Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til april måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en rigtig dejlig forårsmåned  – også med både påske og fridage … Få endnu flere gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder foråret. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

fem på stribe bog bøger (Foto: MY DAILY SPACE)
Fem på stribe af gode bøger, som jeg kan anbefale … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den om tre søskendes liv og oplevelser

Fra den svenske forfatter Alex Schulman kommer her ‘Overleverne’, der allerede er blevet en international succes, siden udgivelsen i Sverige sidste år. Det er en virkelig godt skrevet bog – også lidt hård at læse, og man skal også ‘følge med’ for at forstå (tids)forløbet og de tre brødre. Men meget interessant på mange måder.

I ‘Overleverne’ rejser de tre voksne brødre Nils, Benjamin og Pierre tilbage til den ødegård, hvor de tilbragte alle deres somre som børn, for første gang i 20 år. Formålet med rejsen er at sprede deres mors aske, som de har taget med sig på rejsen op gennem Sverige.

Da de var små, legede de ivrigt i naturen omkring den lille hytte, de udforskede skoven, legede på klipperne og badede i søen. Men en dag sker der noget, der gør, at de ikke vender tilbage til huset før t20 år senere. En oplevelse, de aldrig hver i sær har sat ord på, men som har sat sine spor i de tre brødre, der alle har forskellige minder fra den skæbnesvangre sommer.

Det er interessant det med hvordan minder kan opfattes så forskelligt og også, hvad kan vi huske. Men også VAR det sandheden eller noget, vi har bildt os selv ind … Den og det satte i hvert fald tanker i gang hos mig. Og selvom vi nok ikke alle har oplevet så dramatiske og afvigende ting som i bogen, så er minder og fortiden en sjov størrelse, der selv som voksen stadig er med til at definere og forme os. Det skinner også klart igennem i bogen …

alex schulman overleverne bog

‘Overleverne’, 254,95 kr., saxo.com

Den smukke – på alle måder

Jeg elsker naturen og alt det magiske i den, og jeg elsker denne bog ‘Rosarum af Charlotte Weitze. der er en slægtsroman i flere dele med både kærlighed, botanik, mystik og familierelationer som omdrejningspunkter.

I første del af ‘Rosarium’ møder vi bror og søster. Der er krig i bror og søsters land, og de flygter ud i skoven og væk fra zaren. Her glemmer søster sine evner fra den anden verden og overgiver sig til planternes magiske verden. Snart løber hun ind i zarens søn, der er på jagt i skoven, og han finder stor begejstring i det væsen, søster er blevet til efter tiden i skoven. I denne del skulle jeg lige koncentrere mig for at forstå handlingen …

I anden del møder vi søsters barn, som ved et tilfælde møder en botaniker, der er på jagt efter forskellige planter fra alle kontinenterne. Botanikeren får to børn, som vi møder, da de tager til USA for at fejre botanikerens 100-års fødselsdag. Da de når frem til botanikerens hus, er hun forsvundet. Gåden om botanikerens ophav, forskning og relationer vokser sig større, alt imens hun fortsat ikke er til at finde.

Charlotte Weitzes forfatterskab er præget af det eventyrlige men også det at naturen bruges flittigt i hendes romaner. Og her er ‘Rosarium’ ingen undtagelse. Charlotte Weitze står bag mere end 10 romaner og endnu flere noveller og artikler. En smuk bog på alle måder – ikke mindst omslaget – elsker det …

bog charlotte weitze rosarium

‘Rosarium’, 249,95 kr., saxo.com

Den sjove og skarpe om moderne voksenliv

‘Spøgelser’ er Dolly Aldertons debutroman. Den handler om Nina Dean, der er i begyndelsen af trediverne, en anerkendt madjournalist med en kærlig kreds af familie og venner omkring sig, og så har hun lige fået en ny lejlighed. Da hun møder Max, en charmerende drømmeprins som allerede på første date fortæller hende, at han har tænkt sig at gifte sig med hende, føles det som om alt går efter planen. Et nyt forhold kommer på det helt perfekte tidspunkt.

Til trods for Ninas mange bedrifter har trediverne indtil nu ikke været den befriende, ubesværede oplevelse, nogle har forsøgt at sælge hende. Hun mindes konstant om tiden der går og mulighederne der bliver færre. Hendes venskaber falmer, gamle kærester kommer videre, og hvad værre er: Alle flytter til forstæderne. Og der er ingen trøst at finde hos hendes familie, for Ninas mor står midt i en uforklarlig midtlivskrise, og hendes højtelskede far forsvinder langsomt ind i demensen.

Dolly Aldertons debutroman er sjov og øm men også fyldt med knivskarpe observationer om forhold, familie, hukommelse og moderne voksenliv på den der lidt ironiske men også ærlige måde, så man selv smiler lidt over det og kan genkende ting af sig selv eller sit i det. Det er sådan en bog som bare fortæller om livets mange (helt almindelige og normale) sider. Det kan jeg (også) lide at læse om …

Læs også: Dolly Alderton: Alt hvad jeg ved om kærlighed

dolly alderton spøgelser bog

‘Spøgelser’, 199,95 kr., saxo.com

Den man kan relatere sig til

Altså relatere sig til – måske ikke på alle planer. Men Karin Heurlin er mester ud i at beskrive personer, som de er – og tænker – på godt og ondt. Sådan en lidt ‘no bullshit’-agtig måde. Vi ser de gode og de dårlige (og også ærlige) sider af folk. Og ja, sådan er vi vel alle – har flere sider … En engel og fantastisk menneske det ene øjeblik, og det andet usikkert, egoistisk og uden overskud. Bogen ‘Du forlader mig aldrig’ handler om Ann, der kæmper for kærligheden (og hvem gør ikke det – også relaterbart) – hun gør det bare med alle våben …

‘Sorgen ved, hvor du bor’ er titlen på Anns dybt personlige og rørende bog. Det er også titlen på hendes foredrag. Og hendes Facebookside og radioprogram.“Ingen kan tage sorgen fra dig. Men du kan dele den med andre,” fortæller hun sine tusindvis af følgere. Ann ved alt om sorg, efter hun mistede sin store kærlighed i en tragisk ulykke.

Men tør hun kaste sig ud i kærligheden igen, da hun møder en karismatisk komiker? Og kan grin og tårer overhovedet forenes? Det største spørgsmål er selvfølgelig: Er der ikke en eneste af hendes følgere, der har set løgnen? Eller har hun egentlig selv.

Hvor meget skal der til at ændre hele sandheden? Ganske få ord faktisk … Bogen du læser, og pludselig er den slut.

karin heurlin du forlader mig aldrig bog

‘Du forlader mig aldrig’, 225,95 kr., saxo.com

Den svenske spændingsroman

Svenske Emilie Schepp er en mesterlig fortæller, der skruer bøger sammen, så man starter – og så fortsætter man ellers, til den er slut.

‘Ni liv’ er 6. bog i Emelie Schepps krimiserie om Jana Berzelius, som skal en opklare en makaber sag med forbindelse til bandekriminalitet og hende selv!

På YouTube deles en forårsmorgen en video af en yngre, såret mand. Han er endvidere fastspændt med sprængstof til sin krop. Politiet finder frem til stedet – men for sent! Bomben springer. Offeret var det fjerde i rækken af mord på medlemmer af det kriminelle Komado-netværk.

Det bliver op til politiinspektør Mia Bolander og den nye efterforsker Patrik Wiking at opklare mordsagerne. Men ingen med forbindelse til sagen vil ytre sig til politiet. Da Jana Berzelius bliver involveret i sagen, opdager hun en skræmmende forbindelse til sig selv, som må hemmeligholdes. Til at holde sandheden skjult får hun pludselig hjælp fra en uventet side …

Emelie Schepp fortsætter den blændende krimiserie om Jana Berzelius i ‘Ni liv’, som er mættet af gennemtrængende spænding om en dyster kriminel underverden og sandhedens pris, der holder en fangen fra første til absolut sidste side. Sådan skal en krimi skrues sammen.

ni liv emelie schepp bog

‘Ni liv’, 154,95 kr., saxo.com

Læs også:

Lækkersulten: Lav en kanelkage

kanel dej kanelkage glasur hygge kage (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·