ud og stak af fra stedet.

En patrulje var kort efter anmeldelsen fremme på stedet og foretog flere afhøringer af vidner i bussen, men det lykkedes i første omgang ikke at finde frem til gerningsmændene.  De beskrives begge som arabisk af udseende, cirka 14-17 år, iført mørkt tøj. Den ene havde bæltetaske og en sort kasket på. Østjyllands Politi efterforsker nu sagen nærmere.

Politi
Poltiet efterforsker nu sagen … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Gymnasieelever sigtet for falske coronapas

1.000 flere ansatte til trængende ældrepleje

Et godt og nødvendigt skridt i den rigtige retning. Sådan beskriver FOAs sektorformand, Torben Hollmann, dagens aftale om flere ansatte og mere uddannelse i ældreplejen.

Regeringen og et flertal i Folketinget er blevet enige om at give kommunerne økonomi til at ansætte over 1.000 nye medarbejdere i ældreplejen og samtidig sende et tilsvarende antal medarbejdere i uddannelse som social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter. Aftalen er en udmøntning af Velfærdsaftalen fra december sidste år.

– Danmark mangler allerede medarbejdere i ældreplejen. Og det problem bliver bare større i fremtiden. Det er en bombe under velfærdssamfundet og derfor er vi nødt til at handle nu. Derfor er aftalen et godt og nødvendigt skridt i den rigtige retning, siger Social og Sundhedssektorformand i FOA Torben Hollman.

FOA har beregnet, at Danmark de næste 10 år har behov for at tiltrække 40.000 SOSU-ansatte alene som følge af det stigende antal ældre, hvis vi vil bevare velfærden.

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blev med finansloven for 2021 enige om at afsætte 425 millioner kroner i år, 450 millioner kroner årligt i 2022-2023 og 500 millioner kroner årligt fra 2024 og frem til flere ansatte på ældreområdet. Det er den aftale, partierne nu er enige om en endelig udmøntning af.

– Nu skal kommunerne lave en masse uddannelsesaftaler med de ufaglærte ude på arbejdspladserne. Når de starter på uddannelse, bliver de erstattet af en af de 1.000 nye medarbejdere, og på den måde bliver fagligheden på ældreområdet løftet. Det kommer selvfølgelig til at tage noget tid, men det er den rigtige måde at gøre det på, udtaler Torben Hollmann.

FOA har tidligere beregnet, at der er brug for 1,5 mia. kr. til at genoprette ældreplejen. Derfor er dagens aftale ifølge Torben Hollmann kun et ‘skridt i den rigtige retning’:

– Det her er en start. Vi skal bruge 1,5 milliarder kroner til at genoprette ældreområdet på mange parametre. Den her aftale gør ikke, at der ikke fortsat er meget andet at gøre for at sikre en bedre kvalitet. Det handler blandt andet om visitering, ledelse og omorganisering, men det må komme senere hen.

Ældre, pension, pensionist, pensionister, gammel, hænder, gamle, rynker
Flere ansatte til ældreplejen er positivt, udtaler FOA … (Foto: Pexels)

Læs også: Spot en ensom ældre og gør noget

Dagens billede: Støtte verden over til Christian Eriksen

· Mere fra samme kategori ·