Læs også:

Close
roser fairtraide

NEWS: Langt mellem bæredygtige roser på Valentinsdag

Nyheder  | 

Langt mellem bæredygtige roser på Valentinsdag · Ny HBO-dokumentar om Woody Allen og Mia Farrow · Caroline Wozniacki er gravid · Stof & Stil skifter strategi og navn · Dagens billede: Det smukke nordlys · Fredagsfjol: Så skal vi på køretur 🐶

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Langt mellem bæredygtige roser på Valentinsdag

Det er højsæson for kærlighedserklæringer med roser. Men selvom danskerne køber mere økologi og kvalitet i en coronatid, gælder det ikke når vi køber blomster. Fairtrade opfordrer forbrugerne til at bede om bæredygtige blomster i butikkerne.

Over det seneste år har medierne været fyldt med statistikker om, at danskerne har brugt coronatiden til at ændre indkøbsvaner. Vi køber mere vin, mere kage og mere chokolade, og vi køber samtidig flere økologiske varer. Men når det kommer til blomster, er danskernes krav til kvalitet og mærkning forsvindende lille. Blot 5 procent af de afskårne blomster, der sælges i Danmark, er en del af den eneste mærkningsordning der findes for blomster – Fairtrade.

– Det er en myte, at det er svært at rykke folks indkøbsvaner. 2020 har vist, at vi faktisk er meget mobile som forbrugere. Vi forkæler os selv nu på en helt anden måde, når vi køber ind. Vi er parate til at bruge ekstra penge på luksusvarer som vin og chokolade. Derfor bør vi også være parate til at betale ekstra for de varer, hvor producenterne får en fair betaling. Det bør selvfølgelig også gælde for blomster, fortæller direktør i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg.

I Sverige er situation omkring blomster helt anderledes. Svenskerne lægger flere Fairtrade-blomster i indkøbskurven end de ikke-mærkede blomster. Og når det gælder de roser, der er den største del af afskårne blomster, så er der et Fairtrade-mærke på mere end halvdelen af de 100 millioner roser, svenskerne køber årligt. I Sverige har flere store onlinebutikker også omlagt til udelukkende at levere buketter med Fairtrade-mærkede blomster.

– Det er egentlig små ting vi skal gøre for at få flere bæredygtige blomster ud i butikkerne. Hvis du ikke kan finde Fairtrade-mærkede blomster, så sig til forhandleren: “Jeg kunne godt tænke mig at købe Fairtrade-blomster, kan du skaffe dem?” Forbrugerne har enormt stor magt, slutter direktør i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg.

De blomster, der sælges på det danske marked, kommer især fra Holland og en række lande i Østafrika som Kenya, Tanzania og Etiopien. De afrikanske blomster – også de Fairtrade-mærkede – kommer til Europa med fly. Og selv når man regner flytransporten med, står en buket Fairtrade-roser fra Kenya for 5,5 gange lavere udledning af drivhusgas end roser dyrket i Holland, viser en analyse. Forskellen skyldes den enorme mængder energi, der kræver at holde drivhuse varme i forhold til den naturlige varme i Østafrika.

KENYA Thika nær Nairobi, Simbi Roses er en fairtrade rosenfarm, der eksporterer til Europa. Her ses Judy Muthoni. (Foto: Fairtrade Danmark)

Læs også: Den ultimative valentinsdessert, du nemt selv kan lave

Ny HBO-dokumentar om Woody Allen og Mia Farrow

Dokumentaren ‘Allen V. Farrow’ får premiere den 22. februar på HBO Nordic. Den nye dokumentar om forholdet mellem Woody Allen og Mia Farrow er skabt af Kirby Dick og Amy Ziering, og i de fire afsnit dykkes ned i historien om en af ​​Hollywoods mest berygtede og offentlige skandaler: Beskyldningerne om, at Woody Allen skulle have begået seksuelle overgreb, der involverede Allens og Farrows dengang syv-årige datter, Dylan, samt parrets forældremyndighedssag og afsløringen af ​​Allens forhold til Farrows datter, Soon-Yi.

Dokumentaren fortæller historien ved hjælp af private videooptagelser, retsdokumenter og lydbånd med eksklusive, dybdegående interviews med Mia Farrow, Dylan Farrow, Ronan Farrow, ven af familien Carly Simon, anklager Frank Maco, efterforskere og andre førstehåndsøjenvidner. Det er første gang for flere af de medvirkende, at de taler offentligt om sagen.

Man får samtidig historien om, hvordan Allen og Farrow mødtes og blev et af Hollywoods ultimative ‘powercouples’, der lavede intet mindre end 13 film sammen. Allen blev fra starten af forholdet en faderfigur for Farrows børn, og siden fik de også selv børn sammen, men det celebre forhold viste sig altså at have en skyggeside.

 

Læs også: Skuespillerinde underskylder til Woody Allens datter

Caroline Wozniacki er gravid

En glædelig nyhed kom frem i går, for den tidligere nummer ét på kvindernes verdensrangliste er nemlig gravid. Hun blev forlovet med David Lee tilbage i 2017, og i 2019 blev parret gift i Toscana. Og nu venter parret deres første barn – en pige … Det offentliggjorde hun på sin instragramprofil med ordene:

– Kan ikke vente til at møde vores lille pige i juni, skriver Caroline Wozniacki på Instraram.

caroline wozniacki, tv-program
Caroline og David venter barn …  (Foto: Per Arnesen / Discovery Networks Danmark)

Læs også: En snak med familien Wozniacki

Stof & Stil skifter strategi og navn

Den 40 år gamle og familieejede Herning-virksomhed Stof & Stil skifter navn til Selfmade som del af en ny gennemgribende strategi. Ambitionen er yderligere internationalt gennembrud og målet er at skabe unikke rammer for design og DIY-passionerede mennesker. Udrulningen af det nye navn og designunivers, Selfmade sker i både eksisterende og nye butikker, samt online i løbet af 2021. Sidste år åbnedes den første butik i navnet Selfmade i Berlin, næste europæiske butik åbnes i Wien, Østrig.

Stof & Stil/ Selfmade har gennem flere år satset internationalt med 29 butikker i Danmark, Sverige, Norge og Tyskland samt en webshop, der drives på 13 europæiske markeder og DIY-konceptet vinder mere og mere indpas. Det ligger også i arbejdet med navneskiftet, at inspiration, kreativitet og kunst forenes. I butikkerne vil der blive indrettet nye Creative Spaces med sy-stationer til rådighed for alle DIY-passionerede, mens kunderne samtidig kan deltage i kreative workshops og finde inspiration i modeshows, udstillinger, bøger og meget mere.

– Selfmade er vores kald om at skabe unikke rammer for alle nysgerrige DIY-mennesker og nutidens og fremtidens designere, som ønsker at lave deres egne kreative projekter. Vi mærker i dag en stor interesse fra de unge generationer, der ønsker et alternativ til en verden, som primært er baseret på færdiglavede produkter. Selfmade vil her rette et stærkt fokus på læring omkring designprocesser og håndværket i syning – både i vores fysiske butikker og gennem inspiration i vores forskellige online-universer. I organisationen kalder vi dette Empower Creative Self-Expression, og vi har gjort det til vores mission at styrke menneskers evne til at udtrykke sig selv kreativt, forklarer Alexander Lerche, CEO i Selfmade.

At skabe sine egne projekter skal dog ikke ske på bekostning af miljø og natur. For mange DIY-passionerede er bæredygtighed i fokus. STOF & STIL/Selfmade har inden for det sidste år solgt over 260.000 meter bæredygtigt tekstil.

– Der er en stor bevægelse inden for bedre vedligeholdelse af produkter, både igennem reparationer, re-design og stigende efterspørgsel på langtidsholdbare kvaliteter. Økologisk produktion og materialevalg af de produkter er derfor selvfølgelig topprioritet for Selfmade. Det er en enorm opgave at konvertere en 40 år gammel forsyningskæde til at blive fuldt bæredygtig, men vores målsætning er, at dette er realiseret inden 2030, slutter Alexander Lerche, CEO i Selfmade.

stof og stil selfmade diy
Er du også en af dem, der er gået DIY-amok under corona … Hos Selfmade kan du finde masser af inspiration til dit næste DIY-projekt. (Foto: PR)

Læs også: Klæd dig som Hailey Bieber

Dagens billede: Det smukke Nordlys

Fredagsfjol: Så skal vi på køretur 🐶

· Mere fra samme kategori ·