Læs også:

Close
blokhus strand livredder vesterhavet nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)

NEWS: Danskerne er vilde med røgfri udeområder

Nyheder  | 

Danskerne er vilde med røgfri udeområder · Mænd og kvinder har forskellige tilgange til investeringer i aktier · Disse ting genåbnes fra i dag · Renere luft under corona · Dagens video: Mundbind-råd

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskerne er vilde med røgfri udeområder

Må man ryge ved busstoppestedet, på legepladsen eller ved fodboldbanen? Nej, lyder det fra et stort flertal af danskerne i en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Hjerteforeningen. Flere steder er udelivet allerede blevet røgfrit.

Børn skal ikke tumle på byens legepladser eller spille fodbold med miniputterne i røgen fra de voksnes cigaretter. Det mener tre ud af fire danskere ifølge undersøgelsen ’Danskernes holdning til tobak’, som Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Hjerteforeningen står bag.

– Vores holdning til, hvor der kan ryges, ændrer sig. I øjeblikket endda ret hastigt. Vi har vænnet os til, at vi ikke ryger indendørs. Nu er turen kommet til at diskutere de fælles udendørs områder som legepladser, strande og idrætsområder. Mange – både børn og voksne – vil gerne kunne bevæge sig rundt uden at blive udsat for røg, siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Sammen med Kræftens Bekæmpelse dannede TrygFonden i 2017 partnerskabet ’Røgfri Fremtid’, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Størst er opbakningen til røgfri legepladser og idrætsanlæg. Men også busstoppesteder og forlystelsesparker står højt på danskernes ønskeliste over røgfri udeområder. Og omkring halvdelen ville foretrække, at også udeservering på caféer og restauranter, strande og parker var røgfri. Ifølge Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, giver det god mening:

– Ved at gøre omgivelserne røgfri – også udendørs – kan vi både beskytte børn og unge mod tobaksrøg og bidrage til, at rygning ikke bliver en naturlig del af deres hverdag. Det, ved vi, har betydning for, om de selv begynder at ryge, forklarer hun.

Røgfri Fremtid samarbejder med Kommunernes Landsforening og de enkelte kommuner om at indføre røgfri udearealer.

Kommuner som Aarhus, Odense, Aalborg har allerede introduceret forskellige røgfri udearealer. Det samme har private boligforeninger, strande og caféer. Erfaringer viser, at de fleste er glade for og respekterer de røgfri områder.

– Røgfri udearealer handler om røgen – ikke om dem, der ryger. En venlig appel til ikke at ryge i nærheden af børn og unge vil for det meste blive positivt modtaget, og mange vil helt naturligt følge opfordringen. Forud for nye rygeregler følger ofte debat og kritik, men når først reglerne er indført, er de fleste glade for dem, siger Morten Ørsted-Rasmussen, Chef for Strategi, Forebyggelse og Udvikling i Hjerteforeningen.

Røgfri Fremtid lancerede den 17. marts inspirationskataloget ‘Et røgfrit miljø er noget, vi vælger til’, med seks personlige beretninger fra brugere af røgfri udeområder. Se mere på roegfrifremtid.dk.

Uddrag fra undersøgelsen:

77 % ville foretrække at offentlige legepladser var røgfri.
73 % ville foretrække, at idrætsanlæg og sportspladser var røgfri.
66 % ville foretrække røgfri fodboldstadion.
66 % ville foretrække røgfri busstoppesteder.
62 % ville foretrække røgfri forlystelsesparker og zoo.
57 % ville foretrække at udeserveringer ved caféer og restauranter var røgfri.
48 % ville foretrække at offentlige strande og parker var røgfri.
43 % ville foretrække at festivaler var røgfri.

Eksempler på kommuner med røgfri udeområder:

Region Hovedstaden

 • Frederiksberg Kommune har indført røgfri udearealer ved alle institutioner og foreninger, hvor børn og unge færdes – herunder kommunens idrætsanlæg, museer, biblioteker, svømmehaller og andre kulturinstitutioner i kommunen.
 • Brøndby, Ishøj, Gladsaxe og Københavns kommuner har indført røgfri legepladser
 • Hvidovre Kommunes strand er røgfri

Region Midtjylland

 • Randers Kommune har indført røgfri legepladser
 • I Aarhus Kommune har busstoppesteder, parker og områder foran kommunale bygninger været røgfri siden sommeren 2020, og et forslag om røgfri strande er til behandling i byrådet

Region Syddanmark

 • Odense Kommune har indført røgfri legepladser

Fra Danskernes holdning til tobak 2020.

blokhus strand livredder vesterhavet nordjylland danmark (Foto: MY DAILY SPACE)
48 % ville foretrække at offentlige strande og parker var røgfri. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Partier klar til indgreb mod rygning

Mænd og kvinder har forskellige tilgange til investeringer i aktier

I følge Danmarks Statistik har mænd og kvinder forskellige tilgange til investeringer i aktier. Foruden pensionsopsparingerne er det lidt mere end hver femte person i Danmark, som ejede aktier i 2019. Generelt er andelen af mænd som har aktier lidt højere, end det er tilfældet for kvinder. Det er især personer over 40 år, der ejer aktier, og de store aktieformuer er koncentreret hos få personer.

Nogle mennesker sætter alle deres ekstra penge ind på en konto i banken, mens andre vælger at investere dem. Én af de måder, man kan investere sine penge på, er ved at købe aktier. Enten ved at købe aktier i enkelte virksomheder eller ved at købe ejerandele i investeringsforeninger.

Danmarks Statistiks nyeste data om aktieejerskab stammer fra formuestatistikken, der senest er opgjort pr. 31. december 2019. En særkørsel af disse data viser, at da havde 21 procent af den danske befolkning aktier. Andelen af mænd, der har aktier, er på 23 procent, og det er en smule mere, end det er tilfældet for kvinder, hvor andelen er 20 procent.

Hvis man ser på, hvordan mænd og kvinder har deres aktier, gælder det, at lige under 10 procent af både mænd og kvinder har aktier igennem en investeringsforening. Når det kommer til ejerskab af individuelle aktier, er der en større forskel mellem kønnene. Lige under 18 procent af mændene har aktier på denne vis, mens det er tilfældet for 14 procent af kvinderne i 2019.

– Generelt er der større risikospredning, når man har aktier igennem en investeringsforening. Da andelen af mænd, der har enkeltstående aktier i deres private aktieinvesteringer, er større end andelen af kvinder med enkeltstående aktier, antyder data, at mænd overordnet er lidt mere risikovillige i deres investeringer, end det er tilfældet for kvinder, fortæller chefkonsulent Jarl Quitzau og fortsætter:

– Opgørelsen viser dog også, at der ikke er stor forskel mellem kønnene, når man ser på andelene, der ejer enkeltstående aktier og/eller aktier igennem en investeringsforening. Mænd har dog generelt flere penge stående i aktier, end det er tilfældet for kvinder.

Aktier
Sådan ser tallene ud. (Graf: Danmarks Statistik)

I formuestatistikken kan man se, at 24 pct. af mænds og 18 pct. af kvinders finansielle formue er investeret i individuelle aktier. Dette skyldes, at mænd også gennemsnitligt investerer større beløb i individuelle aktier end kvinder.

Selvom der kun er nogle få procentpoint til forskel på andelene af mænd og kvinder, der har private aktieinvesteringer, er der generelt væsentlige kønsforskelle på den gennemsnitlige aktieformue. Målt i kroner og ører stiger forskellen mellem mænd og kvinders gennemsnitlige aktieformuer med alderen. Det sker nogenlunde i takt med, at aktieformuerne bliver større. Ser man på fordelingen i procent, udgør kvindernes gennemsnitlige aktieformue i alle aldersgrupper over 30 år mellem 60 og 70 procent af mændenes.

Befolkningsdata viser, at der er flere ældre kvinder end mænd i befolkningen, og denne forskel bliver kun større med alderen. Det er relevant, fordi det er de ældste aldersgrupper, som har de højeste aktieformuer. Den større andel af kvinder i disse aldersgrupper trækker kvinders generelle gennemsnitlige aktie formue op, således, at kvindernes aktieformue gennemsnitligt udgør 74 procent af mændenes, hvilket gør de samlede kønsforskelle mindre.

– Det er vigtigt at have for øje, at der er tale om gennemsnit. Der er meget stor variation inden for grupperne. Overordnet set kan vi dog konstatere, at kvinderne har en markant mindre gennemsnitlig aktieformue, end det er tilfældet for mændene, forklarer Jarl Quitzau og fortsætter:

– Ser man på totalen, ser forskellen ikke så stor ud, men det skyldes, at der er relativt mange kvinder i de ældre aldersgrupper, når man sammenligner med mændene. Deres formuer tilføjer meget til kvindernes total og er med til at udligne forskellen.

kurs aktiekurs aktie børsen aktiehandel (Foto: Unsplash)
Mænd og kvinder tænker forskelligt, når det kommer til investeringer i aktier. (Foto: Unsplash)

Læs også: Disse blev endnu rigere

Disse ting genåbnes fra i dag

Torsdag aften blev regeringen enige om en yderligere genåbning af Danmark. Denne indbefatter blandt andet, at fra i dag hæves forsamlingsloftet, og elever i Region Hovedstaden kan komme tilbage i skole. Dette sker på trods af stor uenighed blandt partierne – også om tempoet for genåbningen.

Dette genåbnes fra i dag:

 • Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden kan komme tilbage på skolebænken igen. Samme testmodel som i resten af landet benyttes.
 • Der gives mulighed for fuld genåbning og fuldt fremmøde for elever, der skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet.
 • Forsamlingsloftet hæves fra fem til ti personer udendørs. Sundhedsmyndighedernes anbefaler fortsat, at man kun mødes fem personer indendørs.
 • Forsamlingsloftet hæves for udendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer.
 • Der åbnes for udendørs gudstjenester med videre med op til 50 personer. Dette ændrer ikke på de gældende regler for indendørs gudstjenester.
blyant kladdebog skole undervisning skrive (Foto: Unsplash)
Flere børn og unge kan nu komme i skole … (Foto: Unsplash)

Læs også: Har du coronakuller

Renere luft under corona

Corona har ført mange dumme ting med sig, men også gode. En af de ting som man nu verden over kan se er, at nedlukningen af verdenssamfundet har ført en klar forbedring af luften med sig. Faktisk har 84 procent af landene i en stor rapport meddelt, at der i deres land har været mindre luftforurening.

Grundene og forklaringerne er indlysende, da der har været mindre trafik, folk har holdt sig hjemme, produktion i virksomheder har været nedsat blot for at nævne nogle ændringer. Rapporten IQAir’s 2020 World Air Quality Report fastslår dog også, at den positive udvikling hurtigt kan vende, når verden atter normaliseres.

Imens vi venter på en genåbning, kan vi glædes over, at 65% af de store byer i verden har analyseret og oplevet en bedre luftkvalitet i 2020 sammenlignet med 2019. Og altså også at helt op til 84% af landene har oplevet bedre luft. Disse nye konklusioner vil blive brugt til fremtidig forskning og forbedring af luften verden over. Det fastslår CNN Climate.

træ trætop skov (Foto: Unsplash)
Mange lande har oplevet renere luft under corona. (Foto: Unsplash)

Læs også: Der er god plads til alle i naturen

Dagens video: Mundbind-råd

· Mere fra samme kategori ·